Zamanın Su Gibi Akacağı En İyi Savaş Oyunları İçin 12 Öneri
Minik Tospik yazdı. 23 Temmuz 2021 487 okunma
Askerlerin sıcak çatışmaya girdiği gerçek savaşların dünyada yaşanmasını elbette hiç kimse istemez. Ancak söz konusu savaş oyunları olunca bu mücadele anlamına gelir ve mücadele etmenin tutkunu olan pek çok kişi vardır. Savaşların uçaklar, silahlar ve tanklar gibi değişmez araçları bu oyunların vazgeçilmez parçası haline gelir fakat zaman içerisinde savaşlar daha kuralsız hal almaktadır. Dolayısıyla bu oyunlarda kimi zaman yapayalnız çatışmanın ortasında kalacak kimi zamansa büyük ordunun başına geçip askerleri yöneteceksiniz. İşte elinizden gelenin en iyisini yaparak savaşı kazanabileceğiniz en iyi 12 savaş oyunu....
1. ArmA Serisi
Savaş simülasyonu oyunlarından ArmA, ilk olarak 2006 senesinde piyasaya sürülmüştür ancak daha sonra seri halinde devam eden oyun o kadar eşsiz ve iyi ki 2013 senesinde çıkan üçüncü versiyon hala epey geniş oyuncu kitlelerine hitap ediyor. Geliştiricisi Bohemia Interactive oyunun bu başarısını çoğunlukla içeriğindeki sayısız mod sayesinde kazansa da toplulukla iç içe kalabilmesi ayrıca kazandığı başarılardandır.
Öte yandan, günümüzde oyunlarda sıkça rastlanan, hatta şartıymış gibi neredeyse her oyunda bulunan, ‘açık dünya’ özelliği bu serinin de en güçlü silahlarındandır. ArmA askeri savaş simülasyonu oyunu olduğundan sıklıkla açık araziler üzerinde çatışma ağırlıklıdır. Dolayısıyla ‘açık dünya’ özelliği gerçeklik duygusunu yakalamaya en çok yardım eden etmenlerindendir. Ayrıca, ArmA 3 oyunu için mod olarak yaratılan ve daha sonra kendi başına çalışabilen oyunlar halinde piyasaya sunulan markalar (PUBG ve DAYZ) da aslında serinin başarısını ve potansiyelini öne çıkarmaktadır. ArmA 3’ün PUBG ve DAYZ modları tüm dünya tarafından o kadar sevildi ki zamanla ayrı oyunlar haline gelmişlerdir.
Ayrıca Etkileyici Hikayelere Sahip En İyi 11 Single Player Oyun Önerisi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Call of Duty: Warzone
Call of Duty serisinin nadide parçası Warzoe piyasaya çok yakın tarihlerde, 2020 senesinde, sunuldu. Çıkar çıkmaz savaş oyunu tutkunlarının övgülerini kazanan oyun çıktığı ilk 24 saatte 6 milyonu geçkin oyun sever oynadı. Oyunda, ‘Battle Royale’ ve ‘Plunder’ olmak üzere iki tane farklı oyun seçeneği bulunmaktadır. Battle Royale 150 oyuncunun takımlar şeklinde karşı karşıya gelmesinin ardından hayatta kalan son takımın zafere ulaşmasıyla sonuçlanır. Plunder’da ise 150 oyuncu yine takımlar halinde 30 dakikalık karşılaşma süresince haritanın her tarafında turlayarak toplamda 1 milyon dolar para toplamaya çalışırlar.
3. Insurgency Serisi
ArmA gibi yaygın şekilde tanınmasa da gerçekçiliği benimseyen diğer seri Insurgency’dir ancak onun kitlesi de hafife alınacak gibi değildir. Açık dünya özelliğine sahip olmasa da haritalarının büyüklüğü yeterli olan oyun, takımlar üzerine odaklanmış çevrimiçi deneyim sunar. Dolayısıyla, gerçekçilik bağlamında ArmA kadar iddialı olmadığı gerçektir fakat diğer rakipleri karşısında da asla sönük kalmaz.
