Filmi Yapılmış Olan Yabancı Kitaplar

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 24 Ocak 2021
  • 3.188 okunma
  • 1 beğeni

Kitapların kendisine çeken o büyülü dünyası hepimiz için serüvene dahil olma keyfini yaşatır çoğu zaman. Hatta bazen o kitap, öylesine farklı bir dünyaya bizi taşır ki bu fantastik yolculuğun izleri uzun süre belleklerimizde yer edebilir. Kimi gün bir başucu kitabı, ya da kişisel gelişim olsun, evde,  işyerine giderken, otobüste, metroda bizlere yol arkadaşlığı yapmayı sürdürür kitaplar, türü ne olursa olsun. Bugün konumuz yine kitaplar. Bu sefer yabancı yazarların kitaplarından bir derleme yaparak, yapıtın oluştuğu senelerde ilgi uyandırmakla kalmayıp, film sektöründe şekil bulmuş ve hafızalarımızda yer etmiş olanlarından bahsedeceğiz. Okumaktan, seyirlik bir keyfe dönüşen bu eserler için günümüzde ciddi maliyetlerin oluştuğunu ve aynı şekilde hasılat gelirlerinin elde edildiğini de söylemeliyiz.

Şimdi, hamur kağıtlardan, beyaz cam önüne giden bu yolculukta, sihirli dünyasına bizleri taşıyan bu eserlerin isimlerini hatırlayalım.

1- Godfather (Baba)

Godfather (Baba)

İlk olarak bahsedeceğimiz yapım, 1972-74 ve 1990 yıllarında olmak üzere serisi oluşturulmuş bir film olan Baba. Al Pacino’nun beyaz perdede ölümsüzlüğünü sağladığı ve başrolünü Marlon Brando ile paylaştığı bu filmin yönetmenliğini Francis Ford Coppola üstelenmiştir.  Baba filminin tabi ki Amerikalı yazar Mario Puzo’nun kaleminden çıkmış bir eser olduğunu da belirtmek gerekir. Filmi yapılmış kitaplardan olan Baba, 1969 senesinde yayınlanan bu roman 45-55 li yıllar arasını işlemiş, Sicilya kökenli ünlü İtalyan bir ailenin  New York’taki yer altı çatışmaları, bir mafya ailesi olarak New York’ta yer alan dört yer altı mafyasıyla çalışmalarının öyküsü anlatılır. Don Vito Corleone bu mafya grubunun lideridir.  Vito Corleone’nin geçirdiği evreleri de konusuna dahil etmiştir yazar. Filme çevrildiği ve gösterildiği dönem büyük ses getirmiş olan Godfather(Baba) filmi, tüm zamanların en iyi Amerikan filmleri kategorilerinde ilk üçte yer almıştır. Zaman zaman İtalyan kültürünün izlerini de bulabileceğiniz bu film sanılanın aksine düşük bir bütçeyle çekilmeye başlanmıştır.  1972 senesinde sinemanin en iyisi sayılan ödül Oscar en iyi erkek oyuncu ödülünü Don Carleone rolüyle göstermiş olduğu performanstan ötürü Marlon Brando kazanmıştır.

2- Aşk ve Gurur

Aşk ve Gurur

Shakespeare’den tutun da Daniel Dafoe, Agatha Christie’ye kadar Edebiyat Dünyasının mihenk taşlarını oluşturmuş olan İngiliz Edebiyatı, günümüze kadar birçok ünlü yazarı ve eserini okuryazarlarla buluşturmuştur. Aynı şekilde Jane Austen de İngiliz Edebiyatının önemli temsilcilerinden 19. yüzyılda yaşamış bir romancıydı. Aşk ve Gurur romanı baş karakteri olan Elizabeth, ve kız kardeşlerinin iyi ve doğru bir eş arayışını konu alan kitaptır. Taşrada yaşayan Elizabeth’in zengin ve isim yapmış asil bir aileden gelen Fitzwilliam ile karşılaşması, yaşadıkları zıtlaşmaları konu alır. Zaman içinde bu tersliklerden başlayan fırtınanın dinişi, özel duygulara yansıtılır okuyucuların gözünde. Bu başarılı aşk romanının sinemaya uyarlanışı ise 1995 senesine rastlar. Austen’in filme uyarlanmış romanları arasında “Gurur ve Önyargı” da aynı sene, Emma ve ikna isimli romanları da filme uyarlanıp 96 tarihinde gösterime girmiştir.

