Mısır Unuyla Kolay Neler Yapılır?
Minik Tospik yazdı. 9 Ağustos 2021 4.999 okunma
Son yıllarda en az buğday unu kadar rağbet gören ve yemeklerimizde, çöreklerimizde tatlılarımızda yer verdiğimiz un çeşitlerden biri haline geldi mısır unu. Karadeniz yemekleri denince de akla ilk olarak mısır unu gelmiyor mu? Hele mısır ekmekleri… Yiyeceklere verdiği sarı rengi ve nefis lezzetiyle mısır unundan yapılmış yemeklerin tadına doyum olmuyor. Balık kızartmaları ya da son dönem meşhur olan çıtır tavuklara kattığı lezzet ile de yemeklerde ana malzeme olmaya başlamıştır.
Mısır unuyla yapılabilecek yiyeceklerin sınırı yok. Yemekler, tatlılar, kahvaltılıklar ya da atıştırmalıklar… Upuzun liste yapmak mümkün ama başlıca yiyecekleri şöyle sıralayalım:
Mısır ekmeği, cennet çorbası, mısır unlu krep, mısır unlu kaşık dökmesi, mısır unlu poğaça, çıtır tavuk, fırında pırasa, mısır unlu pankek, sebzeli mısır ekmeği, fırında mısır unlu patates kızartması, mısır unlu kek, mısır unlu zeytinli poğaça, mısır unlu taze fasulye kızartması, mısır unlu patlıcan kızartması, selanik tatlısı, karalahana çorbası, mısır unlu helva, mısır unlu kurabiye, peynirli dereotlu mısır ekmeği, mısır unu çorbası. Tabi ki bunlar yüzlerce çeşitten sadece belli başlıları.
Mısır unuyla en kolay neler yapılabilir diye araştırdık ve farklı yiyecek türlerinden birer örneğin tarifini derledik. Şimdiden elinize sağlık 😉
1. Cennet Çorbası Tarifi
Cennet Çorbası Malzemeleri
- 3 yemek kaşığı mısır unu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet patates
- 1 adet soğan
- 5 su bardağı sıcak su
- 2 su bardağı tavuk suyu
- 1 çay kaşığı sarımsak tozu
- Tuz
- Karabiber
Üzeri için
- Toz biber
- Sıvı yağ
Cennet Çorbası Yapılışı
Uygun tava/tencere içerisinde tereyağını eritin. Tereyağı erirken mısır ununu ekleyerek birkaç dakika kavurun. İri şekilde kestiğiniz patates ve soğanları da karışıma ekleyerek ortalama beş dakika daha kavurun. Ardından sarımsak tozu, karabiber ve tuz ilave ederek karıştırmayı sürdürün. Sebzeleriniz kavrulmaya devam ederken önceden hazır ettiğiniz sıcak suyu ve sonrasında tavuk suyunu ekleyin. Ara sıra karıştırmak suretiyle orta ateşte pişirin. Çorbanız piştiği zaman, blender ile ezerek sebzelerin püre haline gelmesini sağlayın. Sonra 2 dakika kadar daha kaynatın. Bu aşamada sos tavası içerisine sıvıyağınızı ve toz biberiniz koyarak kızdırın. Hazırladığınız bu sosu, çorbanızı servis ederken çorbanın üzerinde gezdirin.
Ayrıca Vitamin Deposu Yumurtalı Kıymalı Ispanak Yemeği Tarifi adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
2. Fırında Mısır Unu Tarifi
Fırında Mısır Unu Malzemeleri
- 1 çay fincanı mısır unu
- 5 çay fincanı su
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber
- 1 çay bardağı konserve mısır
- 1 su bardağı mozzarella peyniri
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Fırında Mısır Unu Yapılışı
Suyu tencerede kaynatın. Kaynayan suya mısır ununu ekleyerek karıştırın. Ardından kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi de ekleyin. Daha sonra konserve mısır, mozzarella peyniri ve sıvı yağı ekleyerek birkaç dakika daha karıştırın ve tencerenin altını kapatın. Yağladığınız fırın kabına pişirdiğiniz karışımı boşaltarak önceden 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Servisi sıcak olarak yapın.
3. Mısır Ekmeğinde Peynirli Kanepe Tarifi
Mısır Ekmeğinde Peynirli Kanepe Malzemeleri
- 1 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı sıvıyağ
- Tuz, pul biber, karabiber
- 1 demet küçük turp
- 1 adet salatalık
- ½ demet maydanoz
- 200 gr. labne peynir
- 100 gr. süzme yoğurt
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limonun kabuğu
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı hardal
Mısır Ekmeğinde Peynirli Kanepe Yapılışı
Öncelikle mısır ekmeği yapmak için, tencerede kaynatacağınız suyun içine tuz ve mısır ununu ekleyerek ve sürekli karıştırarak iki dakika kadar pişirin. Pişen harcınıza sıvı yağ ekleyerek yoğurun. Yoğurma işleminden sonra hamuru merdane yardımıyla açıp kalıpla kalp şeklinde küçük hamurlar elde edin. Kalp hamurlarınızı yağsız tavada çevirerek 1-2 dakika kadar pişirin. Ardından peynirli harcınızı yapmak üzere; salatalık ve turpları küp küp, maydanozu ince ince doğrayın. Belirtilen ölçülerdeki yoğurt, labne peynir, zeytinyağı, limon suyu, rendelediğiniz limon kabuğu ile pul biber, karabiber, hardal ve tuzu iyice karıştırın. Doğradığınız malzemeleri de ekleyerek yaklaşık 20 dakika buzdolabında bekletin. Kalp şekli verdiğiniz ve pişirdiğiniz mısır ekmeklerini sunum tabağına yerleştirin ve üzerlerine yine kalıpla kalp biçiminde hazırlayacağınız peynirli harçlardan koyun Ardından üzerlerini yine mısır ekmekleriyle kapatın. Bütün kanepeleriniz hazır olduğunda servisini yapabilirsiniz.
