Günlük Meditasyon Nasıl Yapılır, Hangi Hareketler Önemlidir?

Cahil Uzman yazdı. 9 Eylül 2020 606 okunma

Günlük yaşam içerisinde stres dolu yaşadığımız için günlük meditasyon yapmak son derece önemlidir. Bizleri etkisi altına alan istenmeyen duygu ve enerji durumlarından kurtulmak için farklı adımları takip ederek meditasyonu günlük yaşam içerisinde, farklı alanlarda yapmak önemlidir. Meditasyon tek bir tabire indirgenemeyeceği ve pek çok farklı alanları içerdiği için değişik yöntemler ile günlük meditasyon yapmak mümkün olmaktadır.

Aynı Zamanda Meditasyon Yapmaya Dikkat Edin

Meditasyon pratikleri için düzenli bir saat ayırmak oldukça önemlidir. Çünkü bu sayede günlük yaşamınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. Her gün yapılan ve ara verilmeyen meditasyon pratikleri faydalı olabilmektedir. Belirsiz zamanlarda yapılan meditasyonlar zihnin ehlileştirilmesi için fayda sunmadıkları gibi derinlemesine hissetmenin de önüne geçerler. Bu bakımdan günlük meditasyon yapmak için sabahın erken saatlerini tercih edebilirsiniz. Çünkü bu aşamada zihin henüz günlük yaşamdaki endişe ya da stresler ile meşgul olmamıştır. Enerji de daha fazla olduğu için sabah uyandıktan sonra meditasyon yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken nokta, yemek yedikten sonra meditasyon yapmaktan kaçınmanızdır. Çünkü sindirim süreci başlayacağı için rahat hissetmenizi engelleyecektir.

Kendinize Zen Ortamı Yaratın

Zen pratikleri en zorlu koşullarda bile meditasyon yapabilmeyi kolay hale getirmeyi amaçlamaktadır. Zen meditasyon yöntemleri günlük yaşama uygulanacak en önemli pratikler arasında yer alırlar. Temelde yapılan işe odaklanmayı ve o anda başka şeyleri düşünmemeyi içeren Zen pratikleri, bu sayede hem yapılan işin iyi olmasını hem de zihnin ehil bir hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Bu bakımdan banyo yaparken, yemek hazırlarken, yürürken, müzik dinlerken, kahvenizi yudumlarken bu eylemlerin farkında olarak, başka hiçbir şeyin zihninize girmemesini sağlayarak günlük meditasyonunuza yardımcı olabilirsiniz.

İçsel Yolculuğunuzu Hazırlayacak Kitaplar Edinin

Meditasyon her ne kadar kişinin kendi iç dünyasına dönmesi için olsa da bu alanda yazılmış kitaplar yolculuğun daha verimli geçmesi açısından yardımcı olabilmektedir. İyi yazılmış bir kitap, düşüncelere sevk edecek ve böylelikle gözden kaçırdığınız noktaları görebilmenizi sağlayacaktır. Bu bakımdan, meditasyon için hazırlanmış olan kitapları okuyarak, sizde yankı uyandıracak etmenlerin farkına varabilir ve böylece bir sonraki meditasyon ritüelinde derinlemesine düşünmeniz mümkün hale gelebilir.

Farkındalık Alıştırmaları Yapın

Meditasyon yapmak her zaman özel alanlar gerektirmez. Farkındalık alıştırmaları sayesinde her yerde, kalabalık ortamlarda, yürürken, işteyken gibi farklı alanlarda da rahatlıkla yapılabilirler. Bu bakımdan stresli olduğunuz anlarda, bulunduğunuz yeri umursamadan birkaç saniye boyunca nefesinize odaklanmaya çalışın. Bu sayede o anda zihninizden geçen olumsuz düşüncelerden ve duygulardan arınabilirsiniz. Özellikle çok gergin olunan durumlarda daha sonra tatsız olayların yaşanmaması için bu pratik yararlı olacaktır. Bir başka örnek ise, hangi eylemi yaparsanız yapın o anda hareketlerinizin tüm ince ayrıntılarının farkına varabilmektir. Başka bir deyişle, işteyken ya da evdeyken o an hangi işle uğraşıyorsanız beden hareketlerinizi takip edin. Çoğunlukla günlük yaşamda bir otomat gibi hazır davranışlar sonucunda hareket edilmesi, kişinin tatsız bir yapıya bürünmesine neden olmaktadır. Ancak vücut üzerinde odaklanma yapmak farkındalık kazanmak anlamına gelmektedir.

Sağlıklı Bir Yaşam Biçimi Benimseyin

Günlük meditasyon yöntemleri arasında sağlığınıza dikkat etmek oldukça önemlidir. Yenilen yiyeceklerden yapılan egzersizlere kadar sağlıklı bir yaşam biçimi demek, kendi bedeninizin daha fazla farkına varmak anlamına gelir. Ancak burada bahsedilen vücut geliştirme gibi eylemler olmayıp sadece sizi hastalıklardan ya da çeşitli rahatsızlıklardan koruyacak bir yaşam biçimi geliştirmektedir. Aynı zamanda içki, sigara ya da benzeri alışkanlıklar da zihnin kimyasını bozacağı için kullanılmamalı ve uzak durulmalıdır. Aynı şekilde fazla bilgisayar, telefon ya da televizyon gibi alışkanlıklardan da uzak durmanız yararınıza olacaktır.