Hindistan Cevizi Yağının Faydaları: 11 Yararıyla Hindistan Cevizi Yağı

Minik Tospik yazdı. 27 Ağustos 2021 211 okunma

Hindistan cevizi ağacı tropikal iklimde yetişen ve palmiye ailesine mensup meyve ağacıdır. Yaklaşık yüz yıllık ömürleri vardır. Ve ortalama 70 yaşına kadar meyve verebilir. Ağacın meyvesi de Hindistan cevizi adıyla anılır. Dışında sert ve tüylü kabuğu vardır, içiyse beyaz etli formdadır. Toz ya da tane olarak tüketilebilen bu meyve preslenerek dönüştürülür.

Sağlık üzerindeki faydaları dolayısıyla oldukça popülerdir. Yüksek oranda doymuş yağ asidi içermesi sebebiyle aşırı tüketimi önerilmemektedir. Ancak içerdiği faydalı yağ asitleri de (laurik asit gibi) bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı koruma özelliğine sahiptir.

Hindistan cevizi yağının, beslenme ve sağlığa faydalarının yanı sıra saç bakımında ve cilt bakımında da etkili olduğu bilinmektedir. Bitkisel yağlar gibi yemeklerde de kullanılabilir. Örneğin yüksek ısıdaki sıcaklıklara dayanıklı olması sebebiyle kızartma yağı olarak da kullanılabilir. Ayrıca suyunun iştah kesici özelliğe sahip olması da kilo vermek isteyenlere fayda sağlayabilir.

Besin Değeri Yönünden Hindistan Cevizi Yağı

Yemek kaşığı miktarındaki Hindistan cevizi yağında 11 gram doymuş yağ vardır. Bu oran oldukça yüksektir. Buna rağmen Hindistan cevizi yağının yüzde altmışından fazlası faydalı yağ asitleri içerir. Bu yağlar orta zincirli yağ asitlerinden olan (laurik, kaprik ve kaprilik) yağ asitleridir.

İşte Hindistan cevizi yağının faydası, doğada ender bulunan bu yağ asitlerini içermesinden kaynaklanmaktadır. Sindirimi kolaydır. Karaciğerde işlenebildiği için yağ olarak depolanması zordur ve daha çok enerji verir. Anne sütünde de bulunan laurik asidi (oranı % 40’tır)içermesi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir; metabolizmanın hastalıklarla ve virüslerle savaşma gücüne katkı sağlar. Kişinin kalp-damar sağlığı ile ilgili risk söz konusu olmadığı sürece Hindistan cevizi yağı faydalıdır.

Ayrıca Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Hangi Hastalıklara İyi Gelir? adlı yazımızı inceleyin!

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

1- Bağışıklığı Güçlendirmede Etkilidir

Hindistan cevizi yağının içeriğinde bulunan laurik asit vücutta (monolaurin denilen) anti viral maddeye dönüşerek, farklı özelliklerdeki mikrop ve virüslerle mücadele eder. Tehlikeli patojenlerden olan stafilokok bakterilerinin yok edilmesinde monolaurinin etkinliği ispatlanmıştır. Helikobakter pilori bakterilerine karşı etkili olduğu da gözlemlenmiştir.

2- Kemiklere Direnç Kazandırır

Saf haldeki Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri kemiklerin esnekliğini arttırır. Kemik bozukluklarının (deformasyon) önüne geçer; kemiklerin etrafını saran bağ dokusunu ve kasları güçlendirir. Ayrıca kemik erimesi (osteoporoz) ve artrit gibi rahatsızlıklarda faydalı olduğu gözlemlenmiştir.

3- Enfeksiyonlara Karşı Savaşır

Hindistan cevizi yağında var olan laurik asit mantar, bakteri, virüs gibi zararlı patojenleri yok etme gücüne sahiptir. Örneğin mantar iltihabının tedavisinde, etkilenen bölgeye Hindistan cevizi yağı uygulandığında olumlu netice alınacaktır. Hindistan cevizi yağında bulunan kaprik asit bulaşıcı virüslerle savaşır. Viral enfeksiyon oluştuğunda doğal Hindistan cevizi yağı tüketilmesi sağlığa yararlıdır.

4- Kolesterolü Düşürür

Hindistan cevizi yağı iyi (HDL) kolesterolü arttıran doymuş yağları barındırır. Bu doymuş yağlar kötü (LDL) kolesterolünün zararlarını azaltır. Bazı araştırmalar Hindistan cevizi yağının kalp sağlığına fayda sağladığını ortaya koymuştur.

5- Diyabet İçin Faydalıdır

Hindistan cevizi yağı içerisinde yer alan laurik asit, diyabet hastalığı olan kişiler için fayda sağlayabilir. Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bazı deneyler orta zincirli yağ asitlerinin insülin direncine karşı koruduğunu göstermiştir. Hindistan cevizi yağı kan şekeri düzeyini düzenleyerek hastalığın etkilerini indirgemeye yardımcı olur.

6- Saç Sağlığına Katkı Sağlar

Hindistan cevizi yağı saçlara mineral yağlardan daha çok etki eder. Şampuanlama işleminin ardından saça sürülüp yaklaşık beş dakika kadar bekletilip daha sonra durulanır. Düzenli şekilde kullanıldığı zaman saçlara parlaklık kazandırır ve güçlendirir. Saçlarda meydana gelen protein kaybını önler.

