Dünya Yıldızlarını Giydiren ve Modaya Yön Veren 10 Türk Modacı
Fikir Mühendisi yazdı. 16 Şubat 2021 4.536 okunma
Bildiğiniz gibi Türkiye, tekstil sektöründe oldukça güçlü bir dünya üreticisi konumunda bulunuyor. Son yıllarda dünya modasına yön veren ülkeler arasında da yer alabilmek için çalışmalar da hızlandı. Gerek eğitimler, gerek Dünyada adını duyuran modacılarımız ve moda tasarımcılarımız, gerekse 2009 yılından beri düzenlenen İstanbul Moda Haftası bu durumun ne kadar önemsendiğini gösteriyor. Son yıllarda dünya ve Türkiye Starlarını giydiren, Türkiye’de kadın ve erkek modasını yönlendiren çok sayıda değerli modacımız ve tasarımcımız var artık.. Onların bazıları, modacı değil ‘terzi’yiz biz diyor! Neden mi? Çünkü bu sektörde de; kişiye özel yani ‘haute couture’ dikim yapabilmek, ünlü modacılar tarafından esas ustalık olarak görülüyor.Tıpkı haute couture’nin dünyadaki en bilinen örneği Christian Dior, Chanel, Dolce Gabanna vb markalar gibi..
Bu yazımızda Türkiye’nin önemli modacılarını ve moda tasarımcılarını kısaca tanıtmaya çalışacağız. İşte Türk modasına yön veren isimlerle ilgili yazımızın ilk bölümü sizlerle, keyifli okumalar dileriz.
1. Dilara FINDIKOĞLU
O, tasarımları, kendi tavrı ve tarzıyla dikkatleri üzerine toplayan genç bir Türk modacı! Pek çok dünya starını giydirmiş ve giydirmeye devam ediyor. Bu starlar kimler mi? Efsane pop starı Madonna başta olmak üzere, diğer bir yıldız Rihanna, Bella Hadid, Lady Gaga ve Lorde ve gibi birçok ünlü ismi giydiriyor. 1990 yılında İstanbul’da doğmuş ve üniversiteye kadar burada yaşamış. Üniversite eğitimi için İngiltere’ye gitmiş ve Londra’da Central St. Martins’te moda tasarımı eğitimi almıştır. Henüz üniversite mezuniyeti sırasındaki farklı organizasyonuyla İngiltere’de basının ilgisini çekmeyi başarmış ve ismini duyurmaya başlamıştır. Neymiş bu farklı organizasyon diye merak ediyorsanız, şöyle; 125 öğrencinin mezun olduğu okulda; mezuniyet defilesine sadece 30-40 öğrenci katılınca, mezuniyet defilesine katılmayan öğrencilerle alternatif bir defile organize etmiştir. Bu protesto defilesiyle adını duyurmuş, sonrasında da yapmış olduğu tasarımlar çok beğenilerek, dünya ünlü isimler tarafından tercih edilmeye başlamıştır. Halen Londra’da yaşamaya devam eden Fındıkoğlu, Geleceğin Moda Tasarımcısı olarak görülmektedir.
2021 yılının dünya moda trendlerini linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz.
2. Yıldırım MAYRUK
Birçok farklı ülkede koleksiyonları satılan, Türk modasının duayen ismi Yıldırım Mayruk, 1940’ta Bursa’da doğmuş ve terzi olan ablasından etkilendiği için bu mesleğe başlamış. Belki inanmayacaksınız ama ilk elbisesini henüz on beş yaşındayken, iki buçuk yaşındaki yeğeni için dikmiş! Sonrasında lise yıllarında şapka yapıp satmış. Atölyelerini 10 yıl İstanbul Beyoğlu, sonrasında sırasıyla Şişli, Teşvikiye ve son durak olarak Gümüşsuyu’na taşıdı. Taxim Moda Laboratuarı’nda başarılı işler yaparak, 1990 yılında genç modacı Barboros Şansal ile çalışmaya başladı. Kendini ‘terzi’ olarak tanımlayan Mayruk ile çalışmaya başlayan Şansal da kendisine ‘terzi yamağı’ denmesini istemiştir.
