Taşlarla Oynanan Nostaljik Oyun Önerileri

Fikir Mühendisi yazdı. 30 Kasım 2020 3.134 okunma

Hepimiz büyüklerimizin çocukluk anılarını dinlemişizdir. Beraber yer sofrasında yedikleri yemekleri, yaptıkları yaramazlıkları, oynadıkları oyunları onlar için eğlenceli ne varsa hiç bıkmadan anlatmışlardır. Tabi bunlar arasında bizim de ilgimizi oyunlar çeker. En sevdikleri oyunları sorarız hemen. Bize verdikleri cevap taş oyunlarıdır ve bu hepsinde aynıdır. Oyunları tek tek anlatırlar ve bizde bu oyunları dener bir süre oynar eğlenir sonra da unutur gideriz. Bu unuttuğumuz, artık nostalji kategorisinde yer alan, çok eğlenceli taş oyunlarını tekrar bir kez daha hatırlayalım.

1- Beş Taş Oyunu

Bu oyun en az 2, en çok 5 kişi ile oynanır. En iyi 5 tane taş seçilir. Bu 5 tane taş bir aradayken bir avuca sığacak kadar olmalıdır. Bu oyun yere oturarak oynanır. Oyunun oynanma şekli şöyledir. 5 tane taş yerdedir. Oyuncu bir taşı alır ve havaya atar. Taş havadayken yerden bir taş daha alınır ve hemen havaya atılan taşta hemen tutulur. Daha sonra iki taşta havaya atılır. Yerden bir taş alınır ve havadaki taşlarda hemen tutulur. Yerdeki taşlar bitene kadar bu işlem böyle tamamlanır. Eğer havadaki taş yere değerse ya da yerden taş alınamazsa oyuncu oyunu kaybeder ve diğer oyuncu başlar.

Bu işlemden sonra ikinci tur başlar. Burada da oyuncu işaret parmağını orta parmağının üzerine koyar. Diğer oyuncuların ortaklaşa karar verdiği bir taşa değdirmeden yerdeki diğer taşları köprüden geçirir. Bu işlemi yapabilirse bir sonraki adıma geçilir.

Üçüncü adımda oyuncu beş tane taşı havaya atar. Bunları elinin tersiyle tutmalıdır. Bu taşları da fırlatarak avucuyla yakalamalıdır. Avucundaki taş kadar puan kazanır.

2- Üç Taş Oyunu

Üç taş oyununu oynamak için öncelikle bir kişi bulmalısınız. Sonra bir kağıda büyükçe bir kare çizip, bu kareyi 4 eşit küçük kare parçasına bölün. Kağıttan ya da kartondan 6 tane küçük daireler çizip sonra kesin. Eğer yok ise oynarken kalemle kağıt üzerine çizerek de oynayabilirsiniz. Her oyuncu bu kesilen daireleri 3’er 3’er bölüşsün.

Çizilen karelerin kenarlarındaki kesişim yerlerine yerleştirilen daireleri dikey, yatay ya da çapraz şekilde üçlü oluşturmak zorundasın. Her oyuncu rakip 3 taşı da yan yana getirmemesi için hamleler yaparak engellemelidir.

Oyun kuralları gereği bir kere dokunulan taşı oynamak zorunludur. Taşlar arasında kare üzerinde hareket yapmak için oyuncu elindeki taşları bitirmelidir.  

3- Dokuz Taş Oyunu

Dokuz taş da 2 kişiyle oynanan bir oyundur. Kağıt üzerine üç tane iç içe geçmiş, kenar ortaları üst ve altta dikey kenarlarda yatay çizgi ile bağlantılı kare çizilir. Toplam 24 nokta oluşur. İlk dokuz hamlede iki oyuncuda taşları bu noktalara yerleştirir. Amaç aynı renkte üç taşı yatay ya da dikey halde sıralamaktır. Bu sıralamayı yapan oyuncu, rakibin dilediği bir taşını alır ve oyun dışına koyar. Eğer rakip önceden 3 tane aynı taşı yatay ya da dikey sırladıysa oradan taş alıp oyun dışına alınamaz. Rakibin taşını oyun alanından azaltmaya çalışılır. Oyunda her taş bir birimlik sağa sola ileri geri hareket eder. Oyunun amacı üçlü seti oluşturup oyun alanında karşı takımın alanını kilitlemektir.

Eğer bir oyuncunun oyun alanında 3 tane taşı kaldıysa, istediği taşı istediği yere koymaya hak kazanır. Yani bir birimlik hareket ettirme kuralı ortadan kalkar. İki taşı kalan oyuncu oyunu kaybeder.

Dokuz taş oyunu tarihte ilk kez Antik Mısır’da görülmüş ve büyüklerimizden bugünlere kadar kalmış bir zeka oyunudur.

4- Sekiz Kuyulu Taş

2 kişi ile oynanan sekiz kuyulu taş 16’şarlı olarak paylaşılmak şartıyla 32 tane taşla oynanır. Oyuncular önlerine çukur açarak her birine 4 tane taş koyar. Kura yapılır ve çıkan kişi oyuna başlar. Başlayan oyuncu kendine ait çukurlardan 4 taş alır ve istediği herhangi bir çukurdan başlayarak sırayla her çukura 1 er taş koyar. Diğer oyuncu da aynı işlemi yapar. Kendi çukurunda 1 taş bırakmayı başaran oyuncu rakibin çukurundaki taşları almaya hak kazanır.  Ve böylece oyunu da kazanır.

Ailece, arkadaşlarla oynanabilecek sözlü oyun önerilerimizi de inceleyebilirsiniz..