En İyi Yunan Mitolojisi Filmleri - Yunan Mitolojisini Konu Edinen 10 Film

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 8 Mart 2021
  • 4.744 okunma
  • 1 beğeni

Yunan mitolojisi, geçmişten bugüne destansı öyküler ve efsaneleriyle akıllarda hep merak uyandırmış eski zaman kültürü. Yunan kültürünün gelişimiyle sınırlı kalmayan mitolojiler, zamanın şekillenmesinde ve çağlar arası dini ve kültürel değişimlere neden olan araştırmalara da öncülük eden unsurlardır. Hemen hemen herkesin hakkında fikir sahibi olduğu mitolojik kahramanlar ve döneme ait özdeş sembolleriyle Tanrı ve Tanrıçaların anlatıldığı dönemin geleneksel boyuttaki izleri, hem edebi hem de kurgusal yapımlarla ilgiyi çekmeye devam ediyor. Şimdi Yunan mitolojisine ait filmler konusundan biraz sizlere bahsetmek ve ilgi alanınıza hitap edeceğini düşündüğümüz yapımları ve özelliklerini sıralamak istiyoruz. Keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz Yunan mitolojisine dair yazımıza, Yunan mitolojisine ait filmler konusuyla kaldığımız yerden devam ediyoruz.

1- Orpheus

Orpheus

Bir Fransız yapımı olan orijinal adı “Orphee” olan Orpheus filmi, 1950 senesinde beyaz perdeyle tanışmış eski bir yapımdır. Jean Cocteau yönetmenliğinde çekilen film, yayınlandığı sene Cannes Film Festivali’nde gösterime girmiştir. Siyah-beyaz bir film olan Orpheus’da Orfe isminde mit öykü kahramanı yer alır. Müzisyen ve şair olan Orfe, çevresince küçük görülen demode algılanan biridir. Ölüm tutkusunu yenemeyen Orfe, bir gün ölüm diye tabir edilen bir prensese aşık olur. Bundan dolayı Orfe’nin eşi olan Eurydice öldürülür. Filmde, yer altında ölen eşinin izine ulaşmaya çalışan Orfe’nin mücadelesi ilgi çekici bir anlatıma dönüşmektedir. Dramatik ve fantastik ögeler yanında romantik yanlarıyla da film ilgi uyandırmıştır. Süresi 95 dakika olan bu Fransız yapımın başrollerinde, François Perier, Jean Marais ve Juliette Greco yer almıştır. Filmin IMDb puanı: 8.0’dir.

2- Truva

Truva

Amerikan yapımı Warner Bros etiketiyle, 14 Mayıs 2004 senesinde gösterime giren, Truva (Troy) destanının anlatıldığı film, Wolfgang Peterson yönetmenliğinde çekildi. İlyada destanının anlatıldığı filmde, Antik Yunan’da Sparta kraliçesi Helen ile Truva Prensi arasında bir aşk söz konusudur. Fakat bu aşkın ortaya çıkışı, iki ülke arasında çatışmaya neden olur. Mikene Kralı Agamemnon’un desteğini alan Helen’in eşi Menelaus intikam yoluna gider ve Truva üzerine yürür. Şehrin korunması adına mücadelelere yer verilen filmde Truva’nın savaşçı ismi Achilleus gücünü ortaya koymak adına savaşa dahil olur. Başrollerini Brad Pitt, Diane Kruger ve Orlando Bloom’un paylaştığı filmin süresi 163 dakikadır. İzlendiği sene ciddi bir gişe hasılatı yakalamış olan “Truva” filminin senaristi David Benioff’dur. Filmin IMDb puanı: 7.1’dir.

Ayrıca 2021 yılında vizyona girmesi beklenen filmler bilgilerine de bakabilirsiniz.

3- Medea

Medea

Almanya, Fransa ve İtalya ortak yapımı bir çalışma olan “Medea” adlı film 1969 senesinde sinemada gösterilmiştir. Pier Paolo Pasolini’nin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendiği filmde, Altın Post’u alma mücadelesine giren Iason’un hırsı uğruna yakın çevresine açtığı zararlar ve ailesini karşısına almasını konu ediyor. Filmin başrollerinde, Massimo Grotti, Maria Callas ve Guiseppe Gentile yer alıyor. Filmin mekansal olarak çekimleri Kapadokya bölgesinde gerçekleşmiştir. Mitolojik bir trajedya uyarlaması olan filmin süresi 115 dakikadır. IMDb puanı: 7.1’dir.

