Rafael NADAL: Teniste Toprak Zeminlerin Kralı

Fikir Mühendisi yazdı. 25 Şubat 2021 171 okunma

3 Haziran 1986"da Mallorca’da doğmuştur. 17 yaşında 2003 Monte Carlo Master Serisi’nde oynayarak profesyonel kariyerine başlamıştır. Aynı sene oynadığı ilk Grand Slam Turnuvası olan Wimbledon’da üçüncü tura çıkmayı başardı. 2004 yılında yükselişini sürdürdü. 2005’te Fransa Açık da dahil olmak üzere 4 master tunuvası Roma, Monte Carlo, Madrid, Montreal'de 11 turnuvayı şampiyon olarak bitirdi. Seneyi Federer’in arkasında iki numarada bitirdi. 2006"da Federer’in sert zemindeki  56 maçlık yenilmezliğini sonlandırarak Dubai Turnuvası’nı kazandı. İkinci Grand Slam Şampiyonluğunu yine Fransa Açık Turnuvası’nı kazanarak elde etti.

Toprak Kortlarda 60 Maçlık Yenilmezlik Rekoru

Toprak kortta 60 maçlık yenilmezlik serisi ile rekor kırdı. 2008 senesinde Monte Carlo, Barselona, Hamburg turnuvalarını kazandıktan sonra, Fransa Açık"ta 28 maçlık yenilmezlik serisini sürdürerek üstü üste dördüncü şampiyonluğunu kazandı. Bjorn Borg’un bu turnuvadaki rekorunu egale etmiş oldu.  Aynı zamanda ismini, yaşayan üç tenisçi ile beraber üst üste dört şampiyonluk kazananlar listesine de sokmuş oldu. 2008 yılında en büyük rakibi Fereder’e karşı finali kazanarak, Wimbledon Turnuvası Şampiyonu oldu, bu şampiyonluk Federer’in Fransa Açık dışındaki ilk Grand Slam Şampiyonluğu’ydu. Fransa Açık ve Hamburg’da toprak zeminde, Wimledon ve Queens’de çim, Toronto’da sert zeminde şampiyonluk kazanarak; üç farklı zeminde şampiyonluk serisi elde etmiş oldu. 2009 yılında yine Federer’i yenerek, ilk Avustralya Şampiyonluğu’nu kazandı. 2010 yılında toprak zeminde Fransa Açık ve 3 ATP Masters Turnuvası’nı kazanan ilk tenisçi olmayı başarmıştır.

Roger Federer hakkındaki yazımızı linke tıklayarak okuyabilirsiniz..

Aynı Yılda 4 Şampiyonlukla "Career Grand Slam" Gerçekleştirdi

Wimbledon sonrası; ABD Açık Turnuvası’nı da kazanarak, Career Grand Slami’ni (aynı sene içinde 4 Grand Slam Şampiyonluğu) gerçekleştirmiştir. İsmini tenis tarihine 4 Grand Slam Turnuvası kazanan 7. tenisçi olarak yazdırmıştır. Böylece 9 Grand Slam Şampiyonluğu’nu 24 yaşında elde etmiş oldu. 1969 yılından bu yana, 3 Grand Slam’i kazanan en genç ve ilk tenisçi olmuştur. 2013 yılında ise Fransa Roland Garros’u 8 kez kazanan ilk tenisçi olmuştur. İkinci ABD Açık Şampiyonluğu’nu da bu sene elde etti. 2020 Fransa Açık’ta da bir kez daha şampiyon olma başarısını elde etti.

Aynı Sezonda Toprak, Çim ve Sert Zeminde Grand Slam Kazanan Tek Erkek Tenisçi

34 yaşındaki Rafael Nadal, ATP ‘de (Profesyonel Tenisçiler Birliği’nde) ilk 10 sıralamasında 800 hafta kalmayı başaran üçüncü tenisçi olmuştur. 20 kez ile en fazla Grand Slam kazanan tenisçi olma ünvanını en büyük rakibi Roger Fededer’le paylaşmaktadır. Fransa Rolan Aross’da ise 13 şampiyonluk ile en fazla şampiyonluğa sahiptir. 1000 maçtan galibiyetle ayrılarak, bu başarıya dördüncü tenisçi olma başarısını göstermiştir. Şu anda dünyanın 2 numarası olan Nadal, aktif olarak tenis hayatına devam etmektedir.

Rafael Nadal Laneti Kortlarda Dolaşıyor!

İnanmayacaksınız belki ama O’nu eleyen sporcunun yüzü gülmüyor... O, erkek tenisçilerde dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sporcuları arasında gösteriliyor. Bu yıl oynanan ve 21 Şubat’ta biten Avustralya Açık çeyrek finalinde; 2-0 önde olduğu karşılaşmada Yunan raket Stefanos Tsitsipas'a 3-2 mağlup oldu ve bizler gibi tüm sevenlerini üzdü doğrusu..Bu yenilgi, O’nun kortlarda konuşulan lanetini tekrar gündeme getirdi. Rafael Nadal’ın geçmişten günümüze toplam 20 grand slam şampiyonluğu var ve Roger Federer ile bu alanda rekoru elinde bulunduruyor. Fakat 20 yıldır başarılı bir raket hikayesi yazan Rafael Nadal’ın farklı olarak Grand salamlarla ilgili şöyle bir laneti var;  Rafael Nadal'ı bir grand slamde elemeyi başaran rakipleri, aynı turnuvada çok da uzun soluklu mücadele edemiyor. Yıllardır bu kural hiç değişmemiş! Hiç değişmeyen lanet ise şöyle işliyor; 2003 yılından bu yana düzenlenen 19 grand slam turnavısında Nadal'ı eleyen rakibi sonraki turda elendi. Bu yıl da lanet hükmünü korudu, Nadal’ı çeyrek finalde yenen Yunan raket Stefanos Tsitsipas da yarı finalde rakibine yenildi. Nadal Laneti devam ediyor! ☺️

Maria Sharapova hakkındaki yazımızı linkte bulabilirsiniz..

