Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Cahil Uzman yazdı. 12 Ocak 2022 315 okunma

Soğuktan bıktığımız uzun kış mevsiminin ardından özlemle kavuştuğumuz yaz mevsiminin ne yazık ki sivrisinek ısırıkları ve kaşıntılarıyla geçmesi belki de en kötü yanıdır. Özellikle aşırı sıcak iklimlerde ve deniz veya benzeri su birikintilerinin yakınında yaşıyorsak hayatta kalmak için kan emme ihtiyacı olan sivrisinekler en büyük sorunumuz olur. Nemli ve yeşil alanlarda sıklıkla karşılaştığımız sivrisineklerin ısırdığı bölgelerde meydana gelen küçük şişlikler, çoğunlukla kaşıntıya, hatta kimi zaman enfeksiyonlara neden olur. Neyse ki çoğu zaman nasıl ısırıldığımızı bile anlamadan başlayan kaşıntılar için bazı çareler mevcut. Siz de yaz mevsiminde uykusuz gecelere sebep olan sivrisinek ısırıklarından bıktıysanız, sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer, sivrisinek ısırığına ne iyi gelir sorularının cevabını sizler için derledik…

Sivrisinek Isırığı Niye Kaşındırır?

Nasıl insanların hayatta kalması için beslenme gibi temel ihtiyaçları varsa, sivrisineklerin de hayatta kalması için kan emmeleri gerekmektedir. Bu sebeple sıcak havaların gelmesiyle sivrisinekler daha fazla kan depolayabilecekleri ortamlarda bulunmaya başlarlar. İşte yazın her yerde karşımıza çıkan bu sivrisineklerin bizleri ısırması aynı zamanda tükürük salgılamalarına yol açar. Sivrisineğin ürettiği salgıya karşı koymak için insan vücudu harekete geçer. Bu hareketin bizim hissettiğimiz tarafı ise kaşıntıdır.

Sivrisinek Isırığı Kaşıntısı İçin Doğal Çözümler Nelerdir?

Çoğu zaman o an farkında olmadığımız sivrisinek ısırıkları daha sonra, hatta çoğu zaman gece yarıları, bizleri kaşındırmaya başlar. Ancak sivrisinek ısırığı kaşıntısının doğal çözümleri mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tuzlu Su

Vücudumuzdaki sivrisinek ısırığını fark ettiğimizde verdiğimiz ilk tepki genellikle o bölgeyi sert ve hızlı şekilde kaşımak olur. Fakat bu hareket oluşan şişliğin daha da kabarmasına yol açar, hatta çoğu zaman kanatmamıza bile neden olabilir. Tuzlu su yöntemiyle yanma hissini azaltmanın yanı sıra kısa süre içinde kaşıntıyı da geçirmeye çare bulabiliriz.

  • Buz

Yaz mevsiminde kolayca ulaşılabilmesi ve zahmetsiz olması açısından en çok tercih edilen yöntemlerden biri de buz uygulamasıdır. Kaşıntı hissi çok fazlaysa ya da başka uğraştırıcı yöntemler için vaktiniz yoksa, bir adet buzla sivrisinek ısırığının yarattığı rahatsızlığı hafifletmek mümkündür. Öte yandan, günlük ufak kazalarda olduğu gibi, buz torbasını minimum yarım saat şişlik üstünde bekleterek kabarığı indirebilirsiniz. Ancak bu yöntem uygulanırken soğuğun hassas ciltlere zarar verebileceğini unutmamak gerekir.

  • Diş Macunu

Günlük hayatımızda sivilce gibi sıklıkla yaşadığımız pek çok problem için kullanılabilen diş macunlarıyla sivrisinek ısırığı kaşıntılarını geçirmek mümkündür. Özellikle aşırı kaşınmanın yol açtığı ağrılı şişliklerde ufak miktarda diş macunun yardımı olacaktır. Bu yolla aynı zamanda yanma hissini de hafifletebilirsiniz.

  • Elma Sirkesi

Yararları saymakla bitmeyen elma sirkesi elbette sivrisinek ısırıklarına da iyi gelmektedir. İçerisinde barındırdığı asit aracılığıyla kısa sürede enfeksiyonlara iyi gelir. Ancak elma sirkesini direkt olarak şişliğin üstüne boca etmek yerine, pamuk yardımıyla ve kısa aralıklarla uygulamak daha sağlıklıdır.

  • Limon

Halk arasında belki de en çok bilinen ve tercih edilen limon yöntemini genellikle kolonyalar aracılığıyla uygularız. Ancak limonun kendisi de kaşıntıları hafifletmek için birebirdir. Yapısı gereği şişlik ve kaşıntıları hızlıca çözen limon sayesinde yaz mevsimini daha rahat geçirebilirsiniz. Tabii aşırı hassas ciltler için bu yöntemin uygulanması sonucun daha kötü olmasına yol açabilir.

  • Soğan

Yemeklerimizin olmazla olmazı soğan aynı zamanda alternatif tıpta da yararları bulunur. Kokusundan rahatsız olmadığınız sürece, en kolay ulaşabileceğiniz tedavilerden biridir. Ortadan ikiye ayırdığınız soğanı sivrisinek ısırığının üstüne 1 dakika kadar uyguladığınızda kaşıntı hissi büyük oranda kaybolacaktır. Fakat uygulamadan sonra ısırığın olduğu bölgeyi güzelce temizlemeyi unutmamalısınız.

  • Aspirin

Sivrisinek ısırığının şişmesini engellemek adına akla ilk gelen yollar arasında bulunan aspirin çoğu evde bulunur. Özellikle sert hareketlerle kaşımadan dolayı yaraya dönen ısırıkların tedavisinde, 1 aspirinin 1 çay kaşığı suda eritilerek yaraya sürülmesi faydalı olacaktır. Bu zahmetsiz yöntemle kaşınma hissiniz de büyük oranda azalacaktır.

  • Fesleğen

Biberiye ve fesleğen benzeri bitkiler sivrisinek ısırığının olduğu bölgeler için son derece faydalıdır. Birkaç fesleğen yaprağını güzelce ezerek şiş bölgeye sürebilirsiniz. Fesleğen bulamadığınızda taze nane ya da adaçayı gibi bitkilerin yaprakları da kaşıntı için etkili olabilir. Öte yandan özellikle fesleğenin olduğu ortamlara sivrisineklerin gelmediği bilinir.

  • Bal

Balın antibakteriyel özelliği bulunur. Dolayısıyla ufak miktarda balı ısırığın olduğu bölgeye uyguladığınızda kısa sürede kaşıntı geçecektir.

  • Çay Poşetleri

Özellikle ısırığın meydana getirdiği şişliği geçirmede etkilidir. Ayrıca çay içtikten sonra arta kalan poşetleri buzlukta birkaç dakika beklettikten sonra hem soğutucu hem de çay etkilerinden aynı anda yararlanabilirsiniz.

  • Nane-Limon

Hem nanenin hem limonun ayrı ayrı sivrisinek ısırıklarına iyi geldiğini daha önce belirtmiştik. İki buluştuğunda nasıl etkiler yaratabileceğini tahmin edersiniz… Bir bardağa doldurduğunu suyun içine birkaç nane yaprağı ve biraz limon suyu ekleyerek sivrisineklerden kolaylıkla kurtulmak mümkündür. Dilerseniz bu karışımı vücudunuza da uygulayarak doğal sinek kovucu yapabilirsiniz.

  • Lavanta

Sivrisineklerin sizden veya ortamdan uzaklaşması için etkili oldukları gibi hali hazırda ısırılmış bölgelerin tedavisi için de etkilidir. Özellikle hassas cilde sahip kişiler ve küçük çocuklar için en sağlıklı yöntem olduğu söylenebilir.

Sivrisinek Isırığı Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Her yaz mevsiminde karşılaştığımız için genellikle sivrisinek ısırıklarının önemsiz ve olağan olduğunu düşünürüz. Ancak bu ısırıklar ciddi enfeksiyonlara, rahatsızlıklara ve hatta ölüme varabilen sonuçlara neden olabilir. Özellikle açık alanda çalışanlar, bağışıklığı düşük olanlar ve sıklıkla seyahate çıkanlar sivrisinek ısırığı enfeksiyonlarına yakalanabilirler.

Sivrisinekler ısırdıktan sonra kuluçka süresi ortalama 2-6 gün aralığında değişir. Kuluçka süresi sonunda eklem ağrısı, ishal, kusma, vücut döküntüleri veya baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca diyabet, hipertansiyon, böbrek hastalığı ve kanser gibi ciddi kronik hastalıkları olanların, sivrisinek ısırıkları sonucunda daha ciddi enfeksiyon semptomları yaşamaları mümkündür. Bu kişilerin yaşadığı semptomlar nörolojik hastalık belirtileri olarak gruplandırılabilir. Genel olarak baş ağrısı, yüksek ateş, ense sertliği, konsantrasyon bozukluğu, titreme nöbetleri, felç ve koma gibi belirtilerden bahsedilebilir. Sivrisinek ısırığı enfeksiyon belirtilerine rastlandığında zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekmektedir.