Türkiye'de Japon Kirazı Sakuraları Görebileceğiniz 5 Yer

  • Minik Tospik yazdı.
  • 28 Haziran 2021
  • 1.500 okunma

Dört tanesi İstanbul’da olmak üzere, ülkemizde Sakura ağaçlarının yetiştiği beş yer bulduk. Bunların nerelerde olduğuna geçmeden önce size biraz Sakura’dan bahsedelim istiyoruz…

Sakura kelime anlamı olarak Kiraz Çiçeği anlamına gelmektedir. Ancak meyve vermez. Sakura Japon kültüründe büyük öneme sahiptir ve Japonya'nın ulusal simgelerindendir.

Ağaç Martın son haftası ile Nisanın ilk haftası arasında çiçek açar ve Japonya'da bu dönem kutsaldır. Hatta bu dönemde hava durumundan sonra Sakura Durumu hakkında haber verilir. Ayrıca Japonya’nın en çok yabancı turist kabul ettiği dönemdir.

Türkiye’de yetişen Sakura ağaçları da tıpkı Japonya’daki gibi Mart sonu Nisan başı gibi çiçeklerini açmaktadır.

Sakura Ağacının Hikâyesi

Sakura Ağacının Hikâyesi

Japon halk kültüründe çok özel olan Sakura ağacının hikâyesi de çok özeldir. Sakura mucizevi hayatı işaret eden yaşam simgesidir. Çiçeklerinin ağır ağır açması ve kısa sürede dökülmesi ile insan hayatını simgelediğine inanılır; yani hem ölümün hem de yeni başlangıcın sembolüdür.

İnanışa göre ‘Japon savaşçıları Samuraylar savaş sırasında, hayatlarının en verimli çağında Sakura çiçeği gibi solmadan dökülüp gidebilir’. Samuraylar bu öğretiyle her an ölüm ile burun buruna oldukları bilincine sahip olarak mücadele ederler. Sakura Çiçeklerinin kısa yaşamı insan yaşamıyla özdeşleştirilir.

Diğer inanış ise Japon savaşçısı Samurayların, aynı Sakura çiçeği gibi, birden ve hiç acı çekmeden ölecek olmaları öğretisidir.

Ayrıca Türkiye’de Nesli Tükenen Bitkiler - Anadolu'da Artık Göremeyeceğimiz 13 Bitki adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Sakura Tohumları Ülkemize Nasıl Geldi?

Sakura Tohumları Ülkemize Nasıl Geldi?

200’ün üzerinde çeşidi olan; pembe ve çok güzel görünümlü bu çiçek ağacı Türkiye'de de yetişmektedir. Sakura’lar Japonya’nın doğal zenginliği olduğundan ağacın ya da tohumunun ülke dışına çıkartılması yasaktır. Yalnızca evrensel dostluk ve başka ülkelerle ilişkilerini geliştirmek amacı ile hediye edildiği ülkeler vardır. Sakura tohumları gönderilen 9 ülkeden biri de Türkiye’dir.

Günümüzden 131 yıl önce Japonya'ya yapılan dostluk ziyaretine vasıta olan Ertuğrul Fırkateyni’nin dönüş yolunda batması sonucu 600’e yakın denizcimiz vefat etmiştir. Japonya’da bulunan Sakura Vakfı da Türkiye’ye bu elim olayın anısına ve dostluk adına Sakura tohumları hediye etmiştir.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Japon Sakura Vakfı Sakura ağaçlarını, bütün dünyada barışın sembolü haline getirmek için, çeşitli ülkelerle temaslar kurar ve ağaçların dikilip halkın görebileceği yer arayışına girer. Vakıf tarafından Türkiye’ye hediye edilen tohumlardan elde edilen fidanlar, şehit olan 600 denizcimizin anısına; TEMA Vakfı’na ait olan ve İstanbul Kozyatağı’nda bulunan ‘Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne dikilmiştir.

Sakuralar Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde Ertuğrul Adası adı verilen özel bölümde yetiştirilmektedir. Sakura çiçeklerini görmek isteyenler, benzersiz Sakura şölenini kaçırmamak için Nisan ayı sonuna kadar bahçeyi ziyaret ederler.

Sakuraları görmek istiyorsanız, Anadolu yakasında Ümraniye ve Ataşehir ilçeleri arasında bulunan ve NGBB olarak da bilinen parkı ziyaret edebilirsiniz.

Sarıyer Baltalimanı Japon Bahçesi

Sarıyer Baltalimanı Japon Bahçesi

İstanbul’un Avrupa yakasında Sakura Ağacı adresi; Baltalimanı Japon Bahçesi’dir. Sarıyer ilçesinde bulunan Japon Bahçesinde geleneksel Japon mimarisine sahip ahşap evler ve taş heykellerle beraber çok sayıda Sakura Ağacını bir arada görebilirsiniz. Baltalimanı Japon Bahçesi özellikle bahar aylarında muhteşem doğa manzarası sunmaktadır.

Japonya ve Türkiye iş birliğiyle kurulan park; Türkiye’de Japon Yılı organizasyonu kapsamında düzenlenen kardeş şehir çalışmasının ürünüdür ve 2003 yılında tamamlanmıştır. Marmara boğazına bakan muhteşem manzaralı bahçede de Japon kiraz ağaçları Sakuralar başköşede yerini almıştır. Sakura ağacının olağanüstü güzelliğini görmek isteyenler Sarıyer'de bulunan Japon Bahçesi’ni ziyaret edebilirler. Ziyaretçiler baharın müjdecisi Japon Sakuralarının pembe ve lila renkli yapraklarına dakikalarca dalıp gidecek ve kısa süreliğine kendilerini Japonya’da imiş gibi hissedecekler.

Sabancı Üniversitesi Kampüsü

Sabancı Üniversitesi Kampüsü

2007/2009 tarihleri arasında, Japon Çiçek Vakfı Başkanı Komatsu tarafından Sabancı Üniversitesi’ne farklı türlerde Sakura fidanı bağışlanmıştır. Bu fidanların dönüştüğü ağaçların sayısı 1440’tır. Ağaçlar yıllara göre değişse de çoğunlukla Kyoto şehrindeki gibi Mart ayı sonu, Nisan ayı başında çiçek açar. Türkiye’deki en büyük Sakura Koleksiyonu Sabancı Üniversitesi kampüsünde bulunmaktadır. Günümüzde aralarında boyu 4 metreyi aşan ağaçlar 7 farklı türe sahiptir. Yolunuz Tuzla’daki Sabancı Üniversitesine düşerse muhteşem Sakura ağaçlarının büyüsünü burada da yaşayabilirsiniz.

Sarıyer Emirgan Korusu

Sarıyer Emirgan Korusu

İstanbul Sarıyer’de bulunan tarihî Emirgan Korusu içerisinde de Sakura ağaçları görmek mümkün. Hatta bu Sakura ağaçlarının ülkemizdeki en yaşlı Sakuralar olduğu bilinmektedir. Beyaz Köşk giriş yolunda iki tane Sakura ağacı bulunur. Ülkemizdeki en uzun Sakura ağacını görmek istiyorsanız da yine Emirgan Korusu içerisinde Beyaz Köşkten Sarı Köşke doğru ilerleyeceksiniz…

Uluborlu Sakura Cenneti

Uluborlu Sakura Cenneti

Japonlar için yeniden doğuşu simgeleyen ve adına festivaller düzenlenen Sakura, Isparta’nın kiraz bahçesi Uluborlu’da adeta görsel şölene imza atıyor.  

Isparta’nın Uluborlu ilçesinde, Kapı Dağı eteğinde binlerce dekar alanda kiraz üretilmektedir.  Nisan ayının ortalarında başlayan görsel şölen, kiraz çiçeği sevdalısı Japonları da bölgeye çekiyor haliyle. Hemen her yıl kiraz çiçeklerini görmek için binlerce kilometre yolu kat ederek Japonların da aralarında olduğu Uzakdoğulu gezginleri ağırlıyor Uluborlu. Nisan ayının son haftası ile mayıs ayının ilk haftasında ‘Sakura Zamanı’dır Uluborlu için.

On binlerce kiraz ağacının bulunduğu Uluborlu ve çevresi Sakura Zamanında çok etkileyici manzaralar yaratır ve fotoğraf, bisiklet-motosiklet, treking ve doğa tutkunları için de benzersiz potansiyele sahip hale gelir.

Sakura Ağacı Dikimi

Sakura Ağacı Dikimi

Sakura ağacı meyve vermeyen kiraz ağacıdır. Sonbahardan itibaren açık köklerin dikimi ilkbaharda ağaçlara su yürüyen dönem aralığına kadar gerçekleştirilebilir. Çoğunlukla Kasım ayının ilk haftasından sonra Sakura ağacı dikimine başlanabilir.

Ayrıca Güneş İstemeyen Salon Bitkileri ve Bakımı adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sakura Ağacının Çiçek Açma Zamanları

Sakura Ağacının Çiçek Açma Zamanları

Japon Kiraz Ağacı Sakura’nın çiçek açtığı tarihler, mevsim koşullarına ve konumunun yükseltisine göre farklılık gösterebilmektedir. Örneğin Japonya’nın her kentinde farklı zamanlara denk gelebilmektedir. Fakat çoğunlukla mart sonu, nisan başı aralığında çiçek açmaktadır.

Japonya’da Sakura Zensen adı verilen çiçek açma zamanında törenler yapılmakta, festivaller düzenlenmektedir.

Türkiye’de de Sakura Ağaçları Japonya’daki örneklerine yakın zamanlarda çiçek açar. Bu tarih çoğunlukla 1-10 Nisan tarihleri arasındadır.  

Sakura Çeşitleri

Sakura Çeşitleri

Japonya kiraz çiçeklerinde çeşitlik oranı çok yüksektir. 200'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir. Japonya'da en popüler olan Sakura cinsi ise ‘Somei Yoshino’dur.

Sıkça Sorulan Sorular

Hastane, Japonya’nın finansal desteğiyle yapılmış olduğundan Türk-Japon dostluğunu sembolize etmesi amacıyla bu isim verilmiştir. İsmine katkı sağlamak üzere hastanenin çevresi de Çam ve Sakura ağaçları ile donatılmıştır.

Evet, Sakura, Japonya’nın şehirlerinden birinin de adıdır. Tokyo yakınlarındadır ve yaklaşık iki yüz bin nüfusu bulunur.

İlgili Yazılar