Kalabalık İçinde Yalnız Kalmış Dünya'daki 39 Ada Ülkesi!
- Cahil Uzman yazdı.
- 2 Mayıs 2021
- 582 okunma
- 1 beğeni
Etrafı sularla kaplı toprakların oluşturduğu ülkeler ada ülkeleri olarak bilinir. Bir yanı karaya bağlanan özelliğiyle yarım ada türünde olan adalardan bu yönüyle ayrılmış, deniz, okyanus etkisine açık bölgeler olarak bilinirler. Toprak yapısını çevreleyen deniz ve okyanusların bir bölgenin iklimine ve bitki örtüsüne olan etkisi oldukça fazladır. Bugün 3/4’ü sularla kaplı dünyamızda yer alan ada ülkeleri ve takım adaları da kıtasal bazı oluşumlarla deniz etkisinden nasibini almıştır. Sayfamıza yer vereceğimi konu dünyadaki tüm ada ülkeleri olacak. Adını dahi sonradan öğrendiğimiz pek çok irili ufaklı ada ve takımadalar belli bir popülasyonla yeryüzünde, dilleri, kültürel özellikleriyle de var olmaktadır. Gelin Japonya’dan Kıbrıs’a kadar uzanan dünyadaki ada ülkeleri nelermiş, bir bakalım.
1. Antigua Barbuda Adası
Karayiplere yakın noktada yer alan Antiller’e bağlı küçük ada ülkesidir, Antigua Barbuda Adası. Başkenti Saint John’s şehridir. Yerel ülke dili Antigua olan fakat sosyal hayatta İngilizce konuşulan ülkenin nüfusu, 97.000 civarıdır.
Yüzölçümü 440 km² olan adanın yüzde 91’lik kısmını siyahiler oluşturmakta. Afrika kökenli insanların ağırlıkta olduğu bölgede, Protestan, Katolik mezhebi dışında Anglikan olan Hristiyanlık dini yaygındır.
2. Bahamalar
Yine karayip bölgesinde yer alan Bahamalar, nüfusu 400 bin civarı, başkenti Nassau olan ada ülkesidir. Yüzde 93’ü siyahi, yüzde 5’i Avrupalı ve diğer uluslardan oluşan Bahamalar, anayasal monarşiyle yönetilen parlamenter sisteme sahip ülkedir.
Eski Birleşik Krallık sömürgesi olan Bahamalar Adası 13.878 km² yüzölçümüne sahiptir. Resmi dili İngilizce olan ada, 1973 senesinde tam bağımsızlığına kavuşmuştur.
Sitemizden dünyanın en küçük 5 ülkesi ve kuruluş öyküleri yazısına da bakabilirsiniz.
3. Barbados
Karayiplerin güneyinde yer alan Barbados Adası, 431 km² yüz ölçümüne sahiptir. Başkenti Bridgetown’dur. Bölgede yerli ırkın haricinde, Asyalı ve Avrupalı çok fazla insan yaşamaktadır.
Parlamenter sistemle yönetilen ülke, 1966 senesinde Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanmıştır. Nüfusu 290 bin olan karayip fay hattında olduğu için depremlerden uzaktır. İngilizce ve Bajan dilinin konuşulduğu Barbados Adası, inşaat sektöründe ciddi atılımlar gerçekleştiren ülkeler arasındadır.
4. Büyük Britanya
Birleşik Krallık’a ait bir ada olarak, İngiltere, Galler ve İskoçya’yla yer alan Büyük Britanya, bu adalar içinde en büyük yüzölçümüne sahiptir. Başkenti Londra’dır. Kuzeybatı Avrupa koordinatları üzerinde yer alan Büyük Britanya, 66 milyon 650 bin kişilik nüfusa sahiptir.
Konuşulan dil İngilizcedir. Atlantik Okyanusu üzerinde yer almaktadır. Britanya Adası’nın yüz ölçümü 209.331 km²’dir. Okyanus ikliminin görüldüğü ülke her sene bol yağışlıdır. Thames Nehri ülkenin en büyük ırmağıdır. Ülke krallıkla yönetilmektedir.
5. Dominika Adası
Küçük Antiller’e bağlı devlet olarak Kuzey Atlantik Okyanusu ve Karayipler arasında yer alan Dominika Adası’nın başkenti Roseau’dur. Resmi dili Fransızca ve İngilizce olan ülkenin nüfusunun yüzde 87’si Afrikalı insanlardan oluşmaktadır.
Yönetim şekli cumhuriyet olan adanın nüfusu 72 bin kişidir. Bağımsızlığını 1978 senesinde Birleşik Krallık’tan alan ada ülkesi Dominika, 751 km² yüz ölçümüne sahiptir.
6. Dominik Cumhuriyeti
Karayiplerde yer alan Hispanyola adası ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti’nin komşu ülkeleri Küba, Haiti, Porto Rico ve Jamaika’dır. Coğrafi keşifler sonucu Avrupalıların ilk Amerika Kıtası üzerinde yerleşim yeri olduğu belirtilmiştir. İlk sömürge ülkelerden olan Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santo Domingo’dur.
Tropik iklime sahip olan adanın resmi dili İspanyolcadır. Önce Haiti ve sonrasında 1865 senesinde İspanya’dan bağımsızlığını kazanan ülkenin yüz ölçümü, 48.442 km²’dir. Nüfusu yaklaşık 11 milyon olan ülke Karayiplerin en gözde tatil bölgelerinden sayılmaktadır. Yönetimi Üniter Başkanlık Cumhuriyeti şeklindedir.
7. Doğu Timor
Başkenti Dili olan, Portekizce ve yerel Tetum dillerinin konuşulduğu ada ülkesi Doğu Timor, Güneydoğu Asya’da yer alan ülkedir. Dünyanın en fakir ülkelerinden olarak gösterilen Doğu Timor’un bağımsızlığı 2002 senesinde tanınmıştır.
Eskiden Portekizlilere bağlı koloni topluluğu olan Doğu Timorlular, üniter cumhuriyet sistemiyle yönetilmektedir. Nüfusu yaklaşık 1 milyon 300 bin olan ada halkının yüzde 96’sı Katolik, yüzde 2’si Protestan yüzde 1’i Müslüman ve geri kalanı Hinduizm’e bağlıdır. Yüz ölçümü 15.007 km²’dir.
8. Endonezya
Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde konuşlanmış olan Endonezya, coğrafi yapısı itibarıyla 17 binden fazla adayı da bünyesinde toplamaktadır. Başkenti Jakarta olan Endonezya’ya bağlı en büyük ada Sumatra Adası’dır. Asya’nın en büyük adası olan Endonezya, 1 milyon 905 bin km² alana sahiptir.
Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya, 270 milyon nüfusludur. Ülkede başkanlık sistemli üniter cumhuriyet yönetimi vardır. Bağımsızlığını 1949 yılında Hollanda’dan kazanmış olan ülkede, resmi olarak Endonezce dili konuşulmaktadır.
9. Faroe Adaları
Kuzey Atlantik Denizi’nde yer alan ülke olan Faroe Adaları, Danimarka’ya bağlı bir ada ülkesidir. Başkenti Torshavn’dır. Kutupaltı okyanus ikliminin hakim olduğu ada, 1.339 km²’lik alana sahiptir.
İskandinav ülkelerinden insanların da yer aldığı Faroe Adaları’nın yüzde 92’lik bölümü Faroe halkıdır. Danca ve Faroece dilleri konuşulmaktadır. Nüfusu 46.678 olan ülke, bağımsızlığına 1948 senesinde kavuşmuştur.
10. Fiji Adası
Okyanusya ada ülkesi olan Fiji Adası’nın başkenti Suva’dır. Resmi dilleri, Fijice, Hindi ve İngilizcedir. Bağımsızlığına 1970 senesinde kavuşan ve cumhuriyet sistemiyle yönetilen ülkenin nüfusu, yaklaşık 889 bin kişidir. Yüz ölçümü 18.333 km²’dir. Ülkede tropikal iklim görülmektedir.
Çoğunluğu Hristiyan olan toplum ayrıca Hindu ve Müslümanlardan oluşmaktadır.
11. Filipinler
Güneydoğu Asya’da yer alan ada ülkesi Filipinler, bünyesinde yer alan küçük adalarla bütünleşmiş adadır. Ülkenin başkenti Manila’dır. En gelişmiş kenti Quezon City’dir. Resmi dili Filipince olan ülkede, İngilizce, Arapça, İspanyolca, Tagalog dilleri de konuşulmaktadır.
Ülke başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Bağımsızlığına 1898 yılında kavuşan Filipinler, 300 bin km²’lik bir yüz ölçümüne sahiptir. Ülke nüfusunun yaklaşık 108 milyon olduğu belirtilmektedir. Ülkenin yüzde 81’i Katolik yüzde 11’i Müslüman’dır. Dünya üzerinde biyoçeşitliliğin ve ormanların en fazla olduğu ada ülkesi olarak bilinir.
12. Grenada
Doğusunda Atlas Okyanusu bulunan Karayip Denizi’ne bağlı bir ada olan Grenada, baharat zengini ülke olarak kabul edilir. Bağımsızlığına 1974 senesinde kavuşan Grenada, yaklaşık 112 bin nüfusluk bir adadır. Resmi dili İngilizcedir. Yüz ölçümü 348,5 km²’dir. Başkenti Saint Georges’tir.
Adayı ilk keşfeden kaşif Kristof Kolomb’tur. Tayfunlardan etkilenen tropikal iklime sahip bir ülkedir.
13. Haiti
Hispanyola Adası’nı Dominik Cumhuriyeti ile paylaşan Haiti Adası’nın başkenti Port au Prince’dir. Ülkenin yüz ölçümü 27.750 km²’dir.
Eskiden Fransız sömürgesi olarak yaşamış Haiti, 1804 senesinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Nüfusu 11 milyon 260 bindir. Ülkede yarı başkanlık cumhuriyet sisteminin yer aldığı yönetim vardır. Az gelişmiş ülkelerden sayılmaktadırlar. Konuşulan diller, Fransızca ve Haiti Kreyoludur.
14. İrlanda
Büyük Britanya Adası’nın batısında yer alan ada ülkesi olan İrlanda, 1922 senesinde İngilizlerle anlaşma sonucu bağımsızlığını ilan etmiştir. Başkenti Dublin olan İrlanda’nın yüz ölçümü 70.273 km²’dir. Nüfusu 5 milyona yakın olan bu ada ülkesinin yüzde %87’si İrlandalı kalan kesimi farklı etnik gruplardır.
Ülkenin resmi dilleri, İrlandaca ve İngilizcedir. Üniter parlamenter sistemle yönetilmektedir. Ülkede ılıman okyanus iklimi hakimdir.
15. İzlanda
Grönland Adası’nın güneyinde yer alan Büyük Britanya’nın Kuzeybatısındaki komşusu İzlanda, oldukça az nüfusa sahip bir ülkedir. Yüz ölçümü 103 bin km² olan adanın toplamda nüfusu 356.991’dir. Başkenti Reykjavik olan ülkede volkanizma faaliyetlerinin aktif olduğu lav alanları, dağlar ve buzul nehirleri bulunur.
Parlamenter cumhuriyet yönetiminin var olduğu ülkede konuşulan dil İzlandaca’dır. Bağımsızlığına 1918 yılında kavuşmuştur. Ülkede kutup iklimi ve okyanus ikliminin etkileri görülmektedir.
16. Jamaika
Başkenti Kingston olan Amerika Kıtasında, Karayip’e bağlı ada ülkesi olan Jamaika, 10.991 km²’lik yüz ölçümüne sahiptir. Tropik ada ülkesi olan Jamaika’da ılıman ve sıcak iklimin etkisi görülmektedir. Uzun sahil şeridi olan adanın yüzde 92’lik kısmını siyahiler oluşturmaktadır.
Resmi dili Jamaikan Patois dili ve İngilizcedir. Monarşik yönetim biçiminin olduğu ülkede nüfus 2 milyon 948 bin civarıdır. Ülke Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını 1962 senesinde kazanmıştır.
17. Japonya
Başkenti Tokyo olan Doğu Asya ada ülkesi Japonya, yüzde 98’i kendi milleti olan 126 milyon nüfuslu ülkedir. Resmi dili Japoncadır. Parlamenter yönetim sistemiyle yönetilmektedir. Dünyanın en güçlü ordularına sahip ülkeler arasındadır. Ülkenin yüz ölçümü 377.915 km²’dir.
Mitolojik geçmişe sahip eski uluslardan olarak bilinen Japonlar, bir zamanlar Şinto dini mensubu olarak Güneş Tanrıçası Amaterasu’yu imparatorluğun mitsel atası saymıştır. Ülkede Şinto dini haricinde, budizm görülmektedir.
18. Yeşil Burun Adaları
Portekizcede adı Kapo Verde olan Yeşil Burun Adaları, belki adına çoğumuzun ilk kez rastladığı ada ülkesi. Afrika Kıtası’na bağlı Moritanya’ya yakın noktada yer alan bu ada ülkesi, yaklaşık 549 bin kişilik nüfusa sahip. Cumhuriyet yönetim sisteminin uygulandığı ülkede konuşulan diller, yerli Kapo Verde Kreolü ve Portekizcedir.
Ada ülkesi 8 küçük adanın oluşturduğu takımadalardan oluşmuştur. Yüz ölçümü 4.033 km²’dir. Bağımsızlığını 1975 senesinde kazanan ülke, 19. yüzyıla kadar varlıklı ve verimli topraktı. Geçmişte sık sık Avrupalı tüccarların köle ticareti için insan avı için uğradığı bölge olarak bilinirdi. Afrika Birliği üyesi olan ülkede Katolik mezhebinden insan çoğunluğu oluşturur.
19. Kıbrıs
Küçük ada ülkesi olan Kıbrıs, Asya’nın güneybatısında ve Afrika kuzeyinde Akdeniz üzerinde yer alan bir adadır. Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, 1974 senesinden bu yana iki kısım olarak ayrılmış yönetimlere sahiptir. Adayı ayıran tampon bölge Birleşmiş Milletler aracılığıyla oluşturulmuştur.
20. Kiribati
Güney yarımkürede Pasifik Okyanusu üzerinde yer alan ada ülkesi Kiribati, başkenti Güney Tarava olan 117.606 kişilik nüfuslu bölgedir. Cumhuriyetle yönetilen ülkenin resmi dilleri, Kribatice ve İngilizcedir. Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını 1979 yılında kazanan Kribati, Büyük Okyanusa uzanan sahil şeridi uzunluğu 1144 km’dir.
Milenyum yani 2000 yılına ilk giren şehir olarak adı geçtiği için ülkeye Milenyum Adası da denilmektedir. Kendisine bağlı takımadalar, Gilbert, Phoenix ve Line adalarıdır. Bu adalara bağlı 32 adet mercan adası vardır. Okyanus ikliminin etkisi altındadır.
21. Komor Adaları
Eski Fransa sömürgelerinden olan Komor Adaları, bağımsızlığını 1975 yılında elde etmiştir. Başkenti Moroni olan ülkede konuşulan diller, Fransızca, Arapça ve Komorcadır. 1.862 km²’lik alana sahip olan bu ada ülkesinin nüfusu 851 bindir.
