Hamilelikte 5. Ayda Bebekte ve Annede Görülen Değişimler
Minik Tospik yazdı. 28 Mayıs 2021 164 okunma
Her anne adayının vücudu, hamileliği boyunca farklı boyutlarda değişse de beş aylık hamilelikte ortak olan belirti bebek ve karnın oldukça görünür hale gelmesidir. Hamilelik süreci fazlasıyla hızlı geçtiği için bu ayda büyüyen karın ve vücudun değişen ağırlık merkeziyle birlikte gelen fiziksel değişikliklere alışmak kolay olacaktır ama yine de neler değişeceğini bilmekte fayda var…
1. Anne Adayında Bedensel Değişim
- Anne adayı 5. ayda da kilo almaya devam eder: Vücut kitle endeksi 25’in altında olanlar 2-4 kg arası, 25-30 arası olanlar 2 kilograma kadar, 30 üstü olanlar ise 0-2 ya da 1-2 kg aralığında kilo alabilirler.
- Karın git gide büyümeye devam eder, artık iyice görülebilir hale gelir. Aynı zamanda büyürken cilt gerildiği için kaşıntı da yapabilir.
- Göğüsleriniz de aynı şekilde büyümeye devam eder. Daha büyük ve dolgun görünümün sebebi artık süt üretiminin başlamasıdır.
- Kolostrum adı verilen ve bebek için ilk süt olan sarı sıvı meme uçlarından akmaya başlar.
- Büyüyen rahim cilt dokularında küçük yırtıklara neden olur ve çatlak oluşumu artabilir.
- Göbekten kasık çizgisine uzanan ve linea nigra adı verilen çizgi koyulaşmaya başlar.
- Deri pigmentasyonu meme uçlarının ve areola olarak adlandırılan etrafındaki alanın daha koyu görünmesine neden olur.
- Ayrıca, büyüyen rahmin diyaframa baskı yapmasıyla nefes almak zorlaşabilir ve nefes darlığına sebep olabilir.
Ayrıca Bebek Pişiğine Evde Yapılabilecek Doğal Çözümler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2. Anne Adayında Görülebilecek Semptomlar
- Ayakların Şişmesi
Hamilelikte kilo alımı, vücutta sıvı birikimi ve hamilelik hormonlarından relaksin bu belirtiye neden olabilir. Relaksin, doğuma hazırlanırken vücuttaki kasları gevşetir ve ayaktaki eklemleri gevşeterek ayakların genişlemesini sağlar. Ayakları soğuk suda bekletmek şişliği nispeten hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca ayakları havaya kaldırmak da faydalı olabilir.
- Bel Ağrısı
Hamileliğin 5. ayında büyüyen karna uyum sağlamak için anne adayının vücudunda duruş değişmeye başlayabilir. Bunun sebebi karnın büyümesiyle ağırlık merkezinin değişmesidir. Kasların bu fazla ağırlığı ve değişen vücut şeklini desteklemek için ekstra sıkı çalışması gerekir. Dolayısıyla, bel kısmında da gerginlik olabilir. Çözüm olarak sırt ve bel kaslarını güçlendiren egzersizler denemek, sırt desteği iyi olan sandalyelere oturmak veya en azından otururken sırt destekleyecek yastıklar kullanmak faydalı olacaktır. Ağrılar dayanılmaz olursa en iyi seçenek doğum uzmanına danışmaktır.
- Baş Dönmesi
Hamilelikte bebek büyüdükçe annenin kan dolaşımı değişebilir ve bu kafaya daha az kan gitmesine neden olabilir. Bu değişiklik beraberinde ayağa kalktığınızda veya aniden pozisyon değiştirdiğinizde sersemlik hissini getirir. Dikkatli olmak, yavaş hareket etmeye çalışmak ve baş dönmesi yaşandığında ayağa kalkmaktan kaçınmak faydalı olacaktır.
- Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı, kanaması ya da akıntısı gibi sorunlara anne adayının geniz yollarındaki mukoza zarlarını kurutabilen hamilelik hormonları sebep olmaktadır. Burna tuzlu su çekmek ya da geceleri yatak odasında hava nemlendirici, buhar makinesi gibi aletler kullanmak tıkanıklığı kısmen giderebilir.
- Hamilelik Kafası
Eğer anne adayı anahtar kaybetme veya telefon şifresini unutma gibi günlük detayları atlıyorsa bunun sebebi hamileliktir. Resmi olarak tıbbi olmasa da görülme oranı epey fazladır. Birçok kadın doğum uzmanı bu dalgınlığı hormonal değişiklikler, stres ya da uykusuzluk ile ilişkilendirir. Önemli şeyleri unutmaktan endişe etmemek için yapılacakları ya da sık sık unutulan şeyleri not etmek akıllıca olur.
- Uyumakta Zorluk
Anne adayının karnı büyüdükçe rahat uyku pozisyonunu bulmak zorlaşabilir. Ekstra destek için dizler arasına ve karnın altına yastıklar koyarak yan yatmak denenebilir. Aynı zamanda, yürümek, yüzmek veya doğum öncesi yoga gibi düzenli egzersizler yapmak; yatmadan önce ılık, yatıştırıcı banyo yapmak gibi çözümler geceleri daha rahat ve iyi uykuyu sağlayabilir.
- Braxton Hicks Kasılmaları
Hamileliğin 5. ayından itibaren görülebilen bu ‘pratik’ kasılmalar karında hafif gerginlik veya daha ağrılı kramplar şeklinde hissedilebilir. Günün ilerleyen saatlerinde ya da egzersiz yaptıktan sonra hissetme olasılığı daha yüksektir. Bazen yaşanan şeyin Braxton Hicks mi yoksa gerçek sancılar mı olduğundan emin olunamayabilir. Bunu anlamak için hareket etmek ve pozisyon değiştirmek gerekir. Eğer hareket ettiğinizde sancı azalıyorsa bu onun Braxton Hicks kasılması olduğunu gösterir. Ancak ne hissedildiği karışıksa, doğum uzmanına başvurmak gerekir.
Ayrıca Özellikleriyle Birlikte En iyi 8 Bebek Park Yatak Tavsiyesi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bebekte Bedensel Gelişim
- 4. ayda hafif hafif hareket etmeye başlayan bebekler bu ayda daha aktif hale gelebilir. Tekmeleri ve yön değiştirmeleri nihayet fark edilir hale gelir.
- Bebekler düzenli aralıklarla uyumaya ve uyanmaya başlar. Hatta dışarıdan gelen seslerle uyandırılabilir. Bu nedenle yüksek gelen sesten sonra bebekten tepki alınabilir.
- Bebeğin cildi bu ay hem Verniks Kazeoza hem de Lanugo üretmeye başlar. Verniks, amniyotik kese içindeyken cildi koruyan kaygan ve yağlı kaplamadır. Bebek doğduğunda bedeni tamamen bununla kaplı olur. Lanugo ise, Verniks’i ciltte yerinde tutmaya yardımcı olan yumuşak ve ince tüylerdir. Lanugo’nun çoğu bebek doğmadan önce kaybolur. Ancak bazı bebeklerde vücudun çeşitli yerlerinde küçük lekeler görülebilir.
- Aynı zamanda saç da uzamaya başlar.
- Kalp atış hızı, sirkadiyen ritim adı verilen günlük döngüyü izler.
- Sinirler, Miyelin olarak adlandırılan doku ile örtülür.
- Parmaklarda parmak izi gelişimi devam eder.
- 5. ayın sonunda bebek, parmak emmeye başlayabilir. Bu, doğumdan sonraki beslenme şekline hazırlık olarak emme refleksinin devreye girmesinden kaynaklanır.
- Son olarak bebeğin boyutu bu ayda dolmalık biber veya muz kadar, yaklaşık 13- 25 cm aralığında, ağırlığı ise 140-300 gram aralığında olmaktadır.