Ayrıca IMDb puanı yüksek en iyi Kore filmleri bilgilerine de bakabilirsiniz.

3- Anna Karenina

Anna Karenina

Evet, Tolstoy dediğinizi duyar gibiyim. Anna Karenina romanı 1877 yılında Tolstoy’un kaleminden çıkmış ve dünya klasikleri arasına zaman içerisinde girmeyi başarmıştır. Romanda evli bir kadının başka bir adama aşık olması ile başlayan sorunların yarattığı dram ele alınıyor. Rusya’da üst düzey ailelerin hayatından kesitler ve kadınların sosyoekonomik ve eğitimine dair temel konular dikkat çekiyor. Bu kült romanın beyaz perdede gösterimi 2012 senesinde yönetmenliği Joe Wright, uyarlanışı ise Tom Stoppard tarafından gerçekleşmiştir. Keira Knightley ve Jude Law filmin başrollerinde karşımıza çıkmaktadır. Bir İngiliz yapımı olan Anna Karenina filmi, en iyi kostüm, en iyi film müziği, sinematografi ve sanat yönetmenliği alanlarında ödülleri toplamayı başarmıştır. Birçok yazarın ortak görüşü ise tüm zamanların filme aktarılan en iyi yapıt olduğu şeklindedir.

4- Piyanist

Piyanist

Romanın yazıldığı ve ortaya çıktığı sene piyanist ve besteci kimliğine sahip olan yazar Wladyslaw Szpilman’ın  hayatını kaleme aldığı 2. Dünya Savaşı yılları tema olarak işlenmiştir.

Otobiyografi türünün en ilginç örneklerinden biri sayılan Piyanist, yazarın işgal sırasında Polonya’dan kaçışını ve şahit olduğu trajedileri anlatmaktadır.  Filmi yapılmış yabancı kitaplar kategorisinde, etkileyici biyografi örneği olan Piyanist, 2002 yılında yönetmen Roman Polanski tarafından uyarlanmış, Şubat 2003 senesinde vizyona girmiştir. Film sonraki yıl başrol oyuncusu Adrian Brody’e en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazandırmıştır. Roman Polanski bu filmiyle Oscar yönetmen ödülü ve altın palmiye gibi ödülleri de kazanan isim olmuştur. Filmin müziğinin özgün versiyonu oldukça beğeni toplamıştır. Bu filmle birlikte adı anılan etkileyici müziklerden biri kabul edilmiştir Nocturne in C-sharp.

5- Kuzuların Sessizliği

Kuzuların Sessizliği

Gösterime girdiği tarih olan 11 ekim 1991’den bu yana yaptığı gişe hasılatı ve psikolojik unsurları barındıran öğeleriyle beyaz perdede etki yaratmış bir yapım olan Kuzuların Sessizliği, Tom Harris’in aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Buffalo Bill adındaki seri katil, kadınları takip eden ne amaçla cinayetleri işlediği bilinmeyen bir adamdır.  Farklı noktalarda rastlanan cesetler ile nedensellik bağı ve suç araştırılmaktadır. Görevli FBI stajyeri Starling’in izi takip amaçlı Baltimore’de tutulan psikopat katil Hannibal Lecter’in gözünden bulmaya çalışması, onun zekasından kaynaklı bazı bağlantılara ulaşması, şüpheli ve gizemli bir yolculuğa götürmektedir.

