Harry Potter Filminin Gözden Kaçan Detayları
- Cahil Uzman yazdı.
- 7 Şubat 2021
- 485 okunma
- 1 beğeni
Harry Potter ve serisi Felsefe Taşı yazar J.K.Rowling’ in 7 seri halinde yayınlanmış kitapların beyaz perdeye uyarlandığı fantastik kurgu baş yapıtlarından bir tanesi. Gösterime girdiği 2001 senesinde büyük ilgi toplamış, Warner Bros etiketiyle vizyonda yer aldığı süreler boyunca etkileşime girmiş bir filmdir. Serinin ilk filmi Harry Potter ve Felsefe Taşı ile başlayan seri, Sırlar Odası, Azkaban Tuzağı, Ateş Kadehi, adlı yapımlarla sürmüştür. Bu filmlerin yönetmenliğinde Chris Columbus ve Alfonso Cuaron yer almıştır. David Yates yönetmenliğinde çekimlerine 2007 yılında devam edilen serinin Zümrüdü Anka Yoldaşlığı, Harry Potter ve Melez Prens ve Ölüm Yadigarları 1 ve 2 serisi de aynı şekilde etki yaratmıştır. Filmin baş rollerinde gördüğümüz Daniel Radcliffe ve Emma Watson için de beyaz perdede bir kariyer yolculuğu başlamıştır. İzlendiği dönemler boyunca seyirci ve eleştirmenlerce sık sık değerlendirmeye tabii tutulmuş olan bu hasılat rekorları kıran filmde gözden kaçan bazı detaylar paylaşıma açılmıştır. Şimdi biz de Harry Potter’in o gizemli sihirli dünyasının kapısını aralayarak bu detayları sizlerle paylaşmak istiyoruz. İşte, Harry Potter filminin gözden kaçan detayları.
Harry Potter’in Gözleri
Harry Potter okurlarının muhtemelen ilk fark ettiği konulardan biri de romanın baş kahramanı Harry Potter’in yeşil gözlü tasvir edilmiş olması ve filmde gözlerinin mavi renkli oluşudur. Yakından incelemeyenlerin fark etmesi güç bir detay gibi olan bu durum için oyuncunun kontak lens kullanamama gibi alerjik sorunu nedeniyle değişiklik yapılmadı.
Büyücü Satrancı
Filmin büyücü satrancı olan sahnede, hamle yapan karakterler kaybedince olay örgüsü şiddetli bir hal alıyor. Ancak, taşı ele geçirmesi beklenen Profesör Quirell sahnede görünmese de parçalanmış oyuncuların olduğu bölüm birinin daha orada olduğuna işaret etmektedir.
Neville’nin Hatırlatıcısı
Neville’nin küçük küresi, Harry’nin Quidditch başarısını sağlamış bir hatırlatıcı olarak küçük bir detay gibi görünmektedir. Neville’ye hatırlatıcı olarak büyük annesi tarafından miras kalan bu küre, onun hafızasında unuttuğu bir şey olup hatırlayamamasına neden olmaktadır.
Takım Arayıcısı
Filmin Quidditch ile ilgili bir sahnesi de akıllara kazınmıştır. Fakat kimilerince bu durum detay olup gözden kaçmıştır. Oyuna takım arayıcısı olarak alınan Harry, oyunda yer alan oyuncuların görevlerini öğrenmeye çalışıyordur. Kendisine verilmiş olan görevi öğrenen Harry, Oliver’in altın snitch’i çıkarıp havalanmasını sağladıktan sonra, Harry hızlı gözlerle onu takip etmeye çalışır fakat Oliver ile bakış yönleri birbirinin tam zıddıdır.
Yeniden Çekilen Sahneler
Harry Potter filminin kitaptan uyarlanışı ve birebir romana sadık kalınması gerekliydi. Tekrarlanan birçok sahne gibi, kalabalık ekibin felsefe taşına büyücü taşı diyebilmesi için Amerikan versiyonuna uyarlanmış halinin sahnesini her defasında bir kere daha yenilediler.
Ayrıca Yüzüklerin Efendisi Bilinmeyenleri yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Olacakların Habercisi
Harry Potter serisinin ilk filminde başlanan gelecekten haber verme sahnesi, malum sıklıkla karşımıza çıkmıştır. Ron Weasley ile gerçek boyutta olan satranç masasına oturan Harry, bu sahnede taşa ulaşabilmenin yoluna dair çözüm bulmaya çalışıyordu. Fakat aynı sahnenin bir benzeri, normal satranç tahtası üzerinde daha önce de çekilmişti. Üstelik Ron’un Harry’e öğrettiği hamlenin aynısını yapmış olarak.