Cumhuriyetle yönetilen ülke, Afrika Kıtası’na yakın Hint Okyanusu’nun batısında yer almaktadır. Resmi dini İslam olan ülkenin yüzde 2’sini Hindu ve Hristiyanlar oluşturmaktadır. Ülkede resmi verilerle AIDS vakalarının ciddi oranlarda olduğu açıklanmıştır.
22. Küba
Küba Cumhuriyeti, başkenti Havana olan, Karayiplere bağlı olan ada ülkesidir. Kasırga ve tayfunlara açık noktada yer alan Küba, İspanya’dan bağımsızlığını 1868 senesinde kazanmıştır. Cumhuriyeti ilan ederek ABD’den ayrılan Küba, 1902 senesinde tamamen bağımsız yönetime kavuşmuştur.
Yüz ölçümü 109.884 km² olan ada ülkesinin nüfusu yaklaşık 11 milyon 330 bin civarıdır. 1959 senesinde yaşanan Küba Devrimi ile ülkede Fidel Castro, Che Guevara, Raul Castro yönetimi ele alarak Batista’yı devirmiş sosyalist devlet yapısı, komünizme dayalı hükumet oluşmuştur. Zaman içinde bu durum ABD ile Küba arasında Füze Krizi olayına dek uzanmıştır. Ülke nüfusunun yüzde 51’i Afrika ve Avrupa melezi, yüzde 37’si beyaz, yüzde 11’i siyah ve yüzde 1’i Çinlilerden oluşmaktadır.
23. Madagaskar
Afrika Kıtası ada ülkesi olan Madagaskar, Hint Okyanusu’nun batı kısmınde yer alan, dünyadaki dördüncü büyük ada olarak bilinir. Ülkenin başkenti Antananarivo’dur. Madagaskar’ın resmi dili, Malgaşça ve Fransızcadır. Eski Fransız sömürgesi olan ada ülkesinin yüz ölçümü 587.041 km²’dir. Toplam nüfus yaklaşık 26 milyondur.
Yarı başkanlık sisteminin uygulandığı ülkede nüfusun yüzde 52’si yerel dinleri olan Animizm’e bağlıdır. Kalan yüzde 41 Hristiyan ve yüzde 7’lik kısmının Müslüman olduğu belirtilmiştir. Bağımsızlığını 1960 senesinde elde eden Madagaskar Adası’nın iklimi değişken olup kıyı ve iç kesimler arasında sıcaklık farkları fazladır. Bölgenin doğusu sık yağmur ormanlarıyla kaplıdır.
Madagaskar hakkında bilinmesi gereken 15 ilginç gerçek yazısına da göz atabilirsiniz.
24. Maldiv Adaları
Maldiv Cumhuriyeti, Hint Okyanusu üzerinde yer alan küçük adacıklardan oluşmuş takımada olarak yer alan Hindistan’ın güneyinde yer alan bir ülkedir. Küresel iklimin yaratacağı sonuçlardan en fazla etkilenmenin yaşanacağı yer olarak belirtilen Maldivler’in sular içerisinde kalmasının zamanla beklendiği de açıklanmıştır.
Ülkenin yüzde 97’sinin Müslüman olduğu, Hint kökenli insanların ağırlıkta olduğu adaların önemli bir kısmında yerleşim söz konusu değildir. 1000 adet adacığın birleşmesiyle oluşan Maldivlerde resmi dil, Maldivce ve İngilizcedir. Ülke 1965 senesinde bağımsızlığına kavuşmuştur. Toplam nüfusu 530.953 olan ülkenin yüz ölçümü 300 km²’dir. Tropik iklime sahip adanın arazisi beyaz kumsallar ve düzlükler içerir.
25. Malezya
878 adadan oluşan Malezya 13 eyaletten oluşmuştur. Başkenti Kuala Lumpur’dur. Resmi dili Malayca olan ülkede İngilizce de konuşulmaktadır. Parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilen ülke, 32.049.700 kişilik nüfusa sahiptir. Yüz ölçümü ise 329.847 km²’dir. Ülke nüfusunun yüzde 62’si Müslüman, %19’u Budist, %9’u Hristiyan, %6,5’i Hindu, %1,5 Çin gelenek dini, %2’si Şamanist ve Animizm mensubudur.
