Dünya’da ciddi anlamda yoksulluk sınırının altında kalmış, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda olup yardım bekleyen birçok ülke bulunuyor.
Bu yazımızda Dünya’nın en fakir 8 ülkesini çeşitli kriterler ile ele alarak sizler için derledik.
1) Demokratik Kongo Cumhuriyeti
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GYSİH) : 475 ABD Doları
- Nüfus: 86,79
- Başlıca Endüstriler: Maden, tarım, balıkçılık, ormancılık
- İşsizlik oranı: % 4,2
- Yoksulluk Sınırı Altında Yaşan Birey Oranı: % 63,9
2017 yılında, bu Orta Afrika eyaletinde kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) 439 dolar olarak belirlendi.
Ülke bakır, kobalt, gümüş, altın ve elmas açısından zengin olduğu için madencilik ana endüstri. Yerel yeraltı kaynaklarının zenginliğine rağmen Demokratik Kongo Cumhuriyet, işsizlik oranının yüksek olduğu bir ülke.
Dünya Bankası verilerine göre insanların % 63,9'u ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
2) Mozambik
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 501 ABD Doları
- Nüfus: 30,37 Milyon
- Başlıca endüstriler: tarım, madencilik
- İşsizlik oranı: % 3,2
- Yoksulluk sınırı altında yaşayan birey oranı: % 46,1
Mozambik, dünyanın olduğu kadar aynı zamanda Afrika'daki en fakir ikinci ülkedir. 2017 yılınca kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) 429 dolar olarak belirlendi. Yaklaşık 30 milyonluk nüfusun % 46,1'i ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 2018 yılında ise işsizlik oranı % 3,2 olarak hesaplandı. Ülke, tarım ve madenciliğe büyük ölçüde güveniyor. İş gücünün yaklaşık % 80'i tarım sektöründe istihdam edilmektedir.
Tarım, ekonomi için son derece önemli olmaya devam ediyor. Ancak kömür sektörü büyümeye devam ettikçe ve LNG mega projeleri başladığında bu durum değişecektir. Hizmetler sektörü, son birkaç yılda telekom ve bankacılıkta görülen güçlü büyüme ile önem kazanırken ülke ayrıca Güney Afrika da dahil olmak üzere komşu ülkelere elektrik ihraç ediyor.
Mozambik kaynak cenneti olarak kabul edilmesi sebebiyle sahip olduğu kömür ve doğal gaz yatakları sayesinde ülkenin ciddi ölçüde kalkınabileceği söyleniyor.
Ayrıca Dünyanın En Küçük 5 Ülkesi ve Kuruluş Öyküleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz
3) Uganda
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 759 ABD Doları
- 44,27 Milyon
- Başlıca endüstriler: tarım, madencilik, balıkçılık
- İşsizlik oranı: % 1,7
- Yoksulluk sınırı altında yaşayan birey oranı: % 21,4
Kişi başına düşen 759 dolarlık GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) ile Uganda, dünyanın en kötü ekonomilerinden birine sahip. 2017'de kişi başına düşen GSYİH 726 dolar olarak belirlendi. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusun % 21,4'ü ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İşsizlik oranı % 1,7 olarak bildirildi.
Uganda’nın en büyük ihracatı kahve, altın, kuru baklagiller, balık ve kakao çekirdekleridir. Ana ihracat noktaları Birleşik Arap Emirlikleri, Kenya, Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Ruanda'dır.
1962'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın ardından yıllarca süren güvensizlik ve siyasi kargaşanın ardından Uganda, gelişen sanayi ve hizmet sektörlerinin ortasında son on yıl içerisinde oldukça güçlü bir şekilde büyüdü. Buna rağmen günümüzde hala büyük derecede fakir bir ülke olmaya devam etmekte.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle bir önceki yıl ciddi anlamda sıkıntı yaşadıktan sonra Uganda'nın önümüzdeki beş yıl içerisinde Sahra Altı Afrika'nın en önemli faaliyet gösteren ülkelerinden biri haline geleceği ve komşu ülkelerle arasında sahip olduğu kişi başına GSYİH yönünden açığını kısmen kapatacağı söyleniyor.
Alanında uzman ekonomistlerin söylediğine göre var olan bu yukarı artış petrol endüstrisini geliştirmeye yeniden odaklanarak 2022 ve 2025 süreçlerinde petrol sektörü için mevcut destek temelinin aşamalı olarak geliştirilmesini sağlayacak. Bu da ülkenin ekonomik açıdan gelişmesini ve refah anlamında büyümesini kolaylaştıracak. Bununla birlikte, Uganda'nın petrol alanlarından biri olan Tanzanya'daki Tanga limanına gerçekleşecek ham petrol ihracatı boru hattı dahil olmak üzere amiral gemisi projeler, planlama aşamasında kalmaktadır.
Tekrarlanan gecikmeler göz önüne alındığında, bunların potansiyel faydaları, özel petrol şirketleri FID'lere ulaşana kadar ekonomik büyüme tahminlerimize dahil edilmeyecektir. Anlaşmaların 2021-22'de potansiyel olarak sonuçlandırılması, boru hattının inşaatının başlamasının önünü açacak ve bu nedenle 2022-25 için büyüme tahminlerimiz için büyük bir yukarı yönlü risk oluşturacak.