Değişen Tabela
Filmde ilgi çekici bir sahne ise Felsefe Taşı’nda yer alan Harry Potter ve Hagrid’in sahnesi. Birlikte ilk olarak girdikleri çatlak kazan sahnesinde dikkat çekici bir detay var. Binaya yerleşik tabelanın bu ikilinin uzak olduğu esnasında renginin karanlık oluşu nedeniyle üzerinde ne yazdığı okunamamaktadır. Haliyle Muggleler içinde sıradan bir bina izlenimi veriyor. Harry ve Hagrid’in sihirsel telepati yoluyla iletişime giren tabelanın yazılarının okunmaya başlaması da ilginç bir detay olarak gösterilmiştir.
Çocuk İşçiler
Filmin baş çocuk kahramanları olan Daniel, Emma ve Rupert’in kanunla belirtilen saatlerde çalışma prensibine uyulması gerekiyordu. Bu yüzden yetişkin oyuncuların yer aldığı sahnelerle birlikte çekilecek aksiyon sahneleri, saat sınırlamaları nedeniyle çok daha fazla uzadı. Gün içinde 9 saatlik bir zaman dilimine izin verilen çocuk oyuncular için saat başı molaların verilmesi prosedür gereği uygulanmak zorundaydı. Bu da çocuk oyuncuların olması gerekenden çok daha az sahnede yer almasına neden oldu.
Quidditch Başarısı
Serinin ilk filmlerinde bahsedilen Quidditch yeteneğini fark eden Profesör Mc Gonagall’in onu fark etmesi normal karşılanmış olabilir. Fakat aslında burada Mc Gonagall’in da üstün yeteneği gözden kaçmış olabilmektedir. Harry, Quidditch turnuvasında babasının Hogwarts Ödülü’nü kazandığı yere götürülür. Orada ödülün gösterildiği bölümün sağ tarafında yer alan başarılı oyuncu Mc Gonagall’ın ismi de yer almaktadır.
CGI Efektleri
Fantastik yapımların vazgeçilmez ögelerinden biri olan CGI efektleri, bu filmde de yer almıştır. Hatta pek çok sahneye fark ettirilmeden CGI karakteri yerleştirilmiştir. Quidditch müsabakasında görüntüsü netleşmeyen bazı karakterler dikkat çekmiştir. Karakterlerin süpürge üzerine yerleşmesi ve kalecilerin hızlarının yansıdığı efektlerin sönük oluşuna neden olmuştur.
Telefon Rakam Tuşları
Bu filmin bazı sahneleri adeta izleyicinin dikkatini ölçmek için hazırlanmış bilmecelerle dolu diyebiliriz. Öyle ki filmde Arthur Weasley’in sihir bakanlığına gitmesi için bastığı tuşlar üzerindeki rakamlar, 6-2-4-4-2 olarak belirlenmiştir. Her rakama karşılık gelen harflerin ilk hanesinde yer alan kelimelerden oluşan sözcük dikkat çekmektedir. M-A-G-İ-C yani Türkçe karşılığı olan “Sihir”.
Çikolatalı Kurbağa Kartları
Filmde yer alan karakterler Harry, Ron, Hermione ismine ait yapılmış birer çikolatalı kurbağa kartları da filmin fantastik yönüne adeta vurgu yapmaktadır.
Profesör Snape
Felsefe Taşı’nın kara büyüler konusunda Hogwarts’da birçok öğretmenden daha fazla bilgiye sahip olarak yer alan Profesör Snape karakterinin oluşmasında Harry Potter kitabının yazarı J.K.Rowling’in kendi kimya hocasının özelliklerinden etkilendiğini söylemeliyiz.
Hogwards Okulu Mottosu
Hogwards okulunun mottosu filmin bazı sahnelerinde görülmekteydi. Üzerinde yer alan ifade “Draco dormiens nunquam titillandus”idi. Bu sözlerin çevrilmiş hali ise “Uyuyan bir ejderhayı asla gıdıklama” şeklindedir.
Gerçeğe Uygun Sahneler
Harry Potter filmi ve serisinde yer alan Hogwards öğrencilerinin ders çalıştığı sahnelerin büyük bölümünde öğrenciler kendi okul ödevleri ile ilgilenmekte idi.
Bilgisayar Yapımındaki Çitler
Harry Potter filmlerinden, Harry’nin üçüncü görevinde yer alan bir sahnede, bilgisayar çitleri, “The Shining”adındaki Stanley Kubrick’e ait bir filmin labirent sahnesinden aynen uyarlanarak seriye eklenmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ölüm tarafından yaratıldığına inanılan üç sihirli nesnenin Peverell ailesine verilmesini konu alır. Ayrıca Mürver Asa, Dirilmeye neden olan taş ve Görünmezlik Pelerininden oluşan bu üç sihirli nesneden bir tanesini Voldemort, Dumbledore’nin mezarından çalar. Harry, Ron ve Hermione’nin Voldemort’un adını anmaları ile başlayan ölüm yiyenlerce yakalanışını anlatır.
Harry Potter ve serisi için toplamda yaklaşık 1,425 milyar dolarlık bütçe ayrılmış ve yaklaşık 8 milyar dolarlık bir gişe hasılatı elde edilmiştir.