İnsan Vücudunun Ölümden Sonra Yapabileceği 10 Korkunç Şey

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 6 Mayıs 2021
  • 1.412 okunma

Ölümden hemen sonraki dönem kulağımıza biraz gelip ve ürkütücü geliyor değil mi? Bu süre zarfında vücut, yaşamdan tamamen ölü hale geçerek çeşitli değişikliklere uğrar. Bu değişikliklerin bazıları - sertleşme ve renk değiştirme gibi - suç dizilerinde görülürken, tam olarak duymadığımız daha korkutucu değişikler de olabiliyor.

Doğum yapmaktan öldüğünün farkına varmaya kadar, ölümden sonra vücutta meydana gelen değişiklikler gerçek olamayacak kadar ilginç. Haydi buyurun listemize göz atın..

1. Doğum Yapmak

Doğum Yapmak

Ne yazık ki, ölümün ahlaki bir pusulası yoktur ve herkes, hatta hamile olanlar bile, onun kucağına düşebilir. Yaşarken doğum yapmak güzel bir deneyimdir; biri öldükten sonra doğum yapmak tam tersidir, özellikle de ölü bedenle uğraşanlar için..

Bu “doğumlar” tabutların içinde olması nedeniyle “tabut doğumları” olarak adlandırılır. Temel olarak, ölen kişinin içinde oluşan gazların basıncı fetüsü dışarı iter. Bunun gerçekleşmesi için fetüsün doğru şekilde konumlandırılması gerekir. Bu tabut doğum vakalarının çoğu, modern tıbbın faydalarının olmadığı zamanlarda meydana gelse de, hala bugün de oluyor.

Ocak 2018'de Güney Afrika'da ölen bir kadın, ölümünden 10 gün sonra, tabutunun içinde doğum yaptı.. Kadın öldüğünde dokuz aylık hamileydi..

2. Boşaltım Yapmak

Boşaltım Yapmak

Ölüm sürecinde vücut çeşitli değişikliklerden geçer. Bunlardan biri, idrar ve dışkının atılması gibi belirli vücut fonksiyonlarını kontrol edenler de dahil olmak üzere her kasın gevşemesidir. Postmortem eliminasyon vücuttaki sfinkter kaslarının gevşemesine bağlıdır. Beyin ölürken, artık bu kasları kasılması için sinyal göndermez ve bağırsaklarda ve mesanede kalan içerikler serbest bırakılır.

Bu bedensel işlevler her zaman ölümden sonra gerçekleşmez; nasıl öldüğüne ve ölmeden önce mesanede ve bağırsaklarda ne kadar yiyecek ve sıvı olduğuna bağlıdır. Hasta olanların durumunda, hastalığa eşlik edebilecek iştahsızlık nedeniyle sistemlerinde fazla yemek olmayabilir. Bununla birlikte, ani ölüm vakalarında, cesetlerin sistemlerinde kalanları serbest bırakma olasılıkları daha yüksektir. Süreç birkaç saat sürebilir, bu yüzden işi doğasına bırakmak en iyisidir.

3. Sindirime Devam Etmek

Sindirime Devam Etmek

Bir vücut, beslenmenin yararına besinleri aktif olarak sindiremeyebilir, ancak yine de onu parçalayabilir ve kişi ölmeden önce ne yerse onu "sindirebilir". 

Rappaport, "Bir vücudun sindirim sisteminde hala dost canlısı ve parazit bakteriler var" diyor. "Yiyeceklerimizi sindirmemize yardımcı olan dost canlısı bakteriler hala canlı ve amino asitleri parçalayan kadavralarla beslenen parazitik bakterilerle de besleniyor."

Bu kısmen, cesedin kötü kokusuna katkıda bulunan şeydir. Rapapport'un dediği gibi, "Bu amino asitlerin parçalanması, uygun şekilde çürük ve kadaverin olarak adlandırılan kötü kokulu bileşikler yayar."

4. Ses Çıkarmak

Ses Çıkarmak

Cesetlerin çığlık atma veya bağırma olasılıkları düşükken, inleme, tıslama ve homurdanma gibi sesler çıkarmaları muhtemeldir. Elbette bu bedenler gönüllü olarak bu sesi çıkarmıyor. Kadavralar ölümden sonra hareket ettirildiğinde, soluk borusunun içinde hala kalan hava kaçacak ve ses tellerini titretecek, homurdanmalara ve inlemelere benzer sesler çıkaracaktır.

