Evde Mum Yapımı ve Kullanılacak Malzemeler
Minik Tospik yazdı. 22 Ekim 2021 1.082 okunma
Elektriksiz kalındığında aydınlık sağlamanın yanı sıra mum, pek çok kişinin hayatında evlerini dekore etmek ya da arkadaşlarına hediye etmek gibi amaçlar taşır. Ancak çok sevilen mumları her zaman dışarıdan satın almak biraz masraflı olabilir. Böyle durumlarda hemen akıllara acaba evde kendi mumumu kendim yapabilir miyim gibi sorular gelir. Cevabı tabii ki evet! Evde mum yapımı için lazım olan tüm malzemeler temin edildikten sonra hayal gücünüzü de harmanlayarak çeşit çeşit mum yapmanız mümkün. Gelin hep birlikte evde mum nasıl yapılır ve kullanılacak malzemeler nelerdir öğrenelim…
Mum Yapımı
Mum yapma yoluna girdiğinizde ilk olarak çeşidine karar vermeniz gerekir çünkü klasik, yani saf parafinden yapılan mumlardan, tamamen şeffaf ve içerisinde kum ve deniz kabukları bulunan mumlara kadar pek çok farklı çeşidi evde yapabilmeniz mümkündür. Hatta ‘bakkal mumu’ olarak tanınan mumlardan alıp eriterek çok farklı mumlar elde edebilirsiniz. Öte yandan evde mum yapma hobinizi profesyonelliğe ilerletmek isteyenler için bu amaca hizmet eden kurslar da vardır. Bu kurslarla iki hafta gibi kısa sürelerde hediyelik mum yapımı alanında uzmanlar kadar deneyimli olabilirsiniz. Ancak şimdilik gelelim amatör halinizle evinizde nasıl mum yapacağınıza…
Genel anlamıyla mum yapımının aşamaları şöyledir:
- Hazır, kalıp kalıp temin edeceğiniz parafini benmari usulü eritin.
- Ardından mumun sert olmasını sağlayan madde ‘stearin’i, benmari usulü erittiğiniz parafine ekleyerek homojen olana dek dikkatlice karıştırın.
- Eğer renkli mum yapmak istiyorsanız, mum boyasınız dilediğiniz renge ulaşana kadar azar azar katarak karıştırın.
- Ayrıca mumunuzu yaktığınızda etrafa mis kokular yayılmasını isterseniz, dilediğiniz kokudaki esansı satın alarak bu aşamada ekleyebilirsiniz.
- Artık mum karışımınız hazır, ancak kalıba dökmeden önce fitilini tutucuya geçirerek kalıbın dibine ve tam ortasına denk gelecek şekilde yerleştirin.
- Eğer ilk kez mum yapıyorsanız, bu aşamada tutucunun kaymaması için yapıştırabilirsiniz. Fitilin, kalıbın dışarısında kalan kısmını ise hizada durması için kalem, kaşık ya da pipet benzeri malzemelere bağlayarak kalıbın üstüne yerleştirebilirsiniz.
- Geriye sadece hazırladığınız mum karışımını kalıbınızın içine dökmek kaldı. Sıvı halde bulunan karışımı yavaş yavaş kalıba dökün ve soğumasını bekleyin. Ben çok sabırsızım bekleyemem diyorsanız, mumu buzdolabına koyarak donmasını hızlandırabilirsiniz.
- Mumun tamamen sertleştiğinden emin olduğunuzda fitilinden yavaşça tutup çekerek kalıbından ayırın
- Fitilin altta ve üstte kalan fazla kısımlarını kesin.
- Mumunuzun tabanı yeterince düzgün olmadığında, tavayı ısıtarak üstünde mumun tabanı düzleşinceye dek gezdirebilirsiniz.
İşte, ev yapımı mumunuz hazır!
Mum Yapımı Malzemeleri
- Ham parafin
- Stearin
- Mum fitili ya da saf pamuk ip
- Isıya dayanıklı mum kalıpları
- Kokulu mumlar için esans
- Renkli mumlar için mum boyası
- Parafini eritmek için kap
Mum yapımında ana malzeme olan ham parafini aktarlardan bulmak mümkündür. Ayrıca hobi malzemeleri satan dükkanlar ya da internet sitelerinden alabilirsiniz. Hatta bütün malzemelerin bir arada geleceği ‘mum yapım setleri’ unuttuğunuz ya da düşünemediğiniz malzeme riskine girmenizi engeller. İçerisinde tüm malzemeler olacaktır. Parafin alırken dikkat edilmesi gereken nokta, malzemenin tamamen homojen yapıda olmasıdır.
Üstünde dalgalanmalar veya beyaz noktacıklar varsa, yapacağınız mum güzel sonuç vermeyebilir. Stearini de yine hobi malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi stearininiz yoksa, bakkal mumlarından yararlanabilirsiniz. Mum kalıpları, fitili ve boyası da yine hobi dükkanlarından edinebileceğiniz malzemelerdendir ancak kalıp konusunda ısıya dayanıklı olan tüm kalıplar iş göreceğinden hayal gücünüzü kullanmaktan çekinmeyin. Kokulu mumlar için esansı ise aktarlardan alabilirsiniz. Hatta esans yerine bitkisel yağlar da kullanabilirsiniz; örneğin lavanta yağı.