Öte yandan oyun, zor olmasının yanında başka sıkıntıya daha sahiptir: Eğer bu oyunun müptelasıysanız mutlaka takıma sahip olmanız gerekir. Çünkü ekip ruhuyla hareket etmeyi başaramazsanız Insurgency oyunlarında başarılı olmanız pek kolay değil. Üstelik bununla da kalmıyor. Takımlarla ilgili dikkat edilmesi gereken diğer şey ise takım içerisindeki rollerin dengeli olması yani aslında yapılan sınıf seçimleri orantılı olarak dağılmalıdır. Bu özellik sayesinde mücadele sırasında yanlış rol dağıtımlarının sebep olduğu dengesizlikten kaçınılmış oluyor.
4. Valorant
Son dönemin diğer çılgınlıklarından olan Valorant bu listeye girmeye hak kazanan savaş oyunlarından ve şüphesiz ki son çıkan yapımlar arasından adını en çok duyuranlardandır. Kapalı beta testi sayesinde eş zamanlı ve dahi yaklaşık 2 milyon seyirciye ulaşarak Twitch izlenme oranlarında rekorlar kıran Valorant kısa zaman içinde fenomene dönüşmüştür.
Oyun beşer kişilik iki takımın karşı karşıya gelmesiyle ve bu maçlarda taraflardan biri savunma olurken diğerinin saldırı rolünde olmasıyla ilerler. Karşılaşma formatı ve oyunun genel mekanikleri bağlamında çoğunlukla Counter-Strike’ı takip eden oyunda değişik özellikler barındıran karakterler ise Overwatch hissiyatı sağlıyor.
5. Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad
Red Orchestra 2 bilinen takım ağırlıklı çevrimiçi savaş oyunları sistemini alır ve onu savaş simülasyonu oyunlarına adapte eden oyunlardandır. Gerçekçi hasar mekanikleri barındıran oyunda, kalp gibi kritik kısımlar geri dönüşü olmayan zararlar vermeye neden olabiliyor. Ayrıca gerçekçi hasar mekaniklerinin olağanüstü silah kullanımıyla bir araya gelmesiyle savaş simülasyonu tutkunlarının başından ayrılamayacağı oyun ortaya çıkıyor. Bazı kısımlarda fazla detaylı olduğundan yeni başlayan oyuncular için öğrenme süresi uzun ve zorlu olabilse de oyunu gerçekçi kılan taktik sistemi ve çatışmalar esnasında nasıl davranılması gerektiği detaylarına alışılmasıyla üst düzey oyun deneyimi sunuyor.
6. Ghost of Tsushima
Eğer savaş oyunu sevdanıza biraz samuraylık katmak isterseniz oklar Ghost of Tsushima’yı gösterir. inFamous ve Sly Cooper serilerinin yaratıcısı olan Sucker Punch kendini geliştirerek oyun severlere samuray olma imkanı sunuyor. Samuraylık konumunu ve Uzak Doğu’nun kültürel ögelerini dolu dolu yaşayabileceğiniz oyun yine 2020 senesinin en iyi oyunlarındandır.
Öyküsü 13. Yüzyıla dayanan oyunda mekân, Moğol istilasıyla yüz yüze gelen adalardan Tsushima’dır. Eşsiz görüntüleri eşliğinde Tsushima’nın yetkili samurayı Jin Sakai kılığında topraklarınızı savunmanız gereken Ghost of Tsushima oyun tutkunlarına keyifli anlar için söz veriyor.
7. Escape from Tarkov
‘Battle Royale’ türünü diğer rakiplerine göre daha farklı bakış açısıyla ele alan Escape from Tarkov, PUBG gibi oyunlara oranla gerçekçiliği daha çok esas alır, dolayısıyla sıklıkla çok zor olduğu gerekçesiyle olumsuz eleştiriler alır. Eğer oyunu oynamaya karar verirseniz, ilk saatlerinizde biraz daha fazla sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın.
Yüksek oranda taktik ve yetenek odaklı oynayış gerektirmesi oyuna başlarken bu kadar zorlanılmasının sebeplerindendir. Bu fikri özümsedikten sonra oyunun nasıl oynanması gerektiğiyle ilgili daha net fikirlere sahip olmak mümkündür. Ayrıca sayısız detayı olması da oyun severlerin gözünü korkutabilmektedir fakat korkmadan ve pes etmeden devam etmek her zaman başarıyı getirir.
