Cavalier King Charles Spaniel Cinsi Köpek Ve Özellikleri
Minik Tospik yazdı. 5 Temmuz 2021 474 okunma
Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpekler, çok eski ırklardandır. 18. yüzyıla kadar, Avrupa’da soyluluk sembolü olarak görülürdü. Cavalier’in Türkçe karşılığı ‘şövalye’dir. İsimlerini İngiliz kralı 2. Charles’tan almışlardır. Küçük ırk olarak da tanınan bu köpeklerin Saray soyluları arasında oldukça popüler olmalarının nedeni, sahiplerine çok bağlı olmalarının yanı sıra sevdikleri insanın sözünden çıkmamaları, çok sabırlı ve yüksek toleranslı olmalarıdır.
Sahiplerinin peşinden ayrılmayan; uslu, neşeli ve oyuncudurlar. Sahibinin duygularına karşı çok duyarlı olduklarından onları sakinleştirip mutlu etmek konusunda son derece başarılıdırlar. Ayrıca çok da zeki hayvanlardır ve bu durum eğitimleri için çok önemli avantaj sağlar.
Duygusal canlılar olan Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpekler asla sert yaklaşılmaması gereken hassas yaradılışlı canlılardır.
Ayrıca En İyi Koku Alabilen 10 Köpek Cinsi ve Özellikleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Cavalier King Charles Spaniel Irkının Genel Özellikleri
- Küçük ırktandır. Boyu 30 ile 33 cm kadardır. 5 ila 8 kg arası ağırlığa sahiptir.
- İpek yumuşaklığında ve orta uzunlukta tüyleri vardır. Kulaklarındaki tüyler uzun ve dalgalı; gövdesindekiler daha az uzun ve düzdür.
- Tüy rengi farklılık gösterebilir. Blenheim denilen beyaz, üzerinde koyu kahverengi lekeleri olan cinsi çok popülerdir.
- Üç ayrı rengi olan Cavalier cinsi Tricolor ismiyle anılır. Siyah ve beyazın üzerinde özellikle yüzlerinde bronz renkli benekler vardır.
- Ruby adı verilen türün tüm tüyleri kızıldır. Son olarak bütün tüyleri siyah olduğundan Siyah-Bronz olarak adlandırılan türü de vardır.
- Boyuna oranla bacakları daha kısadır.
- Sert yollara başvurulmadan eğitildiğinde her şeyi kolayca öğrenebilecek zekâya sahiptir.
- Koklama ve görme yetileri yüksek olduğundan avcılık yeteneği gelişmiş olan bu cins köpek; bu özelliği nedeniyle kedi, tavşan, kuş gibi kendinden daha küçük canlılara yönelik saldırgan tutum içerisinde olabilir.
- Dost canlısıdır, korkusuzdur, sosyal ve zariftir.
- Sevecen, nazik, sabırlı ve oyuncudur.
- Ev ortamında sakin, uysal ve uyumludur. Dışarıda ise son derece enerjik ve hareketlidir.
- İnsan hislerine karşı duyarlı olması sebebiyle terapi köpeği olarak da kullanılır.
- Sahibine son derece bağlıdır ve devamlı sahibinin yanında olmak ister.
- Yalnız kalmayı hiç sevmez.
- Her doğumda ortalama 5 yavru dünyaya getirebilir.
- Ömrü 15 yıl kadardır.
Sosyal Yönüyle Cavalier King Charles Spaniel
Aile köpeği olan Cavalier King Charles Spaniel, sözünüzden çıkmayacağı için sizin hangi ruh halinde olduğunuzu hissederek buna uyum sağlar. Uzun saatlerce kucağınızda oturabilir ya da uzun süre sizinle oyun oynar. Bu hassasiyetleri nedeniyle terapide oldukça başarılıdır. Kısaca Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpeğiniz varsa onunla mutlu olmamanız mümkün değildir.
Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpek son derece duygusaldır ve sizinle de aynı hassasiyette ve zerafette ilişki kurmaya eğilimlidir. Ona vereceğiniz sevgi ve ilgi asla karşılıksız kalmayacaktır. Her an sizin yanınızda olmak isteyecek olan bu cins köpek küçük ve uysal olması sayesinde yolculuklarınızda beraber hareket etmenize olanak sağlar.
Cavalier King Charles’ın Eğitimi
Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpek yavruyken eğitim verildiğinde neredeyse hiç sorun çıkarmaz. Sabırlı olduğu için ısırma, havlama ya da saldırganlık tavrı pek yoktur. Ancak avcı ruhlu olduğundan kendinden daha küçük ve hareket eden canlılara karşı korkutucu olabilir ve onların ardına düşebilir.
Cavalier King Charles’ın Bakımı ve Sağlığı
Rutin bakımı oldukça kolaydır ve bakım konusunda nazlı değildir. Cavalier King Charles Spaniel’in bakımında özen isteyen en önemli husus tüyleridir. Gövdesinde orta uzunlukta tüyleri bulunan köpeğin haftada iki-üç kez fırçalanması gerekir. Orta seviyede tüy döker. Düzenli aralıklarla tüylerinin taranması tüy sağlığına iyi gelecektir. İlkbahar ve sonbahar aylarında tüy dökülmelerinde artış olabilmektedir. Yumuşacık ve dalgalı tüylerinin güzel ve sağlıklı görünmesi düzenli bakım yapılmasına bağlıdır.
Meraklı tabiatı yüzünden, yürüyüşe çıktığınızda girebileceği her yere burnunu sokar ve kulakları düşük olduğu için de kirlenmeye çok uygundur. Ayda 1 sefer ‘kuru köpek şampuanı’ kullanarak temizliğini yapabilirsiniz.
Kalp ve belkemiği ile ilgili hastalıklara yatkındır. Kalp yetmezliği en yaygın ölüm nedenidir. Erken yaşlarında mitral kapak hastalığı, şiddetli ağrılar yapan belkemiği hastalığı, kalça çıkıklığı, diz eklemi sorunları ya da görme-işitme bozuklukları gibi ciddi genetik hastalıklara sahip olabilir.
Yaşlandıkça kafatasında kapanan bölge bulunmaktaysa da bu durum sorun yaratmamaktadır. Ayak tırnakları birleşiktir ama bu da hastalık etkeni değildir.
Cavalier King Charles’ın Beslenmesi
Protein ve yağ, ana besin maddesidir. Doğru ölçülerdeki mamalar, onun günlük ihtiyacını karşılayabilir. İki ya da üç tür et bileşeni içeren mamalar tercih edilmelidir. Mamanın içinde bulunan yağın kaynağının iyi olması çok önemlidir. Derisi ve kürkünün sağlığı için de özellikle Omega 3 ve Omega 6 yağ asiti bileşenlerine gereksinim vardır.
Köpeğinize kesinlikle çiğ et vermeyin. Çiğ ya da az pişmiş etler bağırsaklarda parazit oluşumuna neden olarak yoğun ağrı yapar; bu ağrı da kendini saldırganlık şeklinde gösterir.
Tahıl olarak pirinç ya da yulaf düşünülebilir. Tatlı patates karbonhidrat açısından doğru seçimdir. Hazır mamalarda ideal olanı karbonhidrat yönünden orta, protein yönünden yüksek içeriğe sahip ayrıca vitamin ve mineral içerikli mamadır.
Yavru ise, mamasında ideal oranda kalsiyum ve fosfor içeriği bulunmalıdır. Bu sayede ilerleyen yaşlarında kemik sorunları yaşamasının da önüne geçilmiş olur.
Ayrıca Görünüşleriyle Korku Salan 11 Vahşi Köpek Türü adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Cavalier King Charles’ın Kalori İhtiyacı
Yetişkin ve ortalama 15 kilo olan Cavalier, günlük olarak 550 kalori ihtiyacı duyar. Daha az hareketli yaşlanmış ya da kısırlaştırılmış ise daha düşük kaloriye ihtiyacı vardır.
Köpeğiniz gelişme çağında, aktif ve yaklaşık 10 kilo ise günlük kalori ihtiyacı 990 olabilir.
Köpeğinizin beslenmesinde mama saatine özen göstermelisiniz. Mama saatinde kabı hep aynı yerde olmalıdır. Mama saati değişmemeli ve yemesi için 30 dakika süre verilmelidir. Süre sonunda mama kabını ortadan kaldırmalısınız ki köpeğiniz orada her zaman mama olmayacağını bilsin ve yalnızca saati geldiğinde mamasını yesin. Böylelikle disiplin sağlayacak ve kilo sorunu yaşamasının da önünü almış olacaksınız.
Yavru köpeğiniz günde ortalama 3 ya da 4 öğün beslenebilir. 10 kiloya ulaşan veya 10 kiloyu geçen erişkin köpek günde 2 kez beslenmelidir. İlerleyen zamanda/yaşlandıkça kilo sorunu olmaması açısından günde 1 öğüne de düşürülebilir. Köpeğinizin sağlıklı olarak uzun yıllar yaşamasını istiyorsanız diyetlerine dikkat etmeniz ön koşuldur.
Cavalier King Charles’ın Egzersiz İhtiyacı
Bu cinsler zaten çok oyuncu ve hareketli olduğundan fazladan egzersiz ihtiyacı yoktur. Sağlıklı olması bakımından her gün düzenli olarak günde iki kez yürüyüş yapması yeterlidir. Yürüyüşlerin çok uzun olmasına da gerek yok; varsa bahçenizin veya sokağınızın etrafında tur atmanız kâfidir.
Bu arada eğer bahçeli evde yaşıyorsanız, yavru köpeğinizi eve getirmeden önce; bahçe içindeki çiçek alanını korumak adına çitlerinizi güçlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. 😉