Mum Çeşitleri
Dekoratif mumların çeşitleri kullanılan kalıbın farklılığına göre sınırsız şekilde değişebilir. Dolayısıyla tamamen yapan kişinin isteklerine ve hayal gücüne bağlıdır. Ancak son dönemde en çok sevilen mum çeşitlerinden olan jel mumlar, şık oldukları kadar içine eklenebilen çakıl taşı, deniz kabuğu ve kum gibi malzemelerle mum konusunda çığır açıcı olabiliyorlar. Ayrıca, ‘organik mum’ olarak tanınan çeşitler için bitki yağları ve meyve kabukları kullanılır. Çünkü organik, yani tamamen doğal mumlar olduğu için herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz. Hatta ebeveynlerinin kontrolünde olmak koşuluyla bu mumlar, çocuk odalarında bile kullanılabilir.
Öte yandan, mum çeşitlerinin sınırsızlığından faydalanarak çubuk tarçınlarla mum yapmayı deneyebilirsiniz. Hem de çok kolay adımlarla! Daha önce anlattığımız mum yapımı aşamalarını tamamladıktan sonra, çubuk tarçınları mumun etrafına yapıştırıp ardından şık kurdele veya ip ile sıkıca bağladığınızda hem çok güzel kokan hem de aşırı havalı mumunuzu bitirmiş olacaksınız. Mumu yaktığınızda ortama mumun tarçın aromalı büyüleyici kokusu yayılacaktır.
Diğer mum çeşitlerinden ‘tealight’ mumu yapmak için ihtiyaç duyacağınız şey ise, kalıp ve istediğiniz bitkisel yağdır. Işıklı mumlar da son zamanların popüler ve tercih edilen mum çeşitleri arasındadır. Işıklı mum yapabilmek için 1 tane led ampul (renk değiştirmesini istiyorsanız multi-led olarak adlandırılan ampullerden olmalı), kalem pil, 1 tane açma/kapama anahtarı ve 1 tane kalın kütük mum gerekir. Ampul devresinin tüm elemanlarını seri halde bağlantı kabloları aracılığıyla birbirine bağladıktan sonra kulak çubuğunun kutusuna benzer kutuya yerleştirin.
Bu kutuyu, anahtarı dışında kalacak şekilde, öncesinde kutunun girebileceği boyutta içerisini oyduğunuz mumun alt tarafından yerleştirin. İşte hazır! Artık anahtarıyla mumunuzun ışığını açıp kapatabilirsiniz. Gerçekten yanan ve aynı zamanda ışık saçan mumunuzun keyfini çıkarın. Mumunuz bittikçe kutuyu temizleyerek başka muma yerleştirdiğinizde tekrar kullanıma hazır olacaktır.
Bu kadar çok çeşit ve malzeme gözünüzü korkutup sizi yepyeni hobinizden alıkoymasın. Mum yapmak için gerekli olan malzemeler alınan yere göre değişmekle birlikte çoğunlukla uygun fiyatlı satılırlar. Birkaç tane kokulu ya da jel mum alabileceğiniz fiyata tüm bu mum malzemelerini alarak çok daha fazla sayıda mum elde edebilirsiniz. Üstelik mumlara vereceğiniz şekillerle hem eğlenecek hem de yeteneklerinizi geliştireceksiniz.
Ayrıca Ev Yapımı ve Doğal Nemlendirici El Kremi Tarifleri hakkında öğretici bilgilere de bakabilirsiniz.
BONUS: Jel Mum Yapımı
Aslında jel veya jöle olarak tanınan mum için gerekli malzemeleri temin ettiğinizde, yapım aşamaları ham parafinden elde ettiğiniz mum ile neredeyse aynıdır. Jel mum için gereken malzemeler ise kabaca şöyledir;
- Mum jeli
- Fitiller
- Uygun şeffaf kalıplar (Yapacağınız jel mum şeffaf olacağından jeli erittikten sonra koyacağınız kalıp tamamen lekesiz ve temiz olmalıdır. Aksi takdirde mumunuz da lekeli görünecektir.)
Jel mum yapımı konusunda itinayla üstünde durulması gereken diğer konu ise, eritilen jelin içerisine kesinlikle su kaçmamasıdır. Jelin içerisine su kaçtığında, şeffaf görüntü elde etmeniz imkânsız olacaktır.
Öte yandan, yaptığınız jel mumun içerisine koymayı düşündüğünüz kum, çakıl taşı ve deniz kabuğu gibi malzemeleri dışarıdan satın alabileceğiniz gibi kendiniz doğadan toplayarak mumunuzu çok daha anlamlı kılabilirsiniz. Tıpkı ham parafinden yapılan mumlar gibi, piyasada jel mum yapımı setleri de kolaylıkla bulunur; tek tek malzemeleri almanıza gerek kalmadan rahatça kendi jel mumunuzu yapabilirsiniz.
Jel mum konusunda son önerimiz ise, mümkün oldukça esans kullanmaktan kaçınılması ya da en az düzeyde kullanılmasıdır. Çünkü esans, mumun berraklığını ciddi derecede azaltacaktır. Ancak istediğiniz renkte mum boyası ile jel mumunuzu renklendirebilirsiniz. Hatta mavi boya, birkaç çakıl taşı, biraz kum ve deniz kabuğuyla jel mumunuzda okyanus atmosferi yaratabilirsiniz. Son olarak, romantikler için önerimiz var! Kadeh içine kırmızı boyayla karıştırarak dökeceğiniz jel muma iki tane imitasyon (gerçeğini koyarsanız üzülebilirsiniz) alyans koyarak çok güzel yıldönümü kutlamaları ya da evlilik teklifleri planlayabilirsiniz.