7- Cildi Besleyerek Onarır

Hindistan cevizi yağının nemlendirici özelliği bulunmaktadır. İçerdiği yararlı asitlerle kuru ciltleri besler. Ayrıca egzama belirtilerini de azaltabilir. Ciltte oluşan çatlakların engellenmesinde faydalıdır. Gebelik kaynaklı çatlakların oluşmaması için günde karın ve basen bölgelerine sürülmesi önerilebilir. Ayrıca dudak çatlaması için de kullanmak mümkündür. Hindistan cevizi yağı gözaltı kremi veya makyaj temizleyici olarak da kullanılabilir.

8- Alzheimer Belirtilerini Azaltır

Alzheimer hastalığında beyinde enerji için kullanılan glukoz oranı azalır. Hindistan cevizi yağındaki yağ asitleri beynin işleyebileceği ketonlar yaratır. Bu ketonlar beyine glukozun işlenmesi için (insüline ihtiyaç duymadan) enerji temin eder. Bu sayede Alzheimer hastalığının henüz başında olan hastaların beyin fonksiyonlarının düzelmesine katkı sağlar.

9- Ağız ve Diş Sağlığı İçin Faydalıdır

Hindistan cevizi yağı, anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Ağız içerisindeki mikroplarla etkili biçimde mücadele eder. Diş etlerinin etrafında bakteri oluşumunu engeller. Ağız içindeki kötü kokularının ve diş çürüğü sorunlarının giderilmesinde katkı sağlar. Bunun olması için Hindistan cevizi yağının doğrudan dişlere sürülmesi gereklidir. Ayrıca gargara da yapılabilir ve bunun olumsuz yan etkisi yoktur.

10- Sindirimi Kolaylaştırır

Anti bakteriyel özelliklere sahip orta zincirli yağ asitleri besin maddelerinin kolay emilimini sağlar. Özellikle yağda eriyen vitaminlerin, magnezyumun ve kalsiyumun emilimine yardımcı olur. Huzursuz bağırsak sendromu, crohn, mide ülseri, kolit gibi sindirim sistemi hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceği de öne sürülmektedir.

11- Kilo Verme Sürecine Katkı Sağlayabilir

Hindistan cevizi yağının iştah azalttığı ve kalori yakmayı hızlandırdığı belirlenmiştir. Düzenli ve uzun süreli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olabileceği iddia edilmektedir. Abdominal (karın bölgesi) obezite sorunu olan kadınlarla yapılan çalışmada, günlük diyete iki çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı eklendiğinde göbek yağını azaltmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Hindistan Cevizi Yağı Kullanımı

Cilt Bakımında Hindistan Cevizi Yağı

  • Tıraş sonrasında nemlendirici olarak kullanılabilir,
  • İçine kristal tuz (Himalaya tuzu) veya toz şeker ekleyerek yüz/vücut peelingi yapılabilir,
  • Makyaj temizliği yapılabilir,
  • Dudak nemlendiricisi olarak kullanılabilir,
  • Tırnak etlerini yumuşatmak için doğrudan tırnaklara sürülebilir.
  • Hamilelik çatlaklarını önlemede kullanılabilir,
  • Masaj yağı olarak kullanılabilir,
  • Duş veya güneşlenme sonrasında nemlendirici olarak kullanılabilir,
  • Tuz ile karıştırılarak veya tek başına, ayak ve dirsek nemlendiricisi olarak uygulanabilir.

Saç Bakımında Hindistan Cevizi Yağı

  • Yoğun saç bakım kremi olarak kullanılabilir; saç uçlarına az miktarda yağ sürülerek taranmalı ve saçlar hafifçe toplanıp gece bu şekilde yatılarak, sabah kalkıldığında yıkanmalıdır.
  • Saç kırıklarını gidermede kullanılabilir; az miktarda yağ saç uçlarındaki kırık bölgelere uygulanmalıdır.
  • Saçların kolay taranması için kullanılabilir; avuç ortası kadar yağ alınarak kuru veya hafif nemli saçın uç kısımlarına yedirerek uygulanmalı ardından taranmalıdır.
  • Elektriklenme ve kabarmayı gidermek için kullanılabilir; az miktarda yağ ovalanarak elektriklenen bölgelere sürülmelidir.

Hindistan Cevizinin Faydaları

  • İdrar yolu iltihaplarına iyi gelir
  • Böbrekleri korur
  • Hemoroidi önleyebilir
  • Tiroit bezinin sağlıklı çalışmasına yardım eder
  • Parazit oluşumuna engel olur
  • Reflü sıkıntısını giderir
  • Kalp ve damar sağlığına faydalıdır
  • Süreğen yorgunluğa fayda sağlar
  • Hormonları düzenler

Ayrıca Erkeklerde Saç Dökülmesine Karşı Şampuan Kullanımı Nasıl Olmalıdır? adlı yazımızı inceleyin!

Hindistan Cevizi Suyunun Faydaları

  • Dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur.
  • Yaşlanmaya ve kansere karşı etkilidir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Mineral yönünden besleyicidir.
  • B grubu vitaminleri içerir.
  • Vücuttaki elektrolit dengesini sağlar.