Dünyayı gezme fikrinin eğlenceli olma sebebi bize göre yaşanan heyecan verici maceralar ve keşfedilen yabancı kültürlerdir. Festivaller ise yerel geleneklerle somut olarak tanışırken başkalarıyla güzel zaman geçirmenin en harika yollarındandır. Üstelik seyahat planlarınızı fazlasıyla renklendirecektir. Her yıl dünyanın dört bir yanında çok sayıda farklı festival organize edilir. Tabii hangisinden başlayacağınıza karar vermek son derece zor! Bu yüzden size yardımcı olmak istedik, işte dünyanın en ünlü festivalleri…
1. Venedik Karnavalı (İtalya)
Zaman: Paskalyadan 40 gün önce, Tövbe Salısı (Shrove Tuesday)
Carnevale di Venezia, yani Venedik Karnavalı’nın tarihçesi 11. yüzyıla dek uzansa da etkinlik uluslararası popülaritesini 18. yüzyılda kazanır. Her sene karnavala ayrılan haftalar süresince binlerce turist ve yerli insan, müzik, dans, parti ve festival atmosferinin keyfine varmak için etkileyici kostümleri ve maskeleriyle sokaklara dökülür.
Festival aktiviteleri arasında ilgi çekici, komik ve geleneksel halk karakterlerinin bulunduğu tiyatro gösterileri, gösterişli Venedik yapılarında yapılan 18. yüzyıl tarzı galalar, sokak partileri ve en iyi kostümlerin değerlendirilmesi için düzenlenen ödül töreni vardır.
2. Holi Festivali (Hindistan)
Zaman: Şubat sonu ve Mart ortası arasında
Şüphesiz ki Holi, dünyadaki en büyük dini festivallerdendir. ‘Renklerin Festivali’ olarak adlandırılan Holi, iyiliğin kötülüğe galip gelmesini kutlayan bahar şenliğidir. Ayrıca gelmekte olan bahar hasadı zamanının ve bolluğun kutlamasını sembolize eder.
Holi katılımcılarına dünyayı umursamadan dans etme ve şarkı söyleme şansı sunar. İnsanlar her yıl Mart ayındaki dolunaydan sonraki günü yabancılara, arkadaşlarına ve akrabalarına renkli tozlar bulaştırarak, birbirlerine renkli sular atarak ve su fıskiyelerinin altında dans ederek geçirirler. Şeytan Holika’nın yakılışı ve bunun şenliklerle alakası hakkında anlatılan Hindu masallarına büyük önem verilir. Bu sebeple kutlamalar, şarkı ve dansın eşlik ettiği büyük şenlik ateşleriyle başlar.
3. Rio Karnavalı (Brezilya)
Zaman: Önceki cumadan Kül Çarşambası’na dek olan süre
Dünya üzerinde başka herhangi bir yerde Rio Karnavalı gibisi olduğunu düşünmek haksızlık olur. Hatta aslında şehri karnavalsız hayal etmek neredeyse imkânsızdır! Karnaval şehrin sunduğu haliyle dünyadaki en ilginç ve en çok katılımcı alan kültürel kutlamalardandır. Etkinliğin kökeni Dionysos’u onurlandıran Antik Yunan şenliklerine kadar dayansa da zamanla Romalılar amacını kendi tanrılarını onurlandırmak üzere değiştirir. Son olarak Katolik Kilisesi festival üzerinde kendi inanışına göre değişiklikler yaparak kutlamaları Büyük Perhiz döneminin hemen öncesine almaya karar verir.
Eşsiz karnaval o kadar popülerdir ki ona ev sahipliği yapan Rio de Janeiro şehri samba dansı, dansçıların etkileyici kostümleri, hareketli müzikleri, şamandıra gösterileri ve heyecan verici enerjisiyle dünyanın ‘karnaval başkenti’ unvanına sahiptir.
4. Boryeong Çamur Festivali (Güney Kore)
Zaman: Temmuz
Başlangıç tarihi 1998 olan etkinlik, Boryeong’da düzenlenen tarihin en yeni festivallerindendir. Başlarda bölgenin besin açısından zengin çamurunu kullanan kozmetiklerin reklamını yapmak için ayarlansa da hızla ülkenin en popüler yaz festivali haline gelir. Yani kirlenmek ve eğlenmek için en güzel bahanelerden biri Çamur Festivali’dir. Festivalin katılımcıları her sene canlı müzik dinlemek ve meşhur çamurdan yararlanmak için Daecheon Plajı’na akın eder.