4- Truvalı Kadınlar

Truvalı Kadınlar

Trojen Women ya da orijinal adıyla Truvalı Kadınlar filmi 1971 senesine ait Mihalis Kakogiannis yönetmenliğinde çekilmiş ABD yapımı bir film. Senaryosunu Edith Hamilton’un yazdığı filmin başrollerinde, Katherine Hepburn, Vanessa Redgrave ve Irene Papas yer almıştır. Troya şehrinin savaş sonunda düşmesinin yer aldığı filmde Truva Kraliçesi olan Adromamache, Cassandra ve Hector’un dul eşinin dramı ve mücadelesi konu olarak yer alır. İlgi çekici mekansal sahneler ve diyaloglarla seyirciler üzerinde etki bırakmış dram yapımlarından olan Truvalı Kadınlar filmin süresi 105 dakikadır. IMDb puanı ise 7.1’dir.

5- İlahların Aşkı

İlahların Aşkı

Fantastik kurgu ve romantizm ögelerini barındıran İlahların Aşkı adlı film, 2009 yılı yapımı bir ABD-İrlanda ortaklığında çekilen filmdir. Neil Jordan’ın yönetmenliğinde çekilen ve 2010 senesinde gösterime giren filmin başrollerinde, Colin Farrell ve Alicha Bachleda yer almıştır. Deniz Tanrısı Poseidon’un kızı Ondine bir şövalyeye aşık olmuştur. Fakat bu aşkın gerçekleşmesi için ölümsüzlük gücünden vazgeçmesi gerekmektedir. Ondine, kuralları çiğneyerek ölümsüzlük isteğinden vazgeçer ve Poseidon’un hışmına uğrar. Ondine’nin her şeyi göze aldığı aşkı olan şövalyenin onu aldatması da Ondine’nin içinde bulunduğu durumu trajik bir hale getirmiştir. Mutluluk ve karanlığın birlikte yürüdüğü bir dünya filmde anlatılmaktadır. Yunan mitolojisinden uyarlanma bir efsaneyi film olarak ekranlara yansıyan filmlerden olan İlahların Aşkı, 119 dakikalık bir filmdir. Filmin IMDb puanı ise, 6.8’dir.

6- Kral Ülis’in Maceraları

Kral Ülis’in Maceraları

Yapım yılı 1954 yani oldukça eski olan Kral Ülis’in Maceraları yani orijinal ismiyle “Ulysses” adlı filmde Antik Yunan döneminin izleri yansıtılmaktadır. Truva Atı Odysseus için büyük önem arz etmektedir. Bu konuda planlar oluşturmaktadır. Dönemin İthaka Kralı olan Odysseus’un kutsal ve korunaklı kabul edilen Truva bölgesini ele geçirme çabaları Tanrıları öfkelendirir, Odysseus ve yarenlerinin cezalandırılmasına kadar olaylar büyür ve gelişir. Kralın şehrine dönebilmesi için, tek gözlü bir dev ve Zirze adındaki büyücüyü atlatması gerekecektir. Mario Camerini’nin yönetmenliğinde çekilen ABD-İtalya ortak yapımı filmin başrollerinde Kirk Douglas, Anthony Quinn  ve Silvana Mangano yer almıştır. Filmin senaryosunun hazırlanışında, Homeros’un Odysseia adlı eserinden uyarlama yapılmıştır.  Filmin süresi 114 dakikadır. Filmin IMDb puanı: 6.7’dir.

7- Şimşek Hırsızı - Percy Jackson ve Olimposlular

Şimşek Hırsızı - Percy Jackson ve Olimposlular

Doğan Egmont Yayıncılık tarafından 2009 senesinde ilk baskısı yayınlanmış Rick Riordan’a ait  “Şimşek Hırsızı” adlı fantastik türünde bir kitaptan sinemaya uyarlanmış olan filmdir, Şimşek Hırsızı- Percy Jackson ve Olimposlular. 2010 senesinde ABD-Kanada yapımı olarak vizyona giren filmde, Yunan Tanrısı Poseidon ve annesinin hikayesi ile Percy’nin güç hırsızı olmadığını Tanrıların lideri Zeus’a çalınan şimşeğini bulup geri vererek ispatlama çabasına yer verilmektedir. Chris Columbus yönetmenliğinde çekilen filmin başrollerinde, Logan Lerman, Brandon T. Jackson ve Pierce Brosnan yer almaktadır. Filmin süresi 122 dakikadır.

