Kilo Vermeyi Zorlaştıran Hatalı Davranışlar
- Minik Tospik yazdı.
- 23 Ekim 2021
- 205 okunma
Kilo vermek üzere yola çıkıldığında yapılan hatalı davranışlar nedeniyle, daha kolay kontrol edilebilecek kilo verme sürecinin kontrolden çıktığını görebiliriz. Çevremizde kilo verme sürecine girmiş pek çok kişinin içtiği suyun bile yaradığını; hiç yemediğini (!) ama hala kilo aldığını söylediğini duyarız hep. Oysaki diyet yaparken bilerek ya da bilmeyerek yapılan hatalar nedeniyle bu sürecin kontrol edilemediğini söylemek gerekiyor. Uzmanlar yediğimiz her lokmanın içtiğimiz her yudumun bilinçli olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Küçük gibi görünen yanlış yeme-içme davranışları istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Söz gelimi kalorisi yokmuş gibi görünen içeceklerin tüketilmesi kilo verme sürecini olumsuz etkiler. Ekmeği kesmek çözümmüş gibi görünür ama karbonhidrat tüketimini azaltmak tek başına yeterli değildir. Örneğin, protein fazlası da vücudumuzda yağ olarak depolanır. Yani tek yönlü beslenmek ya da çok sağlıklı tek tip besin ve türevlerini ihtiyaçtan fazla tüketmek de kilo verme sürecini zora sokar hatta tam tersi olarak kilo aldırabilir.
Kilo vermeyi zorlaştıran hataları ve doğru davranış biçimlerini sizin için araştırdık; nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgileri derledik. Bu yazımız kilo vermek isteyenler ve bunun için doğru alışkanlıklar edinmeyi isteyenler için…
1. Ana Öğünleri Atlamak ve Atıştırmalıklarla Geçiştirmek
Ana öğünleri tamamen yok saymak ya da öğün atlamak ve ara öğünlerle bu açığı kapatmaya çalışmak son derece yanlıştır. Diyet yaparken kuruyemiş atıştırmak meyve yemek veya alternatif ara öğünler yapmak her zaman sanıldığı kadar masum olmayabilir. Acıktığımız zaman rastgele bir şeyler atıştırdığımızda eğer bunun ölçüsünü kaçırıyorsak kontrolü kaybedebiliriz. Bu da az gibi görünen ama kalorisi yüksek hale gelen atıştırmalıkların kilo vermeyi zorlaştırmasına yol açar.
Ara öğünlerde yenen ve/veya atıştırmalık besinler ana öğünlerin arasında gerekirse miktarı ayarlanarak ancak mutlaka dengeli şekilde tüketilmelidir.
Ayrıca Kilolu Bayanlar İçin Giyim Tüyoları bilgilerine de bakabilirsiniz.
2. Yeterli Miktarda Su Tüketmemek ve Çay, Kahve Gibi İçecekleri Su Yerine Koymak
Su içmenin yaşamsal önemini burada açmaya gerek yok, hepimiz biliyoruz. Ancak kilo verme sürecinde yeterli düzeyde su tüketimi daha büyük önem kazanıyor. Ne yediğiniz, ne kadar yediğiniz ne denli önemliyse; ne kadar su tükettiğiniz de en az o kadar önemlidir. Yeterli ve gerekli miktarda su tüketilmemesi diyette yapılan önemli hataların başında gelir. Vücudun su ihtiyacını su yerine çay-kahve ile tamamlamaya çalışmak da bu hatayı ikiye katlıyor. Çünkü çay ve kahve idrar söktürücü özellikleriyle vücuttan su atılmasına yol açarlar. Yani bilinenin aksine çay ve kahve ile alınan su vücutta depolanmaz, atılır. Dolayısıyla çok fazla çay-kahve tüketimi vücudun suya olan ihtiyacını daha da arttırır, eksiltmez.
3. Hafta Sonu Kaçamakları ve Ölçüyü Kaçırmak
Kilo verme sürecinde kişilerin kendilerini ödüllendirmeleri çokça karşılaşılan durumlardandır. Özellikle hafta sonları… Ancak bu ödüllendirmeyi ne kadar doğru yapıyoruz orası meçhul. Hafta içi çok sıkı diyet yapıp, hafta sonu kontrolü kaybedercesine yiyip içmek yapılabilecek en büyük hata hatta kendi emeğimize ihanet olur. Bunu yapmak, metabolizmanın bütün dengesini alt üst edebilir ve sağlığımızın bozulmasına da yol açabilir. Kısaca kendimizi ödüllendireceğiz derken vücudumuza ceza kesmemeliyiz.
4. Gündüz Öğünlerini Kısıp, Akşam Öğününde Çok Aç Olmak
Akşam saatlerinde alınan her kalori kâbusumuz olarak geri dönebilir. Çünkü gün bitiminde metabolizmamız da dinlenme safhasına geçiş yapıyor ve sindirim sistemi de hız kaybediyor. Fiziki hareketliliğin de azalmasıyla fazladan alınan kalorilerin vücuttan atılması çok mümkün olmuyor.
Sağlıklı beslenmek aç kalmak demek değildir. Hele belli öğünleri geçiştirip akşam acısını çıkarmak hiç değildir. Vücudun ihtiyacı olan kalori günün uygun zaman dilimleri içerisinde aç kalmadan alındığında akşam saatlerine özellikle gecenin ilerleyen saatlerine yük bindirilmemiş olur. Kilo verme süreci de olumsuz etkilenmez.
5. Fazla Protein Tüketmenin Kilo Verme Sürecine Zarar Vereceğini Hesaplamamak
Vücudumuzun sadece karbonhidrat içerikli besinlerden ötürü yağ depoladığını zannediyoruz. Oysa uzmanlar bunun doğru olmadığını belirtiyor. Temel besin grupları arasında yağlar, karbonhidratlar ve proteinler var. 1 porsiyon protein ile 1 porsiyon karbonhidrat arasında da kalori bakımından hiç fark yok. Proteinli gıdalardan alınan yağ oranı da hiç masum değil üstelik. Proteinlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkilerini nötr hale getirmek istemiyorsak ihtiyacımızdan fazla protein de tüketmemeliyiz.
6. Sıvı Tüketim Maddelerinden Alınan Kaloriyi Göz Ardı Etmek
Kilo verme sürecinde yediğimiz besinlerle ilgili hesaplar yaparken içtiklerimizle ilgili olarak aynı özeni göstermiyorsak bu da önemli hatalardan biri olur. Aromalı-gazlı içecekler, sütlü-kremalı kahveler gibi... Kilo kaybetmemize engel olacağı gibi tersine kilo almamıza yol açacaktır. Yanı sıra, ara öğünlerde tükettiğimiz soda, süt ve kefir gibi sağlıklı içeceklerin de aromalı değil sade olanlarını tercih etmeliyiz. Çünkü meyve aromalı, katkılı ve şeker eklenmiş içecekler kan şekerini çok hızlı şekilde yükseltir ve kilo verme sürecini de zora sokar.
7. Ürünlerin Light Olanlarını Seçmek Fakat Tüketim Miktarını Arttırmak
Kilo verme sürecinde marketlerden yapılan mutfak alışverişlerinde daha hafif, daha sağlıklı alternatif ürünlere yönelme gayreti içine giriyoruz. Bu kısmen doğru kabul edilebilir ama yine de light ürünlerin de çok masum olmadığını bilmek gerekiyor. Kalorileri öyle düşük filan değildir. Dolayısıyla light ürünlerin tüketimini arttırmak hatalıdır. Hatta porsiyonu doğru ayarlanmış olduğu sürece ürünlerin normal değerlere sahip olanlarını tüketmek daha doğrudur.
