Konuşan Kuş Türlerinin Bakımı ve Beslenmesi
- Fikir Mühendisi yazdı.
- 4 Ocak 2021
- 298 okunma
Daha önceki yazımızda sizlere konuşan kuş türlerinden ve özelliklerinden bahsetmiştik. Şimdi de sizlere bu konuşan kuşların bakımlarının nasıl yapıldığından ve ne tür gıdalarla beslendiğinden bahsedeceğiz.
Amazon Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Oldukça çok konuşan Amazon Papağanları ayrıca başarılı bir taklitçiydi de. Onları soğuktan ve rüzgardan korumalısınız. Sıcak ve nemli yerlerde beslenmelidir. Uçmayı, kanatlarını açmayı çok severler. Bu sebeple kafeslerinin geniş ve büyük olması onlar için çok daha sağlıklıdır.
Tüylerinin daha sağlıklı olması için banyo yapmaları çok önemlidir. Neyse ki banyo yaptırmak zor değildir. Çünkü banyo yapmayı, su da oynamayı çok severler.
Obez olmaya çok müsait bir yapısı vardır, çok iştahlıdır. Serbest bıraktığınız zamanlarda sizin yemeklerinize dadanabilir. Çok fazla atıştırmalık vermemelisiniz. Günlük belli miktarda yem vermelisiniz. Yemlerin görünüşlerine de çok dikkat eder. Tadı dışında görüntüsünü beğenmediği yemi yemez.
Kakadu Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Duydukları, öğrendikleri sesleri aynı şekilde çıkarabilen, taklitte çok yetenekli olan Kakadu Papağanlarını evde beslemek biraz zordur. Çünkü onlara çok daha geniş bir alan gereklidir. Böyle bir alanı onlara sunabileceksiniz yani çok daha büyük bir kafes alabilecekseniz sahiplenmenizi tavsiye ederiz. Kafeslerinin içerisinde de çok fazla oyuncak olmalıdır. Gün içerisinde ev içinde birkaç saat serbest dolaşmasına izin vermelisiniz.
Kakadu papağanları tozlu oldukları için yaz aylarında her gün, kış ve bahar aylarında haftada bir kez banyo yaptırmalısınız.
Doğal yaşam alanlarında dut, üzüm, böğürtlen gibi sulu meyveler, tohumlar ve bitki kökleri ile beslenirler. Evinizde de tohumlar ve çekirdeklerle besleyebilirsiniz. Ancak yağlı besinler vermemeli, onlardan uzak tutmalısınız. Çünkü yağlı besinler Kakadu Papağanlarda yağ tümörlerine neden olmaktadır.
Cennet Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Eşlerine çok bağlı ve sadık oldukları için aşkın simgesi olan Cennet Papağanlarının kafesleri geniş olmalıdır. Çünkü oynamayı hatta zıplamayı çok seven bir kuş türüdür. Kafesinin içerisinde oynayabileceği oyuncakların olması onları çok mutlu eder.
Çift olarak değil de tek olarak sahiplenecekseniz özellikle fazladan ilgi göstermelisiniz. Suluklarında bulunan sularını düzenli olarak yenilemelisiniz. Çok hassastırlar.
Beslenmesine gelince yemlerinin içerisine kuş kumlarından koyabilirsiniz. Böylece yemleri daha kolay sindirerek sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca ekstra olarak verdiğiniz vitamin, meyve miktarına çok dikkat edin. Aşırıya kaçmamalıdır. Hatta miktar için veterinere danışmalısınız.
Muhabbet Kuşları Bakımı ve Beslenmesi
Çok sevecen bir tür olan Muhabbet kuşları kafeste kendilerini güvende hissettikleri için burada yaşamayı severler. Bu yüzden kendilerine kafes kuşları da denir. Kafesleri rahat edebilecekleri genişlikte olmalıdır. Muhabbet kuşları tünekler sayesinde tuvalet eğitimini kolaylıkla alabilirler. Kafes üzerine tünek yaparsanız bir süre sonra kafesin her yerine tuvaletini yapmaz.
Soğuğa ve rüzgara karşı çok hassas bir bünyeleri vardır. Çok dikkat etmelisiniz. Aksi halde bu tarz bir ortam ölmelerine sebep olabilir. Ayrıca güneş altında kesinlikle bekletmemelisiniz.
