Güneş İstemeyen Salon Bitkileri ve Bakımı
Fikir Mühendisi yazdı. 9 Aralık 2020 3.693 okunma
Evinizin güneş almayan, karanlık alanlarında bitki yetiştirmek istiyorsanız ve ne tür bitkilerin buralarda yetiştiğini bilmiyor ve merak ediyorsanız bu yazı size göre. Birbirinden farklı şekilde salonlarınızı güzelleştirecek, güneş istemeyen salon bitkileri nelermiş araştırdık ve listeledik.
Deve Tabanı (Philodendron)
Direk güneş almayan, gölge yerleri seven Deve Tabanının büyük yeşil yapraklarının pozitif enerji yaydığına inanılır. Bu bitkinin üstte gelişen yaprakları kendiliğinden delinir ve aralıklı hale gelir. Böyle yapmasının sebebi altındaki yaprakların da daha rahat hava alabilmesini sağlamaktır. Bu yüzden bu bitki aynı zamanda merhameti de simgeler.
Şans Bambusu
Direk güneş ışığını hiç sevmeyen Şans Bambusunu haftada bir sulamanız onun için yeterlidir. Vazoya veya saksıya koyabileceğiniz şans bambuları, bulunduğu ortamın da stresini azalttığı söylenir. Hatta bambu dalı sayısına göre simgeledikleri birçok şey vardır. İki bambu dalı aşkı, üç ya da beş bambu dalı mutluluğu, altı veya yedi bambu dalı sağlıklı yaşamı, dokuz bambu dalı da güzel bir geleceği simgelediği söylenir.
Dracena Massengena
Yarı gölge bir ortamda haftada bir saksı açısını değiştirirseniz yaşadığı alanı çok sever. Yapraklarının sağlıklı kalabilmesi için rüzgar almamalıdır. Salonunuzun güneş almayan bir köşesinde çok havalı görünecektir.
Ayrıca salonunuz için bohem tarzda salon dekorasyonu için 9 ipucu bilgilerine de bakabilirsiniz.
Zamia Bitkisi (Zamioculcas ZZ Plant)
Aslında aydınlık yerleri sevse de gölge yerlere de çok çabuk adapte olabilmektedir. Bakımı oldukça kolaydır. Bu bitki de sonsuzluk bitkisi olarak bilinir. Sonsuz sevgiyi ve huzuru simgeler. Toprağı kurudukça su vermeniz onun için yeterlidir. Evinizde bu bitkiyi güzel bir alanda bulundurarak hem şık bir görüntü hem de huzur katabilirsiniz.
Dağ Palmiyesi, Salon Palmiyesi (Chamaedorea Elegans)
Salon Palmiyesi direk gün ışığını asla sevmez. Güneş istemeyen salon bitkileri arasında da oldukça popülerdir. Bunun sebebi bakımı en kolay bitki olmasıdır. İlkbahar mevsiminde sarı küçük çiçekler açar. Haftada bir sulamak onun için yeterlidir.
Barış Çiçeği (Spathiphyllum)
Aydınlık ortamları daha çok sevse de yarı gölge alanlara da ayak uydurabilen bir yapısı vardır. Bu bitki barışı ve uzlaşmayı simgeler. Bazı cinsleri çok güzel beyaz renk çiçek açar. Daha fazla çiçek açmasını isterseniz kendisini arada bir güneşe çıkarmalısınız. Barış Çiçeği fazla sulanmaktan pek hoşlanmaz. Evinize oldukça güzel bir hava kazandırır.
Çingene Şalvarı (Iresine Herbstii)
Direk güneş ışığı almayan gölgeli yerleri seven bu bitkinin kökeni Brezilya’dır. Kırmızı mor tonlarındaki rengi evinize muhteşem bir güzellik katar. Bakımı çok kolaydır.
Kraton Bitkisi (Codiaeum)
Güneş ışığı sevmeyen bu bitki salonlarınızın karanlık alanlarına güzel bir hava katacaktır.
Çin Herdemyeşili (Aglaonema Silver Queen)
Az ışıklı ortamı seven bu bitki yağmur ormanı bitkisidir. Evinizin dekorasyonuna her şekilde yakışacak bir bitkidir. En önemli özelliklerinden biri zararlı toksinleri filtreleyerek bulunduğu ortamın havasını temizler. Kesinlikle salonunuzda güneş almayan az ışıklı yerlerinde tercih edebilirsiniz.
Benjamin (Ficus Benjamina)
Karanlık ya da aydınlık her ortama kolaylıkla adapte olabilen Benjamin bitkisinin bakımı da çok kolaydır. Normal seviyede sulanması onun için yeterlidir.
Topçu Çiçeği (Pilea Cadierei)
Nemli ortamlarda çok mutlu olan bu kadife dokulu yapraklara sahip bitki kesinlikle farklı tarzda bitki tercih etmek isteyenlerin ilgisini çekecektir. Bakımı oldukça kolaydır ancak rüzgarlı ortamlardan ve sıcak ortamlardan korunması gerekir.
Örgülü Paşa Kılıcı (Sansevieria)
Tüm koşullara ayak uyduran Paşa Kılıcı’nı güneş istemeyen salon bitkileri arasındadır ve güneşsiz bölgelerde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kendisi bulunduğu ortamın havasını çok güzel bir şekilde temizler. Gece boyunca oksijen salgılayarak karbondioksiti kendisinde depoladığı için yatak odalarınızda da tercih edebilirsiniz. Bakımı da oldukça kolaydır.
Guzmanya (Guzmania)
Kış aylarında ışık almayan alanları seven bu bitkinin kökeni Güney Afrika'nın tropik yağmur ormanlarıdır. Kendisi ananasgillerdendir. Evinizin salonunda güneş almayan yarı aydınlık olan alanına estetik görüntü katacaktır.
Kurdele Çiçeği (Chlorophytum)
Bakımı oldukça kolay olan Kurdele Çiçeği bitkisi parlak ama doğrudan ışık almayan yerleri sever. Eğer bulunduğu yeri beğenirse çoğalır. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda bulundurmamalısınız.
Difenbahya (Dieffenbachia Mars)
Çoğu evin vazgeçilmez salon bitkilerinden olan Difenbahya’nın kökeni Meksika’dır. Evinizde yarı gölge ya da güneş almayan alanları kesinlikle sevecektir. Toprağı nemli, bulunduğu ortamın havası ılık ve kuru olması onun en sevdiği şeydir. Ancak küçük çocuğunuz ya da evcil hayvanınız varsa yapraklarını yeme ihtimaline karşı salonunuzda bulundurmamanız tavsiye edilir. Yaprakları yenirse sağlık problemi yaratabilir.
Dua Çiçeği (Calathea Triostar)
Yarı gölge alanları seven Dua Çiçeği, egzotik görünümlü yağmur ormanı bitkisidir. Güneşi sevmez. Eğer direk güneşe maruz kalırsa yaprakları üzerindeki birbirinden muhteşem desenler zarar görür. Gündüzleri yapraklarını açar, akşamları yapraklarını kapatır. Kireçli sulardan asla hoşlanmaz. Sularken bekletilmiş su tercih ederseniz kendisi çok mutlu olur.
Salon Sarmaşığı
Karanlığı seven Salon Sarmaşığı bulunduğu ortamın havasını çok güzel temizler. Karanlıkta, aydınlıkta, nemli toprakta ya da kuru toprakta rahatlıkla yaşayabilen bu bikinin bakımı oldukça kolaydır.
Madagaskar Dragon Ağacı
Direk güneşin zarar verebileceği bu bitki yarı gölge ya da gölge ortamları sever. Kenarından uzanan ince kırmızı çizgileri ve keskin şekilde olan yaprağı ile evinizin salonuna şık bir hava katar.