8. Uygulanması Zor Sert Diyetler Yapmak
Çoğumuz kilo vermeye karar verdiğimizde günlük beslenmemizdeki pek çok besini aniden listemizden çıkarabiliyoruz. Ancak uzmanlar gereğinden sert ve uygulanması zor diyetlerin sürdürülebilir olmasını zorlaştırdığını söylüyorlar. Yani zorlandığımız için diyeti bırakmak, eskiye dönmek hatta daha keskin şekilde yeme davranışımızı arttırmak riski doğabilir. Bu durumda yapılacak en doğru hareket kilo alımına neden olan fakat çok sevilen; tüketilmediği zaman kişiyi mutsuz edebilen besinlerin belirlenip sık ve çok olmamak üzere tüketilmesi olacaktır.
9. Kilo Verme Sürecinde Sürekli Kilo Takibi Yapmak
Kilo verme sürecinde her gün her saat kilo verip vermediğini takip etmek, her gün tartılmak en önemli hatalardandır. Süreci kontrol altında tutma çabasından kaynaklansa da moral bozukluğuna yol açarak başarısızlık hissi yaratabilir. Gün içinde metabolizmamızda değişimler olabilir. Kabızlık yaşanabilir, ödem artışı olabilir ve bunlar kiloyu anlık olarak etkiler ve kişiyi yanıltabilir. Bu sebeple kilo vermeye çalışırken her gün değil yalnızca haftada 1 kez tartılmak gerekir. Bu ölçümü yaparken de tuvaletten sonra, kıyafetsiz olarak ve aç karnına olunmalıdır.
10. Güne Kahvaltısız Başlamak
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı yapmadan güne başlandığında kilo verme süreci yavaşlar, metabolizma hızı azalır. Ayrıca yoğunlaşma sorunları yaşanabilir. Metabolizmanın düzgün çalışması ve vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde çalışabilmesi için öğün atlamamak, vücudu uzun süre aç bırakmamak özellikle kahvaltı yapmadan güne başlamamak gerekir.
11. Yalnızca Meyve - Sebze Yiyerek Diyet Yapmak
Vücudumuzun tüm besin ögelerinden eşit oranlarda beslenmeye ihtiyacı vardır. Tek çeşit besin ile yapılan diyetler hem başarısız olmaya mahkûmdur hem de sağlık problemlerine yol açabilir. Diyette sadece meyve-sebze tüketmek, diğer besin ögesi ihtiyaçları karşılanamadığı için kilo verme sürecini zorlaştırır. Çünkü metabolizma yavaşlar ve daha az kilo kaybı olur. Başlangıç aşamasında kilo veriliyor gibi görünse de daha sonra su kaybı, kas kaybı ve yağ oranının artması söz konusu olacaktır.
12. Kilo Vermek İçin Akşam 6.00’dan Sonra Yememek
Çoğumuz çalışma hayatı içinde, okulda veya sosyal hayatta sürekli yoğun tempo ile oradan oraya koşturup duruyor akşam olunca da geç saatlerde eve gelebiliyoruz. Böyle olunca da akşam yemeklerimiz geç saatlere kalabiliyor. Akşam 6.00’dan sonra yemek yememeyi kafasına koyan kişinin evine oldukça erken saatlerde gelebiliyor olması gerekir. Yani eve akşam 8.00 civarı gelebilen kişinin bu diyeti uygulaması neredeyse imkânsız. Sadece ara öğünle akşamı geçirmek zorunda kalmak da metabolizmayı zorlayarak kilo verme sürecine zarar verecektir. Akşam 6.00 sınırlaması çalışmayan ve akşamları 9.00 civarı uyuyan kişiler için uygun ve hatta doğru davranış olabilir. Ancak gece geç yatan kişilerin akşam 7.30-8.00 civarı akşam yemeği ve 10.00 gibi de hafif ara öğün tüketmesi daha sağlıklı olacak; gece atıştırmasını önleyecek ve kilo verme sürecini hızlandıracaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Ananas, maydanoz, kavun, kayısı, turp, süt, yoğurt, yulaf ve adaçayı gibi besinler vücuttaki ödemin çözünerek atılmasına yardımcı olur.
Besinlerin yağda kızartılarak tüketilmesi, gıdaların yanma işlemine maruz kalmasına ve trans yağ oluşumuna sebep olur ve bu tarz beslenme kandaki kolesterol düzeyini olumsuz etkileyerek kilo verme sürecini de zorlaştırır.