MAYRUK Eylül 2020’de Jübile Defilesini Yaptı
Dünya’da Londra, Abudabi, Tel Aviv, Al Ain, Hayfa vb şehirler ile Türkiye’de İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya ve Diyarbakır gibi merkezlerde pek çok defileye imza atmıştır. Her yıl sergilediği kreasyonlarının yanı sıra gelinlik ve damatlık gibi özel törenlere yönelik tasarımlar da yapmaktadır. Mayruk, defilelerinden elde ettiği geliri hayır ve eğitim kurumlarına bağışlamaktadır. Türk modasının duayeni Yıldırım Mayruk ve Barboros Şansal Eylül 2020’de; İstanbul Fişekhane'de gerçekleşen jübile defilesiyle moda dünyasına veda etti. Yıldırım Mayruk’un 1960’tan bu yana diktiği ve tasarladığı 1000’e yakın elbise içerisinden seçilen 200 kostüm ile “Yıldırım Mayruk Jübile Koleksiyonu” oluşturuldu. 15 milyon TL değerindeki koleksiyon 200 ünlü eski ve yeni mankenle tanıtıldı. Bu muhteşem jubile defilesine; Gönül Akkor, Ayferi, Selda Bağcan, Tanju Okan gibi sanatçıları eşlik etti.
3. Nedret TACİROĞLU
Nedret Taciroğlu, 2010 yılından beri koleksiyonunu Milano ve Paris moda haftalarında düzenlediği defileleriyle tüm dünyaya tanıtıyor. Ayrıca Elle Style 2015’te ‘Yılın Moda Tasarımcısı Ödülü’nü aldı.Peki kim bu Nedret Taciroğlu derseniz? 2019’da Jennifer Lopez’i Grammy Ödül Töreni için giydirdi! Lopez’in yanı sıra Lady Gaga, Gwen Stefani, TV yıldızı Michelle Hunziker, Aishwarya Rai Bachchan, Victoria Swarovski, Amanda Holden, Pixie Lott, Angela Bassett, Kylie Jenner gibi birçok star O’nun tasarladığı giysilerle kırmızı halılarda yürüyor ve TV şovlarına çıkıyor. Ayrıca Türkiye’de de; Burcu Esmersoy, Serenay Sarıkaya, Elçin Sangu, Demet Özdemir gibi yıldızlar Nedret Taciroğlu’nun ‘NEDO BY NEDRET TACİROĞLU’ markalı kıyafetlerini giymeyi tercih ediyor.
Tasarımlarında En Üst Seviyede Lüks ve Zarafeti Birleştiriyor!
Nedret Taciroğlu; 1959 İstanbul doğumlu, Mimar Sinan Üniversitesi İç Mimari bölümünden mezun, henüz 17 yaşındayken Tokyo’da ULUSLARARASI GENÇ KIZLAR yarışmasına katılıp, fotojeni güzeli seçilen güzel bir kadın O! Öğrenim görürken yanı zamanda fotomodellik ve mankenlik de yapmış.1980 yılında ‘NEDO’ markasını kurarak, modaya ve ev dekorasyonuna olan aşkını tek marka arlında birleştirmiş. İşine olan tutkusuyla hızla yükselerek; İstanbul, Paris, New York, Dallas ve Houston’da moda, el yapımı kaliteli deri giysilerin tasarımı, üretimi ve ihracatında dünya çapında işler yapmış. Hatta O’ndan vazgeçemeyen sadık müşterileri arasında bir dönem Nancy Reagan ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Eşi Semra Özal, üst düzey Türk politikacaları, ünlü iş kadınları da varmış.. Dünya modasının sergilendiği pek çok defilede yer alıp, tasarımları ve koleksiyonlarıyla dünya basınında da pek çok kez yer almış. İstanbul’daki ilk mağazasını 2012 yılında açıp, gece elbiseleri, parti ve kokteyl kıyafetlerini içeren hazır giyim koleksiyonunun Türk moda severlerin beğenisine sunmuş. Tasarımları halen; Türkiye, Paris, Monaco, Caserta, Singapur, Panama, Dubai, Abu Dhabi, www.farfetch.com, Katar, Kuveyt, Ryad gibi dünyanın birçok ülkesinin lüks ve seçkin butiklerinde satılmaktadır.
