Okul Çağındaki Çocuklar İçin El ve Parmak Oyunları Fikirleri
Fikir Mühendisi yazdı. 11 Ocak 2021 1.614 okunma
İçinde bulunduğumuz pandemi günlerinde, çocuklarımızın psikolojik açıdan daha huzurlu ve keyifli zaman geçirmelerini sağlamak biz ebeveynlere düşüyor. Evde çocuklarımızla geçireceğimiz zamanları daha da keyifli hale getirmemiz gerekiyor.Aile ekonomisine ekstra bir masraf yaratmadan da çocuklarımızı eğlendirmemiz ve onlarla kaliteli zaman geçirmemiz mümkün!
Okul dönemindeki enerji toplarımıza J uygun birçok oyunu hazırladığımız listemizde bulabilirsiniz.Size güvenli, masrafsız ve özet bir kılavuz hazırladık.Çocuklarınızla beraber keyifli oyunlar dileriz!
1. Parmak Futbolu
Bu oyunu anne ve baba olarak çocuklarınızla tüm aile bir arada oynayabilirsiniz. Ama önce babanızın bu oyun için küçük bir hazırlık yapması gerekiyor. Nasıl mı? Güzel bir futbol sahası hazırlaması gerekiyor. Neler gerektiğini babalarımız tabi ki bilir ama biz yine de söyleyelim! Saha şeklinde kesilmiş bir tahta ve üzerinde kullanılacak çiviler yeterlidir. Tabi ki çok daha şık bir saha hazırlanabilir, oyunun hazırlık kısmındaki yaratıcılık siz anne ve babalara kalmış. Sahayı istediğiniz kadar geliştirebilir, boyayabilir, hatta ek malzemelerle daha çekici hale getirebilirsiniz.
Saha olarak kullanılacak tahtanın üzerine çiviler rastgele çakılır. Ayrıca karşılıklı iki kenarda kaleler için 2’şer çivi daha çakılarak tamamlanır. Örneğin; kalenin daha gerçekçi olmasını istiyorsanız dantel bir örtü parçası, tül parçası da yapıştırılabilir.
Futbol topu olarak da bir adet bozuk paraya ihtiyacınız olacak. Oyundan daha fazla zevk alabilmek için çocuklarınız tutuğu takım renklerinde parmak formaları yapabilirsiniz.Renkli kumaş formaları parmaklarına geçirmeleri yeterli olacaktır.Ardından kura çekilerek ilk vuruşu kimin yapacağına karar verilir. Parmak futbolunda amaç; tek vuruşta parayı kaleye sokmaktır. Oyuncular sırayla topa vurarak birbirlerine gol atmaya çalışırlar. Eğer çocuklarınız futbolu ve langırt oynamayı seviyorlarsa parmak futbolu oynama fikrinize bayılacaklardır. Peki ailece oynayabileceğiniz kutu oyunlarına ne dersiniz? Bu konudaki önerilerimizi linkte bulabilirsiniz..
2. El Çarpıştırma
Çocukluğumuzdan beri ne çok oynadık bu oyunu! Bu yetişkin yaşlarımızda hala da keyifle oynadığımız oyunlar arasında geliyor. İçindeki çocuğu yaşatabilen yetişkinler için de keyifle tavsiye ediyoruz. Oyun oynamak çok kolay; sıra ile ellerinizi çarpıştırmanız gerekiyor.
Çapraz hareketlerle ellerinizi sırayla karşılıklı çarpmanız ve sonunda çift elle ellerinizi karşılıklı vurmanız yeterlidir. Önemli olan giderek hızlanmanız ve ellerini çarpıştırırken sıralamayı şaşırmamanız önemlidir. Şaşıran ilk oyuncu oyunu kaybeder.
Bu oyunu seviyorsanız, bir diğer klasik olan çocuğunuzla oynayabileceğiniz top oyunlarına da göz atmanızı öneririz.
