Arkadaşa Hediye 9 Kitap Önerisi

Cahil Uzman yazdı. 26 Nisan 2022 1.069 okunma

Yakın çevredeki kişilere, hele arkadaşlara hediye edilebilecek en güzel şey kuşkusuz ki kitaptır. Kitap okuma oranının gün geçtikçe azaldığı dönemlerden geçiliyor olsa da eminiz ki hala etrafınızda kitap okumanın hazzını -sözgelimi- sosyal medyaya değişmeyen arkadaşlarınız vardır. Bilhassa yakın arkadaşlara kitap hediye etmek bize göre benzersiz güzellikte, on numara harekettir. Kitap tamam da hangi kitap diyorsanız da, işte o iş bizde!

Arkadaşınız için ne kitap seçeceğinize karar vermenizi kolaylaştıracak, az ama öz seçeneği bu yazımızda sizin için kaleme aldık. İster kitabevlerinden ister internet mağazalarından hediye kitap önerisi olarak sunduğumuz bu kitaplara ulaşmanız da mümkün üstelik. Sizin için derlediğimiz önerileri inceledikten sonra kafanızdaki soru işaretlerinin yok olacağına inanıyoruz.

1. Dans Zamanı

Hikaye 1982 yılında başlıyor. Londra’nın yoksul bölgelerinden birinde dans derslerinde tanışan iki melez kız çocuğudur başkarakterler… Biri hem çok iyi dansçı ve aynı zamanda aşırı derecede özgürlüğüne düşkün, hem de her zor koşulda ayakta durmayı; hayatta kalmayı başarma yeteneğine sahip asi biridir. Diğerinin yeteneği ise dünyayı gözlemlemek; çelişkileri görüp anlamaktır. Dostlukları zaman zaman kesintiye uğrasa da bu iki kız çocuğu arasındaki onları yıllarca birbirine bağlayan ortak paydalar ve gizli rekabet unsuru olan farklılıklar onları seçimler yapmaya ve apayrı noktalara ulaşmalarına yol açacaktır. Hangisinin daha mutlu ya da başarılı yahut daha özgür olduğunu ise ikisi de belki hiçbir zaman bilemeyecektir.

Ödüllü yazar Zadie Smith’e ait ve ustalık çağı eseri olarak nitelenen ve ilk basım yılı 2018 olan Dans Zamanı; Londra’nın kendine has sesleri olan kenar mahallelerinden Batı Afrika’da çok farklı ritimlerin yaşadığı sokaklara açılıyor. Çılgın fakat adil olmayan dünyalarındaki dostluk, dans ve müziğin hikayesi anlatılıyor. En yakın arkadaşınıza hediye edebileceğiniz en iyi, arkadaş temalı kitaplardan…

2. Liseden Arkadaşlar

Küçükçekmece’nin eski ve küçük mahallelerinden birinde yetişen Selçuk, artık büyüdüğüne inanarak lise hayatı ile hayatında yeni sayfalar açacağının hayallerini kuruyor. Mahalle kültürünün henüz yok olmadığı, her çocuğun ilk arkadaşlarını okuldan önce mahallede edindiği, bakkala gitme bahanesiyle evden çıkılıp sokaklarda arkadaşlarla oyuna dalındığı zamanlardır. ‘Süper Lise’ye giderek beladan ve çetecilik işlerinden uzak kalacağını düşünürken olaylar çok da umduğu gibi gelişmez. O uzak durmaya çalıştıkça yakın arkadaşlarının da istemeden sebep olmasıyla kendisini belanın göbeğinde bulur…

Yazar Selçuk Aydemir’in 15 yaşındaki genç ergenin gözünden arkadaşlığı, ilk aşkı, hayal kurmayı, aile ve mahalle kültürünü anlattığı hikayenin arka planında Selçuk ve arkadaşlarının okulun belalısına yönelik sergiledikleri mizah dolu mücadeleleri var. Lise sıralarını özleyenler için sıcacık ve bolca güldüren kitap, 2017 yılında yayınlanmış.

Nostaljik zamanların dostluklarını hatırlamasını istediğiniz arkadaşınız varsa bu hediye kitap doğru seçimdir.

3. Havva'nın Üç Kızı

Şirin, Mona ve Peri adlarındaki üç kadın vasıtasıyla inanç, inançsızlık, arayışlar ve aşka dair ne varsa onun yolculuğu var bu romanda. Biri günahkar ve inkar eden, biri inanan ve iman eden, diğeri tereddüt içinde ve şaşkın; birbirinden bu kadar farklı üç genç kadının bir araya gelişleri arkadaş olmalarına engel midir? Ya kız kardeş? Tanrı, bilim, kimlik ve aidiyet; Doğu/Batı ikilemi; karizmatik aşk adamı; skandallar ve sarsıcı aşklar… Hikaye hem Türkiye ve Avrupa arasında hem de geçmiş ve günümüz arasında gidip geliyor. Çağımızın en çok tartışılan konularından birini zorlu karakterler ile ele alıyor.

Hediye edeceğiniz arkadaşınızın hızlıca okuyabileceği ve kolay unutamayacağı bu kitap 2016 yılından ve ödüllü, usta yazar Elif Şafak’tan.

4. Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım

Napoli Romanları serisinin ilki olan hikaye 1950’li yıllarda İtalya’da geçmektedir. Fakir mahallenin çocukları olan fazlasıyla duyarlı ve çok akıllı iki genç kız olan Lenu ve Lila’nın dostluk öyküsüdür anlatılan. Yaşadıkları çevrede hüküm süren ve onları boğan erkek egemen kültür; buyurgan ve duyarlılıktan uzak aile yapıları ve mahrumiyet içindeki yaşama karşı teselliyi birbirlerinde bulmaktadırlar. Dönemlerine göre sıra dışı karakterler olan bu iki genç arkadaş yaşları büyüdükçe onlara dayatılmış olan yaşam biçimini ve değerleri sorgulayacak, kabul etmek istemeyeceklerdir. Her tür fedakarlığı göğüsleyip kadın olarak tutku duydukları şeyleri yaşamak için mücadele vereceklerdir.

İtalyan Elena Ferrante’nin Napoli Romanları serisinin bu ilk kitabı 2011 yılında yayın hayatına girmiş, tüm dünyada fenomen olmuş ve çok sayıda dile çevrilmiştir. En cesur arkadaşınıza hediye edin, pişman olmayacaksınız…

5. Ateşböceği Yolu

Sevgi ve bağlılık üzerine kaleme alınmış etkili ve unutulması zor... 2008 yılında yayınlanan kitap, 70’lerde başlayıp 80’lerde devam eden, dönemlerin enerjisini ve heyecanını gözler önüne seren, Tully ve Kate isimlerindeki iki arkadaşın henüz küçük yaşlarda iken başlayan ve sonsuza kadar sürmesi için birbirlerine söz verdikleri muhteşem dostluğunun hikayesini paylaşıyor. Ana tema hikayede öyle derinlemesine işlenmiş ki, okuyucu iki kadın arasındaki dostluğu iliklerine kadar hissediyor.

Dünya çapında 4,5 milyonun üzerinde kopyası satılan ve 45 dilde yayınlanan The Nightingale isimli romanın usta yazarı Kristin Hannah’ın muhteşem kitabı… Arkadaşa verilebilecek en güzel kitap hediyesi, net!

6. Uçurtma Avcısı

Çocukluğu birlikte geçen Hasan ve Emir adlı karakterlerin yürekleri sızlatan öyküsünün kaleme alındığı kitap Afganistan’da yaşanan siyasi kaos ve iç savaşların gölgesinde yaşanan insanlık dramlarını gözler önüne seriyor. Dostluğu yanı sıra baba sevgisinin, özverinin, yalanın ve hainliğin de ustalıkla işlendiği kitapla dünya coğrafyasında, zamanlar arasında yolculuğa çıkıyor okuyucu. Evrensel teması ve onur mesajı ile zihinlere kazınası bu kitapta; ait oldukları sosyal sınıflar nedeniyle birbirinden çok ayrı koşullarda büyüyen iki çocuktan Emir’in babası Afganistan’da yaşadıkları bölgenin tanınmış ve zengin kişilerindendir.

Hasan’ın babası ise Emir’in babasının yanında çalışan hizmetkardır. Emir’e koşulsuzca sevgi ve sadakat besleyen Hasan’a karşılık Emir sürekli olarak Hasan’ı aşağılamaktadır. Günün birinde bölgenin Uçurtma Şenliği’nde Emir’i mutlu etmek için Hasan’ın yaptığı fedakarlık kötü olayla neticelenir; Emir bu olaya tanık olmasına rağmen müdahale etmez ve düşmanca davranışlarını sürdürür. Sovyet işgalinin ardından ülkeden göç eden pek çok aile gibi Emir de ailesiyle birlikte yurtlarından ayrılmak zorunda kalır. Gittiği ülkede yoksul yaşamlara maruz kalan Emir, Hasan’a yaptığı eziyetler aklına geldikçe vicdan azabı duymakta iken bir gün hiç beklenmedik şekilde çocukluk arkadaşı Hasan’dan haber alır ve derhal toplanıp Afganistan’a döner. Döndüğünde öğrendiği bazı gerçekler Emir ve Hasan’ın hikayesini baştan sona değiştirecektir.

