En Kolay 8 Yön Bulma Yöntemi

  • Minik Tospik yazdı.
  • 13 Mayıs 2021
  • 736 okunma

Her türlü kaybolma ihtimali düşünülerek oluşturulmuş olan yön bulma yöntemleri, teorik bazı bilgilerle insanların paniğe kapılmaması için halihazırda yer almaktadır. Bize de yön bulma tekniklerine sayfamızda yer vermek düşüyor. O halde yön bulma yöntemleri hakkındaki ipuçlarını sizin için sıralıyoruz.

1. Pusula Yöntemi

Pusula Yöntemi

Pusulayla dolaşmaya çıkacağınızı elbette düşünmüyoruz. Fakat kural gereği, daha etkili yöntemlerle yazıya başlamak zorundayız. :) Doğruluğundan kuşku duymayacağımız yön belirleme aracı olan pusula, üzerindeki yön ve ibresiyle yön takibinin olmazsa olmazlarından biridir. Pusulanın renkli ucunun her daim kuzey yönünü gösterdiğini belirtmeliyiz. Tabii pusula üzerinde yer alan yön işaretleri İngilizce yönleri belirten kelimelerin baş harflerinden oluştuğu için tam olarak hangi harfin hangi yönü temsil ettiğini bilmeyenler de olacaktır.

Kuzey- North (N), Güney- South (S), Batı- West (W), Doğu- East (E) harfleriyle belirtilir. Pusulayı incelerken mıknatısın yöne etki edebileceği şekilde tutmak ibrede değişime neden olabilir. O yüzden bağımsız sabit bir noktada durup pusulanın yönünü beklemek daha mantığa uygun olacaktır.

Ayrıca Evlerde Karınca İstilasından Kurtulmak İçin 18 Doğal Yöntem adlı yazımızı inceleyebilirsiniz

2. Çubuk Dikme Yöntemi

Çubuk Dikme Yöntemi

Elimize aldığımız 1 metre uzunlukta çubuğun sabit noktaya dikilmesiyle, yönümüze dair ipucu yakalarız. Örneğin, çubuğun gölgede kalan tarafına bakarız. Öğle vaktinde çubuğun gölgesinin en kısa olduğu durumundaki yön, kuzeyde olduğumuzu bize hatırlatır. İkinci bir gölge belirlemek amacıyla sol ve sağ ayağımızı bastığımızda soldan çekilen çizgi her zaman doğuyu hatırlatacağı için işaretler takip edilerek yönümüzü bulabiliriz.

Dünyanın dönüş hızı ve gölge boyundaki değişmenin zaman içinde değişime neden olduğunu düşündüğümüzde işaret koyarak ölçümlerin yapılması da makul başka yoldur.

3. Karınca Yuvalarını Takip Etmek

Karınca Yuvalarını Takip Etmek:

Karınca deyip geçmeyin! Yeraltında tüneller açarak tıpkı bir imece gibi çalışan bu sevimli canlılar, yön bulma hususunda da oldukça faydalıdırlar. Karınca yuvalarının oluşturulduğu yükseklik ve yuvanın baktığı ağız kısmı güneyi bize işaret eder.

4. Kutup Yıldızını Takip Etmek

Kutup Yıldızını Takip Etmek

Her ne kadar kaybolmak için akşam karanlığına kalmamanızı önersek de böyle hataya düşenleri de düşünen insanlar yok değil. Kutup yıldızını gördüğümüz esnada arkada kalan yönümüz güney, önümüz ise kuzeyi bize göstermektedir.

5. Camilere Bakarak Yön Tayin Etme

Camilere Bakarak Yön Tayin Etme:

Yönünüzü kaybettiğinizde camilerin mihrap bölümünün karşısında bir giriş kapısı göreceksiniz. O yolu takip ederseniz kuzey yönüne doğru gitmiş olursunuz. Adres tarifi gibi bir açıklama olsa da bu bilgi çok nadir bilinen bir paylaşımdır aynı zamanda. Aynı şekilde minarelerin şerefeye açılan kapıların olduğu bölüm de güney yönünü gösterir bize.

Yabancı ülkedeyseniz ya da bir Avrupa ülkesinde orada kiliselerde yer alan çanlar her zaman kilisenin batısında yer alır. Bu da ek bir bilgi olarak aklınızda bulunsun.

6. Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma

Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma:

Mezarlıktan kimi zaman ürperme hissiyle geçse de insanlar, kaybolmanın verdiği ürpertinin yerini tutamaz diye düşünüyoruz. O bakımdan mezarlığa yakın noktada kaybolan kişiler için mezar taşlarının bazı kısımlarını incelemeniz gerekiyor. Müslüman mezarlığındaki taşlarda, baş kısmının batıyı, ayak kısmının doğuyu gösterdiğini bilmekte yarar var.

Hristiyan mezar taşlarında ise bu durum daha farklı şekilde gerçekleşir. Mezar taşının baş kısmı güney yönünü gösteren bir işareti bize gösterir.

Ayrıca Yangın Söndürmek İçin Kullanılabilecek 9 Farklı Yöntem adlı yazımızı inceleyebilirsiniz

7. Ağaçlar ve Taşlarda Yer Alan Yosunlara Bakmak

Ağaçlar ve Taşlarda Yer Alan Yosunlara Bakmak:

Ağaçların gövdelerinin alt kısımlarında yer alan ipeksi yumuşaklığa sahip yosunlar ve taşları saran yosunlar da bize yön duygumuz hakkında ipucu verebilmektedir. Bu yosunların yer aldığı bölüm ağaç ve taşlar için kuzeyi ifade eden ipucu olarak işinize yarayacaktır.

8. Kol Saati İle Yön Bulmak

Kol Saati İle Yön Bulmak:

Güneşli bir günde yön bulma ihtiyacı içinde kaldıysanız ve kol saatiniz de varsa, saatinizin akrebi işaret eden kısmını güneşe çevirin. Saatinizdeki 12’yi işaret eden açı ile o anda akrebin oluşturduğu açı, güney ve kuzey arasındaki belirleyici hat olmaktadır. Saatinizin güneşte kalan bölümü güney yönünü bize tarif eder.

Sıkça Sorulan Sorular

İlk Dünya Haritası, M.S. 150 senesinde İskenderiyeli Gök Bilimci Klaudyos Batlamyus tarafından icat edilmiş ve kullanılmıştır.

Coğrafi yönlerin oluşturulmasında, dünyada yer alan varlıkların konumları tanımlanmış, kutup bölgeleri dikkate alınarak coğrafi yönler meydana getirilmiştir. Güneşe döndüğümüz yüzümüz kuzey ise geride kalan kısım güneyi ifade eder. Ara yönler dört ana yönün aralarında yer alan daha dar bir bölümü kapsayan yönler olarak ifade edilir. Kuzeybatı, Güneydoğu gibi...

İlgili Yazılar