Klorsuz su vermelisiniz. Eğer su klorluysa bir gün bekletin. Her gün suyunu yenilemelisiniz. Aşırıya kaçmamak kaydıyla ekstradan ufak sebze meyve verebilirsiniz.
Muhabbet kuşlarını yıkamak yerine bir kabın içerisine su koyabilir ya da kafesine kuş havuzu alabilirsiniz. Burada kendi kendini temizleyebilir.
Ara Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Gösterişli ve rengarenk yapılarıyla Macaw Papağanı olarak da bilinen bu kuş türünün kuyrukları çok uzundur. Bu sebeple onların yaşayacakları kafesleri diğer papağanların kafeslerine göre biraz daha geniş olmalıdır. Kafese kuyruklarını sık sık çarparlarsa kuyrukları zarar görebilir. Kafes içerisinde bolca oynamaları için oyuncaklar olmalıdır.
Doğal yaşam alanlarında yerli tohum, meyve, çiçek, bitki, incir gibi ürünlerle beslenirler. Taze sebze ve meyveleri çok sever. Meyve tohumları içeren yemler verebilirsiniz.
Bazen tüylerini yolmak gibi davranışlar gösterebilirler. Bu tarz durumlarda veterinere danışmalısınız. Tıbbı durumlar dışında aşırı stresten kaynaklanabilir.
Lori Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Geveze lori olarak da tanıdığımız bu kuş türünün yaşam alanları geniş olmalıdır. Onlar için büyük papağan kafesi tercih etmelisiniz. Aksi halde küçük yaşam alanları onlar için çok zorlu bir alan olur. Kafeste yer alan tünekler daima temiz tutulmalıdır.
Lori papağanlarının beslenmesinde baktığımızda meyve ve sebze yemekten hoşlanır. Mide yapıları oldukça ince ve hassastır. Sürekli olarak tohumla beslemek yararlı olmaz. Meyve ve sebzenin ağırlık olduğu tohumlarla desteklenen bir beslenme planı hazırlamanız tavsiye edilir.
Jako Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Gri papağan olarak da bilinen ve oldukça geveze olan Jako Papağanları kemirmeyi çok sevdikleri için evinizde serbest bıraktığınızda dikkat etmelisiniz. Kablo gibi tehlikeli eşyaları kemirebilirler. Buradan elektrik çarpabilir ve ölümlerine sebep olabilir.
Karanlıktan nefret ettikleri için onları karanlık bir odada yalnız başına bırakmamalısınız. Bu konu da çok hassaslardır. Aksi halde strese girerler. Kafesi dik açıyla güneş ışığı alan yerde olmamalıdır.
Doğal yaşam alanlarında meyve ağaçlarında beslenmeyi seven Jako Papağanlarına belirli zamanlarda dilimlenmiş meyveler vererek onlara doğal ortamını yaşatabilirsiniz. Bu durum onların mutlu olmalarını sağlar. Bunun dışında su ve yemleri taze olmalı sık sık yenilenmelidir. Musluk suyu verecekseniz bir gün dinlendirmeden vermeyin.
Sultan Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Konuşmadan ziyade taklitte oldukça başarılı olan sultan papağanları arada bir kanatlarını çırptıkları için kafes boyutları biraz büyük olabilir.
Sultan papağanlarının gaga uçları kullanılmadıkça durmadan uzarlar. Gagaları uzadıkça yem yiyemeyecek duruma gelebilirler. Bunun önüne geçmek için gaga taşları ve kalamar kemikleri kullanabilirsiniz. Plastik tünek yerine tahta tünek kullanmalısınız.
Sigara dumanına karşı çok hassastırlar. Sultan Papağanının bulunduğu odada sigara dumanının olması onların solunum yollarına ciddi anlamda zarar verir. Yemek yapılan ortamların da havası onlar için hiç uygun değildir.
Bulunduğu odanın pencerelerini açıp havalandırma yapılması sultan papağanlarının sağlıkları açısından tehlikelidir. Sultan Papağanı cereyanda kalırsa ciddi anlamda hastalanabilir ya da hiçbir hastalık belirtisi göstermeden ölebilir. Bu yüzden rüzgarlı yerlerde bırakmamalısınız.