1998 yılında kaleme alınan bu eser, Thomas Harris’in kariyerinde ciddi bir çıkış yaratmıştır. Bram Stoker en iyi roman ödülü de alan bu eser, film eleştirmenlerince olumlu tepkiler almıştır. Başrollerini Jodie Foster ve Anthony Hopkins paylaşmışlardır. 1992 yılında en iyi film Oscar’ını kazanmış bir film olarak dünya sinema tarihine adını yazdırmıştır.

6- Yüzüklerin Efendisi (The lord of the rings)

Yüzüklerin Efendisi

Bilhassa gençlerin gösterime girdiği ilk andan beri yakından severek takip ettiği fantastik bir yapım olan Yüzüklerin Efendisi, Yüzük kardeşliği, iki kule, kralın dönüşü adlı seriyle devam etmiştir. Fantastik türünün en iyilerinden sayılan bu eser, yazar J.R.R.Tolkien’in romanından sinemaya uyarlanmıştır. Hikaye, karanlıklar lordu olarak bilinen Lord Sauron’un Orta dünyayı ele geçirip hüküm sürmesini sağlayan yüzüğün yarattığı uğursuzluk ve felaketleri engellemenin yolu amcasından onu emanet alıp kaybeden Frodo’nun o yüzüğü bulup yok etmesi amacını taşır. Bu uğurda kendisine yardımcı olarak bir ekip oluşturan Frodo’yu Mordor’a götürecek zorlu ve amansız bir mücadele başlamış olur. Büyücü Gandalf’ın rehberliği ile cesareti birleştiren bu cesur gençlerin hikayesi vizyona girdiği dönem çok konuşulmuştu. Peter Jackson’un yönetmenliğinde üç seri halinde filme alınan bu fantastik öykü, 2003 yılı Oscar ödüllerinde 11 dalda ödül kazanarak farklı bir rekora imza atmıştır. Filmin baş rollerinde Ellijah Wood, Ian Mac Kellen ve Orlando Bloom yer almaktadır.

7- Uçurtma Avcısı (The Kite Runner)

Uçurtma Avcısı

2007 tarihiyle filme de alınan hüzünlü bir romandır Uçurtma Avcısı. Afgan Khaled Hosseini tarafından kaleme alınmış olan bu eser, kökeni afgan olan bir yazar tarafından yazılmış İngilizce eser olarak bir ilke imza atmıştır. Öyküde Afganistan’da oluşan sömürgecilik faaliyetlerinin ve iç savaşa neden olabilen çatışmaların odağında bir düzen arayışında olan aileler ve çocukları arasındaki duygu temalı ilişkiler öne çıkmaktadır. Kültürün izlerini de romanda sıklıkla görebilmek mümkün.  Bu coğrafyanın parçalanışı romanda hazin bir şekilde anlatılırken aynı zamanda Emir ve Hasan’ın dostluğu ve sadakatin akılda kalıcı güzelliği de beraberinde yansıtılmaktadır.  Aynı roman, Marc Forster yönetmenliğinde 2007 tarihli ABD yapımı bir film olarak vizyona girmiştir. 2008 En iyi film müziği dalında Oscar ödülü ve BAFTA yabancı kitap kategoride en iyi film ödülü kazandığı ödüllerden bazılarıdır.

Merak edilen Virüs temalı IMDb puanı yüksek en iyi filmler listesini de inceleyebilirsiniz.

8- Sol Ayağım (My Left Foot)

Sol Ayağım

Sol Ayağım bir Christy Brown romanı. Romanın, yazarın kendi hayatından izleri yansıttığı bir kitaptır. Yaşamın tüm zorluklarına rağmen içinde keşfedeceğimiz güzelliklerin bulunabileceğini bize anımsatan özellikte bir eser. Beyin felciyle doğduğundan beri yaşamaya çalışan Brown, hayata tutunmasını sağlayan bir arayışa girmiştir. Azmin ve cesaretin sembolü olarak sol ayağın mucizesine tanıklık ettiren Brown, bu kitabı da yazarak, engelleri nasıl aşmayı başardığını gözler önüne sermiştir. Jim Sheridan yönetmenliğinde 89 yapımı bir film olarak karşımıza çıkmış, başrolünde yer alan Daniel Day lewis 1990 en iyi erkek oyuncu, Brenda Ficker ise en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştür.

