Kuşlar Nasıl Konuşturulur?

  • Fikir Mühendisi yazdı.
  • 5 Ocak 2021
  • 799 okunma

Papağanlar rengarenk görünümleriyle, muhabbet kuşları da sempatik görüntüsüyle hoş gözüken canlılardır. Ancak görüntüleri dışında onları farklı ve güzel kılan bir başka şey de tabi ki konuşabilme yeteneğine sahip olmalarıdır. Aslında bu, kuşların konuşma yeteneğinden değil taklit yeteneğindendir. Taklit ederek konuşabilirler.

Genel olarak tüm papağan türleri çevresindeki canlıların çıkardığı sesleri taklit ederek ve insanların söylediklerini tekrar ederek konuşabilirler. Özellikle Lori Papağanı, Jako Papağanı, Amazon Papağanı, Kakadu Papağanı, Muhabbet Kuşları konuşmaları hatta gevezelikleriyle bilinirken Cennet Papağanı, İskender Papağanı, Monk Papağanı gibi kuşlar da zamanla konuşmayı öğrenebilen türlerdir. Konuşan kuş türleri ve özelliklerini linkteki yazımızdan inceleyebilirsiniz. Konuşan kuşların bakımı ve beslenmesi nasıl olmalıdır sorusunun cevabı da bir diğer yazımızda..

Peki daha fazla konuşturmak ve daha fazla kelime öğrenebilmeleri için nasıl bir yol izlenmelidir?

Sabırlı ve ilgili olun

Sabırlı ve ilgili olun

Her papağanın ve muhabbet kuşunun kelime öğrenme gücü farklıdır. Kimisi birkaç haftada kimisi birkaç ayda öğrenebilir. Ayrıca sizin de kuş ile yapacağınız pratik bu sürecin uzamasına ya da kısalmasına neden olur. Bu yüzden eğitim süreci boyunca sabırlı ve ilgili olun.

Ayrıca ilk haftalarda siz kelimeleri söyleseniz de konuşmayabilir. Genelde kuşlar ilk haftalarda dinleme ve kelimeleri algılama aşamasında olurlar. Bu süreçte çok önemlidir. Pes etmeden kelimeleri sık sık tekrar edin.

Baskı yapmayın

Baskı yapmayın

Kuşlarınıza yoğun baskılar göstererek gün içerisinde devamlı kelime söyletmeye çalışmamalısınız. Bir gün içerisinde aralıklarla kelimeler söylemeniz yeterlidir. Bazen kuşlarınız yorgun olabilir ya da odaklanma sorunu da yaşıyor olabilir. Bu yüzden onlara konuşmaları için baskı yapmayın. Bu onlarda sorun yaratarak strese girmelerine sebep olabilir. Ya da onları öfkelendirebilir.

1 yaşından küçükse tekrar etmesini hemen beklemeyin

1 yaşından küçükse tekrar etmesini hemen beklemeyin

Papağanlar sürekli duydukları sesi ya da kelimeyi kolay öğrense de tekrar etmeyi hemen öğrenemezler. Genelde papağanlar 1 yaşına gelmeden böyle bir davranış beklememek gerekir. Eğer papağanız daha küçükse ve kelimeleri öğretmek için çabaladığınız halde bir türlü sonuç alamıyorsanız üzülmenize gerek yok. Yaşı henüz küçük olduğu için böyle.

Tek heceli kelimeler ile başlayın

Tek heceli kelimeler ile başlayın

Sahiplendiğiniz kuşunuz hangi tür olursa olsun kesinlikle ilk başlarda basit ve dikkat çekici kelimeler kullanmalısınız. İnce sesli ve tek heceli kelimeler kuşlar için çok dikkat çekici oluyor ve onları hemen söylemeye çalışıyorlar. Defalarca aynı kelimeleri tekrar ederseniz onlarda söylenen kelimeleri taklit ederek söylemeye çalışırlar.

Basit cümleler kurun

Basit cümleler kurun

Daha sonra öğrettiğiniz tek heceli basit kelimeler ile basit cümleler söyleyin.