5. Oktoberfest (Almanya)
Zaman: Eylül ortasından Ekim ayının ilk hafta sonuna dek
1810’da Alman veliahtı, prensesiyle evlenir. Bu evliliğin üzerine nazik kraliyet ailesi Bavyera halkının eğlenmesi adına şenlikler düzenler. Herkes o kadar çok eğlenir ki gelecek yıl ve ondan sonraki yıl etkinliği tekrar etmeye karar verirler. Böylelikle Oktoberfest ortaya çıkar. Şimdilerde ise Ekim dendiğinde akla soğuk hava, balkabağı ve tabii ki Oktoberfest gelir.
Etkinlik her sene Münih’e 6 milyon misafir kazandırır. Dolayısıyla etkinlik, Avrupa’nın en büyük festivallerinden biri olmakla kalmayıp dünya çapında da popülaritesini günbegün artırır. Hatta Amerika genelinde bile Oktoberfest kutlamaları pek çok büyük şehirde yapılır. Festival zengin kültürüyle eğlenceyi, oyunları, iyi yemekleri ve kaliteli biraları buluşturarak harika alternatifler sunar.
6. La Tomatina (İspanya)
Zaman: Ağustos’un son çarşambası
La Tomatina, İspanya Bunol kasabasında organize edilen ve ana etkinliği domates savaşı olan etkinliktir. Domates savaşı festivalinin başlangıç hikâyesiyle ilgili inanışlar ise en az kendisi kadar inanılmazdır. Çocuklar arasında yapılan zararsız şakalardan başladığına inanlar da var, kötü müzisyene yapılan saldırılarla başladığına inanlar da… Hatta kasaba halkının meclis üyelerine karşı öfkelerini ve hayal kırıklıklarını bu şekilde ifade etmesiyle başladığına inananlar bile var. Tabii bu yemek dövüşü tamamen dostane. Dolayısıyla festivale yoğun ilgi var.
La Tomatina ilk dönemlerde 50.000 kadar katılımcısı toplamasına rağmen günümüzde katılımcı sayısını 20.000’den fazla tutmamak için biletler düzenlenir. Yaklaşık 1 saat süren savaş, tazyikli sularla start alır. Hemen ardından 100 tondan fazla olgun domatesin etrafa fırlatılarak ezilmesiyle kaos tam anlamıyla başlar!
7. Albuquerque Uluslararası Balon Festivali (ABD)
Zaman: Ekim
Balon Festivali, Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen en büyük uluslararası aktivitedir. Kırk yılı aşkın süredir, rengarenk sıcak hava balonlarının görüntülendiği büyülü resimlerin adeta habercisidir.
1970’lerde on beşten daha az sıcak hava balonuyla alışveriş merkezi otoparkında mütevazi şekilde başladığından beri festival, dünyanın en büyük balon etkinliği haline gelir. Günümüzde ise yaklaşık 600 tane renkli balonun aynı anda uçuşunu ziyaretçilerine sunduğu için dünyada en çok fotoğraflanan olaylar arasında yer alır. Lazer ışık ve havai fişek gösterileri, müzik performansları ve interaktif eğitimler ise etkinliğin sihrini tamamlar.
8. Ölüler Günü (Meksika)
Zaman: 31 Ekim- 2 Kasım
Orijinal ismiyle Dia de los Muertos, eski yerli ve Avrupa Katolik geleneklerinin eşsiz karışımıyla en canlı Cadılar Bayramı kutlamalarını bile gölgede bırakır. Meksikalılar güzel sunaklar oluşturarak, ‘Pan de Muerto’ ekmeklerini pişirerek, kostüm partileri düzenleyerek, mihraplara hediyeler bırakarak ve ölüleri için mumlar yakarak zengin geleneklerini gerçekleştirirler.
Oaxaca’da düzenlenen ana etkinlikler ise yılın ve bayramın en büyük gösterilerine ev sahipliği yapar. Ölüler Günü, Cadılar Bayramı gibi ürkütücü maske ve kostümlerle eğlenmekten çok daha fazlasıdır. Bu özel günde yerli halk, yaşamı ve ölümü kutlar.
9. Songkran Su Festivali (Tayland)
Zaman: 13-15 Nisan
Songkran Su Festivali, geleneksel olarak ‘Yeni Yıl’ı kutlamak için her Nisan’da ülkenin her yerinde düzenlenir. Ancak Chiang Mai şehrinin Songkran kutlamalarını tam anlamıyla ele geçirmesiyle bu özel gün yılın kesinlikle kaçırılmaması gereken etkinliklerden birine dönüşür. Sonuçta ülkede en çok beklenen tatil budur!