Sesler genellikle adli tıp görevlileri veya cenazeciler vücudu hazırlarken veya ters çevirirken ortaya çıkabilir; hava kaçacak ve insan seslerine benzeyen seslere neden olacaktır, ancak bu sadece akciğerlerin geri kalan içeriğinin çıkmasının basit bir sonucudur. Bu seslerin oluşmasının bir başka yolu da vücuttaki gazların birikmeye başladığı zamandır. Soluk borusundan kaçarak gıcırtılara, tıslamalara ve bazen inlemelere neden olabilirler.

5. Öldüğünün Bilincinde Olmak

Öldüğünün Bilincinde Olmak

Ölüme yakın deneyimlerden dönen ve öbür dünyanın neye benzediğine inandıklarına dair yorumlarını verenlerin sayısız öyküsü var. Bilim adamları, ölümden sonra beynin bazı farkındalık türlerini koruyabildiğini keşfettiler. Bu, biri öldükten sonra gerçekten öldüğünün farkına varabileceği anlamına gelir. Yasal olarak ölü ilan edilen, yani artık tanımlanabilir beyin fonksiyonlarına sahip olmadıkları ifade edilen 2.060 kardiyak arrestten sağ kurtulanların üzerinde yapılan bir çalışmada, yaklaşık yüzde 40'ı çevrelerinin ve çevrelerindeki konuşmaların hala farkında olduklarını iddia etti.

Araştırmalara göre dönemin uzun sürmediği görülüyor. Ölüm bir süreç olduğundan, sistemden çıkan oksijen ile beynin son sinyallerini göndermesi arasındaki zaman farkındalığa yer bırakabilir. Bilim adamları, ölümden sonra ortalama 10-20 saniyelik bir farkındalık süresinin olduğuna inanıyor. Örneğin kesik bir kafa, ölümden sonra bile hala EEG dalgaları üretiyor, ancak bu saniyelerin bir kısmı, bilim adamlarının beynin bir bilinçsizlik aşamasına girdiğine inanmasına neden oldu. Yine de, bir bedenin öldüğünün farkında olabileceği fikri rahatsız edici bir fikirden başka bir şey değildir.

6. Hareket Etmek

Hareket Etmek

Yıllar boyunca ayakta duran cesetlerin hikayeleri anlatıldı - ancak böylesine şiddetli bir hareketin meydana gelme olasılığı hiç yok denecek kadar az. Bununla birlikte vücut, ölümden sonra hafif hareketler yapabilir. Hareketler, bir insanın hayattayken yapacağı hareketlere hiç benzemese de, etrafındakiler için yine de ürkütücü olabilir.

Kadavralar seğirme, hareket etme ve hatta kasları sıkma gibi şeyler yapabilir. Bunun nedeni, vücut kaslarının kasılmak ve hatta gevşemek için hala sinir sinyalleri alması ve vücut ölü olmasına rağmen hareket ediyormuş gibi görünmesine neden oluyor. Adenozin trifosfat (ATP) tükendiğinde vücut, parmakları kenetleyerek, elleri ve ayak parmaklarını kıpırdatarak veya kasları seğirterek son hareketlerini yapacaktır.

Hareketlerdeki bir başka faktör de kişinin nasıl öldüğüdür. Fazla kalsiyum varsa, sıcaklıkta bir değişiklik varsa veya bazı durumlarda şiddetli bir ölüm veya hatta elektrik çarpması varsa, vücut bu tür hareketleri gösterebilir. Bu süreç normalde ölüm zamanı ile ölüm sertliği arasında gerçekleşir, bu yüzden eğer biri size oturmuş bir ceset gördüğünü söylerse, muhtemelen sizinle dalga geçiyordur :)

7. Ağrı Hissetmek

Ağrı Hissetmek

Organlarını bağışlamayı seçenler için öldükten sonraki anlar çok önemlidir. Bu süre zarfında, kişinin beyin ölümü ilan edilmiş olmasına rağmen, organların canlı kalması ve kalbin atmaya devam etmesi için yaşam desteği başlatılmalıdır. Bu beyin ölümü durumu verilmedikçe vücuttan hiçbir organ alınamaz. Bununla birlikte, donörün beyin ölümü gerçekleşse bile, bilim adamları vücudun ölümden sonra hala acı hissedebileceğinden korkmaya başladılar.

Son zamanlarda ölen cesetlerin, organları çıkarmak için kesildiklerinde çeşitli tepkiler gösterdiği görülmüştür. Bazı durumlarda, cesetler bıçak altındayken, ölü ilan edilmelerine rağmen, kan basıncında bir artış, seğirme ve hareket olduğu kaydedilmiştir. Araştırmalar, beynin ölü ilan edildikten sonra on dakikaya kadar hayatta kalabildiğini buldu, bu da beynin gönderdiği herhangi bir ağrı sinyalinin vücudun geri kalanına ulaşıyor olabileceği anlamına geliyor. Bu bir endişe nedeni olsa da, çoğu araştırmacı ve bilim adamı, ağrının neden olduğu bir reaksiyondan ziyade diğer organlar hala çalıştığı için vücudun istem dışı bir reaksiyonu olduğuna inanıyor. [

Yine de, şüpheye bağlı olarak, ölümden sonra bir süre ağrı olması ihtimaliyle birçok organ vericisine anestezi verilir.

8. Patlamak

Patlamak

İçten dışa patlayan cesetler hakkında uzun hikayeler anlatılıyor. Bu biraz mantıksız görünse de, bir bakıma gerçeklerden çok uzak değil. Kendiliğinden oluşan insan yanması, bu masalların çoğunun açıklaması olmuştur, ancak gerçek biraz farklıdır. Bir vücut öldüğünde, sıcaklığı genellikle düşer.

Bazı durumlarda, "ölüm sonrası hipertermi" olarak adlandırılan sıcaklık artması meydana gelir. Sıcaklıktaki bu sürekli artış, uyuşturucudan travmaya, hatta ölümden önce beyindeki sinyallere kadar farklı şeylerden kaynaklanabilir. Vücut daha da ısınmaya devam edebilir, ancak gerçek yanma olasılığı düşüktür, çünkü ceset normal bozunma aşamalarına geçerken sıcaklık düşmeye başlayacaktır.

Yine de, kendiliğinden oluşan insan yanması sorumlu olmasa da, patlayan vücut vakaları olmuştur. Olan şu ki, bir vücut öldükten sonra parçalanmaya başladığında, içindeki gazların (inleme ve inlemeye neden olanların aynısı) kaçması gerekir. Gazların sürekli birikmesi, vücut kalıntılarının "patlamasına" neden olabilir. Bu nadiren olur. Ancak Ocak 2013'te Melbourne'da bir türbede bir ceset patladı. Mozoleyi ziyaret edenler olaya ve kokuya tanıklık ettiler..

9. Genlerin Aktif Kalması

Genlerin Aktif Kalması

Birisi ölmüş olsa bile, bu onun vücudunun işinin bittiği anlamına gelmez. Aslında, araştırmalar genlerin bir hayvanın ölümünden günler sonra aktif kalabileceğini göstermiştir ve araştırmacılar bunun bağışlanan organların plantasyon için korunmasına nasıl yardımcı olabileceğini araştırmaktadır. 

10. Büyüme Yanılsamaları

Büyüme Yanılsamaları

Birinin öldüğüne kanaat getirilmiş olsa bile, vücudun işlevini tamamen durdurması zaman alabilir. Beyin kapandığında vücut onu takip eder, ancak bazıları vücut artık canlı olmasa da saç ve tırnakların uzamaya devam ettiğini iddia eder. Kulağa korkunç gelse de gerçek şu ki saç ve tırnaklar sadece uzamış gibi görünüyor.

Bir vücut öldüğünde, artık oksijen kaynağına sahip değildir, bu da tırnak ve saç büyümesini uyaran glikozun üretilmesini imkansız hale getirir. Gerçekte meydana gelen, dehidrasyon nedeniyle tırnak ve saç çevresindeki derinin geri çekilmeye başlamasıdır, bu da tırnakların ve saçların daha uzun uzamış gibi görünmesine neden olur, gerçekte ise ölümden öncekilerle aynıdır. Bu aynı zamanda göğsünde kirli sakal ve kıl olan erkekler için de geçerlidir; cilt küçüldükçe saçlar daha belirgin görünür ve ölümden sonra daha kirli görünmesine neden olur.

Ciltteki kasların kasılması nedeniyle ölümden sonra tüylerin diken diken olması da saçın nasıl görünebileceğini etkileyebilir.  Bazı durumlarda saçın uzamış olduğu etkisini verecektir, ancak kasılmalar sona erdiğinde saç normal durumuna geri dönecektir.

İlgili Yazılar