Muhabbet Kuşu Neden Bağırır?

Tugba yazdı. 24 Ekim 2022 1.097 okunma

Muhabbet kuşunun bağırma nedenleri farklı durumlardan ileri gelebilir. Muhabbet kuşları, sevimli yapıları ve dost canlısı tavırları ile dikkat çeker. Her kuşta olduğu gibi onlar da tüm sıkıntılarını, mutluluklarını öterek ifade eder. Bu nedenle bir kuştan sırf ötüyor diye şikayetçi olmak yanlıştır. Ancak bu ötme bağırmaya dönüştüğünde altında yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Muhabbet kuşunun bağırma nedenleri; kaygı, korku, ilgi isteği gibi nedenlerden ileri gelebilir. Bazen hiçbir neden yokken bağırdıkları da olur. Muhabbet kuşunuzla yeterince ilgilendiğiniz takdirde onda var olan sorunları da kolayca anlayabilirsiniz.

Kaygı ve Korku

Kaygı ve korku, bağırma nedenleri arasında yer alır. Kuşlar bulundukları ortamda tedirgin edici nesneler, insanlar ya da hayvanlar varsa bağırabilirler. Özellikle aşırı büyük, renkli cisimler ya da kedi, köpek gibi evcil hayvanlar korkuya neden olabilir. Korkuya bazı durumlarda siz de sebebiyet verebilirsiniz. Aniden kuşunuza dokunmak istemeniz ya da onu kafesten almaya çalışmanız, korkmasına yol açar. Bu nedenle ani hareketlerden ve onu tedirgin edecek davranışlardan kaçınmalısınız. Evinizde kedi ve köpek besliyorsanız muhabbet kuşlarınızı kafeslerinden çıkarmamaya dikkat etmelisiniz.

İlgi İsteği

İlgi isteği, muhabbet kuşunun bağırmasına neden olan bir diğer davranıştır. Evcil hayvan beslemek en az bir çocuk bakmak kadar ilgi ister. Bu nedenle muhabbet kuşu da olsa bir evcil hayvan beslemeye başlamadan önce ona gerekli özeni gösterebileceğinizden emin olmalısınız. Eğer yeterli vaktiniz yoksa ve gereken özeni gösteremeyecekseniz muhabbet kuşu beslemek için daha müsait bir zaman tercih edebilirsiniz. İlgisiz kalan muhabbet kuşları bağırarak sizin dikkatinizi çekmeye çalışır. Bu bağırmalara gerektiği gibi karşılık vermediğiniz takdirde katlanmaktan başka çareniz kalmaz.

Ortam Değişikliği

Ortam değişikliği muhabbet kuşunun bağırma nedenleri arasındadır. Muhabbet kuşları farklı bir ortama bağırarak tepki gösterebilir. Örneğin; evinizde oturma odasında duran kuşu, farklı bir odaya aldığınızda bağırarak kendisini oradan almanızı isteyebilir. Bunun nedeni muhabbet kuşlarının bir ortama belirli bir sürede alışmasıdır. Yeni aldığınız kuşların yerini baştan doğru düşünüp belirlemeli ve sonradan değiştirmemelisiniz.

Eş İsteği

Bazı muhabbet kuşları, ilgisizliğin üzerine bir de yalnızlık eklenince bağırmaya başlar. Eş isteği muhabbet kuşunun doğasında olan bir durumdur. Son derece sosyal olan bu canlılar, sizden de yeterli ilgiyi göremezse canları fazlaca sıkılır. Bu nedenle iki muhabbet kuşu besleyebilirsiniz. Bu noktada hayvanların cinsiyeti de önemlidir. Genellikle iki dişinin ya da erkeğin anlaşamayacağı söylenir. Bu nedenle bir dişi ve erkek kuş almak daha mantıklıdır.

Gün Doğumu ve Batımı

Gün doğumu ve batımı hem muhabbet kuşlarının hem de doğadaki diğer kuşların ötme zamanıdır. Gün doğumunda herkes uykuda olduğu için kuşların ötüşü size rahatsızlık verebilir. Gün batımında ise bağırmadıkları sürece pek sorun yaşamazsınız. Sabahın erken saatlerinde kuşların ötmesinden rahatsız oluyorsanız üzerlerine hava almalarını engellemeyecek şekilde örtü örtebilirsiniz.

Aşırı Gürültü

Aşırı gürültülü ortamlarda açığa çıkan sesi bastırmak için muhabbet kuşunuz bağırmaya başlayabilir. Bunu diğer seslerden rahatsız olduğundan ya da ilgi çekmek istediğinden yapabilir. Arkadaşlarınızla sohbetinizi etkileyecek bir bağırma söz konusu olursa muhabbet kuşunu farklı bir odaya koyabilirsiniz.

Muhabbet kuşunuzun bağırmasına neden olan tüm durumlar yukarıda yazılanlarla sınırlı olmayabilir. Bazen bir hastalık ya da farklı bir durum da bağırmaya yol açar. Bu nedenle süreklilik arz eden durumlarda, bir veterinere danışmanızda fayda vardır. Muhabbet kuşunun bağırma nedenleri ortadan kaldırıldığında, her zaman size can dostu olacak arkadaşınızla uzun yıllar beraber yaşayabilirsiniz. Yeter ki ona gerekli ilgiyi ve özeni gösterin.