Rafael NADAL'ın Bilinen Ritüelleri!

Nadal Laneti’nden bahsedince, ünlü raketin kortlarda görmeye alıştığımız ritüellerinden de bahsetmeden geçemezdik. Dünya tarihinin en büyük tenisçilerinden kabul edilen Rafael Nadal’ın 20 yıllık kariyerinin başından beri, maç sırasında dikkat çeken ritüelleri bulunuyor. Nadal, kort kenarındaki su ve enerji içeceklerini her zaman kendine has şekilde yere koyuyor. Maç videolarına dikkatlice baktığınızda, bu ritüeli hemen fark edeceksiniz. Ayrıca oyun dışındayken çizgilere basmıyor. Yine raketlerin kort değişimi sırasında da adımlarını çizgilere basmayacak şekilde ayarlıyor. Bildiğiniz gibi solak olan Nadal, topu sektirirken her servisten önce sağ eliyle şortunu arkadan düzeltiyor. Ardından sol ve sağ omuzlarından tişörtünü düzeltiyor! Ve burnundan ter silip, muhakkak sol ve sağ kulağının arkasından saçlarını düzelterek ritüellerini tamamlıyor.

2021 Avustralya Açık Tenis Turnuvası’nda Çeyrek Finalde Elendi

Bu sezonun ilk Grand Slam Tenis Turnuvası Avustralya Açık 21 Şubat’ta oynanacak final karşılaşmasıyla sona eriyor. Turnuvada; 2-0 önde olan Rafael Nadal'ı  3-2 yenen Stefanos Tsitsipas, yarı finale yükseldi. Fakat belirtiğimiz gibi Nadal laneti O’nun da peşini bırakmadı ve yarı finalde O da elendi.

2021 Avustralya Açık’ta; kariyerinin 21. grand slam şampiyonluğu için oyayan Nadal, Yunan’lı Tsitsipas karşısında ilk iki seti 6-3 ve 6-2 kazandı. Tsitsipas, 7-6 ve 6-4'lük setlerle beraberliği sağlarken, son seti 7-5 aldı.

Nadal Bu Yıl Turnuvanın Magazin Gündemine Oturdu

Avustralya Açık ikinci turunda; Rafael Nadal ABD'li tenisçi Michael Mmoh ile karşılaşırken, tribünde maçı izleyen bir kadın seyirci el hareketi yaptı. Servis atmaya hazırlanan Nadal, seyircinin el hareketini gördü ve gülmeye başladı. İspanyol raket, kendisine hareketler yapmaya devam eden kadın seyirciye gülerek 'Bana mı?' diyerek sordu. Ve o anda; Nadal’ın seyirci için 'Sarhoş galiba' dediği duyuldu. Nadal’ın bu yorumunun ardından, tribündeki kadın seyirci güvenlik görevlileri tarafından Rod Laver Arena'dan dışarı çıkarıldı. Ve bu olay kadın izleyicinin açıklamalarda bulunmasıyla magazin gündemine düştü.

Efsane kardeşler Serena ve Venüs Williams'ın hikayesini okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Rafael Nadal'a El Hareketi Yapan Seyirci Konuştu!

Ve dedi ki; "Sarhoş değildim, Nadal çok sıkıcı!" Avustralya’da yayın yapan bir radyo programına Lisa takma adıyla katılarak, maç sırasında Nadal ile aralarında yaşanan olayı anlattı. Kadının açıklamaları şöyle;  "Bir Nadal hayranı değilim. Bence çok sıkıcı bir oyuncu. Servis öncesi yaptığı ritüelleri sürekli yapması çok sıkıcı. Ben onun maçını izlemeyecektim bile, öncesinde oynanan Coco Gauff ile Elina Svitolina maçı için korttaydım ama çıkamadım ve Nadal'ın sıkıcı oyununu izlemek zorunda kaldım. Benim olayımın bu kadar konuşulması bile Nadal'ın maçlarının ne kadar sıkıcı olduğunu gösteriyor."

Peki Nadal'a Maçta Neler Söyledi?

Kadın seyirci maç sırasında, tam da servis atmak üzereyken Nadal'a ; "Şu obsesif kompülsif bozukluğu olan ritüellerinden vazgeç artık" demiş. Nadal o anda kendisine bakmış ve kadın seyirci de Nadal’a orta parmak hareketi yapmış! Bence kadının yaptığı büyük terbiyesizlik ve Nadal’ın konsantrasyonunu bozmak için elinden geleni yapmış diye düşünüyorum..