Yaşam alanları kurak iklimler olan Sultan papağanları çok sık banyo yaptırmamalısınız ama haftada bir iki kez tüylerini ıslatma ihtiyacı vardır. Bunu da kafesinin içine kuş havuzu koyarak sağlayabilirsiniz.
Uyku bu kuş için çok önemlidir. Aralıksız 8 – 12 saat uyuyabilirler. Bulunduğu ortamın sessiz olması gerekir. En ufak sesi bile duyabilir bu yüzden ortamın sessiz olmasına çok dikkat edin. Uykusunu alamaması sağlık sorunlarına yol açabilir.
Beslenmesinde ağırlıklı olarak tohum verilmelidir. Bunun yanında sağlıklı olan başlıca meyve ve sebzelerden (mango, lahana, koçanlı mısır, domates, havuç, üzüm, muz) yemesi için verebilirsiniz. Ancak çok iyi yıkanarak temizlenmiş olması gereklidir.
Monk Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Ülkemizde az bilinen ancak Avrupa’da oldukça popüler olan Monk Papağanının kafesi ılık su ve sağlıklı olan dezenfektanlar ile haftada 2 kere yıkanmalıdır. Papağanın kendisi de haftada 1 yıkanmalıdır. Suyu ılık olmalı ve papağanı içine bırakıp kendi kendini yıkamasını sağlamalısınız.
Beslenme olarak da yem türü olarak böcek ve larvalar ile meyveler, doğum ya da özel papağan yemleri verebilirsiniz.
Çok hareketli ve canlı oldukları için kafeslerinin büyük olması gereklidir. Böylece daha rahat hareket ederler. Ayrıca kafeslerinde farklı ve çeşit çeşit oyuncaklar olmalıdır. Çünkü oyun oynamayı çok severler.
İskender Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Kafes içerisinde gerekli egzersizleri yapamadıkları için gün içerisinde evinizde 3 – 4 saat serbest kalıp uçmasına izin verebilirsiniz. Yalnız çok meraklı bir kuş türü oldukları için camların ve kapınızın kapalı olmasına dikkat edin.
İskender Papağanı yeşil sebzeler, taze yapraklar, tahıllar, bazı tohumlar, fındık ya da kalitesi yüksek olan yemlerden kullanarak beslenebilir. Ayrıca sağlıklı bir beslenme programına sahip olmalıdır bu yüzden taze sebzeler ile beslemeyi tercih edebilirsiniz. Bu sebzeler iyice temizlenmiş olmasına dikkat edin.
Güneş Konur Papağanı Bakımı ve Beslenmesi
Güneş Konur Papağanı çok hareketli bir kuş oldukları için kafesleri büyük ve geniş olmalıdır. Kuşun kafesi cereyan yapmayan bir yere olmalıdır. Bulunduğu odanın sıcaklığı 16 santigrat derecenin altına düşmemeli, 26 santigrat derecenin üzerine çıkmamalıdır.
Diğer papağanlar gibi banyo yapmayı pek de sevmez. Ancak kafesin içerisinde banyoluk bulundurabilirsiniz. Kendi kendine temizlenebilir.
Normalde doğada Güneş Konur Papağanı meyve, yemiş ve tohumlarla beslenir. Evde beslediğiniz bu kuş türü için dengeli bir diyet gereklidir. Yediği gıdalardan yaklaşık %65’i kaliteli papağan yemi olmalıdır. Yemin dışında yeşillikler ve kök sebzelerle de besleyebilirsiniz. Hafif buğulanmış tatlı patates de yemesine izin verebilirsiniz. Ancak abartmadan vermelisiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Her kuş cinsinin beslenme şekli aslında aynıdır. Yem verirsiniz. Ancak yemlerin içerikleri değişebilir. Kimisi böcek ve larvalı yem olurken kimisi meyveli olabilir. Ayrıca kimi taze sebze ve meyve de yiyebilir. Taze sebze ve meyve verirken de çok iyi yıkanmış olması gerekir.
Karanlığı seven kuş da vardır sevmeyen de. Örneğin karanlığı sevmeyen kuş türü olan Jako Papağanları karanlıkta kalırlarsa strese girebilirler. Karanlığı ve uyumayı çok seven kuş türü olan Sultan Papağan ise gerekirse rahat uyuması için kafesine örtü bile örtülebilir.