8. Squad
ArmA ve Battlefield’ın karışımı olduğu söylenebilecek oyun, Battlefield’ın oynanış tarzının gerçeklikle buluşmuş halidir ki bu da ArmA kısmını oluşturur. Ancak Battlefield etkisiyle kimi zaman gerçekçilikten uzaklaştığı noktalar da olmaktadır. Genel olarak tatminkâr derecede simülasyon tarafı olduğunu söylemek mümkündür.
Adını yaşatan oynanışa sahip olması da oyunun en güzel yanlarındandır. Oyunla ilgili unutulmaması gereken nokta ise bireysel oyuncu olarak ne kadar iyi olursanız olun takımınızda uzak hareket etmeniz halinde başarılı olmanızın neredeyse imkânsız olmasıdır. Görevler, haritalar, çatışma mekanikleri ve daha fazla unsur buna uygun şekilde tasarlanmıştır.
9. Half-Life: Alyx
1998 senesinde ilk oyunu piyasaya sürüldükten sonra oyun tarihçesinin en önemli yapımlarından olan Half-Life yalnızca FPS (saniyelik görüntü sayısı) türünün en iyi oyunlarından olmakla kalmaz, pek çok oyuna da ilham kaynağı olmuştur. 2004 senesinde piyasaya sürülen Half-Life 2’nin seviyeyi daha da üst sıralara taşımasıyla serinin üçüncü versiyonu Alyx ise ilk ve ikinci oyun arasındaki olayları konu almaktadır. Aynı zamanda sanal gerçeklik oyunu olan Half-Life: Alyx oyuncularına bambaşka deneyimler sunarak 2020 senesinde piyasaya sunulan en iyi savaş oyunları arasında yerini almıştır.
10. Operation Flashpoint Serisi
En eski serilerden olmasıyla dikkat çeken Operation Flashpoint’in daha da dikkat çeken yanı ise serinin 2001 ve 2002 senelerinde çıkan versiyonlarının ArmA oyunlarıyla aynı geliştiriciye ait olmasıdır. Bohemia Interactive, bu serinin ilk oyunları sayesinde yakaladığı başarıyı daha sonra ArmA oyunlarıyla devam ettirmiştir. Ardından Codemasters tarafından geliştiriciliği üstlenilen oyunlarla devam eden Operation Flashpoint, eski zamanları kadar yüksek puanlar alamadı. Fakat her şeye rağmen Red River ve Dragon Rising savaş simülasyonları oyunlarının tutkunları için şans verilmesi gereken kaliteli oyunlardandır.
Ayrıca Arkadaşlarla Oynanabilecek PC İçin En İyi 10 Ücretsiz Multiplayer Oyun adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
11. Doom Eternal
Şeytani düşmanları ezeli rakibiniz olarak görüyorsanız ve onlarla amansızca savaşmak istiyorsanız Doom Eternal tam size göre… FPS türünün atası olarak bilinen oyunlardan Doom’un 2020 senesi çıkışlı Doom Eternal versiyonu aksiyon dolu saatler vadediyor.
Hepsi birbirinden tehlikeli silahlar, ölümcül düşmanlar, akıcı mekanikleri ve farklı oyun seçenekleriyle tam olarak savaş oyunu şöleni yaşatıyor. Öykü kısmının orijinal Doom’a göre daha fazla öne çıktığı oyunda umarsızca düşman avlamaya devam etmek savaş oyunu tutkunları için çok keyifli olacaktır.
12. Rising Storm 2: Vietnam
Aslında seri olan Rising Storm’un en çok dikkat çeken oyunu Rising Storm 2: Vietnam olmuştur. 2017 senesinde piyasaya sunulan oyunun bu kadar öne çıkmasının nedeni ise savaş mekaniklerinin sunduğu oynayışın gerçekçi fakat yine de hızlı tempo hissiyatı yaratmasıdır. Ancak Rising Storm 2 de yalnız başına oyun oynamayı sevenlerin başarılı olamayacağı oyunlardandır. Dengeli ve sağlıklı takım oyunu başarıya ulaşmak için anahtardır. Öte yandan, öğrenme süreci olarak da oldukça zorlu evreye sahiptir. Oynanışına alışmak epey vakit alabilmektedir.