4. Cemil İPEKÇİ
Türkiye’de moda deyince akla gelen ilk isimlerden biridir 1948 doğumlu, moda tasarımcısı Cemil İpekçi. O, geleneksel Türk motifleri, Osmanlı esintileri taşıyan tasarımları, rengârenk ve farklı çizgileriyle Türk moda dünyasının adeta ekolüdür. Modaya genel bakış açışını özetlemek için 'Elbise giyinme, örtünme fantezisidir' der büyük modacı! Tüm tasarımlarındaki farklı bakış açısını O’nun kişiliğinde, kıyafetlerinde ve hayata karşı duruşunda da rahatlıkla görebilirsiniz. Cemil İpekçi Butik’te; özel tasarım gece kıyafetleri, tek olarak üretilmiş pantolon, üst ve elbise gibi parçalar, aksesuarlar, çanta ve şapkalar da bulunmaktadır.
Doğu Kültürünün Masalsı Motiflerini Tasarımlarına Yansıttı
İstanbul’da doğan İpekçi, yurtdışına ailesinin isteğiyle iktisat okumak için gitti ama Londra’daki ünlü Royal Academi Of Art’ın moda bölümünde eğitim gördü. 1971’de desen bölümünden mezun olan İpekçi, 72-75 arası hazır giyimde stilist olarak çalışıp, 1975’te modaevini ve Tzagane adlı butiğini kurdu. Tzagane’yi 4 yıl sonra Fransa Nice’te de kurarak, 1984’e kadar koleksiyonlarını İstanbul ve Nice’te moda severlerle buluşturdu. Doğu kültürünün masalsı dünyasından ilham aldığını söyleyen İpekçi, halen Rotterdam’daki butiğinde tasarımlarını sergilemeye devam ediyor.
Haute Couture’e Cemil İpekçi Yorumu
Ardından 1984’te Türkiye’ye dönerek, modaevinde haute couture üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı. 84’ten itibaren bugüne kadar; kendi tasarım evinde ‘haute couture’ ile çağdaş gece modasına yön verdi ve vermeye de devam ediyor. 1992 yılındaki "Suzeni" isimli koleksiyonuna kadar kreasyonlarında doğu esintilerine ara vermişti, 92 sonrası tekrar kültürel etki ve motifleri kullanmaya devam etti.
Türk Moda Dünyasındaki Popülerliği Devam Ediyor
Ayrıca İpekçi, Şişli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanları için yeni kıyafetler de tasarladı. Temizlik işçileri, Cemil İpekçi’nin özel tasarım kıyafetleriyle Şişli halkına hizmet verdiler. İşçileri giydiren İpekçi, 2002 yılında Türkiye güzeli seçilen Azra Akın’ın elbisesini de tasarladı. Kapalı çarşıdan aldığı kumaş ile diktiği kıyafet, o dönemde basın tarafından sürekli haber yapıldı. Kullanılan kıyafetin yanı sıra pırlanta takılarını da tasarladı. 2015’te Show TV de yayınlanan ‘Bu Tarz Benim’ programının 2.sezonunda jüri üyeliği yaptı. Cemil İpekçi halen aktif olarak Türk moda dünyasına yön vermeye ve tasarım çalışmalarına devam ediyor. Aynı zamanda; sosyal medya hesaplarını aktif olarak kullanan, açık sözlü ve gündem yaratan paylaşımlarıyla hayatımıza her alanda renk katıyor.
5. Erdem MORALIOĞLU
Moralıoğlu’nun Babası Türk, annesi İngiliz olup, 1978 yılında Montreal’de doğdu. Moda eğitimini Ryerson Üniversitesi’nde tamamlayıp, 70’lerin punk moda mimarisinin kurucularından Vivienne Westwood’un yanında staj yaptı. 2000’de ise Londra’da Royal College of Art’ta moda yüksek lisansını tamamladı. 2003’te New York’ta Diane von Furstenberg’le çalışıp, 2005’te de kendi markası ERDEM’i kurdu.
En Büyük Takipçisi Cambridge Düşesi Kate Middleton!
Bugün ERDEM markasıyla çıkarttığı tasarımlarını; Vouge’un Genel Yayın Yönetmeni Anna Wintour, ünlü aktirist Keira Knightley ve İngiliz Kraliyet Ailesi’nin gelini Kate Middleton gibi ünlüler giyiyor. ERDEM markasını severek kullanan diğer ünlüler ise; Michelle Obama, ünlü oyuncusu Sarah Jessica Parker, Sienna Miller, Kate Winslet, Lara Stone, Marion Cottillard, Michelle Williams, Julianne Moore, Anne Hathaway, Keira Knightley ve Emma Stone gibi markanın müdavimi olan pek çok ünlü var. Markanın bilinen en büyük takipçisi ise Cambridge Düşesi Kate Middleton!
İlk Koleksiyonuyla ‘Fashion Fringe’ Ödülü Aldı
Daha ilk koleksiyonuyla yakaladığı başarı, O’na Fashion Fringe ödülünü kazandırdı. Ardından İngiltere’de, British Fashion Council tarafından verilen pek çok ödül aldı. Kreasyonları dünyanın farklı şehirlerinde, 170’in üzerinde satış noktasında moda severler için satışa sunuluyor. 'Erdem' markasıyla İngiltere’yi ve ardından dünyayı büyüleyen Erdem Moralıoğlu, 2015 yılında İngiliz Harper’s Bazaar dergisi tarafından ‘Yılın Adamı’ seçildi. Ayrıca 2014’de British Fashion Council’in düzenlediği İngiliz Moda Konseyi Ödülleri Gecesi’nde, ‘Yılın Tasarımcısı’ ödülü ile onurlandırılmıştır.
6. Hakan YILDIRIM
Kendisi Türkiye'de yaşayan bir modacı olup, Londra Moda Haftası'na seçilen ilk Türk tasarımcıdır. 1971’de doğan Yıldırım, MSÜ Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’de yaptığı Osmanlı defilesiyle adını Türk moda dünyasına duyurdu. Bu defilede ünlü manken Linda Evangelista da podyumdaydı! 1994 yılında aynı defileyi Almanya Düseldorf’ta da tüm dünya moda severlerine sundu. 1997’de Loreal'le Paris'te, 1998'de yine Loreal ve Zeki Doğulu ile İtalya'da defileler organize etti. Aynı yıl Deri Tasarım Yarışması'nda ve İTKİB’in düzenlediği Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda birinci oldu.
HAKAAN Markasıyla Londra ve Paris Moda Haftalarında Yerini Aldı
Ünlü Türk hazır giyim markaları Penyelüx, Örsa ve Elle Kundura’da tasarımcı olarak çalıştı. ABD'de yaşayan Hakan Yıldırım, ayrıca "Against the Wind" filminin kostümlerini de hazırladı. 2001’de kişiye özel tasarım yaptığı kendi markasını kurdu. Marka, heykelsi formlarıyla adından söz ettirdi. HAKAAN markasıyla; 2010’da Londra Moda Haftası’na katıldı ve adeta ilgi odağı oldu. Prestijli ödüllerden Andam’ı kazandıktan sonra, Paris Moda Haftası’nda koleksiyonlarıyla podyumdaydı. Jennifer Lopez ve Madonna gibi yıldızları giydirdi.