Yağış oranı yüksekr ülke olan Malezya’nın yüzde 70’den fazlası orman örtüsüyle kaplıdır. Bölgede Ekvatoral iklim hakimdir.
26. Malta
Güney Avrupa ve Akdeniz’in ortasında yer alan ülkedir. Başkenti Valletta olan ülkenin resmi dili Maltaca ve İngilizcedir. Yerli halkı ülkenin yüzde 95’ini oluşturur. 1964 senesinde Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını alan Malta, 316 km² yüz ölçümüne sahiptir. Nüfusu yaklaşık 502 bin’dir.
Ülkede ılıman iklim görülmektedir. Parlamenter cumhuriyet sistemiyle yönetilen ülkede dağ ve akarsu bulunmamaktadır.
27. Nauru
Güney Pasifik adası olan Nauru Cumhuriyeti, Kiribati Adası’na komşu ülkedir. Resmi dili Nauruca ve İngilizcedir. Cumhuriyetle yönetilen ülke, alan olarak 21 km² büyüklüğe sahiptir.
Ülkenin başkenti Yaren’dir. Nüfusu yaklaşık 12.581 olan ülkede, kabileler halinde yaşayıp geleneği sürdüren topluluklar da yer alır. Fosfat ve Potasyum rezervlerine sahip bir ülkedir.
28. Papua Yeni Gine
Konum olarak Okyanusya üzerinde yer alan, Afrika’nın güneyinde olan Papua Yeni Gine Adası, Bismarck adalarının da bir kısmını bünyesine almıştır. Başkenti Port Moresby’dir. Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin nüfusu, 8 milyon 776 bin kişidir. Bağımsızlığını 1975 senesinde ilan eden Papua Yeni Gine’de Hiri Motu ve İngilizce dilleri konuşulmaktadır.
Ülke yüz ölçümü 462.840 km²’dir. Ülke adalarının çoğu mercan adası niteliğine uymaktadır. Çeşitli ve farklı hayvan türlerinin yer aldığı faunaya sahiptir. Pigmeler, Papualar, Avustralyalılar, Polinezyalılar etnik gruplarını oluşturur.
29. Samoa Adaları
Bağımsız Samoa Devleti, Büyük Okyanus’un güneyinde yer alan, adalar topluluğu şeklinde Polinezya bölgesinde yer etmiş ada ülkesidir. Ülkenin başkenti Apia’dır. Konuşulan resmi diller Samoaca ve İngilizcedir. Yönetim şekli parlamenter cumhuriyet sistemidir. Bağımsızlığını 1962 senesinde elde eden ada ülkesi Samoa, 3.030 km² yüz ölçümüne sahip, 202 bin nüfusludur.
403 km sahil şeridinin yer aldığı ada, tropikal iklimin etkisindedir. Volkanik özelliklerde dağlar bulunan ada, nüfusunun yüzde 99’u Hristiyandır. Ülkede yer alan etnik gruplardan Avrupalıların oranı yüzde 7.5’tir.
30. Seyşel Adaları
Seyşeller, Afrika Kıtası üzerinde yer alan başkenti Victoria olan, 1976 senesinde bağımsız olmuş bir ada ülkesidir. Cumhuriyetle yönetilen ülke, 458,4 km² alana sahiptir. Ülkede dil olarak Seyşel Kreyolu, İngilizce ve Fransızca konuşulmaktadır. Toplam nüfus yaklaşık 97.625’dir.
Kıyı kesimlerinde köpek balıkları, denize ait farklı türde canlılar oldukça fazladır. Ekvatoral iklime yakın olsa da ılıman iklim özellikleri görülür. Genç nüfusun önemli orana sahip olduğu ülkede, halkın büyük kısmı Katolik’tir. Ülkede ayrıca, Protestan, Hindu ve Müslümanlar da yer almaktadır.
