Yükselen Burç Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Fikir Mühendisi yazdı. 26 Şubat 2021 208 okunma

Astroloji, günümüzde çok daha revaçta olan bir astrofizik dalıdır. Eski zamanlarda toplumumuzda çok fazla ön planda olmayan astroloji yorumları, bir gazete sayfasında, köşe yazılarında, günlük burç yorumlarıyla ya da nadiren de olsa ekranlardaki yeni yıl yorumlarıyla takip edilmekteydi. Gelişen teknoloji ve ilgi alanlarımıza kolay erişim yolunun sağlanmasıyla birlikte artık astroloji de günümüzün ilgi alanlarından biri oldu. İnternet yoluyla, gezinti yaptığımız sayfalar ve sayfa üzerinde geçirdiğimiz süreler, tıpkı TV kanalı izlenme ölçümleri gibi ilgi alanlarımızın da ölçümlerini yapmakta. Burç yorumlarından başlayarak ne kadar ilerleyiş gösterdiğinizi elbette bilemeyiz ama merak duygusunun da kişiyi uzmanlığa götüren bir olgu olduğunu da söylemezsek olmaz. Burçlar hep hayatımızda vardı ve olmaya devam edecek. Bu yaşam döngüsünü anlamlandıran yalnız gezegenimiz “Dünya” değil elbette “Evren” adını verdiğimiz kusursuz bir dizayn ve Güneş Sistemi’dir aynı zamanda. Bu eşsiz oluşumun simgelerinden yola çıkarak gözlemlenen burçlardan, yükselen burç ve özelliğini anlatacağız yazımızda. Yani “Güneş”, “Ay” ve “yükselen burç” diye tabir ettiğimiz üçlünün en dikkat çekeni ve dışarıya yansıttığımız bizi, biz yapan özelliğimizin hangi burçtan kaynaklandığını anlatmaya çalışacağız.

Gezegenlerin astroloji ve mitolojideki anlamları için linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz..

Yükselen Burç Nedir?

Yükselen Burç diye tabir ettiğimiz burç, bilinenin aksine doğum gün ve aya karşılık gelerek söylediğimiz esas burcumuz değildir. Esas burç olarak bahsettiğimiz doğduğumuz gün ve ayın yer aldığı burca karşılık gelen aslında Güneş burcumuzdur. Dolayısıyla bir burç yorumu olduğunda odaklanmamız gereken konu yalnız Güneş burcumuz değil aynı zamanda yükselen burcumuz da olmalıdır. Yükselen burç, kişinin doğum anında ufukta doğu çizgisinde yükselen burcu bize açıklamaktadır. Bu da tamamen her 2 saatte bir dönüşüm gerçekleştiren burçların konumuyla ilgilidir. Artık Yıldız haritasına bakılarak yükselen burç pratik yoldan hesaplanabilmektedir. Ayrıca akşam saatlerinde doğan kişinin esas burcunun 180 derecelik açının karşı diliminde yer alan burcu, öncesi veya sonrasındaki burcunun da yükselen burç sayılabileceği astroloji kaynaklarında belirtilmiştir.

Burçları ve genel özelliklerini merak ediyorsanız, linke tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz..

Yükselen Burç Neden Önemlidir?

Her ne kadar yaşantımızda Güneş burcumuzun olası etkilerini taşıdığımızı düşünsek de yükselen burcumuza ait etkiler bu dengeye karşı bir müdahale riski oluşturmaktadır. Esas burcumuzun özelliklerinin kendimizi tanımlama da farklı olduğunu düşünüyorsak nedeni, yükselen burcumuz olabilir. Esas burcumuz olan Güneş burcu, kişilik yapımızı, fikir hayatımızı, tercihlerimizi ve sosyal ve ahlaki yapımızı, kimliksel özelliklerimizi yansıtır. Yükselen diye tabir ettiğimiz burç ise daha dışa dönük taraflarımızı ortaya koyan, fiziksel görüntümüz, tarzımız, kendimizi olayların içinde hangi noktada gördüğümüzü, sosyal bağlamda nasıl rollerde olabileceğimize dair konuları temsil eder. Dışarıdan size bakan ve sizi konuşmalarınız, davranışlarınızla değerlendiren insanlar, Yükselen burcunuzun dışarıya yansıyan özellikleriyle sizi değerlendirirler. İnsan, sosyal bir varlık fakat intiba anlamında her sosyal adımın da kişiliğe ulaşana dek aşması gereken bir izlenim süreci de var. Yükselen burcunu önemli yapan konu tam da budur. Doğduğumuz zamanda Ay’ın gökyüzündeki konumu da bizim Ay burcumuzu oluşturmuştur. Ay burcu da ,kişinin bilinç dünyasını, dışarıya pek yansımayan etkilerini, sezgileri ve hayal gücünü yansıtmaktadır. Yani aslında, esas burçla beraber yükselen ve Ay burcumuzla, hayatımızdaki önemine göre değişimler ve etkileşimler yaşamaktayız. Kısaca sosyal bir maskemiz olarak nitelendirebiliriz yükselen burcu. Bununla birlikte sağlık hususunda hangi hastalıklara bünyemizin yatkın olduğunu anlamak, şansımıza olan etkisini bilmek açısından esas burç dediğimiz Güneş burcundan bile daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Yükselen burç dışında sözü edilen alçalan burç ise, kişisel çatışmaları, evlilik, aşk konularında şans ve uyumu temsil eden ve doğu çizgisinde doğumumuz esnasında alçalan burcu temsil eder. Tıpkı yükselen burç kadar önem verilmesi gereken bir başka burçtur. Aynı yöntemlerle sorgulayarak alçalan burcunuzu da öğrenmeniz mümkündür.

Hava, su, toprak, ateş ve burçlar konusundaki yazımızı okumak isterseniz linke tıklamanız yeterli!

Yükselen Burç Nasıl Hesaplanır?

Astrolojide 1. evin yöneticisi konumunda olan yükselen burcunu hesaplamak için elimizde net bir bilgi olan doğum günümüz ve doğum ayı, senesi dışında bir de doğum saati ve isteğe bağlı olarak doğum yeri bilgisi olması gereken bilgilerdir. Pratik yoldan kolay hesaplanabilen bir araç vasıtasıyla internet üzerinden bu işlemi kısa sürede gerçekleştirmeniz mümkündür. Yurt dışında dünyaya gelmiş kişiler için bazen şehrin tam karşılığını bulmak zor olabiliyordu. Buna dair geliştirilen yöntemle buna gerek duyulmadan sadece doğum gün ,ay, sene ve doğum saatinizi bilmeniz de yükselen burcunuzu öğrenmek adına yeterli olacaktır.