Yüzüklerin Efendisi Serisi Bilinmeyenleri ve Gözden Kaçanlar
Cahil Uzman yazdı. 31 Ocak 2021 558 okunma
Güzel bir haftaya başladığımızı umarak, bugün sizlere 11 dalda film Oscar’ı kazanmış bir eser olan Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings) ile merhaba demek istiyorum. Aslında yayınlandığı süreler boyunca film hakkında beğeniden tutun eleştiriye kadar pek görüş ortaya atıldı. Kurgusu, filmdeki görüntü ve ses efektleri, kostümler ve karakterler uzun müddet konuşuldu. Hatta dönemin şartları gereği böyle bir fantastik dünyayı yansıtmak için nasıl bir süreç izleneceği argüman konusu dahi oldu. Serinin ilk filmi Yüzüklerin Efendisi’nin çekimine başlanıp tamamlanma süreci 15 ay ve serinin devamıyla ilgili 1 sene gibi bir süreden bahsedilmektedir. Çekim sonrası,yaşanan bu yoğun ilgi sonrası beraberinde de birçok sorumluluk, oyuncu ve yapımcılara yüklemiştir. Film üçlüsü olarak bu seriyi uyarlamak ve ekibi akışa kanalize etmek için uygun programlar oluşturulmak zorundaydı. Şimdi isterseniz beyaz perdeye aktarıldığı sene, Titanic filminin ardından sinema endüstrisine görsel ve işitsel anlamda renk katan Yüzüklerin Efendisi bilinmeyen gerçekleri nelerdir? Biraz değinelim. Hazırsanız, başlıyoruz...
Film Çekiminin Yapıldığı Yer
Filmin çekimi için, Yeni Zelanda’nın Wellington şehrine bağlı, kırsal ağırlıklı bir bölge tercih edildi. Fakat Wellington’a bağlı bu köyde bazı kabilelerin yaşadığı da biliniyordu. Kabile eşrafı ile yaşanabilecek bir endişe, iletişim düşüncesi akılları zorluyordu. Köyün yerel halkı olan Maoriler, ilginç kültürleri, yaşayışları ile bin senelik bir geleneği temsil ediyordu. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin biraz da çekiminin yapıldığı yerin atmosferinin etkileyici ritüel katma özelliği sağladığı da, görüşler arasındadır. Maori kabilesi reisleri, çekimler boyunca Three foot six adlı açık hava platosunu ve oyuncularını, ayinleri ve duaları ile kutsamıştır.
Oyunculuk İçin Öneriler
Filmde Gandalf rolünü üstlenen Ian Mac Kellen Orta Dünya’da Frodo ve arkadaşlarına rehber olan bir büyücüyü canlandırmaktadır. Filmde bu rolü Kellen üstlenmeden önce, yapımcıların Sean Connery ile görüştüğü, bu teklifi ona götürdüklerini söyleyebiliriz. Sean Connery film için uygun karakter olup olmadığını anlamak için kitabı ve kitabın senaryolaşmış halini okumuş fakat konuyu tam anlayamadığı için teklifi reddetmiştir.
Beatles grubunu bilmeyen yoktur. Efsanevi bir İngiliz grubu olan Beatles ve üyelerinin hayatlarını filme alması için Yüzüklerin Efendisi oyuncuları ve senaristiyle görüşmeler yaptığını biliyor muydunuz? Ancak oyuncuların bu film için vakitlerinin olmayışı, önlerindeki projelere konsantre olmaları nedeniyle bu teklif askıda kalmıştır. Ayrıca Orta Dünya temsilcisi kara büyücü, Gandalf’ın düşmanı Saruman rolünü oynayan Christopher Lee, film prodüktörlerine başlangıçta Gandalf rolünde oynamak istediğini belirtmiş, yaşı ve zorlu dövüş sahneleri olması sebebiyle bu teklifi kabul edilmemiştir.
Kostüm Sayısı ve Seçimleri
Yüzüklerin Efendisi serisi için tamı tamına 18.000 kostüm üretildi. Bazen aynı tip kostüme de gereksinim duyulmuştur. Olası risklere karşı, 40 adet fazladan sık kullanılan kostümlerin üretimine başlandı.
Boromir’in Korkusu
Yüzüklerin Efendisi serisinin kahraman savaşçısı aynı zamanda Games of thrones filminin Stark’ı Sean Bean’in yükseklik korkusunun fobi düzeyinde olduğu, çekimlerin gerçekleştiği Yeni Zelanda’nın yüksek dağlarına geçiş aşaması için helikoptere binmek yerine tırmanarak dağa çıktığı da edindiğimiz ilginç bilgiler arasındadır.
Filmde Kullanılan Silahlar
Yüzüklerin Efendisi ve serisi için ok ve silahlar için seri üretime başlandı. 2000 adetten fazla silah ve 10.000 adet ok, kılıf çekimler için hazırlandı.
Sette Gerçekleşen Kazalar
Film oyuncularından Sean Austin ve Orlando Bloom, film setinde yaralanma olayının başında gelen iki aktördü. Aragorn karakterini canlandıran Viggo Mortensen’in iki parmağını ve dişini kırdığı da bilinir.
Sakallı Kadınların Filmde Yer Etmesi
Belki böyle bir başlık görünce, şaşıranlarınız olacaktır. Fakat film setinde sakallı diye tabir ettiğimiz aslında kadın binicilerin olduğunu söylersek yanlış olmaz. Serinin devamı olan iki kule ve kralın dönüşü filmleri için Wellington’da yetenekli at binicileri arayışa başlamıştı. Yönetmen Peter Jackson konuyla kendisine başvuran adaylar içerisinde zaman telaşı da olduğundan, kadın binicileri erkek kostümlü ve sakal takmış olarak setlere dahil etti.
Ayrıca hayatınızın akışını değiştirecek 10 film önerisi bilgilerine de bakabilirsiniz.
Frodo Rolü Seçmeleri
Yönetmen Peter Jackson, Frodo karakterini canlandıracak oyuncu seçmelerine başlamıştı. Karakteri canlandıracak olan tipin, romanda bahsi geçen bir hobbit özelliği taşıması gerekiyordu. İngiliz aksanı kullanan, yaşı uygun olan. Tabii bu süreçte Ellijah Wood, hayalini kurduğu bu rolün onun için dönüm noktası olduğunu düşünüyordu. Farklı açılarından çekimi yapılmış bir tanıtım kaseti hazırlayıp Yeni Zelanda’ya yollayan Wood, ekibe dahil edildiğinin müjdesini ise 8 Temmuz 1999 tarihinde almış oldu. Ayrıca şu detayı belirtmek de yarar var. Brokeback Mountain ve Prisoners gibi filmlerin başarılı Amerikalı oyuncusu Jake Gyllenhaal de Frodo rolü için başvurmuş, aksanı nedeniyle seçmelerde başarılı olamamıştır.
Gandalf’ın Nostalji Tutkusu
Filmde yer alan eski zaman ögeleri, antika eşyalar, büyücü şapkası, kılıçlar ve birtakım savaş aletleri filmde Gandalf rolünü canlandıran Ian Mac Kellen’in tutkusuna adeta iştirak etmiş. Eski zamana ait nostaljik malzemelere tutkusu bilinen Kellen, Yüzüklerin efendisi filmlerinin setinde yer alan bazı eşyaları kendisine ayırdığı yönünde bazı bilgiler mevcuttur.
Frodo’nun Macerası
Frodo’nun macerası romanda, filmden farklı olarak 17 sene gibi bir süreden sonra gerçekleşmeye başlamıştır. Atılan yüzüğün romanda bahsedildiği bulunma zamanı için uzun yıllar geçmesi gerekiyordu.
Çekim Alanı
Mekansal olarak birçok görsel efekte ve aksiyona imza atmış olan Wellington’a ait bu Three foot six adlı açık hava sahnesinin olduğu alanda eskiden bir boya fabrikasının yer aldığı diğer bilgiler arasındadır.
Saruman’ın Kitaba Aşinalığı
Filmin kötü kalpli büyücüsü Saruman’ın romanın filme aktarılmasından önce de konuya hiç yabancı olmadığını söyleyebiliriz. Öyle ki kitabın ilk çıktığı sene 1954’ten bu yana ve serilerinin yayınlandığı yıllar bu kitapları alıp okuduğu ilginç tesadüflerden bir tanesi. Christopher Lee,40 yıl sonra kendisini bu roman karakterlerinden biri olarak beyaz perdede bulacağını nereden bilebilirdi ki?
Cate Blanchett’in Kostumüne Olan Tutkusu
Orta Dünya’nın soylu bir Elf karakteri olan Ormanın Hanımı Galadriel’i canlandıran Cate Blanchett’in çekimlerde giydiği kostüme alıştığını ve çok sevdiğini, film sona erdiğinde protez elf kulaklarının kendisine hediye edildiğini söyleyebiliriz.
J.R.R Tolkien’in İki Parmağı
Yüzüklerin Efendisi romanı yazarı J.R.R Tolkien’in, Yüzük Kardeşliği, İki Kule, Kralın Dönüşü ile tamamladığı fantastik roman serisine özgü 1200 sayfalık metni hazırlamak için sadece iki parmağını kullandığını biliyor muydunuz?
Satın Alınan Atlar
Film setinde bir nevi rol arkadaşlığı gibi başlayan dostluklar, oyuncuların da bağlılık durumlarını etkileyebiliyor. Filmde Aragorn rolüyle karşımıza çıkan oyuncu Viggo Mortensen’in filmde kullandığı ve beraberinde sahneleri olan iki atı satın aldığını söylememizde yarar var.
Tarifsiz Bir Elf
Elf Perisi adıyla kullanılan Legolas ismi, güçlü okçu özelliği ile karanlık orman lordu olarak romanda geçen bir karakterdir. Bu karakteri canlandırmak için Orlando Bloom seçildiğinde, tipik bir Elf görüntüsünden biraz farklı oluşu, romanda bu karakterin fiziği konusunda belirgin bir tanım kullanılmamasıyla ilgilidir.
Peter Jackson’un Gözüktüğü Sahneler
Yönetmen Peter Jackson, yaptığı bu filme o kadar inanan bir yönetmendi ki, kendisinin de bu ölümsüz yapıtta küçük de olsa bazı sahnelerde görünmesi şaşırtıcı olmamalı. Ayrıca Yüzük kardeşliği, kralın dönüşü, iki kule filmlerinin bazı küçük sahnelerinde çocuklarının rol aldığını da belirtmemiz sizi şaşırtmasın.
Bazı Sahnelerin Filme Konulmaması
Yüzüklerin Efendisi filminin çekimi esnasında senaryoya dahil edilmesi planlanan bazı erotik sahnelerin düşünüldüğü de bir gerçek. Aragorn ile Elven Prensesi Arwen arasındaki ilişki tutkusal boyuta taşınmamıştır. Filmde, Sam karakterinin yaralı şekilde Frodo’ya sevgisini açıkladığı eşcinsel duygular hissettiren kısımların da daha sonra senaryodan çekildiği belirtiliyor.
Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter Arasındaki Benzerlik
İki romanda beyaz perdede ilgi uyandırıp tüm zamanlarda rekorlar elde etmiş eserler olsa da, bu iki güçlü rakip olarak adlandırılan yapımlarda benzer bazı unsurlar dikkat çekmektedir. Bunlar arasında küçük veya ergen bir çocuk ki başrolde olması ilginç bir benzerliktir. Ürkütücü, karanlık bir ormanın varlığı, dev örümcekler, karanlık bir lord, bilge yaşlı bir büyücü, hayalet bir arkadaşı benzer örneklerden sayabiliriz. Konu fantastik olunca bu durumu bir serinin devamı gibi düşünerek, takip etme heveslilerini arttırdığını da söylersek çok yanlış olmaz herhalde.
Orta Dünya hakkında
Filme dair bazı araştırmalar ve bulgulara kıyasla Orta Dünya diye tabir edilen ve bu fantastik yolculuğa tanıklık ettiren bu dünyanın, bizim yaşadığımız dünyanın yaklaşık 7000 sene önceki halinin benzeri ve yansıması olduğu yönünde görüşler yaygındır.