31. Solomon Adaları
Okyanusya üzerinde yer alan Solomon Adaları, 900 civarı küçük adaların oluşturduğu ada topluluğu ülke olmaktadır. Papua Yeni Gine’nin komşu olduğu bu ada ülkesi, yaklaşık 669 bin kişilik nüfusu sahiptir. Başkenti Honiara’dır.
Bağımsızlığını 1978 senesinde elde eden ülkede 2007 senesinde deprem ve tsunami olayları meydana gelmiştir. Solomonca ve İngilizcenin konuşulduğu ülke, monarşiyle yönetilmektedir.
32. Sri Lanka
Eski adı Seylan olarak bilinen Sri Lanka, 1972 senesinden sonra sosyalist cumhuriyetle yönetilen ülke olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Ülkenin başkenti Kolombo’dur. Güney Asya üzerinde ve Hindistan’a yakın mevkide yer alan Sri Lanka’nın yaklaşık 21 milyon 900 bin kişilik bir nüfusu vardır.
Ülke içinde Sinhalalar, Tamiller, Murlar, Hint Tamilleri gibi pek çok etnik grup yer alır. Konuşulan diller, Seylanca ve Tamilcedir.
33. Tahiti
Pasifik Okyanusu üzerinde yer alan Tahiti Adası, 1045 km² yüz ölçümü olan Fransa’ya bağlı takımada ülkesi sayılmaktadır. Ülke nüfusu 279.287’dir. Tahitililerin etnik grup olarak çoğunlukta yer aldığı ülkede, Polinezya dili Tahitice konuşulur. Başkenti Papeete’dir. Tahiti’nin bilinen diğer adı Sosyete Adaları’dır.
34. Tayvan
Doğu Asya ülkesi olan Tayvan’ın başkenti Taipei’dir. Yarı başkanlık sistemiyle yönetilen ülkenin nüfusu yaklaşık 24 milyondur. Resmi dili Çince’dir. Bağımsızlığını 1949 senesinde kazanmıştır. Yüz ölçümü 36.193 km²’dir.
Ülke nüfusunun yüzde 93’ü Budist, Taocu ve Konfüçyüs dinine mensuptur, yüzde 5’i Hristiyan’dır. Geri kalan kısım İslam ve diğer din mensuplarıdır. Sub-tropikal iklim kuşağı söz konusudur.
35. Trinidad ve Tobago
Karayip adaları olan iki farklı ada olarak konuşlanmış Trinidad ve Tobago Adaları, Venezuela’ya yakın bir noktada yer almaktadır. Dağlık ve yükseltisi çok olan bölge sayılan bu adaların başkenti Port Of Spain’dir. Bağımsızlığını 1962 senesinde elde etmiştir. Yüz ölçümü 5.131 km²’dir. Yaklaşık 1 milyon 395 bin kişilik nüfusa sahiptir.
Cumhuriyetle yönetilen ülkede resmi dil İngilizcedir. Ülkenin yüzde 40’ını Doğu Hintli, yüzde 40’ını siyahiler, yüzde 18’ini melez ırklar ve geri kalanını Asyalı ve beyazlar oluşturur. Ülkede Hintçe, İspanyolca, Çince ve Fransızca da yer almaktadır. Ekosisteminde oldukça farklı hayvan türleri yer alır. Ülkede AIDS vakası ciddi oranlarda görülmektedir. Dini açıdan çok fazla çeşitliliğin olduğunu da belirtmeliyiz.
36. Tonga
Polinezya ada topluluğu içinde yer alan Tonga Adası, Pasifik Okyanusunda yer alan 177 ada topluluğundan meydana gelmiş ülkedir. Başkenti Nukualofa’dır. Monarşi sistemiyle yönetilen ülkenin resmi dili Tongacadır. Ülke nüfusu yaklaşık 105 bin’dir. Yüz ölçümü olarak 748 km²’lik alana sahiptir.
