Zeytinyağı Masajı Nasıl Yapılır?

Minik Tospik yazdı. 30 Haziran 2021 610 okunma

Zeytinyağının faydaları saymakla biter mi hiç... Yemeklere şifa her derde deva bu mucize yağ masajda da on numara etki yaratarak başka mucizelere imza atıyor. Zeytinyağı ile yapılan masaj kas ağrılarını gidererek rahatlamayı sağlıyor; ayrıca iltihap karşıtı özelliğiyle kireçlenmenin önlenmesine katkı sağlıyor ve cildimizi enfeksiyona karşı koruyor. Zeytinyağı masajıyla zihinsel olarak da rahatlama mümkündür.

Bu yazımızda sizlere zeytinyağı masajının ne olduğunu, nasıl yapıldığını, faydalarını ve püf noktalarını anlatan araştırmamızı sunuyoruz.

Zeytinyağı Masajı Öncesi Hazırlık

Zeytinyağı masajından önce hazırlanmak için izlenecek yol şu olmalıdır:

  • Masaj yapmaya başlamadan önce eller dezenfekte edilmelidir.
  • Zeytinyağı masajı yapmak için öncelikle zeytinyağı benmari yöntemiyle ılıştırılmalıdır. Soğuk yağ ile masaj tercih edilmemelidir.
  • Ağrılar üzerinde daha etkili olan ve cilt lekelerini azaltan zeytinyağı masajı için ılık yağın içine, siyah çay ve biberiye karıştırılmalıdır.
  • Masaj yapılan alanın ışığı loş olmalıdır. Loş ışık stresi gidermede masajın etkisini arttırır. Aydınlık ortam tercih edilmemelidir.
  • Masaj yapılacak kişinin yattığı alana temiz ve kalın havlu yerleştirilmelidir.
  • Masaj sırasında el silmek için kullanılacak havlular temiz olmalıdır.

Ayrıca İnsanların Duyamayacağı Sesler ve Frekans Aralığı adlı yazımıza göz atabilirsiniz?

Zeytinyağı Masajının Uygulanması

Masaj yapılacak kişi yüz üstü pozisyonda yatmalıdır. Masajı yapacak kişi temizce yıkadığı ve kuruladığı eline avuç içi kadar zeytinyağı alarak, sırt bölgesini avuç içi dairesel hareketlerle ovmalıdır.

Masaj yapılırken yağın tenle en yoğun biçimde temas etmesi sağlanır. Yağı cilde yedirerek, parmak uçlarıyla omuzlara ve sırtın iki yanına doğru masaj uygulanır. Masaj yapılırken sırtın en alt kısmından boyun hizasına kadar parmaklar yukarı doğru hareket ettirilmelidir. Omurga yanlarında bulunan kaslarda ise baskıyı arttırarak masaj yapılmalıdır. Daha sonra kollar, eller, bacaklar, ayaklar ve parmaklar üzerinde masaj yapılır.

Hoş Kokulu Zeytinyağı Masajı

Hoş kokulu zeytinyağı hazırlamak için de soğuk ortamda bekletilmeyen, ılık zeytinyağı kullanılır. Uygun kap içerisinde 180 ml ılık zeytinyağı ile 15 ml gül yağı, lavanta yağı veya nane yağı eklenerek karıştırılır. Eller yıkanıp kurulandıktan sonra yağ karışımından alınarak, sırtın orta bölümünden yanlara açılan dairesel el hareketleri ile ovmak suretiyle yağ tene yayılır.

Omuzlara yakın bölümde basınç arttırılarak, avuç içiyle ovulur. Sırtın kuyruk sokumuna yakın alt bölümünden enseye dek tek hareketle parmakları yukarı iterek masaj yapılır. Son olarak hoş kokulu zeytinyağı karışımını ellere, ayaklara, parmak aralarına, kollara ve kol altlarına, bacaklara, vücutta selülit bulunan ya da lekeli alanlarına da ince masaj yapılır.

Abhyanga Zeytinyağı Masajı

Uzakdoğululara ait zeytinyağı masajıdır. Vücuda güç kazandırmak, kasları gevşetmek ve stresi yok etmek için uygulanır. Bu masajın uygulandığı dört temel bölge vardır; saat yönünde karın, alın bölgesinde iki kaşın tam ortası, göğüs kafesi kemiğinin alt tarafta bittiği nokta ve ayak tabanları. Bu bölgelerde vurgulanarak yapılan Abhyanga masajı vücudu gevşetir, enerji yollarını açar ve cildin nem oranını yükseltir. Abhyanga masajı, sinir uçlarındaki stresi alır. Sert değildir; kasları ezmez. Masajın asıl hedefi; vücudun enerji dengesini korumaktır. Hatta bebeklere de uygulanabilir. Masajın ardından sıcak duş alınır ya da mümkünse güneşte dinlenilir.

Zeytinyağı Masajı İle Kramp Giderme

Çok sık kramp sorunu yaşayanlarda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Kramp giren bölgeler zeytinyağı ile ovulur. Zeytinyağı masajı, sıkça kramp sorunu yaşayanlar için doğal kas gevşetici etkisi ile kasları gevşetir ve kramp problemini minimuma indirir. Haftada 1 kez bacaklar, ayaklar ve parmaklara uygulandığında kalıcı olarak kramp probleminin giderilmesinde etkili sonuç almak mümkündür. Düzenli aralıklarla zeytinyağı masajı yapıldığında ani kramplara maruz kalmaktan korunmuş olunur.

