6 Farklı Akvaryum Köpek Balığı Türleri ve Özellikleri
Cahil Uzman yazdı. 24 Ocak 2021 2.815 okunma
İnsan doğası gereği pek çok insan hayvanlarla iç içe bir yaşantıyı tercih etmektedir. Bu şekilde belki onların dünyalarını daha iyi anlıyor ve kendimizi yalnız dahi hissetmiyoruz.
Balıklar da yeryüzünün bu biyolojik çeşitliliğinde su canlısı olarak türleri ve yapıları ile ilgimizi çekmektedir. Hatta onların zenginlik ve sürprizlerle dolu su altı yaşamını, belgesel ve bilgi içeren yayınlarla takip etmek hobilerimizin arasında bile yer almaktadır. Su altı yaşamının yırtıcı, sakin, sürüler halinde yaşayabilen ve kimi zamanda kendine özgü şekilleri olan bu müdavimlerinden köpek balığı da tüm zamanların en vahşi balıklarından biri olarak bilinir. Vatoz, camgöz, karayip, çekiç kafalı gibi pek türle adlandırabileceğimiz bu canlıların dışında pek çok türü daha vardır. Balıkların dünyasını daha yakından izlemek için Florya ilçesinde yer alan dev İstanbul Akvaryum pek çok ziyaretçiye, yaşamlarına tanıklık etmek için ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda evimizin bir köşesinde bu dinginliğin sembolü dostları da izlemeyi tercih etmekteyiz. Araştırdıkça ve onların bakımı ile ilgilendikçe, türleri hakkında fikir edindiğimiz çeşitli türler arasından bugün akvaryum köpek balığı türlerine ise sizler için değineceğiz.
1- Pengasus Köpek Balığı
Etçil bir köpek balığı türü olan Pengasus köpek balığı, latince adı Pangasius olarak tabir edilen, bu tür küçük boylarda iken akvaryumlarda yaşayabilmektedir. Challenger köpek balığı da denilen bu balığın akvaryumda yetişmesi için koşulların iyi hazırlanması gereklidir. Güneydoğu Asya tatlı su balığı olan bu türün boyunun 250 santime kadar ulaştığı söylenmektedir. Vahşi tür beslemeyi sevenler,in yırtıcı bazı balık türlerini de aynı akvaryum içerisinde barındırdığı yönünde örneklere rastlanmaktadır. Minimum 570 litre hacimli akvaryumlarda saklanması gereklidir. Özgürlüğü seven sürü halinde yaşamayı seven bir balık cinsi olarak bilinir. Görüş yeteneği güçlü değildir. Bu açıdan yüksek olmayan bir ışıklandırma düzeyi gereklidir. Akvaryum bakımı ve temizliği zor olan Pengasus köpek balığı, 6-10 arası su sertliğinde, ve korunaklı bir yüzeyle üstü kapatılan akvaryumlarda yaşayabilir. Suyun alkali seviyesi 7,0 ve 7,5 pH düzeyinin korunması, geniş, büyük hacimli akvaryumların tercih edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca merak edilen diğer konu Dünya'da ve Türkiye'de yasaklanan köpek ırkları bilgilerine de bakabilirsiniz.
2- Limon Köpek Balığı
Latince ismi “Negaprion Brevirostris”olan limon köpek balığı tropik ve subtropik bölgelerinin dikkat çeken köpek balığı türüdür. Dev akvaryumda ancak izlenebilecek bir tür olan limon köpek balığı türler arasında en heyecan uyandıranı diyebiliriz. Tuzlu suda yaşadıkları bilinmektedir. Boyları ortalama 240-340 santimetre olan bu tür, yüzeyindeki kahve renk tonları, onların kamufle oluşuna da katkı sağlamaktadır. Ortalama 25 yıl kadar bir ömre sahip olduğu belirtilmektedir.
3- Kristal Köpek Balığı
Parlak gümüş tonlarında renkleri, ortalama 10 sene olan ömürleriyle kristal köpek balıkları, boyları 35 santime kadar uzadığı bilinen Sumatra adasına özgü bir başka türdür. Sazangiller sınıfından olarak kabul edilen bu balık, saldırgan özelliği göstermez. Köpek balığı olarak tabir edilip, belki en sakin ve uysal kabul edilen türlerden biridir. Akvaryum suyunun pH değerinin 6.5 ila 7.8 arasında olması gereklidir. En az 380 litrelik bir kapasiteden başlandığında, sonrasında 600 mm’lik su hacmi, yetişkin düzeye eriştiklerinde tercih edilebilir. Suyun temiz kalması, oksijen miktarının dengelenmesi önemlidir. Bu açıdan filtre takılması iyi olabilir. Suyun kalitesine dikkat edilmediğinde kristal köpek balıkları, beyaz beneklenme hastalığına yakalanabilirler.
4- Frenatus Köpek Balığı
Epalzeorhynchos Frenatus yani Frenatus köpek balığı, bölgeci bir anlayışa sahiptir. Bu anlayışla akvaryumda üremesi oldukça zordur. Diğer küçük balıklar ve farklı türde köpek balıklarıyla anlaşması zor olduğu için özel olarak bu türün seçilmesinde fayda vardır. Doğu Asya’yı yaşam alanı olarak seçmiş olan Frenatus, sazangillerden olup bakımı yine de kolay olan bir türdür. Otçul beslenir. Oksijen oranı yüksek ve akıntı özelliğine sahip akvaryumlara uyum sağlar.
Boyu 15 santime ulaşabilen bu tür için ortalama ömrünün 5-8 yıl arası olduğunu söyleyebiliriz. Sıcaklık değeri ve pH değeri uygun olma koşulları sağlandıktan sonra frenatus için hacmi uygun bir akvaryum şarttır. En az 200 litre kapasiteli bir akvaryum koşulu sağlamaya yetecektir. Ebatına uygun balıklar beraberinde tercih edilebilir. Akvaryum köpek balığı türleri içerisinde kolay bakımı ile dikkat çekmektedir.
5- Kırmızı Kuyruklu Siyah Köpek Balığı
Kırmızı kuyruklu siyah köpek balığı soyu tükenmekte olan balık türleri arasında kabul edilmektedir. Boylarının ortalama 12 santim olduğu ve 16 santime kadar uzadığı belirtilen sazan ailesinden bir türdür. Siyah ağır gövdesi, kırmızıya has tonlar barındıran kuyruğu ile Tayland’da yaşam alanı olduğu keşfedilmiş bir balıktır. Görünüşü ve sayısının azlığı nedeniyle endemik türler arasında yer almıştır. Akvaryumda üretimin zor olduğu balık türüdür. Yarı agresif özellikler taşır. Yüzgeç ısırma özelliğine sahiptir. En az 150 litrelik akvaryum hacmi tercih edilir. Etçil, otçul ayrımı yoktur. Akvaryum için 22-26 derece su sıcaklığı ve pH olarak 6.5 ila 7.5 değerleri idealdir.
Sitemizden dünyanın en güzel atı Ahal Teke özellikleri detaylarını da inceleyebilirsiniz.
6- Kolombiyalı Köpek Balığı
Latince adıyla Arius Seemani köpek balığı, Kolombiya ve Güney Amerika’ya özgü bir tür olarak bilinmektedir. Geniş hacimli akvaryumlarda yaşadığı da belirtilen bu balıkların hızla yetişkin hale gelmesi dikkat çekici bir özelliğidir. Öyle ki boyunun 1 metreye ulaştığı dahi bilinmektedir. Bu canlılar için nehirler doğal yaşam alanlarıdır. Fakat akvaryumda yetiştirilmesi düşünülüyorsa, ortamının da buna göre ayarlanması gerekir. Kum ve doğal bir su altı ortamının sağlanması, kaliteli yemlerin kullanılması mühimdir. Otçul bir canlı olup, agresif özellik göstermemektedir. Ebat olarak 400 litrelik bir akvaryum uygundur. Akvaryum sıcaklığının belli düşüşüne karşı duyarlı olmakla bilinir. Bu yüzden 24-27 derece arası sıcaklık uygun düşünülmektedir. Suyun analiz değerleri koşulu sağlamalı, pH düzeyi 7.0 ila 8.0 arası olmalıdır. Orta sertlikte sulara uyum gösterirler.