2013’te Paris Moda Haftası Defile Kreasyonu Kargoda Kayboldu
2013’te ara verdiği ve kendi içine döndüğü moda dünyasına, 2018’de daha renkli ve canlı bir kreasyonla geri döndü. Halen tasarımlarını, Nişantaşı’ndaki atölyesi ve showroom’unda Türk moda severlerin beğenisine sunuyor.
7. Raşit BAĞZIBAĞLI
12 yaşında tasarımcı olmaya karar veren Raşit Bağzıbağlı, 2007 yılında henüz 21 yaşında ilk defilesini Couture koleksiyonuyla gerçekleştirdi. O, Türk moda sektöründeki en genç Couture tasarımcısı oldu. Elegan tarzıyla kısa sürede fark yaratan modacı; sanat, iş ve siyaset dünyasında seçkin isimlerin, dünyaca ünlü yıldızların tercih ettiği bir isim oldu. Hatta Paris Hilton Türkiye ziyaretinde kendisini keşfetti ve kıyafet siparişleri verdi. Tasarımlarını giydirdiği ünlüler; Paris Hilton, Hollandalı süper model Doutzen Kroes, İspanyol-Hollandalı oyuncu ve tv sunucusu Yolanthe Cabau ve Çek model ve yv sunucusu Petra Nemcova gibi pek çok isimle çalışmaya ve dünyada popülerliğibi artırmaya devam ediyor.
Markaları RASHID ve Couture
Modacı Raşit Bağzıbağlı, 2010’da Türkiye’de Yılın En İyi Genç Tasarımcısı, New York’ta düzenlenen Face Of Fashion’da ise 'En İyi Umut Veren Genç Tasarımcı' seçilerek, ödülleri topladı. 2014 ve 2017 yıllarında FTV Ödülleri’nde Yılın Moda Tasarımcısı olarak ödüllendirildi. Ve koleksiyonlarıyla 2015’ten bugüne İstanbul Moda Haftası podyumlarında elegan rüzgârlar estiriyor. Tasarımcının hazır giyim markası RASHID ve Couture markasının yanına 2017’de gelinlik koleksiyonunu da ekledi. Dünyaca ünlü isimler tarafından tercih edilmeye devam ediyor.
8. Hüseyin ÇAĞLAYAN
Dünyanın "Hussein Chalayan" olarak tanıdığı, oldukça yenilikçi tasarımları olan Çağlayan; Michelle Obama Lady Gaga ve Björk gibi ünlüleri giydiriyor. 1970’te Lefkoşa’da doğan modacı, 1982’de İngiltere’ye taşındı. 1993 yılında Londra’daki Central Saint Martins’den mezun olup, Soho’da küçük dükkânlarda tasarımlarını satarak mesleğe başlamıştır. 2 yıl üst üste Yılın İngiliz Tasarımcısı ödülünü kazandı. Ayrıca Çağlayan, 2006’da Britanya İmparatorluğu Şövalyelik Nişanı ve 2013’te Moda Vizyoneri ünvanlarını aldı. New York’ta düzenlenen The Fashion Group International tarafından ‘Tasarımın Yıldızı Ödülü’ne layık görülen Çağlayan, Time Dergisi tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 100 modacısından biri olarak ilan edildi!
Sanatın Birçok Dalında Çalışıyor
O sadece bir modacı değil! O kadar çok mesleği bir arada gerçekleştiriyor ki; aynı zamanda ressam, yönetmen, heykeltıraş, koreograf ve fikir adamı olarak biliniyor. Yönetmenliğini yaptığı ve başrolünde Tilda Swinton’ın oynadığı film Absent Presence (Olmayan Varolma), 51. Uluslararası Venedik Bienali’nde gösterildi. Bianalde; filminin gösterildiği Türkiye pavyonunun tasarımını yine Çağlayan yapmıştı. 2013 yılında ise Mavi Jeans için bir kapsül koleksiyon hazırladı ve 2014’te de deri ağırlıklı hazır giyim markası VSP ile işbirliği yaptı.