Zeytinyağı Masajının Yararları

  • Kas ve eklem ağrılarını hafifletir
  • Kişiyi gevşeterek stresi ortadan kaldırır
  • İçerdiği bitki özleri ve vitaminlerle güneş yanıklarına iyi gelir
  • Düzenli kullanımda selülitli görünümü azaltır
  • İçeriğindeki antioksidan özellik sayesinde boyun, omuz ve bel tutulmasını giderir

Bebeklerde Zeytinyağı Masajı

Bebek cildi son derece hassastır. Bebeğin cildine tatbik edilecek yağın ona zarar vermemesi gerekir.  Bebekler yağlara karşı alerji geliştirebildiğinden dikkatli olunmalıdır. Eğer bebeğin alerji hassasiyeti yoksa zeytinyağı masajı yapılabilir. Bebeklerde zeytinyağı masajı, bebeğin avuç içleri ve ayaklarının tabanlarına hafif dokunuşlarla uygulanabilir. Bu dokunuşlar bebek için olumlu sonuçlar yaratacaktır.

Doğrudan zeytinyağı uygulamak yerine bebek ciltleri için uygun özellikte üretilmiş zeytinyağı içeren ürünler de kullanılabilir. Bebek açken ya da yeni beslenmişse masaj yapılmamalıdır. Bebeğin rahat ve huzurlu anlarında; uygulayıcının da kendini iyi hissettiği zamanlarda yapmak daha yararlı olacaktır. Banyo sonrasında yapılan masajlar da bebeğin uykuya geçmesinde olumlu katkı sağlayabilir.

Zeytinyağı Masajı İle Cilde Kazandırılan Vitaminler

Oldukça pahalı olan kozmetik ürünlerinde; yaşlanma karşıtı olarak sunulan krem, serum ya da masklarda kullanılan A, C, E ve K vitaminleri zeytinyağında doğal olarak vardır. Masaj esnasında tüm bu vitaminler cildin yağı emmesi ile cilde aktarılmış olur.

Mucize ürün doğal zeytinyağı ile düzenli masaj yapıldığında, cilde esneklik ve parlaklık kazandırmak, renk tonu eşitsizliğini gidermek ve daha genç görünüme kavuşmak mümkündür.

Zeytinyağı Masajı Yaparken Bunlara Dikkat

  • Ayak başparmaklarına, sırtın orta bölümüne ve topuklara daha yoğun masaj yapılmalıdır.
  • Şakaklara dairesel parmak hareketleri ile uygulama yapılmalıdır.
  • Yüze masaj yaparken dairesel hareketler son derece yavaş ve hassas biçimde yapılmalıdır.
  • Tam rahatlama sağlamak için ayakaltına zeytinyağı masajı yapmak önemlidir. Bu bölgeden geçen sinirlere yağ masajı yapıldığında vücudun genelinde rahatlama sağlanır.
  • Alerjik reaksiyon gösteren ciltlere zeytinyağı masajı uygulanmamalıdır.
  • Masajda yağın gözlerle temas etmemesi gerekir.
  • İşlem öncesinde yağın soğuk olmaması önemlidir.
  • Uygulama alanı konforlu ve temiz olmalıdır.
  • Zeytinyağı masajı için doğal hoş kokulu yağlardan yararlanılmalıdır.

Ayrıca Türkiye’de Rafting Yapılabilecek En İyi 13 Yer adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Zeytinyağı Masajı Uygulamasının Püf Noktaları

  • Masaj uygulanacak kişinin masaj boyunca rahat olması çok önemlidir. Bunun için sakin ortama hafif tempolu müziğe ve loş ortama ihtiyaç vardır.
  • Kişinin uzandığı zeminin sert olması da çok önemli etkendir.
  • Masaj yapılacak kişinin incinme, zedelenme, ağrı ya da hassasiyeti bulunan; huylandığı durumları olup olmadığı önceden öğrenilmelidir.
  • Masaja başlamadan önce el altında temiz havlular bulundurulmalıdır.
  • Masaj sırasında omurganın kenarlarında bulunan büyük kaslara daha fazla baskı uygulanmalıdır. Bu alanda özel yoğurma teknikleri uygulanması daha etkili sonuçlar verir, çünkü bu bölgeler stres bölgeleridir.
  • Kollar, eller ve parmaklara narin hareketlerle masaj yapılmalıdır.
  • Ayak bölgesinde başparmaklar ile baskı uygulayarak bölgedeki kaslar rahatlatılmalı, ayak kemerlerine daha fazla kuvvet uygulanmalıdır. Stres ve gerginlik bu bölgede daha fazla yoğunlaşır.
  • Masaj yaparken kesinlikle acele edilmemelidir. Bedenin her bölgesinde yavaşça, nazikçe, uzun ve akıcı masaj uygulanmalıdır.
  • Masaj sonrasında duş alınması en iyi etkinin alınması için gereklidir.