Tütsü Nasıl Yakılır ve Kullanılır?
Cahil Uzman yazdı. 16 Haziran 2020 1.620 okunma
Tütsü kullanımı tüm dünya genelinde günlük yaşamın yorgunluğundan kurtulmak, nefes almak, meditatif etkilerinden yararlanmak, rahatlamak, manevi anlamda ilerleme kaydetmek gibi nedenlerden ötürü geniş kesimler tarafından tercih edilmektedir. Ancak tütsüler için tütsü nasıl yakılır ve kullanılır sorusunun doğru şekilde yanıtlanması gerekmektedir.
Hangi Tütsü Nasıl Kullanılır?
Tütsü çeşitleri kendi aralarında pek çok ürüne ayrılırlar ve bu yüzden tütsü kullanımı sorusuna yanıt vermek için tütsülerin çeşitlerini öğrenmek gerekmektedir. Yaygın olarak kullanılan tütsüler şunlardır;
- Çubuk tütsüler; ince bir çubuğa benzedikleri için bu ismi alırlar ve çok geniş bir koku yelpazesine sahiptirler.
- Konik tütsüler; konik yapıda oldukları için bu ismi alırlar. Başlangıçta daha hafif ancak sona yaklaştıkça daha yoğun bir koku çıkardıkları için tercih edilirler.
- Geri akışlı tütsüler; diğer tütsülere kıyasla dumanlarını yukarıya doğru değil de aşağıya doğru yayan tütsülere denilir. Sadece koku özellikleri için değil, aynı zamanda özel tütsülüklerinde kullanıldıklarında son derece hoş bir görünüm sergiledikleri için tercih edilirler.
- Ağaç tütsüler; doğal ağaçlardan elde edilen tütsülerdir.
- Bitki tütsüler; çeşitli bitkilerin kendilerinin tütsü olarak kullanılmasıdır.
Çubuk Tütsü Nasıl Kullanılır?
Çubuk tütsü kullanımı için öncelikle çubuk tütsü, tütsülüğe yerleştirilir. Daha sonra uç kısmından alev alıncaya kadar kibrit ya da çakmak vasıtası ile yakılır. Uç kısmında alev oluştuktan sonra ise oluşan bu alev üflenerek söndürülür. Dengeli bir biçimde çubuk tütsüden yayılacak kokular ortama yayılacaktır.
Konik Tütsü Nasıl Kullanılır?
Konik tütsü kullanımı için konik tütsüler için üretilmiş tütsülük kullanmak gerekmektedir. Çünkü konik tütsüler zemine yüksek ısı yayarlar ve ısıya uygun olmayan alanlarda kullanıldıklarında riskli durumlar oluşturabilirler. Tütsülüğe koyulduktan sonra konik tütsünün uç kısmı alev alıncaya kadar yakılır ve ardından oluşan alev üflenerek söndürülür. İlk başta konik tütsüden çok yavaş bir şekilde duman çıkacaktır ancak giderek tütsü yoğunluğu artacaktır. Geri akışlı tütsülerin de kullanımı form olarak konik tütsülere benzediği için aynıdır. Ancak geri akışlı tütsülerin kullanımı için kendilerine özel olarak tütsülüklerin kullanılması özel görüntülerin oluşmasına imkân verecek ve daha özel bir tütsü deneyimi sağlayacaktır.
Ağaç Tütsü Nasıl Kullanılır?
Ağaç tütsü kullanımı için öncelikle istenen uzunlukta ya da yapıda ağaç tütsü kesilebilir. Eğer kesme işlemi yapılmayacaksa ağaç tütsünün kendisi ısıya dayanıklı bir kap içerisine koyulur. Daha sonra ağaç tütsü ele alınarak aşağıya doğru 45 derecelik bir açı ile tutulur. Uç kısmı kibrit ya da çakmak vasıtası ile yaklaşık 30 saniye boyunca yakılır. Kısa sürede uç kısmı alev alacaktır ve alevin biraz daha güçlenmesinden sonra oluşan alevi üfleyerek söndürünüz. Alevin oluştuğu yerden dengeli bir şekilde ağaç tütsü tütmeye devam edecektir. Ağaç tütsüler diğer tütsü çeşitlerinden hem koku hem de kullanım bakımından oldukça farklıdır. Ağaç tütsülerin yaktıktan sonra bitmesini beklemek gibi bir durum yoktur. İstenilen yerde kullanıcı söndürebilir ve daha sonra tekrar kaldığı yerden devam edebilir, ağaç tütsü koku özelliklerini yitirmez. Ayrıca ağaç tütsüler tamamen organik oldukları için de bulundukları ortama hem fiziksel hem de manevi olarak pek çok yardımda bulunurlar. Dünyada çok eski zamanlardan beri tercih edilen ağaç tütsüler; palo santo, sandal ve öd ağacı tütsülerdir.
Bitki Tütsü Nasıl Kullanılır?
Bitki tütsü ya da reçine tütsü kullanımı için yüksek ısılara karşı dayanıklı geniş bir kap bulunmalıdır. Ardından bitki tütsüyü, yani adaçayı tütsüyü bu kap içerisine yerleştiriniz ve ardından kibrit ya da çakmak vasıtası ile tütsüyü bir kısmından yakınız. Küçük bir alev aldıktan sonra oluşan alevi üfleyerek söndürünüz. Adaçayı tütsünün enfes ve rahatlatıcı kokusu ortama kısa sürede yayılacaktır.
Tütsü Kullanımda Dikkat Edilecekler
Tütsü kullanımı için en önemli nokta yanan tütsünün denetimsiz bırakılmaması ve mutlaka belirli aralıklar ile kontrol edilmesidir. Aynı zamanda kullanılan tütsülüklerin de yüksek ısılara dayanıklı olmasına özen gösterilmelidir.