Afgan asıllı yazar Khaled Hosseini’nin 2003 yılında kaleme aldığı ve kendi hayatından izlerin de bulunduğu, ilk romanıdır.

7. Martı Jonathan Livingston

Masal türünde kaleme alınmış olan kitapta Martı Jonathan’ın yaşamı, uçuş denemeleri gibi olayların anlatıldığını görüyoruz. Aslen insan ders verme amacı güden ve insanın kendi sınırlarını aşabileceğini tema edinen kitabın hikayesi şöyledir: Tüm martıların amacı uçmaktan daha çok, yemek aramaktır. Ancak Martı Jonathan Livngston için ise uçmak amaçtır ve yeni şeyler öğrenmeye açtır. Bu özelliği nedeniyle diğer martılar onu aralarına almamaktadırlar. Cennet olduğunu sandığı yere uçuş yaptığında Sullivan ile tanışır. Beraber uçuş denemeleri yaparlar. Dostluğa çok önem veren Sullivan Jonathan ile kardeş olur. Ardından Chiang adında yaşlı ve bilge martıyla tanışır. Bilge martıdan oranın cennet olmadığını, cennetin “yer” olmadığını ve cennete ancak mükemmel olarak varabileceğini öğrenir…

Yazar Richard Bach, kitabında öğrenmenin sonsuzluğunu vurgulayarak insanın kendini sınırlamaması gerektiğini ortaya koymaktadır. Zamansız klasik haline gelen kitap ilk kez 1972 yılında çıkmış olmasına rağmen, hala dünya çapında hala ilgi görmektedir.

8. Küçük Prens

Küçüklerden daha çok büyükler için yazılmış “çocuk kitabı” olan Küçük Prens kitabında, kendi dünyasında ve galaksisinde sadece tek gül ile beraber yaşayan Küçük Prens'in başka galaksileri merak edip, gezmek için tek gülünü tek başına bırakarak yaptığı yolculuk anlatılmaktadır. Bu yolculukla ilgili olarak vurgulanmak istenen şey 'büyümek'tir. İnsanların büyüdükçe, yaşı ilerledikçe temel ve insana dair değerlerden uzaklaşmaları hatta yozlaşmaları Küçük Prens'in dilinden aktarılmıştır.

Kitabın yazarı Antoine de Saint-Exupery aslen pilot olup geçirdiği uçak kazasının ardından çölde yaşam savaşı vermiş ve mucizevi biçimde yaşama tutunmayı başarmıştır. 1943 tarihli kitabın “çöl” detayında yazara ait otobiyografik unsurlar yer alıyor. Büyümüş fakat içindeki çocuğu öldürmemiş o arkadaşınıza hediye edebileceğiniz kitap işte bu kitap!

9. Çavdar Tarlasında Çocuklar

Roman, ergenlik çağındaki gencin dünyayı nasıl algıladığını ve yetişkin düzenine karşı duyduğu isyanı anlatıyor. Holden Caulfield adındaki liseli çocuğun okuldan atılmasıyla başlayan ve evden uzaklaşması sonrasında başına gelenlerin anlatıldığı hikayedir. Ailesinden uzakta geçen üç gün boyunca yaşadığı olayların yanı sıra aile ve arkadaş ilişkilerinde yaşadığı sorunlar da ele alınıyor. Yetişkin dünyasına hissedilen isyan duygusu ve Noel arifesinde yaşadığı talihsizliklerin psikiyatrik tedaviye yol alan öykünün başarılı kurgusu ve dili, okuyucuyu ele geçiriyor.

Yazar Jerome David Salinger’a ait olan kitap yazarın tek romanıdır. 1951 senesinde ilk yayınlandığı zamanlardan günümüze ulaşmayı başarmış ve klasik haline gelmiştir. İlk gençlik travmalarının onarılmasına vesile olmak istediğiniz arkadaşınız varsa şayet bu kitap hediyesi önerimiz yerinde tercih olacaktır.

Umarız aradığınız yanıtı bulmuşsunuzdur ve arkadaşınıza hediye edeceğiniz kitaplardan biri bu listede vardır...