9- Alacakaranlık (Twilight)

Alacakaranlık

Vampir filmlerinin önde gelen yapımlarından belki en önemlisi, Alacakaranlık, Stephanie Meyer’in romanından alınmış öyküsüyle izleyicilerle 2008 yılında tanışmış olan bir film. Roman dört seri halinde yayınlanmıştır. İlk serisi 2005 senesinde okurlara sunulmuştur. Bu ilk seri, bir vampire aşık olan 17 yaşında bir karakter olan İsabel’in vampir Edward hakkında bilemediği ya da bildiğini düşündüğü gerçekler arasındaki çaresizliğini de konu alıyor. Romanın kitap kapağı da dikkat çekici olup, yasak ilişkiyi sembolize etmektedir.  Yayınlandığı sene kısa sürede en çok satanlar listesine girmeyi başarmış bu eser, izleyicilerden büyük ilgi görmüştür. Alacakaranlık Efsanesi, Şafak vakti, tutulma ve yeni ay serileriyle de ilgiyi devam ettirmiştir. Film Bill Condon, David Slade isimli yönetmenler ve güçlü oyuncu kadrosuyla adından da söz ettirmiştir. Ciddi bir hasılat elde eden bu yapımda Kristen Steward, Robert Pattinson, Taylor Lautner başrollerde gözükmektedir.

10- Harry Potter

Harry Potter

Fantastik-kurgu dalında belki son zamanların en dikkat çeken kitaplarından biri Harry Potter. İngiliz yazar J.K.Rowling tarafından yazılan ve yedi seri halinde bölümleri devam etmiş olan bu eser, içerdiği fantastik ögeleri, ustaca kurgulanış yönüyle okurlara sunulmuş ve büyük beğeni toplamıştır. Harry Potter ile Felsefe taşı kitabının çıkış tarihi 1997 yılıdır. Beraberinde yapımı 2000-2010 yıllarını kapsayan sekiz adet seri ile sinema tarihinde bir çığır açmıştır. Hikayede, ebeveynlerinin bir trafik kazasında öldüğünü düşünen Harry Potter, teyzesi ve kuzenleriyle yaşamaktadır. Bekçi Hagrid’in kendisine verdiği mektupla olayın farklı olduğunu ve 1 yaşındayken ailesini büyücü Woldemart’ın öldürdüğünü anlar. Zaman içinde kendisinde büyücü olduğuna dair bazı belirtiler bulmaya başlar. Tüm zamanların en çok satılan çocuk romanı dalında uzun süre zirvede yerini korumuştur. Kitabın başarısı, sinemada da gişe hasılatını başarıyla yakalamıştır.

Beyaz perdeye 2001 yılından itibaren taşınan eser, Warner Bros’a ait bir yapımdır. Yönetmenliğini David Yates’in yaptığı filmin başrollerinde ise Daniel Radcliffe ve Emma Watson yer almaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yer altı (Zeki Demirkubuz), Yeşil Yol (Stephen King) Gülün Adı(Umberto Eco), Marslı(Andy Weir), Forrest Gump(Winston Groom), Yeraltından Notlar(Dostoyevski), Hayvan Mezarlığı( Stephen King), Kartal(Rosemary Sutcliff), Açlık Oyunları (Suzanne Collins) isimli kitaplar da filme alınan ve dikkat çeken yapımlar arasında bilinir.

Bu konuda çeşitli görüşler olsa da ortak kabul edilen görüş, kitapların dünyasındaki anlatım, imgelemeler ve hayata, insana dokunan yanlarının görsel açıdan cazip bulunması. Ayrıca temasına göre yapılması planlanan projeye daha özgün fikirler kattığı yönündedir.

İlgili Yazılar