Sık sık tekrar yapın

Sık sık tekrar yapın

Papağanlar sık sık duydukları kelimeleri sürekli duymaktan mutlu olurlar. Böyle kelimeler olduğunda ona sürekli bu kelimeleri tekrar ederek söyleyin. Ayrıca ilk öğrendikleri kelimeleri unutmaması için de sık sık tekrarlar yapın.

Karmaşık aksan öğrenmeyi zorlaştırır, bu yüzden net olun

Karmaşık aksan öğrenmeyi zorlaştırır, bu yüzden net olun

Papağanınıza kelime öğretirken net olmalısınız. Yani aksanınız karmaşık olmamalıdır. Sesiniz net bir şekilde çıkınca papağanların daha iyi kelime öğrendikleri belirlenmiş. Kelimeyi söylerken net ve ona odaklı, göz teması kurarak söyleyin.

Ödüllendirin

Ödüllendirin

Ödül tüm canlıları mutlu eder. Bu yüzden papağanınız öğrettiğiniz kelimeyi doğru bir şekilde söylemeyi başarırsa ona ödül verebilirsiniz. Ödül olarak ona sevdiği mamadan verebilirsiniz. Her doğru söyleyişinde vereceğiniz mama onu bir sonraki eğitim için teşvik eder ve istekli olmasını sağlar. Ayrıca bir süre sonra siz daha kelimeyi tekrar etmeden kuşunuz o kelimeyi söyleyecektir.

Kuş kaç ayda konuşmayı öğrenebilir?

Bu şekilde ilerlenirse kaç ayda öğrenebilir?

Kuşlarınıza bu şekilde doğru eğitimi verirseniz 3 – 4 günde yeni kelime öğrenebilir. Konuşma eğitimine başladıktan minimum 8 ay sonra kuşunuz ortalama 30 – 35 kelime öğrenmiş olacaktır. Bazı kuş türlerinde bu seviyenin biraz altı ya da biraz üstü olabilir.

En sevdiği kelimelere de odaklanın

En sevdiği kelimelere de odaklanın

Kuşların sevdiği kelimeler vardır. Genelde bunlar canım, cici, şaşkın, aşkım, çapkın, babacık, öpücük gibi kelimelerdir. Bunun sebebi onlar için telaffuzu çok daha kolaydır. Özellikle muhabbet kuşlarının en sevdiği kelimeler vardır ve bunlar içinde Ş, S, C, Ç, P, K, Z ve J harfleri geçer. Bu harflerin olduğu kelimeleri daha kolay ve daha hızlı öğrenirler.

Yanında kuş arkadaşı olması eğitimi zorlaştırır

Yanında kuş arkadaşı olması eğitimi zorlaştırır

Kuşlarınızın yanında arkadaş varsa ya da alacaksanız konuşma eğitimi çok zor olacaktır. Bu süreçte kafeslerini ayırmanız eğitim için daha sağlıklıdır.

Kafes için bazı noktalara dikkat etmelisiniz

Kafes için bazı noktalara dikkat etmelisiniz

Kuşunuza konuşma öğreteceğiniz esnada kafes içerisinde kuşunuzun oynadığı oyuncakların olması onun dikkatini bozacaktır. Ayrıca ayna olması da dikkatini dağıtır. Kafes içerisinde başka bir kuş olduğunu sanarak aynaya karşı öter ve sizi dinlemez.

Sıkça Sorulan Sorular

Evcil kuşlarınıza eğitim vermeden önce ilk bilmeniz gereken şey eğitim süreci boyunca sabırlı olmak gerekiyor. Ve kuşa karşı eğitim süresince baskı göstermemek gerekir. Zaten her kuşun bir kapasitesi vardır. Kuşun türünü ve kapasitesini bilerek konuşma eğitimine bu bilinçle başlamalısınız.

Evcil kuşun yanına arkadaş olması için kuş alırsanız bu eğitim sürecini zorlayacaktır. Bu eğitim aşamasında kuşları ayrı kafeslere koymalısınız ki eğitim daha verimli olsun.

İlgili Yazılar