9. Bünyamin AYDIN
1989 yılında Almanya’da doğan, tasarımcı ve fotoğraf sanatçısı olan Bünyamin Aydın; İsviçre, Almanya ve Türkiye’de yaşadı ve eğitim aldı. Eğitimi sırasında sanata olan ilgisini keşfedip, fotoğraf ve müzik ile ilgilenip, en önemli hayalini “uluslararası moda markası kurma” olarak belirledi! Bu vizyon doğrultusunda; 2011 yılında Les Benjamins markasını kurarak, başlangıçta sadece baskılı tişörtler üretti. Les Benjamins’in zamanla ürün çeşitliliğini artırarak, kadın ve erkek giyim çeşitlerini de ekledi.
Nike Air Max’in Geleceğini Tasarlayan Tasarımcılar Arasında
Nike’ın “Vote Forward” kampanyası sırasında; Air Max’in geleceğini tasarlamak için seçilen on iki tasarımcı arasına seçilerek, tüm dünya tasarımcıları arasında adını duyurdu. 2018’de Esquire Yılın Moda Tasarımcısı Ödülü’nü aldı. Ayrıca Aydın, pek çok global marka ile işbirliği yapıyor. Tasarımlarıyla yön verdiği global markalardan bazıları; BMW, Beşiktaş, Hennessy, Nike, Apple ve Alpha Industries vb’dir.
Sokak Kültürünün ve Z Kuşağı’nın Tasarımcısı
Z kuşağının ve sokak kültürünü yakından takip eden herkesin, tasarımlarıyla kalbini çalıyor Bünyamin Aydın! 30 yaşına giren tasarımcı, hayallerinin daha çok başında olduğunu özellikle vurguluyor. Özellikle iş birliği yapmak istediği ve hayalini kurduğu marka ise; Prada x Les Benjamins !
10. Atıl KUTOĞLU
1968 yılında doğan modacı, henüz Alman Lisesi’nde öğrenciyken, Türk modasının mutfağı sayılan Vakko ve Beymen’de staj yaparak, genç yaşta sektöre atıldı. Ardından Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde İşletme eğitimi alıp, Viyana’da moda tasarımı konusunda çalışmaya başladı.
Koleksiyonları Türk ve Osmanlı sanatının izlerini taşıyan modacı; Viyana, Münih, Düsseldorf, Milano ve New York’ta moda haftalarına katıldı. 1999-2008 arasında New York Moda Haftası çerçevesinde düzenlediği defilelerle, koleksiyonlarını dünya basını ve moda severlere sergiledi. 2009 yılında Nişantaşı’nda ilk mağazasını açtı. 2013 yılında ise Avusturya Onur Nişanı’na layık görülmüştür.
Sakıp Sabancı Müzesi’ne Özel Bir Koleksiyon Hazırladı
Sabancı Ailesi tarafından gelen taleple; İstanbul-Emirgan´daki “Sakıp Sabancı Müzesi“ için Sabancı koleksiyonlarından ve Türk sanatından esintiler taşıyan, müzeye özel bir eşarp-fular-kravat ve t-shirt koleksiyonu hazırladı.
KUTOĞLU Tasarımlarını Giyen Ünlüler
Müşterileri arasında kimler yok ki! Film ve sanat dünyasından Viktor Lazlo, Jessica Alba, Catherine Zeta-Jones, Anna Paquin, Molly Sims, Sonja Kirchberger, Barbara Wussow gibi isimlerle, Avusturya Prensesleri Camilla von Habsburg ve Francesca von Habsburg, ünlü manken Naomi Campbell, Victoria's Secret Meleği olarak bilinen Çek model Karolina Kurkova ve Mick Jagger ve Jerry Hall en büyük kızı, model Elizabeth Jagger gibi ünlüler bulunuyor. Bursa’da başlayan ve New York-Viyana-İstanbul arasında moda serüveni devam ederken, süitlerini dekore ettiği Viyana’nın kült oteli Altstadt da yeni başarılarından biri olarak sayılıyor. Atıl Kutoğlu koleksiyonları halen dünyada 11 ülkede satılmaktadır.