Pasifik Ateş Çemberi diye anılan deprem fay kuşağında yer alan ada ülkesidir. Çoğunlukla kurak iklim özelliğine sahiptir. Ekvator çizgisine yakın noktada alan bu ada, İngiliz Milletler Topluluğunun deniz aşırı adalarından biri olarak bilinmektedir.
37. Vanuatu
Vanuatu Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu adası olarak takımada niteliğine sahip ülkedir. Solomon Adaları ve Yeni Gine Adasına yakın noktada yer alan Vanuatu’nun başkenti Port Vila’dır. Bağımsızlığını 1980 senesinde alan Vanuatu da Bislamaca, İngilizce ve Fransızca konuşulmaktadır. Yüz ölçümü 12.189 km²’dir. Nüfusu yaklaşık 299.882’dir.
Yönetim şekli cumhuriyettir. Ülkenin çoğunluğu Ni-Vanuatu halkıdır. Katolik, Protestan, Anglikan mezhepleri ve diğer dinler nüfus içinde neredeyse eşit oranlarda yer almışlardır. Volkanik özelliğe sahip ovaların yer aldığı ada ülkesi Vanuatu, tropikal iklim özelliğine sahiptir.
38. Yeni Kaledonya
Konum olarak Büyük Okyanus ve Avustralya’nın kuzey doğusunda yer alan Yeni Kaledonya ada devletidir. Başkenti Noumea’dır. Resmi dili Fransızca’nın yanı sıra yerel bazı diller de ülkede konuşulmaktadır. Bunlar arasında Drehuca, Ajie, Paracice’yi sayabiliriz.
Özerk bölge sayılan Yeni Kaledonya, yaklaşık 280 bin nüfusa sahiptir. Yüz ölçümü 18.575 km²’dir. Ülke nüfusunun yüzde 60’ı Katolik, yüzde 40’ı Protestan’dır.
39. Yeni Zelanda
Güney yarımkürede Büyük Okyanus üzerinde yer alan Yeni Zelanda’nın komşu ülke Avustralya ile arasında 1.500 km mesafe yer almaktadır. Ülkenin başkenti Wellington’dur. En gelişmiş şehri Auckland kentidir. Resmi dilleri arasında İngilizce, Maorice yer alır.
Parlamenter demokrasi sistemiyle ülke yönetimi söz konusudur. Ülkenin yüzde 78’unu Avrupalı, yüzde 15’ini Maorili, yüzde 7’sini Asyalılar oluşturmaktadır. Nüfusu yaklaşık 4 milyon 917 bin kişiden oluşur. Ülke yüz ölçümü 268.021 km²’dir. Ilıman ve sub-tropikal iklim etkisi söz konusudur. Nüfusun yüzde 57’si Hristiyan yüzde 35’i Agnostik’tir. Hinduizm, İslam ve Budizm azınlığın bağlı olduğu dinler arasındadır. Ülke bağımsızlığına 1947 senesinde kavuşmuştur.
Sıkça Sorulan Sorular
Dünyada ada olarak yer etmiş ülkeler, 49 adet olup bunların bazıları takımada özelliğine sahiptir. Yeryüzünde var olan adaların toplamı normal dünya ülkelerinin 1/4’lik kısmına karşılık gelir.
Ada sayısı olarak 221.800 ada ile başta gelen ülke İsveç’tir. Beraberinde Finlandiya, Norveç, Kanada ve Endonezya ülkelerini en fazla adaları olan ülkeler sıralamasına dahil edebiliriz.
Atlas Okyanusu üzerinde kuzey kutbunda yer alan Grönland Adası, 2.166.086 km gibi bir alan ölçüsüne sahiptir. Buzullarla kaplı adanın sadece yüzde 20’lik kısmı buzul değildir. 57 bin nüfuslu bir bölge olan Grönland, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölgedir.