Demet Tütsü Nedir? 16 Faydası ve Kullanımı

Cahil Uzman yazdı. 6 Haziran 2022 201 okunma

Sözlük anlamına bakıldığı zaman tütsü sözcüğünün "Dini ritüellerin önemli unsurlarından olup aynı zamanda etrafta hoş kokular oluşturmak ve yaymak amacıyla yakılarak uygulanan, kendine has rayihası olan kokulu madde/buhur" olarak ifade edildiğini görmekteyiz. Antik dönemlerde tanrıları ve tanrıçaları kutsamak ve dileklerini onlara sunmak için din adamları tarafından düzenlenen dini törenlerde tütsü kullanımına yer verildiği bilinmektedir.

Günümüzdeki kullanımı dini ritüellerle sınırlı kalmayıp, yoga, meditasyon, psikoterapi seansı gibi pek çok uygulamada başvurulan ve ruhu ve bedeni arındırdığına inanılan tütsülerin elde edilişi ve kullanılışı itibarıyla pek çok türü de mevcuttur.

İşte yazımıza konu demet tütsüler de bu türlerden sadece biridir. Bu yazı içeriğimizde demet tütsü nedir, faydaları nelerdir ve demet tütsü nasıl kullanılır gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. O halde gelin ilk sorumuzla ve cevabıyla konuya girişimizi yapalım…

Demet Tütsü Nedir?

Doğada bulunan farklı tür ve özellikteki bitkilerin toplanması ve kurutulması yöntemiyle hazırlanan, natürel tütsü türlerine genel olarak demet tütsü adı veriliyor. Doğadan toplanarak güneş ışığında kurutulan bitkiler kimyasal herhangi bir maddeye temas ettirilmeden ve el işçiliği metoduyla kesildikten sonra doğal pamuk ipleriyle sarılıp bağlanarak demet tütsüler elde edilmiş oluyor.

Demet Tütsünün Kullanım Amacı Nedir?

Demet tütsülerin kullanım amacı temel olarak yakıldığında güzel koku vermesi değildir. Zaten piyasada bulunan diğer kimyasal içerikli tütsüler gibi kimyasal olarak işlenmiş parfüm ya da esans içermediğinden bu tarz koku vermezler. Daha çok bitkilerin olumlu enerjilerinden fayda sağlamak, enerji temizliği yapmak ve nötrlenmek gibi amaçlarla demet tütsülerin kullanıldığını söyleyebiliriz. İlk kez demet tütsü kullanan kişiler çevreye yayılan kokudan rahatsızlık hissedebilirler. Böyle durumlara izin vermemek için tütsülüme seansı için kullanılan bölgenin yeterli düzeyde havalandırılabilir olması çok önemlidir.

Demet Tütsü Nasıl Kullanılır?

İlk kez demet tütsü yakacak kişiler için basitçe demet tütsü nasıl kullanılır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz:

  • Öncelikle tütsü demetinin bağlı olduğu ipleri çıkartmadan mümkünse balmumu, yoksa çakmak yardımıyla hafifçe yakılır.
  • Alev almadığından emin olunarak ortalama 10-15 saniye kadar uç kısmından yakmaya devam edilir.
  • Tütsü demetinin kendi kendine sönmesi beklenir, ancak daha önce söndürmek gerektiğinde sertçe üflenerek veya tüten kısmı içinde yakıldığı tütsülüğe yahut tablaya bastırılarak da söndürülebilir.
  • Tütsüden çıkan duman bedenin üzerinde, yaşam alanında, sıkça kullanılan eşya veya objelerin üzerinde gezdirilerek tütsünün enerjisinden yararlanılabilir.
  • Demet tütsü tamamen söndüğünde dilendiği vakit aynı adımlar yinelenerek tütsü deneyimi tekrarlanabilir.

Demet Tütsü Kullanımının Püf Noktaları

Her tütsünün kendine özgü kullanım prensibi bulunuyor. Demet tütsü kullanımının püf noktaları ile ilgili bilgi sahibi olmak, daha pratik, verimli ve sağlıklı biçimde tütsü uygulaması yapmayı mümkün kılmaktadır. Buna göre:

  • Tütsülüğün içerisine kaya tuzu veya kum koymak, demet tütsünün daha rahat sönmesine olanak verir.
  • Evin farklı odalarında değişik kokuya sahip demet tütsüler kullanılabilir. Bu sayede kullanılan odanın özelliğine ve kullanım amacına bağlı olarak, tütsülerden yararlanmak mümkün hale gelir.
  • Demet tütsü dumanı yakından solunmamalıdır.
  • Tütsü uygulaması esnasında veya uygulamanın ardından kullanılan alan havalandırılmalıdır.
  • Demet tütsü uygulamasının bilhassa küçük çocukların ve ev hayvanlarının ulaşamayacağı alanlarda yapıldığından emin olunmalıdır.
  • Demet tütsünün kullanım sıklığı ve miktarı kişisel gereksinime göre ayarlanabilir.

Demet Tütsünün Faydaları Nelerdir?

Diğer tütsüler gibi demet tütsülerin de bilimsel olarak faydaları kanıtlanmıştır. Fiziksel ve ruhsal olarak tütsü kullanımı insanlar üzerinde önemli yararlar sağlamaktadır. Dünyanın pek çok farklı bölgesinde asırlardır kullanılan demet tütsüler spesifik olarak ortamdaki negatif enerjinin yok edilmesi ya da uzaklaştırılması amacıyla ve bunun yanı sıra güzel kokular yayması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Durum böyleyken tütsü uygulamasının kişiler üzerinde sağladığı yararları da yakından incelemek gerekir. Çünkü sağlıklı ve şifalı etkiler yaratan tütsüler insan sağlığı için önem taşıyor. Yazımızın bu bölümünde demet tütsülerin 16 faydası sizin için şu şekilde sıralandı:

Demet tütsü uygulaması;

  1. Kişi üzerindeki negatif enerjiyi ve olumsuz etkilerini yok eder.
  2. Kişinin zihinsel yönden rahatlamasını sağlar.
  3. Stres, kaygı vb. birden farklı problemin çözümüne katkı sağlar.
  4. Bedenin gevşemesine, gün içinde yüklenen stresin azalmasına ve yorgunluğun giderilmesine fırsat yaratır.
  5. Cinsel isteksizliği ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  6. Baş ağrılarını hafifletir, depresyon sorunlarının üstesinden gelmeyi kolaylaştırır.
  7. Zihni boşaltır ve gereksinim duyulan konuya odaklanma olanağı verir.
  8. Sağlıklı ve daha rahat nefes alıp vermeyi sağlayan alan yaratır.
  9. Kan basıncını ve kolesterolü dengeler.
  10. Alerji sorunu olanlar için iyileştirici etkiye sahiptir.
  11. Pozitif bakış açısı geliştirmeyi; daha sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamı destekler.
  12. Kötü düşüncelerin zihne yapışıp kalmasını önler.
  13. Nazara karşı korur ve şifa verir. Özellikle defneyaprağı, lavanta, adaçayı ve üzerlik otu ile yapılan demet tütsüler nazara karşı en çok kullanılan bitkilerdir.
  14. Ortamda bulunan negatif enerjinin yerini pozitif enerjiye bırakmasını sağlar.
  15. Ortam havasına karışan kötü kokuları uzaklaştırır.
  16. Sinek ve böceklerin ev ortamından uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve bu yönüyle son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Demet Tütsüler Hangi Zamanlarda Yakılmalıdır?

Demet tütsülerin onca yararından söz ettikten sonra ne zaman kullanılmalı sorusu da akla geliyor ister istemez. Demet tütsü kullanımı için illa da herhangi bir olumsuzluk olması gerekir mi? Hayır elbette gerekmez. Ancak şifalanma ihtiyacı duyduğumuz belirgin durumlarda uygulanması halinde etkili biçimde tütsünün şifasından yararlanabileceğimizi belirtmek yerinde olacaktır. Buna göre demet tütsüler hangi zamanlarda yakılmalıdır sorusunun cevabı da şöyledir:

  • Kendinizi olağandan fazla yorgun hissettiğinizde,
  • İçsel olarak huzursuzluk yaşadığınız anlarda,
  • Zihninizi boşaltmak ve düşüncelerden uzaklaşmak istediğinizde,
  • Odaklanmaya ve yoğunlaşmaya ihtiyaç duyduğunuz anlarda,
  • Evinizin ya da çalışma ortamınızın havasını değiştirerek yenilemek istediğiniz zamanlarda,
  • Kaybettiklerinizin yasını tutmak ve kendinizle baş başa kalmak ihtiyacı istediğinizde,
  • Kötü gelişen birtakım olayların ardından ruhunuzu dinlendirmek gerektiğinde,
  • Eşya kırılması veya gergin tartışma anları sonrasında sakinleşmenize yardımcı olması için demet tütsü uygulaması.