Türkiye’nin Dünyaca Ünlü ve Ödüllü Sporcuları

Fikir Mühendisi yazdı. 30 Ocak 2021 4.326 okunma

Türk spor tarihine adlarını altın harflerle yazdırmış ve farklı branşlarda yıldızlaşmış, tüm dünya tarafından yakından takip edilen pek çok başarılı sporcumuz var! Bu yazımızda sizlere, müteşekkir olduğumuz bu kahramanları yakından tanıtmak istedik. Onları kahraman olarak anıyoruz çünkü dünyaca ünlü müsabakalarda, ay yıldızlı bayrağımızın göklere çekilmesini sağlayan Türkiye’nin gurur duyduğu sporcular onlar! Keyifli okumalar dileriz!

1. Yaşar Doğu: Güreşin Sırtı Yere Gelmeyen Kahramanı

Sevilen güreşçimiz, 1913 yılında Samsun’da doğmuştur. Güreş sporunun Türkiye’de yetiştirdiği en büyük sporculardandır. Babasının küçük yaşta ölmesiyle, eniştesi ve halası tarafından köyde yetiştirildi. Eniştesi tarafından götürüldüğü köy düğünlerinde güreşmeye başladı. 15 yaşında bölgesinde tanınmaya başladı ve zamanla güreş otoritelerinin dikkatini çekti. 1936 yılında Ankara’ya askere gittiğinde, güreş kulübüne girdi ve minder güreşine başladı. Askerlik sonrası da kulübü için güreşmeye devam etti. O dönemin Finlandiyalı Milli Takım Antrenörü Onni Helinen tarafından 1939 yılında milli takıma alındı.

Ayyıldızlı Mayo ile Çıktığı 47 Maçın 46’sını Kazandı!

Milli takımla beraber, 1939 yılında ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda 66 kiloda ikinci oldu. Oslo’da katıldığı bu turnuva, Yaşar Doğu’nun serbest stilde şampiyon olmadığı tek turnuvadır. 1940’da İstanbul’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda 66 kiloda ‘3 tuşla’ şampiyon oldu. 1946 yılında ise; 73 kiloda Stockholm’de yapılan Avrupa Şampiyonası’nda 6 galibiyetle ‘İlk Avrupa Şampiyonluğu’nu kazandı.1947’de 73 kiloda Prag’da tüm rakiplerini yenerek Grekoromen Avrupa Şampiyonu oldu. 1948’de ilk kez katıldığı, Yaz Olimpiyatları'nda 5 rakibini de yenerek şampiyonluğa ulaştı.1949 senesinde İstanbul’da yapılan Avrupa Güreş Şampiyonusu’nda bir kez daha mutlu sona ulaştı.1951 yılında 87 kiloda kendi kariyerindeki ‘Tek Dünya Şampiyonluğu’nu 4 rakibini yenerek elde etti. Güreşi bıraktıktan sonra genç sporcular yetiştirmek için milli takım antrenörü oldu. 1961 yılnda Ankara’da vefat etti. Ay yıldızlı mayo ile çıktığı ‘47 maçın 46’sını kazanarak güreş tarihimize ismini altın harflerle yazdırmıştır.

2. Ruhi Sarıalp: Atletizmin Başarı Sembolü

15 Aralık 1924’te Manisa’da doğmuştur. Atletizm ‘üç adım atlama’da büyük başarılar elde etmiş, Avrupa Atletizm Şampiyonası ve Olimpiyat Oyunlarında ‘altın madalya kazanan ilk sporcu’ muz olmuştur. 36 yıl boyunca güreş müsabakaları dışında olimpiyatlarda madalya kazanan tek sporcumuz olmuştur. 56 sene boyunca da, atletizmde madalya kazanan tek isim olma başarısını göstermiştir. 1950 yılında kazandığı şampiyonluk, Türkiye’nin 52 sene boyunca Avrupa Şampiyonaları’nda kazandığı ‘tek altın madalya’ olmuştur.

Manisa’dan Fenerbahçe’ye!

