Facebook'a Alternatif Sosyal Medya Araçları

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 7 Eylül 2020
  • 1.182 okunma

Her ne kadar sosyal medya denilince ilk akla gelen uygulamaların başında yer alsa da farklı gerekçeler ile Facebook kullanmak istemeyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Facebook artan kullanıcı sayısı ve diğer özellikleri ile birlikte pek çok kimseye hitap etse de bir o kadar da hitap etmediği kullanıcılar bulunuyor. Eğer bu şekilde düşünüyorsanız Facebook’a alternatif sosyal medya araçları deneyebilirsiniz.

Amino

amino

Facebook’a alternatif olarak ortaya çıkan Amino, temel olarak Reddit ve Tumblr sevenlere hitap ediyor. Ancak genellikle sistemi kullanılanlar kendilerini “nerd” olarak ifade eden insanlardan oluşuyor. Bu bakımdan Facebook’un daha kültürlü bir hali olarak adlandırmak mümkün. Özellikle ilginç insanları ve bilgileri bulabilmek adına çok yararlı olacak site, dünyanın her yerinden ortak kültürel özellikler taşıyan insanları bir araya getirmek ve bunlar hakkında sohbet etmelerini sağlamak için kurulmuş. Bu yüzden sayısı her geçen gün artan ve milyonları bulan kullanıcılar arasında kendinize özgü yeni arkadaşlar edinebilir ya da özellikli sohbetlere katılabilirsiniz.

Signal

signal

Facebook yerine kullanılabilecek araçlar arasında gelen Signal, daha çok gizlilik peşinde olanların tercihi oluyor. Başka bir deyişle kişisel verilerin diğer kullanıcılar ile paylaşılması ve görüntülenmesinden hoşlanmayanlar için çok uygun olan uygulama, bu sayede kullanıcıların rahatça sohbet etmelerini ve tanışmalarını sağlıyor. Genelde Signal’de kullanıcı adı bile kullanmaya gerek bulunmamaktadır. Tek istediği telefon numarasıdır. Fakat bu durum bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecek olsa da Signal’in her geçen gün daha fazla artan bir kullanıcı kitlesi bulunuyor. Güvenlikli yapısı ve Cloud sunucuları sayesinde farklı bir sohbet sistemi isteyenlere doğrudan hitap ediyor.

Twitter

twitter

Facebook istemeyenler için ilk sıralarda yer alan Twitter hakkında uzun uzadıya bilgi vermeye gerek olmasa da günümüzde daha çok yazı ağırlıkta paylaşım yapmayı sevenlere hitap ediyor. Özellikle hızlı alt yapısı ve pek çok konuda konuşma imkânı sağlaması sayesinde farklı bir sosyal medya deneyimi yaşatıyor. Twitter’ı bu kadar ilgi çekici kılan ise her ne kadar dezavantaj gibi görünüyor olsa da 140 karakter sınırlaması. Bu sayede kullanıcılar anlatacaklarını birkaç “twet” ya da tek mesajla anlatmak zorunda kalıyorlar ve bu da doğrudan insanların kendilerini açıklayabilmesini sağlıyor. Günümüzde politikacılardan gazetecilere kadar çok geniş bir kesim tarafından kullanılan Twitter, doğrudan kaynakları yönetmek ve Facebook gibi geniş bir alternatif sunmaması bakımından sadelikten yana olan kullanıcıların tercihi oluyor.

Tumblr

tumblr

Facebook alternatifleri arasında uzun bir zamandır kullanılan Tumblr, son zamanların yıldızının parladığı uygulamalardan birisi. En elit sosyal medya sistemi olarak da adlandırılan Tumblr, günümüzde temel olarak sanatsal paylaşımlara dayanıyor. Genel bir yapı itibariyle Twitter ve blog karışımı bir yapıya sahip olan sistem, farklı bir konsepte ve içeriğe dayanıyor. Facebook yerine daha özellikli bir sistem kullanmak isteyenlerin tercihi olan sitenin, her geçen gün daha fazla kullanıcısı artıyor. Ayrıca anlık mesajlaşma uygulaması sayesinde de pek çok kimse ile doğrudan konuşmak mümkün hale getirilmiş durumda.

Reddit

reddit

Facebook alternatifleri arasında uzun bir zamandır tercih edilen Reddit, internetin en güçlü sitelerinden birisi olarak öne çıkıyor. Ancak internetin arka sokağı olarak görülen Reddit, bir tür “deep web” olarak adlandırılacak bir yapılanmaya sahip. Çünkü içerisinde akla gelebilecek her türlü konuyu detaylıca inceleyen ve insanların bu tür konular üzerinde bilgiler paylaşabildiği güçlü bir konsepte sahip olan sistem, bu kalabalık arasında doğru kimseleri bulabilmeyi de biraz güç hale getiriyor. Ancak yine de ilginç bilgiler etrafında başka tanışmak istediğiniz başka kimseler ile karşılaşmayı ummanız için de oldukça iyi bir alternatif sunuyor.

NextDoor

next door

Konsept olarak sosyal medya araçlarında kendisine özgü bir yere sahip olan Nextdoor, farklı insanları bir araya getirirken son derece kısıtlı bir çevreyi kullanıyor. Özellikle günümüz modern toplumunda aynı sokakta ya da mahallede yaşayan kimselerin dahi kendilerini tanımaktan uzak olması sonucunda aynı sokakta ya da mahallede olan insanları bir araya getirmeyi amaçlayan sistem, tercihlere göre alanı da genişletebiliyor. Sistemin en büyük artısı ise çok yakında oturan kimseler ile tanışmak ve onların düzenledikleri belirli sosyal etkinliklere katılmak olarak görülebilir. Ayrıca komşularınız ile tanışmanın da hoş bir yöntemi olacak bu uygulama her ne kadar küçük yerlerde etkili sonuçlar vermese de büyük şehirlerde kullanılması gereken bir özellik olarak öne çıkıyor.

Vero

vero

Sistem tamamen kendini Facebook’a alternatif olarak öne çıkarmış ve rakip olarak kendisini tanıtmış Vero, ilk zamanlardan beri Facebook’un insanları sosyal ihtiyaçlarına göre sömüren sistemine karşı bir çıkış olarak hizmet vermektedir. Vero çok yakın zamanda farklı otoriteler tarafından yükselen bir yıldız olarak lanse edildi ve kullanıcı sayısı da buna bağlı olarak düzenli artış gösteriyor. Vero’nun en büyük avantajlarından bitişi reklamların olmaması. Aynı zamanda Vero üzerinden yapılan ticari işlemler de özellikle sanatsal çalışmalarını satmak isteyenlere iyi bir imkân yaratıyorlar. Bunun dışında ilgi alanlarına göre insanları eşlediği için de Vero, kullanılmayı ve Facebook’a alternatif olmayı hak eden bir sistem olarak kabul görüyor.

Raftr

raftr

Reddit’e benzeyen ama kullanım ve tasarım olarak son derece kolaylık sunan Raftr, Facebook’ta yer alan sayfa ve gruplara benzeyen site, insanları bireysel olarak değil de gruplar halinde bir araya getirmeyi ve onları ilgi alanlarına göre bir yerde tutmayı amaçlayan bir sistem olarak kullanılıyor. Aynı zevklere ve ilgilere sahip insanların bir araya getirilmesini sağlayarak onlara daha fazla insan ile tanışmayı sunan sistem, bu bakımdan çoklu tanışmalar yapmak ve en azından temel meselelerde daha çok sevebileceğiniz insanlar ile tanışmanız açısından Facebook alternatif uygulamalar arasında kullanılıyor.

İlgili Yazılar