Hamilelikte 3. Ayda Bebekte ve Annede Görülen Değişimler
- Minik Tospik yazdı.
- 26 Mayıs 2021
- 108 okunma
İkinci üç aylık döneme başlamadan önceki son nokta olan hamileliğin 3. ayı, genellikle 9. haftadan 12. haftaya veya 13. haftaya kadar geçen süre olarak tanımlanabilir. Bu ayın sonunda ikinci üç aylık evreye geçileceğinden erken gebelik semptomları azalmaya başlayabilir fakat devam eden semptomlar da bulunabilir. Bakalım hamileliğin 3. ayında anne ve bebeği neler bekliyor…
1. Anne Adaylarında Bedensel Değişimler
- Bu aya kadar anne adayının rahmi büyük portakal büyüklüğüne ulaşır ve her ne kadar tüm anne adaylarında aynı zamanda gerçekleşmese de küçük bebek karnı kendini göstermeye başlar.
- Mide bulantınızın azalması ve iştahınızın geri gelmesiyle sağlıklı beslenme imkânınız yeniden doğabilir.
- İki can besliyor olmanıza rağmen genellikle uzmanlar tarafından önerilen fazladan alınması gereken kalori miktarı 300’dür ki bu miktar hafif öğünler ve atıştırmalıklarla sağlanabilir.
- Vücudunuzda 2 kilograma kadar artış yaşanabilir.
Ayrıca Özellikleriyle Birlikte En İyi 10 Bebek Mama Sandalyesi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2. Anne Adayında Görülebilecek Semptomlar
- Vajinal Akıntıda Artış
Hamilelik hormonları ve vücudunuzda artan kan akışının kombinasyonu, alışmış olabileceğinizde biraz daha fazla vajinal akıntıya neden olabilir. Berrak veya beyazımsı ise ve kötü kokuya sahip değilse muhtemelen endişelenmeye gerek yoktur. Ayrıca bu akıntının sebep olabileceği vajinal enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için pamuklu iç çamaşırı ve bol, nefes alabilen giysiler tercih etmek faydalı olacaktır. Elbette neler olduğu konusunda endişeleriniz varsa uzmanınıza danışabilirsiniz.
- Mide Bulantısı
aydan beri devam eden mide bulanması hissine hala sahip olma ihtimaliniz var fakat uzun sürmeyecektir. Pek çok anne adayı, bu ay boyunca sabah bulantılarının azalmaya başladığını ifade eder. Fakat eğer siz şanslı anne adaylarından değilseniz kızarmış ekmek, pirinç veya muz gibi hafif yiyecekler yemeyi deneyebilir ve midenizi rahatlatmak için zencefilli gazoz veya zencefilli çay tüketebilirsiniz.
- Yorgunluk
Vücudunuz bebeğinizi beslemeye devam ederken bu ay uyku hali devam edebilir. Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışarak, susuz kalmayarak ve hafif egzersizler yaparak uykulu hissiyatınızdan kurtulabilirsiniz. Doğum öncesi yoga, yürüyüş ve yüzme hafif egzersizler için iyi seçenekler olabilir, ancak yeni egzersizler denemeden önce rutin uzmanınıza danışmanızda fayda vardır.
- Cilt Değişiklikleri
Meme uçlarının renginde koyulaşma başladığını fark ettiyseniz bunun nedeni vücudun pigment türü olan melanini daha fazla üretmesidir. Bu ekstra melanin, yüzünüzde kloazma adı verilen kahverengi lekelere de neden olabilmektedir. Göbek deliğinizden kasık bölgesine uzanan koyu renkli ve dikey çizgi de fark edebilirsiniz. Göbek büyüklüğünüzün artmaya başlamasıyla, 3. Aydan itibaren bu çizgi git gide belirginleşebilir. Ancak bu renk değişimlerinin çoğu bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur.
- Göğüste Değişiklikler
Göğüsleriniz 3. ayda da büyümeye ve değişmeye devam eder. Areolalar (meme ucu etrafındaki koyu renkli alan) büyüyebilir ve koyulaşabilir. Meme uçları biraz daha fazla çıkıntı yapmaya başlayabilir. Yüzeyin altında süt bezleri süt üretmeye hazırlanır ve göğüslere yağ eklenir.
- Kabızlık
2. ayda da görülebilen, sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olan bazı hamilelik hormonları yüzünden oluşabilen kabızlık bu ayda da devam edebilir. Bundan kaçınmak için susuz kalmamak veya daha fazla lifli gıdalar tüketmek epey faydalı olacaktır. Lifli gıdalar arasında meyveler, sebzeler ve tam tahıllar harika seçeneklerdir.
Ayrıca Uçakta Doğan Bebek Hangi Ülkenin Vatandaşı Olur? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. Bebeklerde Bedensel Gelişim
- 3. ayın sonunda fetüslerin ortalama boyu 5 santimetreye ulaşabilir veya biraz geçebilir.
- İç organları gelişmeye devam eder, bağırsakları ve kas sistemi şekillenir.
- Bazı kemikleri sertleşmeye başlayabilir ancak omurga yumuşaktır.
- Bebeğin ellerinde ve ayaklarında parmaklar gelişmeye başlar, hatta tırnak gelişiminin başlangıcı bile gerçekleşebilir.
- 3. ayın en heyecanlı gelişmesi ise, dış cinsel organların oluşmaya başlaması ve haliyle bebeğin cinsiyetinin belli olmasıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Pek çok uzman 3. ayda saç boyatmanın problem yaratmayacağını söylemektedir. Fakat konuyla ilgili endişeleriniz varsa rutin olarak gittiğiniz uzman doktorunuza danışmak daha faydalı olacaktır.
Tüm hamilelik sürecinde olduğu gibi, bu ayda da pastörize edilmemiş süt, peynir ve meyve sularından; ayrıca kılıç balığı ve köpek balığı gibi pişmemiş balıklar, kabuklu deniz ürünleri ve yüksek düzeyde cıva içeren balıklardan kaçınmakta fayda vardır.
Bu sorunun kesin cevabı yoktur çünkü her hamilelik ve her vücut farklıdır. 3. ayda bebeğin boyutu da hala küçüktür. Dolayısıyla, dışarıdan fark edilemeyen fakat yalnızca anne adayının hissettiği ve gördüğü boyutta göbek belirebilir.