Türkiye’de Olmayan veya Yeni Gelişmeye Başlayan 14 Farklı İş Fikri
Fikir Mühendisi yazdı. 5 Şubat 2021 1.180 okunma
Girişimcilik, çağımızda özgün fikirleri hayata geçirmek ve iş dünyasında yer edinebilmek için hiç süphesiz ki önemli bir kavram.. Çağın değişen dinamikleri, insanoğlunun yeni bir iş fikrini hayata geçirirken aynı zamanda piyasada tutunma çabasını da beraberinde getiriyor.. Bu amaçla bazen bir fikri desteklemek adına devlet teşvikleri, hibeler, yatırım fırsatı olarak bazı kolaylıklar da sağlanabilmekte ve fikirlerin hayata geçirilmesi kolaylaşabilmektedir. Ülkemizde günümüz şartlarında birçok iş fikri, girişim adı altında hayata geçirilmiş, franchise olarak ya da şubeleşme olarak da yaygınlık gösterebilmiştir.
Eğer sermayesiz iş fikirlerine de göz atmak isterseniz linkteki yazımızı okuyabilirsiniz.
Peki henüz ülkemizde olmayan ya da yeni yeni filizlenmeye başlamış ne gibi iş fikirleri vardır? Gelin isterseniz hep birlikte bir göz atalım.
1. Oyun Sektörü
Oyun konsolları, günümüzde bilgisayar oyunu seven çocuk, yetişkin birçok bireyin ilgi alanı olduğu konulardan biri. Türkiye’de üretimi anlamında yeterince yer etme fırsatı bulamamış bu sektör, özgün fikirlerin ve etkin mühendislerin bu konuya fazla eğilmemesinden ötürü metin oyunu dışında gelişmemiştir. Tercih edilen oyunların reklam kazancını da beraberinde getirmesi bu sektörü cazip hale getirmektedir.
2. Zaman Ölçer
Maliyeti düşük bir cihaz sayılan zaman ölçer üretimi birçok ülkede kullanıma açık bir iş alanıdır. Zamanın kullanımında en küçük birimleri dahi bünyesine alan zaman yarışını etkin kullanma da kullanılabilecek bu ürün, ülkemizde yeterince ilgi görmeyeceği düşünülmüş olan bir iş fikri olarak kabul edilmiştir.
3. Sosyal Medya
Sosyal ağ oluşturmak, güçlendirilmiş alt yapısı ile kullanıma elverişli bir sistem üzerine çalışmak özellikle yurt dışı girişimcilerin şu sıralar aklında olan bir iş yöntemi. Yetenekli yazılımcı ve programcılara oldukça rağbet duyan yabancı ülkeler bu konuda farklı çözümler ortaya koyacak uzmanları transfer etmek için adeta yarış halindedir. Ülkemizde hali hazırda sosyal ağ benzeri çalışmalar düşünülmüşse de beklenilen bir düzeyi yakalayamamıştır.
4. E-spor
E-spor da aslında bir nevi sosyal bir etkileşim alanını teşvik eden uğraşlardan bir tanesi. Zaman içinde yurt dışında etkisi çok daha fazla görülmeye başlanan e-spor, takımlarını kendi oluşturan, bünyelerine sponsor katabilen, reklam payına bu çalışmaları da ekleyen firmaların oluşturduğu bir iş fikridir. Ciddi kazanımların olduğu yönünde duyumların var olduğunu söyleyebiliriz.
5. Aksesuar Kutusu
Taşınması kolay olup, aksesuarları bünyesinde toplamasıyla insan yaşamına pratiklik kazandıran ürünlerden bir tanesi de aksesuar kutusu. Şarj aleti, telefon, kozmetik ürün, gibi kısa süreli fakat her daim ihtiyaç duyulabilecek ürünlerin kaybolmasını önlemek için yapımı kolay, bir üründür. Türkiye’de henüz bu iş fikrine dair bir çalışma yapılmamıştır.
6. Elektrikle Çalışan Araçlar
Elektrikle çalışan araçlar günümüzde dahi sıkça adından bahsedilen bir konudur. Kinetik enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürme fikri ilk olarak bir Polonyalı iş adamının fikri olarak ortaya çıkmıştır. Taşıtlarda uygulanabilecek olan bu yolun maliyetinin fazla olmadığı bilinir. Henüz ülkemizde bu iş fikri tasarım aşamasındadır.
7. Kilolu Kişiler İçin Oteller
Obezite, dünya üzerinde hızla yayılan çağımızın hastalığı. Günümüzde obez kişilerin görünümlerinden ötürü çekindiği düşünülerek tasarlanmış olan bu proje, özellikle Kuzey Amerika’dan başlayarak Avrupa’da dahi geniş bir ilgi uyandırmıştır. Giderek yaygınlık kazanan bu sektör, ülkemizde henüz faaliyet alanı bulamamıştır.
8. Evcil Hayvan Konaklaması
Belirli süreler için başka bir şehre ya da ülkeye gitmek zorunda kalan ve evcil hayvanlarını bir noktaya bırakamayacağını düşünen kişiler için sunulmuş bir hizmettir. Bakım hizmetlerinin görüldüğü, belirli süreler boyunca korunma, ilgi ve gözetim altında olan bu canlılar için yapılmış oteller, iyi bir gelir kapısı olma özelliğine sahiptir. Ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlamıştır ve çok yaygın değildir.
9. Sporcular İçin Makyaj Malzemeleri
Kozmetik sektörü, ülkemiz için kendi piyasasını oluşturamamış sektörlerden bir tanesi. Özellikle bu konuda ithal ürünler tercih edilmek zorunda kalıyor. Yurt dışında yaşayan birçok sporcu, cilt sağlığına gösterdiği özen nedeniyle, bu ürünler konusunda hassas davranmaktadır. Cilt yapısına uygun, dengeleyici kozmetik ürünlere talebin artmasıyla sporculara has ürünlerin de üretilmesi ve satışı hız kazanmıştır. Ülkemizde buna benzer bir çalışma bulunmamaktadır.
10. Akıllı Robot Üretimi
Türkiye’de olmayan iş fikirleri denince aklınıza "Akıllı Robot" ifadesinin geldiğini tahmin edebiliyoruz. Yaşam içerisinde kullanımı ile bireylerin zaman ve pratiklik kazanacağını düşünen uzmanlar, farklı iş alanlarında da kullanılmak üzere birçok akıllı robotun üretimine devam etmekte. Türkiye’de üretimi olmayan bu iş fikrine dönük bazı projeler zaman zaman gündeme gelmektedir.
11. Sürücüsüz Otomobil
Otomotiv sektöründe başarılı bir ülke olduğumuz bir gerçek. Kendi yedek parçalarını dahi üretebilen bir ülke olarak, seri otomobil üretiminin dışına biraz farklı alanda çıkmak adına maliyet hesaplamaları bu fikrin oluşması için engel oluşturmaktadır. Amerika ve Japonya başta olmak üzere, sürücüsü olmayan otomobil üretimi ülkemiz dışında iş fikirleri arasında yer buldu ve hayata geçirildi. Teknolojik anlamda gereken bilgi eksikliği, karşılayacak bütçenin konusu bu fikri şu dönemlerde geri planda tutmaktadır.
12. Otel Odası Kontrol Sistemleri
Ülkemiz, her yıl turizm gözdesi olarak pek çok ziyaretçiyi kendisine çeken güzelliklere sahip bir konumdadır. Turizmi canlandırma adına bugün yapılan pek çok çalışma otellerin de seçimine dönük önemini arttırmaktadır. Otel odası kontrol sistemi, otele gelen konukların odalarındaki konforu sağlamak için düşünülmüş otomasyon sistemidir. Aydınlatma, ısınma, kart okuyucu gibi bazı özelliklerle otel odalarının kontrolünü sağlama da işletmeler için pratik bir yöntemdir. Bu sistemlerin üretimi için talep yeterince fazladır.
13. Online Anketler
Online anketler, araştırma amaçlı birçok şirketin belirli müşterilerine düzenli yolladığı anketler ve bu cevaplar üzerinden kendileriyle partner olarak çalıştığı bir sistem. İstatistiki veriler konusunda hızlı değer kaydetme açısından özellikle, üye olunma prensibinin şart olduğu online anketlerde, bilgilerin geçerliliği adına, anketle doğrudan ilgili olabilecek kişiler ve meslek grupları tercih edilmektedir.
14. Akıllı gözlük
Akıllı gözlüklerin özelliği, sadece görüş alanı dışında birçok faydayı beraberinde getirmesidir. Kaybedilen gözlük için arama yapmak yerine, programlı özelliği sayesinde yerini kendi bildiren bu gözlükler, adım ve kalori hesaplama özelliği de görmektedir. Şarj edilme özelliği de olan bu gözlüklerin aynı özellikte güneş gözlüğü olarak da kullanıldığını söylemek mümkün. Üretimine dair ülkemizde henüz bir çalışma yoktur.