8- Titanların Savaşı

Titanların Savaşı

Mitoloji öğeler barındıran Titanların Savaşı adlı film bir ABD-İngiliz yapımı olarak 2 Nisan 2010 tarihinde vizyonda gösterilmeye başlandı. Yönetmeni Louis Leterrier olan filmin başrollerinde, Liam Neelson, Sam Worthington, Gemma Arterton ve Mads Mikkelsen yer almışlardır. Filmde, Yunan mitolojisi Tanrıları olan, Zeus, Hades ve Perseus’un birbirleriyle olan mücadelelerine yer verilmiştir. Ayrıca film Dünya’yı ele geçirme anlamında Tanrılar ve insanlar arasındaki savaşı konu edinmiştir. İnsanların dualarıyla ayakta kalan Tanrıların var ettiği insan oğlunun hayatı ele geçirmesi mücadelesine karşı durumlar göze çarpmaktadır. Fantastik- macera türü bir yapım olan Titanların Savaşı, 107 dakikalık bir yapımdır. Film mekansal olarak Olimpos Dağı ve lider Tanrı Zeus’un konumlandığı yer de gelişmektedir. Filmin baş karakterlerinden Perseus, Zeus’un oğlunu canlandırmaktadır. Kötülük Tanrısı Hades’in Zeus’un güçlerini ele geçirmek adına yaptığı oyunlara karşın, Dünya’yı koruma anlamında insani güçlere sahip Perseus’un çaresiz şekilde Hades’e direnişi  filmin olay örgüsünü oluşturmaktadır. Warner Bros’a ait bir yapım olan “Titanların Savaşı” görsel efektler ve kurgusuyla izlendiği sene ciddi hasılat yakalamış filmlerden biridir.

Coen kardeşlere ait izlenmesi gereken filmler bilgilerine de yazımızdan ulaşabilirsiniz.

9- Truvalı Helen

Truvalı Helen

Truvalı Helen 2003 ABD yapımı mini dizi özelliğinde bir film. Aksiyon, dram ve romantik türü filmin yönetmenliğini John Kent Harrison üstlenmiştir. Senaryosu Ronni Kern’e ait yapımın başrollerinde, Sienna Guillory, Emilia Fox ve Matthew Marsden yer almıştır. Destansı ögelerle Homeros’un eserinden uyarlanıp beyaz perdeye aktarılan dizi , izlendiği sene oldukça ilgi uyandırmıştır. Filmin baş karakteri olan Helen, Truva savaşına sebep olan aynı zamanda efsaneye göre ölümsüz Zeus’un fani bir kadından olan tek kızıdır. Menelaos’un karısı ve dünyanın en güzel kadını Helen’in aşkı uğruna verdiği mücadele efsanevi unsurlarla filmde anlatılmaktadır. Truvalı Helen filminin izlenme süresi 175 dakikadır. IMDb puanı: 6.2’dir.

10- Herkül - Özgürlük Savaşçısı

Herkül - Özgürlük Savaşçısı

Herkül-Özgürlük Savaşçısı adlı film, 2014 senesi ABD yapımı oldukça ses getirmiş bir filmdir. Brett Ratner’in yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerinde Dwayne Johnson, Rufus Sewell ve Aksel Hennie yer almaktadır. Filmin çekilmeden önce çizgi filmi ve televizyon dizisi ekranlarda gösterilmiştir. Fantastik macera filmleri alanında ciddi bir izlenme ve hasılat yakalamış olan film 98 dakikalık bir izlenme süresine sahiptir. Filmin dikkat çeken ve konuşulan unsurlarından biri doğa üstü güçlerden gerçekçi bir platformun ayrı tutularak işleniş özelliğine sahip olmasıdır. Filmde Lider Tanrı Zeus’un yarı Tanrı özelliklerine sahip oğlu Herkül ile olan ilişkisi, Herkül’ün gücünü ispatlama adına zorlu düşmanlarıyla mücadelesini işlemektedir. Masalsı ögeler yerine daha çok aksiyon özelliğine ağırlık verilen yapım, grafiksel çalışmaları ve efektleriyle ilgi toplamıştır.

Sıkça Sorulan Sorular

Eski Yunan mitolojisini fantastik ögelerle ekrana taşımış olan filmler içerisinde,”Truvalı Kadınlar”, “Herkül”, “Truva” ve “Truvalı Helen” adlı yapımlar gösterime girdiği sene ciddi bir izlenme payına ulaşmış ve hasılat elde etmişlerdir.

Eski Yunan dönemine ait efsanelerle günümüzde yer tutan eski uygarlıklara ilişkin bilgi veren mitoloji, bugüne ulaşılan kaynaklarla Tanrı ve Tanrıça adıyla sembolize edilen varlıkların hikayelerinin de insana has özelliklerle betimlendiğini ortaya koymuştur. Her Tanrı ve Tanrıça’nın Dünya üzerinde bir görevi ve temsil ettiği sembolü olduğu da bu öğretilerle ortaya konmuştur.

İlgili Yazılar