Manisa’da başladığı atletizme Fenerbahçe’de devam etti ve 1948 yaz olimpiyatlarında bronz madalya kazandı.1950 yılında katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda ‘altın madalya’ sahibi oldu.1951 ve 1952 yıllarında Dünya Ordulararası Şampiyonası’nda 2 altın madalya sahibi olmuştur. Spor hayatını noktaladıktan sonra ‘Spor Tarihi ve Denizcilik’ hocalığı yaptı. Survival adında bir kitap da yazmıştır. 2001 yılında İzmir’de hayatını kaybetmiştir. İstanbul’da Büyükçekmece’deki spor lisesine ismi verilmiştir. Fenerbahçe Kulübü de Dereağzı’nda yer alan spor tesislerindeki atletizm pistine ‘Ruhi Sarıalp’ ismini vermiştir.

3. Sinan Şamil Sam: Boğazın Boğası Ringlerde!

24 Haziran 1974 yılında Frankfurt’ta doğdu. Amatör boks hayatı boyunca 9 Türkiye Şampiyonluğu kazandı. Gençler Dünya Şampiyonası’nda 1992 yılında zirveye çıktı. Bir sonraki sene de ‘Avrupa Şampiyonluğu’ kazandı. 1995 yılında dünya ikinciliği, 1999 yılında ise dünya şampiyonu olma başarısı gösterdi. 2000 yılında profosyonelliğe adımını attıktan sonra; 2002 yılında Polonyalı rakibini yenerek, profesyonel olarak ilk başarısını elde etti ve Avrupa Şampiyonu oldu. Profesyonel boks kariyeri boyunca yaptığı ‘35 maçtan 31’ni kazandı. 2 maç boyunca ünvanını -altın kemeri- korumasını bildi. 2004’te Arnavut boksör karşısındaki yenilgisi sonrasında, aynı sene Rus boksörü nakavtla yenerek WBC (Dünya Boks Federasyonu) klasmanında ‘Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonu’ olma başarısını elde etti. 2005 yılında Berlin ve Kempten’de WBC Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Turnuvası unvan maçlarında galip geldi. Hamburg WBC Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Unvan Maçları’nı ise kaybetti. 2010 yılında böbrek rahatsızlığı nedeniyle boksu bırakmak zorunda kaldı. 30 Ekim 2015’te de vefat etti. ’Boğazın Boğası’ lakabıyla anılan boksörümüz adına Ankara’da yapılmış bir park bulunmaktadır.

4. Naim Süleymanoğlu: Cep Herkülü

23 Ocak 1967 yılında Bulgaristan’da doğmuştur. Türkiye ve dünya spor tarihinin yetiştirdiği en başarılı sporculardan biridir. Küçükken yüzme sporuyla ilgilenirken keşfedilip,10 yaşında haltere başladı. Ailesinin ilk zamanlarda karşı çıkmasına rağmen, kendini göstererek Bulgaristan Genç Milli Takımı’na seçildi. 1982 yılında Brezilya’da yapılan Dünya Gençler Halter Şampiyona’sında rekor kırarak, altın madalya kazanma başarısı elde etti. Bir sonraki sene de rekor kırarak, şampiyon oldu ve halter tarihindeki ‘En Genç Şampiyon’ üvanını elde etti. 16 yaşındayken, kendi vücut ağırlığının 3 katını kaldıran 2. Halterci olarak ismini tarihe yazdırmıştır.

Dünya Rekorları, Şampiyonluklar ve Yılın Haltercisi Ödülleri

1983-86 yılları arasında, gençlerde 13 rekor kırmıştır. Büyükler kategorisinde yarışmaya başladıktan sonra 52-56 ve 60 kilolarda Avrupa ve Dünya Şampiyonlukları elde ederken,63 kiloda ‘dünya rekoru’ kırdı. Yılın haltercisi ödülü;1984-1985-1986 yıllarında Naim Süleymanoğlu’nun oldu. 1985 yılında Bulgar ismi alması konusunda kurulan baskılar sonucunda, 1986’da Melbourne Türk Büyükelçiliği’ne sığınarak, ait olduğu yere Türkiye’ye döndü. İltica ettiği için kurallar gereği, 1 sene boyunca halter yarışmalarına katılamadı. Olimpiyatlara katılabilmesi için Bulagaristan’a 1 milyon dolar ücret ödendi.

Seul Olimpiyatları’nda Rekorlara Doymadı!

1988 yılında Seul Olimpiyatları’nda 60 kiloda altı dünya, dokuz olimpiyat rekoru kırarak şampiyon oldu ve dünya halter tarihine ismini altın harflerle yazdırdı. O yıl Türkiye, olimpiyatlarda güreşten sonra ilk altın madalyalarını kazanmış oldu. Naim Süleymanoğlu silkmede kaldırdığı 190 kilo ile dünya tarihinde ‘ağırlığının üç katından on kilo fazla’ kaldıran ilk sporcu oldu. Halter tarihinde bu başarıyı elde eden sporcu hala olmamıştır. 1992 yılındaki Barselona Olimpiyatları’nda 6 altın madalya kazanarak, uluslararası halter komisyonu tarafından ‘Dünyanın En İyi Sporcusu’ seçilmiştir. 1993 senesinde de, Melborne’de 2 rekor kırarak dünya şampiyonu olma geleneğini sürdürdü. 1994 yılında Avrupa ve dünya şampiyonu olma başarısı elde etti. Aynı sene dünyanın en güçlü sporcusu seçildi. 1996 ‘da Atlanta Olimpiyatları’nda 64 kiloda yarıştı ve 4 rekor kırarak 3. kez şampiyonluk elde etti. 1998 yılında Time Dergisi’ne kapak olan 3.Türk oldu. Sporu bıraktıktan sonra 2000 yılında Uluslararası Halter Federasyonu Asbaşkanlığına seçildi. 8 Kasım 2017’de vefat etti. 2019 yılında ise hayatını anlatan ‘Naim’ filmi yayınlandı.

5. Can Bartu: Sinyor Bartu Efsanesi

31 Ocak 1936’da İstanbul’da doğdu. Basketbolla başladığı ve altı kez milli olduğu spor kariyerine futbolla devam etmiştir. 1956 yılında Fenerbahçe’de profesyonel olarak futbol oynamaya başladı. 1957 yılında Beşiktaş’a karşı İnönü Stadı’nda futbol maçına çıkıp 2 gol attı, aynı günün akşamı ise Galatasaray’a karşı Spor Sergi Sarayı'nda basketbol maçında 32 sayı kaydetmiştir. 1961 yılında İtalya’nın Fiorentino takımına transfer oldu. Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk futbolcudur. İtalya’da çok sevilmesinden dolayı ‘Sinyor’ lakabını almıştır. Sonrasında ‘Venezio ve Lazio’ takımlarında oynadı.

2020 yılı Dünya'nın en iyi futbolcularını linkteki yazımızdan okuyabilirsiniz.

Türk Milli Takım Forması’nı Hem Futbolda Hem De Basketbolda Giydi!

Türk Milli Takımı'nın formasını iki spor dalında ‘futbol ve basketbolda’ giye ilk ve tek sporcudur. 26 defa futbol milli takım forması giyip, 6 gol atmıştır. Jübilesinde; Galatasaray futbol efsanesi Metin Oktay ile formaları değiştirerek tarihe geçmiştir. Futbolu bıraktıktan sonra futbol yazarlığı yapmıştır. 2009 yılında UEFA tarafından ‘futbol elçisi’ seçimiştir. Aynı sene Fenerbahçe Samandıra Spor Tesisleri’ne ‘Can Bartu’ adı verilmiştir. 11 Nisan 2019’da yılnda hayata gözlerini yummuştur.

Dünya'nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olan Maradona'nın hayatını okumak isterseniz, linke tıklayarak yazımıza gidebilirsiniz.

6. Hamza Yerlikaya: Asrın Güreşçisi

3 Haziran 1976’da İstanbul’da doğmuştur. İstanbul’a geldikten sonra, maddi olanaksızlıklardan dolayı güreşi bırakan Hamza Yerlikaya, babası güreşle ilgilenmesi için destek verince, 1986 yılında grekoromen stilinde güreşe başlamıştır. 1991 yılında Kanada Quebec’de katıldığı ilk uluslararası turnuva olan Dünya 16 yaş Altı Güreş Şampiyonası’nda dördüncü olmuştur.1993 yılında Uuslararası Vehbi Emre Güneş Turnuvası’nda dikkat çekerek milli takıma göz kırpmıştır. Aynı sene Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olmuştur. 1993’te Stockholm’de Dünya Şampiyonası’nda güçlü rakiplerini yenerek şampiyon olmuştur.

Dünya’da 17 Yaşında Şampiyon Olan İlk Güreşçi!

FILA (Uluslararası Güreş Federasyonlar Birliği) dünya güreş tarihinde 17 yaşında bir güreşçinin ilk kez şampiyon olduğunu açıklamıştır. Hamza Yerlikaya asrın güreşçisi ünvanı ile onurlandırılmıştır. 1995 ve ve 2005 yıllarında da aynı başarıyı tekrarlamıştır. 1997 yılında askerlik görevine devam ederken, asker olarak sivil bir olimpiyatta 1997 Kouvada Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon; Varşova’da ise ‘gümüş madalya’ almıştır. 1998-1999, 2001-2002, 2005-2006 yıllarında Avrupa Şampiyonluğu’nu elde etmiştir. 2006 yılında Guangzhou’da ise ‘bronz madalya’ sahibi olmuştur. 2007 yılında aktif güreş kariyerini sonlandırmıştır.

7. Yasemin Dalkılıç: Denizlerde Geçen 10 Yılda 9 Dünya Rekoru

2 Mayıs 1979’da Ankara’da doğmuştur. Küçük yaşta Datça’da denizle tanışmasıyla, sualtı dalış sporuna başlamış oldu. 5 yıl boyunca paletli yüzme alanında milli takım forması giydi. 1998 yılında İtalya’da yapılan Dünya Serbest Dalış Şampiyonası’nda zirveye çıktı.1999 yılında ‘malzeme destekli sabit ağırlıkla serbest dalış kategorisinde 68 metreyle dünya rekoru kırdı. 2000 yılında limitli değişken ağırlıklı serbest dalış 100 metre, limitsiz değişken ağırlıklı serbest dalışta 120 metreyle, 2 dünya rekoru daha kırdı. Yasemin Dalkılıç, 2001 yılında limitli değişken ağırlıklı serbest dalış kategorisinde Mısır Kızıldeniz’de rekorunu 105 metreye çıkardı. İstanbul’da desteksiz sabit ağırlıkla serbest dalış kategorisinde 40 metreye inerek rekor kırmıştır. Yasemin Dalkılıç, 10 yılda toplamda 9 dünya rekoru kırmıştır. 2011 yılında anne olması ve sağlık problemleri nedeniyle aktif spor hayatını bırakmıştır.

8. Süreyya Ayhan Kop: Atletizm’de Türkiye’nin İlk Madalyası

6 Eylül 1978’te Çankırı’da doğmuştur. Babasının eski amatör atlet olması nedeniyle, O’na verdiği destekle lisede atletizme başlamıştır. 2000 Sydney Yaz Olimpiyatları’nda 1500 metrede yarı final koşarak Türkiye’de tanınmaya başlamıştır. 2001 Dünya Olimpiyat Şampiyonası’nda 1500 metrede finale çıkarak, Türk atletizm tarihinde bir ilke imza atmıştır. Pekin’de 2001’de gerçekleştirilen yaz olimpiyatlarında 1500 metrede şampiyon olmuştur. 2002 Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 1500 metrede yaptığı dereceyle dünyada yılın en iyi derecesini yapıp, aynı zamanda Türkiye rekorunu da kırıp, altın madalyanın sahibi olmuştur. Türkiye tarihinin atletizmdeki ilk altın madalyasıdır. Avrupa’da ‘Yılın Kadın Atleti‘ seçildi. 2003’te Paris’teki  ‘Dünya Atlet Şampiyonası’nda ikinci olarak, Türkiye’ye atletizm tarihindeki ilk madalyayı kazandırmış oldu. 2008 yılında ise yasaklı madde kullandığı için ömür boyu  pistlerde yarışmama cezası alarak, spor hayatı sona erdi.

9. Kenan Sofuoğlu: Dünya Şampiyonu ve Motosiklet’in Hız Cambazı

25 Ağustos 1984’de Sakarya’da motor tamircisi bir babanın oğlu olarak doğmuştur. 1996 yılında abisinin ayağının kırılması sonucu, küçük yaşta onun yerine yarışa katılmış ve birinci olmuştur. 2002 yılında ‘Yamaha Cup’ı kazanmıştır. 2004’te Fim Superstock’da sezonu 3.olarak tamamlamıştır. 2006 yılında Supersport WM yarışmaya başlamış, sezonu yine üçüncü olarak bitirmiştir. 2007 yılında ise sezonun bitmesine 3 yarış kala, ‘Supersport Dünya Şampiyonu’ olmuştur. 2010 yılında aynı başarıyı tekrarlamıştır. Şampiyonluk sonrası Osmanlı kavuğu giyip, Türk bayrağı ile tur atması basında büyük yer almıştır. 2012 yılında,1 yarış kala Supersport Dünya şampiyonu olmayı başarmıştır .2015 yılında Fransa’da dördüncü şampiyonluğunu elde etmiştir. 2016 yılı da yine zaferle geçen bir yıl olur ve beşinci kez ‘Dünya Şampiyonu’ olur. Bu şampiyonluğu sonrası, aktif spor hayatını sonlandırır ve kendi dalında sporcu eğitmeye başlar.

10. Mirsad Türkcan: Basketbolda Ribaund’ların Efendisi

7 Haziran 1976’da Sırbıstan’da doğmuştur. 14 yaşında Sırbistan’dan Türkiye ‘ye gelerek, Efes Pilsen Basketbol Takımı alt yapısında oynamaya başlamıştır. Türk vatandaşlığına geçerek, kariyeri boyunca Türk Milli Takımı’nda oynamıştır. 1994 Avrupa Şampiyonası’nda En İyi Genç Basketbolcu ve En İyi Ribauntç’ seçilmiştir. Türk Milli Takımı’nda 19 yaşında oynamaya başlamıştır. 1994-1998 yılları arasında Efes Pilsen formasını terletmiştir. 1997 yılındaki Avrupa Şampiyonası’nda ‘En İyi Ribauntçu’ seçilmesi NBA takımlarının dikkatini çekti. 1998 yılında 22 yaşındayken, American NBA Takımı Houstan Rockets’a transfer olarak tarihe geçmiş ve NBA’da oynayan ‘İlk Türk Basketbolcu’ olmuştur. Kısa süren NBA kariyeri sonrası, Efes Pilsen’e geri döndü ve orada kadro dışı kalarak, önce Paris Basket Racing sonrasında da ÇSKA Moskova ve ardından Siena’ya transfer oldu. İtalya’da bir Euro Lig’de 2 defa ’En İyi Ribauntçu’ seçilmiştir. Sonrasında 2 sene CSKA Moskova ve Ülker’de oynamıştır. En son olarak; 2006 yılından sonra - 6 sene boyunca forma giyeceği - Fenerbahçe’ye transfer olmuş ve Fenerbahçe ile 4 şampiyonluk yaşamıştır. Fenerbahçe’de 2012 yılında jübilesini gerçekleştirmiştir. Euroleague’de ‘100 ribaunda ulaşan ilk oyuncu’ olma başarısını göstermiştir. Euroleague tarihinde 1287 ribaunt alarak, oynadığı dönemin en çok ribaund alan oyuncusu olmuştur. Euroleague’de 2 defa en iyi ribaunt oyuncusu ve bir kere de MVP (en değerli oyuncu ödülü) kazanmıştır.

11. Halil Mutlu: Halterin Dinamosu

14 Temuz 1973’de Bulgaristan’da doğmuştur. 10 yaşında haltere başlamıştır. Bulgaristan’da Türk olduğu için; ailesini orada bırakarak, baskılardan kaçarak 1989 yılında Türkiye’ye gelmiş ve Türk Milli Takımı adına çok büyük başarılar elde etmiştir. Gençler Avrupa Şampiyonası’nda koparma, silkme ve toplamada altın madalya kazanarak ilk başarısını elde etmiştir. 3 kez Olimpiyat Şampiyonu, 5 kez Dünya Şampiyonu, 10 kez Avrupa Şampiyonu olarak Türk spor tarihine ismini altın harflerle yazdırmıştır. Üst üste rekorlar kırmasından dolayı kendisine ‘dinamo’ lakabı takılmıştır. Kendi ağırlığının 3 katını kaldırabilen 4 sporcudan biridir. 31 Ekim 2008’de sporu bırakmıştır.

12. Nurcan Taylan: Türkiye’ye Olimpiyat Şampiyonluğu Kazandıran İlk Kadın

29 Ekim 1983’te Ankara’da doğmuştur. 11 yaşında haltere başlamış,1999 yılında Avrupa Yıldızlar Şampiyonası’nda ilk başarısını elde etmiştir. 2004 Atina Olimpiyatları’nda; 48 kiloda Dünya ve Olimpiyat rekorları kırarak, altın madalya kazanmıştır. Türkiye’ye Olimpiyat Şampiyonluğu kazandıran ‘ilk kadın sporcu’ olarak tarihe geçmiştir. Başarılı olamadığı 2008 Yaz Olimpiyatları sonrası, 2009 Avrupa Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazanmayı başarmıştır. Antalya’da düzenlen 2010 Dünya Halter Şampiyonası’nda 3 altın madalya kazanarak, başarılı günlerine devam etmiştir. 14 Haziran 2012’de yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle, 4 yıl süreyle müsabakalardan men cezası aldı ve cezası sonra 2 yıla indirildi. 2016 yılında profesyenel spor kariyerine son verdikten sonra, halen beden eğitimi öğretmenliği yapmaktadır.

13. Semih Saygıner: Mr.Magic, Istaka Sihirbazı

12 Kasım 1964’te Adapazarı’nda doğmuştur. Lise yıllarında bilardoya ilgi göstermeye başladı ve 1981 yılında ‘İstanbul Bilardo Şampiyonu’ oldu. 1992 yılında, Berlin’de yapılan Dünya Şampiyonası’nda dünya sekizincisi, 1993’te ise dünya üçüncüsü olma başarısı gösterdi .1994 yılında Belçika’da düzenlenen ‘Dünya Bilardo Şampiyonosu’nda ilk dünya şampiyonluğunu elde ederek, dünya klasmanında üçüncülüğe çıktı. Aynı sene Antalya’da yapılan 3 Bant Bilardo Dünya Şampiyonası’nda yine birinci olmayı başardı.1994‘te en önemli bilardo ligi olan Hollanda liginde oynamaya başladı. Almanya’da 2003 yılında yapılan bilardo takım şampiyonasında Türkiye’ye şampiyonluk getirdi. ’Mr Magic’ lakabıyla tanınmaktadır. Kendine özgü 42 Vuruş Tekniği’yle bilardo literatürüne girmiştir. 9 yıl bilardoya ara verdikten sonra 2016 yılında ‘Dünya 3 bant Bilardo Şampiyonası’nda üçüncü olmuştur.

14. Çağla Büyükakçay: Raketin Zarafeti

28 Eylül 1989’da Adana’da doğmuştur. 8 yaşında tenise başlamıştır .15 yaşında; Türkiye Federasyon Kupası Takımı’na seçilen en genç tenisçi oldu. 2009 Akdeniz Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanmıştır .2013 yılı Akdeniz Olimpiyatları’nda ise hem tek hem çiftlerde altın madalya sahibi olmuştur. Katar Açık Kadınlar Turnuvası’nda üçüncü tura çıkarak, bu tür uluslararası bir turnuvada ‘üçüncü tura çıkan ilk Türk sporcu’ olmuştur. 2010 senesinde Vallodolid’de yapılan ITF Turnuvası’nı kazanarak, ITF kazanan ‘İlk Kadın Türk Tenisçi’ oldu. 2016 yılında Fransa Açık Turnuvası’nda ön elemeleri geçerek, ana tabloya kalmış; Grand Slam Turnuvalarında ön eleme turlarında oynayarak, turu geçen ‘İlk Türk Tenisçi’ olma başarısını göstermiştir. Rio 2016 Ollimpiyat Oyunları’na katılmayı hak ederek, olimpik seviyede bunu başaran ilk Türk tenisçi olmuştur. 2016 İstanbul Cup Turnuvası’nda şampiyon olarak yine bir ilke imza atmıştır.

15. Nur Tatar Askari: Bu Tekmeden Korkulur

16 Ağustos 1992’de Van’da doğmuştur. 15 yaşında, TEKVANDO Türkiye Şampiyonu olarak ilk madalyasını kazandı. Rusya’da 2010 yılında Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya almış, İngiltere’de 2012 ‘de ise şampiyon olmuştur. 2014 Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanmıştır. 2012 ve 2016 olimpiyatlarında madalya alarak, tekvandoda iki olimpiyatta madalya kazan, tek Türk kadın sporcu olmuştur. Salgın nedeniyle ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatları için çalışmalarını sürdürmektedir.

16. Yasemin Adar: Güreş’te Altın Madalyalı İlk Kadın Sporcu

6 Aralık 1991’de Balıkesir’de doğmuştur. 2013 Yaz Olimpiyatları'nda, güreşte 72 kiloda altın madalya kazanma başarısını göstermiştir. 2016 yılında Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’ye ilk altın madalya kazandıran sporcu olmayı başarmıştır. Paris’te düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’nda şampiyon olarak, Dünya Güreş Şampiyonaları’nda Türkiye adına altın madalya kazanan ilk kadın sporcu olmuştur.

Onlar Türkiye’yi tüm dünyaya tanıtan sporculardan ‘en popüler’ olanlar! Hepsine emekleri için ülkemiz adına teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.