3. El Üstünde Kimin Eli Var
Tüm aile fertleriyle veya çocuğunuzun arkadaşlarıyla beraber oynatabileceğiniz bir oyundur.Oyun 3 oyuncu ve 1 hakem olarak 4 kişi ile oynanır. Öncelikle kura ile bir ebe seçilir.Elleri üzerine diz çöken ebenin sırtına diğer arkadaşları ellerini üst üste koyarlar. Ve ebeye kimin eli en üstte diye sorulur? Ebe doğru cevap verirse, en üstte eli olan arkadaşı ebeliği devralır.İlk ebe doğru cevabı veremezse ebeliği devam eder. 3 sefer sorulan soruya doğru cevap veremez ise arkadaşları tarafından devrilir ve gıdıklanır!
4. Çatlak Patlak Yusyuvarlak
Bu nostaljik oyunu oynamak için öncelikle, kulağınıza bir yerlerden çalındığından emin olduğum şu tekerlemeyi çocuğunuza öğretmelisiniz.
Çatlak patlak
Yusyuvarlak
Kremalı börek
Sütlü çörek
Çek dostum çek
Arabanı yoldan çek
Çek çek amca
Burnu kanca
Al sana bir tabanca
Tabancada kaç kurşun var?
1, 2, 3 .... 10
Bu oyunda 2 veya tercihen daha fazla kişi bir çember oluşturur. Her oyuncunun sol eli soldaki arkadaşının elinin üstünde, sağ eli de sağdaki arkadaşının elinin altında olmalıdır. Oynarken tekerlemeyi söyleyerek her adımda bir oyuncu sol eliyle sağdaki ele vurur ve bu şekilde zincirleme bir şekilde tekerleme bitene kadar devam eder. Altın nokta tekerleme 10'a geldiğinde oyuncu son arkadaşının eline vurmaya çalışır, son kişi ise elini kaçırmaya çalışır. Eğer elini kaçırabilirse kazanır ve vurmaya çalışan kişi yanarak oyundan çıkar. Eğer elini kaçıramaz ise oyundan çıkar ve vuran kişi oyunda kalır. Bu şekilde son kişi kalıp kazanana kadar oyun devam eder..
Nostalji demişken, çocuğunuzla oynayabileceğiniz nostaljik taş oyunlarına göz atmadan geçmeyin derim..
5. Taş Kağıt Makas
Taş, kağıt, makas çok basit gibi görünen fakat çocuğunuzun motor gelişimine ve reflekslerine çok fazla katkıda bulunan bir oyundur. Öncelikle çocuğunuza elinin şekillerinin hangi sembollere denk geldiğini öğretmelisiniz. Yukarıdaki resimde soldan sağa doğru semboller kağıt, makas ve taştır. Kural ise şudur:
Taş makası ezer.
Makas kağıdı keser.
Kağıt taşı sarar.
Birlikte 1-2-3 dedikten sonra, karşılıklı olarak aynı anda ellerinizi taş, kağıt ya da makas sembollerinden birini yaparak, birbirinize göstermelisiniz. Yukarıdaki kurallara göre kazananı belirleyebilirsiniz.
6. Parmak Güreşi
Okul çağındaki minkler için en eğlence garantili oyunlardan biridir parmak güreşi. Ellerinizi baş parmaklar yukarıda kalacak şekilde birbirinize kenetlemelisiniz. Daha sonra bu baş parmaklar sizin güreşçileriniz olacak. Parmaklarınızı çeşitli yönlere oynatarak, diğer parmağa bastırmaya ve onu yenmeye çalışmalısınız..
Evde olduğumuz bu dönemde oyunlarımızı deneyip, çocuklarınızla keyifli anlar geçirmenizi dileriz. İçinizdeki çocuğu unutmayın ve bu oyunları içinizden geldiğince oynarak; uzmanların yetişkinlere önerdiği ‘çocukça bir aktivite yap’ meditasyonunu da kendiliğinden denemiş olacaksınız.