Az Suyla Yaşayabilen Salon Bitkileri

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 13 Aralık 2020
  • 16.070 okunma
  • 1 beğeni

Çoğumuzun evinin vazgeçilmezi olan salon bitkileri bulundukları ortama sıcacık hava katar. Bu salon bitkilerine en doğru şekilde bakmak onları mutlu ederek, daima canlı olurlar ve ömürleri uzar.

Yetiştirdiğiniz bitkinin güneş sevmesi ya da sevmemesine, karanlık ya da aydınlıkta mutlu olup olmamasına dikkat ettiğimiz kadar su ihtiyacına da dikkat etmeliyiz. Bazı bitkiler her gün suya ihtiyaç duyarken bazıları ayda bir, haftada bir gibi aralıklarla karşılanmasını ister. Çoğumuz yoğunluktan ya da dalgınlıktan bitkilerin su ihtiyacını karşılamayı unutabildiğimiz için genellikle az suya ihtiyaç duyan bitkiler salonlarımızda bulundurmak isteriz. Bu tarz bitkiler az su isterken daha az ilgi isteyeceği için özellikle yoğun bir hayatı olanlar için tercih edilebilir. Ayrıca az güneş ışığı alan salonlarınız için güneş istemeyen salon bitkileri ve bakımı yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Peki bu tarz az suyla yaşayabilen salon bitkileri ve güzel hava kazandıran seçenekler nelermiş bir bakalım.

Nolina (Ponytail Palm)

Nolina (Ponytail Palm)

Az su ile beslenen bu şık bitki evleriniz için ilk tercih olabilir. Sadece ayda bir sulamanız onun için yeterlidir. Eğer yaprakları kahverengiye dönmeye başlamışsa susuz kalmıştır. Ya da sararmaya başlamışsa çok suladığınız anlamına gelir. Az suyla yaşayabilen solan bitkileri içerisinde görünümü ile dikkat çekmektedir.

Zamia Bitkisi (Zamioculcas)

Zamia Bitkisi

Sonsuz sevgiyi ve huzuru simgeleyen Zamia bitkisi de az suyla yaşayabilen salon bitkileri arasında yerini alır. Toprağı kurudukça su vermeniz yeterlidir. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan pek hoşlanmaz.

Dracena Compacta

Dracena Compacta

Direk güneş ışığı almayan, aydınlık ortamları seven bu bitki salonlarınız için oldukça idealdir. Kış aylarında sadece haftada 1, diğer mevsimler haftada 2 kere sulamanız yeterlidir.  Ayrıca zararlı toksinleri filtreleyerek bulunduğu ortamın havasını temizlemektedir.

Parlak Aralya

Parlak Aralya

Yaprakları çok parlak olduğu için Parlak Aralya denen bu bitki ıslanmayı çok sevmez. Bu yüzden az sulamak idealdir. Toprağı nemliyse su verilmesine gerek yoktur.

Podocarpus

Podocarpus

Salonlarınızda farklı bir bitki olarak Podocarpus ağacı az sulanmayı tercih edenlerden biridir.

Timsah Gözü Bitkisi (Senecio Rowleyanus)

Timsah Gözü Bitkisi

Direk güneş ışığı olmadan aydınlık yerleri seven bir başka bitki de İnci tanesi olarak da bilinen Timsah Gözü Bitkisi, iki haftada bir su ister. Bunun dışında salonunuzda farklı tarzda bitki bulundurmak istiyorsanız bu bitkiyi tercih edebilirsiniz.

Dieffenbachia Mars

Dieffenbachia Mars

Kökeni Meksika olan Dieffenbachia Mars bitkisini yazın haftada 2 kez, kışın da haftada 1 kez sulamanız yeterlidir. Sıcak ortamları çok sever. Yapraklarını ara ara süngerle silerseniz daha sağlıklı yapraklar oluşur.

Afrika Süt Ağacı (Euphorbia)

Afrika Süt Ağacı

Kökeni Afrika ve Güney Amerika’dır. Eğer bitki bakmaya yeni başladıysanız tercih edebilirsiniz.  İki hafta da bir kez sulamak yeterlidir. Geniş gövdeye ve sivri dikenleri vardır. Salonlarınıza egzotik bir hava kazandırır.

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe Vera bitkisi güneş ışığı alan aydınlık ortamları sever. Eğer yaprakları sararmaya başladıysa bulunduğu ortamı hiç sevmediği anlamına gelir. Bir Aloe Vera da 20 farklı mineral, 20 farklı vitamin ve 18 farklı aminoasit bulunur. Az suyla yaşayabilen salon bitkileri içerisindeki aloe vera yapraklarının içerisinde bulunan jel, cildiniz için oldukça faydalıdır. Haftada 1 kez sulamak yeterlidir.

Kauçuk Bitkisi (Ficus Elastica)

Kauçuk Bitkisi

Kauçuk bitkisi ya da Kauçuk ağacı olarak da bilinen bu bitki yaz ayları dışında diğer zamanlar da ayda 1 kez sulamanız yeterlidir. Eğer yapraklarını dökmeye başlarsa su istediği anlamına gelir.

Şeflera Bitkisi

Şeflera Bitkisi

Şeflera bitkisi doğrudan güneş ışığını sevmez ve hava akımlarından kolay etkilenir. Kış aylarında su sevmez, ayda bir sulamanız yeterlidir. Ancak yazın biraz fazla sulamalısınız.

Paşa Kılıcı

Paşa Kılıcı

Yapraklarının dik durabilmesi için güneşe ihtiyaç duysa da her ortama ayak uydurabilir. Paşa kılıcı tam bir hava temizleyicisidir ve 2 haftada bir sulamanız onun için yeterlidir. Bu sebeple de bakımı oldukça çok kolaydır. Geceleri de oksijen salar.

Para Ağacı Bitkisi

Para Ağacı Bitkisi

Şans ve para getirdiğine inanılan para ağacı bitkisi direkt güneş ışığına maruz kalmadan aydınlık ortamları sever. Toprağı kurudukça sulama yapmak yeterlidir. Zaten suya ihtiyacı olduğunda yapraklarını büzüştürür.

Kurdele Çiçeği (Chlorophytum)

Kurdele Çiçeği

Kökeni Amerika olan bu bitki direk güneş ışığı almayan aydınlık ortamları sever. Eğer yerini beğenmezse yaprakları sararır. Kışın haftada 1, yazın ise haftada 2 kere sulamanız yeterlidir.

Crassula

Crassula

Bir başka para ve şans çiçeği olan Crassula güneş gören aydınlık yerde bulunmaktan çok mutlu olur. Bakımı da oldukça kolaydır. Toprağı kurudukça sulamanız yeterlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ayda bir kez su ihtiyacını giderebileceğiniz salon bitkileri arasında Nolina, Kauçuk bitkisi ve Şeflera bitkisi yer alır. Ancak ayda 1 denilse de toprağı kuruduğunda sularsanız iyi olur.

Aloe vera oldukça faydaları olan bir bitkidir. Yapraklarının içerisindeki jeli kuruyan cildinize, yanıklara sürebilir, cildinizde çıkan sivilce ya da oluşan yaralara sürerek iyileşmesinde fayda sağlayabilirsiniz. Ayrıca kırışıklıkları da önler ve saçları besleyerek parlatır.

İlgili Yazılar