Ev ve Bahçe Çevrelemek İçin Kullanılan Bitkiler
Fikir Mühendisi yazdı. 13 Aralık 2020 1.355 okunma
Evinizin çevresini tellerle ya da duvar ile sınırlar çizmek yerine daha doğal, şık ve havalı bir şekilde çevrelemek istemez misiniz? Eğer cevabınız evet ise bu yazıyı kesinlikle okumalısınız. Birbirinden güzel, ev ve bahçe çevrelemek için bitkiler hakkında bilgileri inceledik. Ayrıca evlerinizin içi için bitki önerilerine az suyla yaşayabilen salon bitkileri yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Altın Çanağı
Anavatanı Doğu Asya ve Güneydoğu Avrupa olan Altın Çanağı, eviniz ve dış dünya arasında doğal sınır çizecek bir bitkidir. Altın Çanağı, mart ayında çan şeklinde parlak sarı renkli çiçeklerle baharın ilk müjdecilerindendir. Yaprakları çiçekler döküldükten sonra çıkar. Bu bitkiyi çit görevi dışında tek başına bahçenize güzel bir hava katmak içinde kullanabilirsiniz.
Şimşir
Bakımı çok kolay olan Şimşir dört mevsimde göz alıcı şekilde yemyeşildir. Evinizi bu bitkiyle çevreleyerek doğal bir çit oluşturabilirsiniz. Yeterli büyüklüğe ulaşınca budayarak istediğiniz tarzda şekiller verebilirsiniz. Yarı gölge bitkisidir. İklimi ılımlı ve nemli olan yerlerde yetişebilir. Ev ve bahçe çevrelemek için bitkiler seçeneklerinde en popüler seçenektir.
Alev Ağacı
Evinizin çevresini sadece yeşil değil de renk katacak bir bitki istiyorsanız kırmızı rengiyle canlılık katacak Alev Ağacını tercih edebilirsiniz. Özellikle hiçbir mevsim yaprak dökmediği için sizin için oldukça avantajlı bir bitkidir.
Yeşil Leylandi
Bir başka doğal çit için evinizi çevreleyebileceğiniz bitki türü de Yeşil Leylandi’dir. Bu bitki aynı zaman da rüzgar perdesi olarak da kullanılabilir. Yaprakları çevreye koku yayar ve soğuğa dayanıklıdır.
Bambu
Bambular çok hızlı büyüyen bir bitki olsa da bu bambu öyle değil. Tek köklü bambular iyi bakıldığında bir çit gibi büyürler. Susuzluğa ve düşük sıcaklıklara oldukça dayanıklı bir bitkidir.
Mazı
Kuvvetli kökleriyle toprağı sımsıkı sarılan kozalaklı Mazı bitkisinden çok güzel evinizin çevresinde çit olur.
Akçaağaç
Daha dekoratif, renkli bir bitki ile evinize doğal sınır çizmek isterseniz Akçaağaç’ı da tercih edebilirsiniz. Ancak her türü çit olarak kullanılmaz. Bazı türleri çit olarak, bazı türleri saksı bitkisi olarak yetişebilir. Sonbaharda yapraklar sarı-kırmızı renk alırlar. Çiçekleri sarı-yeşilimsi beyaz veya mor renklidir.
Japon Kurtbağrı
Bu bitkiyle ilgilenmek biraz sabır gerektirir. Sabrın sonunda evinizin çevresinde çok şık bir doğal sınırı elde edersiniz. Uzun yıllar böyle bir çit düşünüyorsanız kesinlikle tercih etmeniz gereken bir bitkidir.
Leylak
Kışın yaprağını döken çalı veya ağaççık formundaki Leylaklar’ı rüzgar perdesi ya da doğal çit olarak kullanabilirsiniz. Mor pembe tonlarında rengiyle evinizin çevresini çok şık gösterecektir. Soğuğa ( -4 derece) dayanıklıdır ve karasal iklimde yetişebilir.
Defne
Defne bitkisini de evlerinize doğal sınır sağlayabileceğiniz çok şık ve güzel bir bitkidir. Defneler yaprak dökmez, bu sayede bahçeniz de temiz ve düzenli kalır.
Taflan
Yaprak döken ve her dem yeşil olan çalı ve ağaççık şeklindedir. Yapraklar oval şekilli ve yaprak kenarları dişli olup, sarı, alacalı, altuni, gümüşi renklerde de olabilir. Bu bitkiyi tercih ederseniz mayıs haziran gibi çiçeklenerek evinizin çevresi çok güzel gözükecektir. Güneşli ve yarı gölge ortamları sever.
Sarmaşık Gül
Ev ve bahçe çevrelemek için bitkiler arasında evinizi doğal sınırla çevrelemek için sarmaşık gül tercih edebilirsiniz. Evinizin dışına ve bahçesine oldukça şık bir görünüm kazandıracak olan bu bitki aynı zamanda çevrenize hoş koku yayar.
Myoporum Laetum
Özellikle Kuzey Kıbrıs’ta sınır bitkisi olarak tercih edilen bu bitki her zaman yeşil kalır ve çok hızlı büyür. Kış sonunda beyaz minik çiçekler çıkar, sonra mor renkli minik meyvelere dönüşür. Ancak bu meyveler yenmez. Yapraklarının kimyasalında bulunan Ngaione isimli maddeden ötürü otlatma yapılan yerlerde kullanılmaz. Çünkü bu madde otlatılan hayvanların ölümüne sebep verebilecek kadar tehlikelidir. Bol güneş sever.
Limon Servi (Cupressus Macrocarpa Goldcrest)
Göz alıcı rengiyle evinizi ve bahçenizi çevreleyebileceğiniz bu bitki bir çam türüdür. Ayrıca çok hızlı büyür. Bu sayede dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra evlerinizin dışarıdan görülmesini engeller. Güneş sever ve rüzgara karşı dayanıklıdır.