4. Mısır Unlu Biber Tarifi
Mısır Unlu Biber Malzemeleri
- 1 kg. çarliston biber
- 2-3 adet sivri biber
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak,
- 1 litre su
- 1 su bardağına yakın mısır unu,
- Tuz
- 150 gr. dil peyniri
- 100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
Mısır Unlu Biber Yapılışı
Yıkadığınız çarliston biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardıktan sonra fırında közleyin ve kabuklarını soyun. 3-4 tanesini ayırın. Diğerlerini uzunlamasına keserek doğrayın. Sivri biberleri zeytinyağında kavurun. Üzerine havanda dövülmüş sarımsağı, tuzu ve uzunlamasına doğradığınız biberleri de ekleyip 1-2 dakika kadar pişirin. 1 litre suyu kaynatarak içerisine azar azar mısır unu ekleyin; topaklanmaması için sürekli karıştırarak 20 dakika kadar pişirin. Üzerine küp şeklinde doğranmış dil peyniri, maydanoz ve tuz ekleyin. Mısırlı harcın üçte birini fırın kabına yayın. Üzerine biberli sarımsaklı harcın yarısını dökün. Kalan mısır harcının yarısını da biberlerin üzerine dökün. Kalan biberli sarımsaklı harcı üzerine ve en son yine son kalan mısırlı harcı üzerine kapatın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serperek öncesinde közleyerek ayırdığınız biberleri de koyun. Daha önceden ısıttığınız 250 derece sıcaklıktaki fırında kaşar peynir eriyene kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra servisinizi yapabilirsiniz.
5. Mısır Unlu Çörek Tarifi
Mısır Unlu Çörek Malzemeleri
- 4 adet yeşil soğan
- ½ demet maydanozu
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı beyaz peynir
- 1 su bardağı siyez unu
- 1 su bardağı mısır unu
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı çörek otu
Mısır Unlu Çörek Yapılışı
Soğanları ve maydanozları ince ince doğrayın. Peyniri ufak ufak keserek doğrayın. Yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu mikserle çırptıktan sonra diğer tüm malzemeleri de ekleyerek güzelce karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına harcı dökerek yaydırın. Üzerine çörek otunu serptikten sonra önceden ısıtılmış fırında ve 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.
6. Mısır Unlu Poğaça Tarifi
Mısır Unlu Poğaça Malzemeleri
- 150 gr. margarin
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı mısır unu
- 2-2.5 su bardağı kadar beyaz un
- İç malzemesi için ne istenirse kullanılabilir.
Mısır Unlu Poğaça Yapılışı
Margarini oda sıcaklığında bekleterek yumuşamasını sağladıktan sonra bütün malzemeleri karıştırarak güzelce yoğurun (beyaz unu hamurun kıvamına göre ihtiyaca göre yavaş yavaş ekleyin). Mısır unlu poğaçanızın içerisine dilediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz (dereotlu-peynirli iç harcı çok yakışıyor mesela) Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altı da üstü de kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapabilirsiniz.
Ayrıca Düşük Kalorili Diyet Tatlıları Tarifleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
7. Selanik Tatlısı Tarifi
Selanik Tatlısı Malzemeleri
- 2 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı un
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- ½ su bardağı toz şeker
- ½ çay bardağı Hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı karbonat
Şerbet Malzemeleri:
- 500 gr. toz şeker
- 4 su bardağı su
- Limon suyu
Selanik Tatlısı Yapılışı
Öncelikle şerbetinizi hazırlayın. Suyu ve şekeri tencereye koyup kısık ateşte arada karıştırarak pişirin. Pişme esnasında 5-6 damla limon suyu ekleyin. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve şerbetinizi soğuması için bekletin. Ardından hamuru hazırlayın. Mısır unu, un, yumurta, şeker ve sıvı yağı derin karıştırma kabına ekleyin. Karbonat ve Hindistan cevizini de ekleyerek hamuru yoğurun. Hamuru ceviz boyutunda parçalara ayırarak yuvarlak biçim verin. Fırın tepsinin içine pişirme kâğıdı koyarak hamur toplarını aralarında boşluk kalacak biçimde yerleştirin. Fırınınızı önceden ısıtın ve 180 derecede, hamur toplarının üzerleri sararıncaya dek 30 dakika kadar pişirin. Tatlınız fırından çıktığı anda, soğumuş olan şerbetinizi tatlının üstünde gezdirin. Şerbeti daha iyi çeksin istiyorsanız, pişen tatlıları yine sıcakken şerbet tenceresinin içine de atabilirsiniz. Tatlı şerbeti iyice çekene kadar bekletin. Dilediğiniz kıvama gelince tercihe bağlı olarak Hindistan cevizi ekleyerek servisinize başlayabilirsiniz.