Taylandlılar için su serpmek bereket, arınma ve yeniliği ifade eder. Songkran Su Festivali bu anlamda eski geleneklere getirilen yeni bakış açısıdır. Her yaştan insan hem arkadaşlarını hem de yabancıları ıslatmaya hazır haldedir ve su tabancaları ya da kovalarca suyla savaşa hazır olarak gelirler.
10. Burning Man (ABD)
Zaman: Ağustos’un son Pazarı ve Eylül’ün ilk Pazartesisi
Çok da sevimli olmayan ismine ve gizemli havasına rağmen Burning Man, Amerika’daki en popüler etkinliklerdendir. Her yıl yaz sonunda düzenlenen festivalin müdavimleri, mevsimin son güneşinin tadını çıkarırken aynı zamanda toplumsal iş birliği, katılım, kendini ifade etme ve metadan arınma gibi değerlere odaklanır.
Burning Man, o senenin festival temasına uygun biçimde deneysel ya da etkileşimli heykeller, performans sanatları ve diğer medyalar aracılığıyla yeteneklerini paylaşmaya teşvik edilen katılımcılarıyla çeşitli sanatsal kendini ifade etme yollarını keşfeder.
11. Yi Peng Fener Festivali (Tayland)
Zaman: 12. Kameri ayın dolunayı (Genellikle Kasım ortası)
Yi Peng ulusal gün olarak ülkenin her yerinde kutlansa da en büyük etkinliğe Chiang Mai ev sahipliği yapar. Kıskanılacak kadar güzel olan etkinlik, kültürel gösteriler ve havai fişeklerle tamamlanır. Festival esnasında yerlilerin evleri ve halka açık yerler fenerler ve bayraklarla süslenir.
Festival aktiviteleri arasında geçit töreni, canlı müzik ve dans gösterileri, el işi atölyeleri ve gece gökyüzüne fenerler salınması yer alır. Fenerlerin gökyüzüne gönderilmesi yerliler için geçmişteki talihsizliklerden arınma ve temiz başlangıç yapmayı sembolize eder.
12. Harbin Buz ve Kar Festivali (Çin)
Zaman: Ocak-Şubat
Çin’in Harbin kentinde düzenlenen etkinlik, yıllık tematik kış festivalidir, hatta dünyanın en büyük buz ve kar festivalidir. Her sene ziyaretçilerine buz ve kardan oluşan yepyeni kış dünyaları sunar.
Kent, Çin’in kuzeydoğusunda bulunduğu için ‘Buz Şehri’ olarak anılır ve doğal olarak bol bol buz ve kar kaynağı vardır. Öte yandan Harbin, zarifçe şekillendirilen buz heykelleriyle de ünlüdür.
13. Aziz Patrick Günü (İrlanda)
Zaman: 17 Mart
İrlanda’nın Aziz Patrick’inin ölüm yıldönümü için her sene 17 Mart’ta düzenlenen kültürel ve dini kutlama ülke sınırlarını aşarak dünyanın pek çok yerine yayılır. 1996’da bu özel günün kutlamaları geçit törenleri, havai fişekler ve genel şenliklerle katılımcıların coştuğu festivale çevrilir. Farklı şehir ve kasabaları, unutulmaz ve heyecan verici sokak törenlerine ve kutlamalarına ev sahipliği yapsalar da Dublin’in Aziz Patrick Günü etkinlikleri en favori olandır.
14. Semana Santa Paskalya Festivali (Guatemala)
Zaman: Paskalya pazarına kadar süren ‘Kutsal Hafta’
Aslında İspanyol geleneği olan Semana Santa, 1524’te İspanyolların Guatemala’ya gelmesiyle Latin Amerika kıyılarına ulaşır. Ülkenin sonradan kazandığı bu gelenek yüzyıllar içerisinde ona dünyanın en büyük Kutsal Hafta etkinliklerinden birine ev sahipliği yapma fırsatı tanır. Manevi ve kültürel kutlamalar için binlerce katılımcı eğlence etkinliklerinde ve dini törenlerde sokaklara dökülür.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilinen ilk festival, MÖ 6. Yüzyılın sonlarından beri Delphi’deki Apollon tapınağında düzenlenen ve olimpiyatların habercisi niteliğinde olan Pythian Oyunları isimli etkinliktir.
Dünyanın en büyük festivallerinden biri olan Rio Karnavalı her sene yaklaşık 5 milyon kişiyi çektiği ve ziyaretçilerin yarım milyonu yabancı turistlerden oluştuğu için dünyanın en kalabalık festivali sayılabilir.