Kütür kütür karışık turşu için püf nokta paylaşıldı! Erimemesi için…

  • Cahil Uzman yazdı.
  • 1 Kasım 2023
  • 98 okunma

Her mevsim yenilse de özellikle kış mevsimlerinde sofralardan asla eksik olmayan turşular, bağışıklık sistemini doğrudan desteklemektedir. Prof. Dr. Canan Karatay birçok açıklamasında turşu tüketiminin önemine dikkat çekerek bu tip besinlerin tam bir probiyotik kaynağı olduklarını ve bağışıklığı güçlendirirken aynı zamanda sindirim sistemini de düzenlediğini belirtmiştir.

Küçükten büyüğe herkesçe tüketilen turşu, birçok çeşide sahiptir. Ancak sofralarda en çok yer alan turşu çeşidinin karışık turşu olduğu bilinir. Turşu kurmak pek çok kişi tarafından ‘zahmetli’ olarak nitelendirilse de bu algı tamamen tarif ile ilgilidir. Sizin için hazırlamış olduğumuz püf noktalı karışık turşu tarifi ile kış mevsimini, market turşularına para vermeden geçirebilirsiniz.

KARIŞIK TURŞU NASIL YAPILIR?

Karışık turşu yapımı için gereken malzemeler şu şekilde:

- Yarım kg kornişon, yarım kg yeşil domates, 1 avuç maydanoz, yarım kg acur, orta boy beyaz lahana, 5 tane havuç, 250 g kırmızı biber, defne yaprağı, 3 baş sarımsak, 2 çay bardağı sirke, 5 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 yemek kaşığı şeker, 2 litre su.

Karışık turşu için öncelikle tüm malzemeler yıkanır ve ayıklanır. Sonrasında lahana küçük küçük doğranır, diğer malzemeler ise isteğe göre büyüklüklerde kesilir. 5 litrelik bir bidonun içerisine az miktarda tuz ve sonrasında da sıkıştırılarak lahanalar konur. Lahanaların üzerine diğer malzemeler eklenir ve son olarak kalan lahanalar da son kat olarak bidona yerleştirilir. Bidon tamamen dolduktan sonra limon tuzu, kaya tuzu, şeker, su ve sirke eklenir. Kapak kapatılmadan önce sarımsak, defne yaprağı ve maydanoz da eklenir. Tüm malzemeler bidona yerleştirildikten sonra kapak sıkıca kapatılır ve bidon 20- 25 gün kadar kuru ve nemli bir yerde bekletilir.

TURŞU YAPIMINDA BU PÜF NOKTAYA DİKKAT

Pek çok kişinin ev yapımı turşularda yaşadıkları problemlerin başında yumuşak sebzeler gelir. Bu, emek ile hazırlanmış, 25 gün kadar beklenmiş olan turşunun büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlanmasına yol açar.

Eriyen turşu hem görsel olarak iyi hissettirmez hem de tadı değişir. Bu durumdan sakınmak için ise bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekir. Kütür kütür bir turşu için bidon plastik değil, cam olarak tercih edilmelidir. Ayrıca sebzeler mutlaka taze olmalı ve limon, tuz, sirke gibi kesin malzemeler ölçüsü dahilinde kullanılmalıdır.

İlgili Yazılar