4) Ruanda
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 820 ABD Doları
- Nüfus: 12,63 Milyon
- Başlıca endüstriler: tarım, madencilik, balıkçılık
- İşsizlik oranı: % 1,7
- Yoksulluk sınırı altında yaşayan birey oranı: % 21,4
Küçük ve kara ile çevrili bir ülke olan Ruanda, yaklaşık 12,63 milyonluk yoğun nüfuslu bir topluma sahiptir. Kendisinden çok daha büyük ve varlıklı olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve en yakın Doğu Afrika komşuları Tanzanya, Uganda ve Burundi ile sınır komşusudur.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın desteği ile bearber Ruanda, son on yılda kayda değer ekonomik yenilikler yapmayı başarıp ekonomik gelişmesini devam ettirebildi.
5) Zimbabve (Zimbabwe)
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 1.463 ABD Doları
- Nüfus: 14,65 Milyon
- Başlıca endüstriler: Tarım, sanayi, hizmet sektörü
- Başlıca ticari etkileşimde bulunulan ülkeler: Güney Afrika, İngiltere, Almanya ve ABD
Güney Afrika'da yer alan Zimbabwe’yi karakterize eden şey, etkileyici manzaraları ve çeşitli vahşi yaşam tarzlarıdır. Ülkede yer alan başlıca tarım ürünleri; mısır, buğday ve şekerdir. Zimbabwe, günümüzde aşırı yoksulluktan muzdarip olan bir ülke. Zimbabwe’de mevcut olan aşırı yoksulluk oranı 2019 yılında bir önceki yıla nazaran % 5 daha da yükseldi. Bu veriler de yoksulluk içinde yaşayan kişi sayısının yaklaşık 1 milyon kadar artış gösterdiğini ifade etmekte. Bu hızlı artışın nedeni olarak % 8 civarındaki ekonomik daralma gösteriliyor.
Dünya Bankası istatistik ve tahminlerine göre, 2021 yılında da Zimbabwe'de mevcut olan “aşırı yoksulluk” artışa devam edecek.
Günümüzde Zimbabwe’deki aşırı yoksulluk ve geçim sorunlarına yardım etmek amacoyla pek çok sivil toplum kuruluşu / dernek bulunuyor.
Ayrıca Türkiye'den Vizesiz Gidilen En Güzel Ülkeler ve Şehirleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz
6) Yemen
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 774,33 ABD Doları
- Nüfus: 29,16 Milyon
- Başlıca endüstriler: Tarım, hayvancılık
2014'ten bu yana giderek daha fazla savaşa girmesi sonucunda yoksulluğun ciddi derecede arttığı Yemen’deki bu oran 2014’ten 2019’a kadar yaklaşık %30 artış gösterdi.
Savaşın ciddi olumsuz sonuçlar bıraktığı bu bölgenin, henüz siyasi istikrarsızlıktan kurtulmaması sebebiyle 21 yıllık gelişimini kaybettiği söyleniyor.
Ekonomi konusunda büyük ölçükde gıda ve ithalata bağımlı olan Yemen’in ekonomisi, uluslararası müdahale olmadan toparlanamadı. Bunun yanı sıra refah seviyesi ve ekonomik anlamdaki bu büyük kayıp, birçok bireyi işsiz bıraktı. Dolayısıyla gıda, giyim, barınma gibi en temel ihtiyaçlardan büyük ölçüde mahrum kaldılar.
7) Burundi
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 261,25 ABD Doları
- Nüfus: 11,53 Milyon
- Başlıca endüstriler: Tarım, hayvancılık
Yüzde 64,9'luk yoksulluk oranı ve dünyadaki en düşük İnsani Gelişme Endekslerine sahip ülkelerden biri olan Burundi, günümüzde bir iç savaşın ve ciddi ölçüde bir mülteci / göç krizinin içinde.
2015 yılından beri yaklaşık 400.000'i aşkın mülteci, zulüm ve yoksulluk şartlarının getirdiği endişe ile Burundi'den kaçıp çevredeki komşu ülkelere yerleşti.
8) Etiyopya
- Kişi başı gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) : 855,76 ABD Doları
- Nüfus: 112,1 Milyon
- Başlıca endüstriler: Tarım, hayvancılık, hizmet sektörü
2030 yılına kadar yoksulluğu ortadan kaldırmaya yönelik Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden birine ulaşan ilk düşük gelirli Afrika ülkesi olmaya hazırlanan Etiyopya’da, yoksulluğu azaltmak için ciddi oranda çaba sarf edildi.
2000 yılında %44 olan yoksulluk oranı, 2018 yılında %21'e düşürüldü. Bu verileri somutlaştırırsak bir dakikada tahminen dört Etiyopyalı bireyin yoksulluktan kurtulduğunu söyleyebiliriz.
Tarım ve hizmet sektörlerine ait gelişme girişimleri, ivmeli bir şekilde büyüme ve yapılan yardımlar; ülke ekonomisinin güçlenip halka ait yaşam koşullarının büyük ölçüde iyileştirilmesine olanak sağladı.