Dizisi Yapılmış Yerli Kitaplar
Cahil Uzman yazdı. 18 Şubat 2021 1.288 okunma
Film dünyasında önemli yer kaplayan dizi sektörü, yapımı gerçekleşmiş pek çok konu ile gündemimize taşınmaya devam ediyor. Günümüz koşullarında bilhassa yaşanmış öyküler veya roman türünde yazılmış pek çok kitap, içeriğindeki özgünlük nedeniyle yapım şirketleri ve yönetmenlerce incelemeye alınmakta. Özellikle Türk dizileri, başta Arap ülkeleri olmak üzere, Avrupa, Asya, ve İskandinav ülkeleri tarafından oldukça rağbet görmeye başladı. Hatta, bu dizilerde yer alan bazı oyuncularımızın ünü sınırların ötesine bile taşındı. Bir dönem Brezilya dizilerinin başı çektiği arkası yarın tadında pembe diziler ve sezonlar halinde yayınlanmış pek çok dizi yapımlarıyla kendi sektörümüz artık yarışır hale geldi diyebiliriz. Özellikle 2000’li yıllarda yapımına başlanan ve roman uyarlaması olan bazı eserler de bu konuda ipi göğüslemiş durumdadır. İzlendiği senelerde büyük ilgi gösterilen, roman uyarlaması bu dizilerin oluş sürecini sağlayan dizisi yapılmış yerli kitaplar nelerdir, onları şimdi başlıklar halinde sunacağız.
Aşk-ı Memnu
Aşk-ı Memnu ya da günümüzdeki adıyla Yasak Aşk, Halid Ziya Uşaklıgil’e ait bir roman. Bu roman 1899 senesinde İkbal Kütüphanesi yayınevi tarafından yayınlanmış olan realist bir eser olarak dikkat çekmiştir. Kitabın, yayınlandığı sene döneme ait Servet-i Fünun dergisinde basın yoluyla tanıtımı yapılmıştır. Ayrıca Osmanlıca yazılan Aşk-ı memnu romanında ağır bir dil kullanılmıştır. Farsça ve Arapça ifadelerin de yer bulduğu roman, batılı tarza yakın bir roman olduğu için o dönem edebi çevrelerce dikkat çekmiştir. Roman, İstanbul’un genel yaşantısını, toplumsal yapısını, sınıfsal farklılığa sahip bazı kesimleri anlatmaktadır. Kitabın Latin harfleriyle basımı ise 1939 yılına denk gelmektedir. Diziye çevrildiği 2008 senesinde büyük sükse yaratmış olan Aşk-ı Memnu isimli romanın 2009 Mart ayından itibaren yeni baskıları piyasaya sürülmüştür. Romanın hikayesine gelince, Melih Bey ve takımı ailesine mensup bilinen Firdevs Hanım’ın Bihter ve Peyker isminde iki kızı vardır. Firdevs Hanım’ın eşi karısının yasak ilişkisini fark edip kalp krizi geçirerek vefat eder. Kızları ve Firdevs Hanım arasındaki uçurum artmaya başlar. Firdevs Hanım’ın dönemin zengin iş adamlarından Adnan Bey ile evlenmek isteyişi fakat Adnan Bey’in Firdevs Hanım’ın küçük kızı Bihter’ e olan sevdası sonucu evlenmesi, durumu karışık hale getirir. Adnan Bey, yaşadığı konakta, bir kız ve erkek evlada sahip, aynı zamanda yeğeni Behlül ile aynı evde yaşamaktadır. Zamanla evlilikten bunalan Bihter’in Behlül ile yakınlaşması ve aralarında doğan yasak aşkla birlikte Firdevs Hanım’ın konağa yerleşmesiyle olaylar gelişir. Romanın ilk dizi uyarlaması ise 1975 senesinde Halit Refiğ yönetiminde TRT de yayınlanmış, Müjde Ar, Salih Güney başrollerde oynamıştır. Dizi, hikaye konusuna birebir uyarlanmıştır. 2008 tarihli dizi ise, Ay Yapım şirketince Kanal D ekranlarına taşınmış ve oldukça ilgi toplamıştır. Başrollerde, Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ ve Selçuk Yöntem yer almıştır.
Ayrıca eski Türklerde kutlamalar, festivaller ve şenlikler hakkında bilgilere de bakabilirsiniz.
Yaprak Dökümü
Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserlerinden Yaprak Dökümü adlı eser 1930 yılında Muallim Halit Kitabevi tarafından yayınlanmıştır. İkinci baskısı 1941 yılında çıkan eserin, telif haklarını 2008 senesinde alan İnkilap Yayınevi ile devam eden romanın 56. baskısı tamamlanmıştı. Hikayede 5 çocuğu ile mazbut bir yaşam süren eski kaymakam Ali Rıza Efendi ve eşi Hayriye Hanım’ın toplum hayatındaki değişikliklere karşı aile hayatını korumada yetersiz kalışı, kutsal gördükleri aile düzeninin bozulması anlatılmaktadır. Eser yayınlandığı senelerde oldukça ilgi görmüş, pek çok tiyatro ve gösteri sanatlarında eser olarak sahnelenmişti. Başrollerini Fatma Girik, Ediz Hun, Cüneyt Gökçer ve Semiramis Pekkan’ın paylaştığı aynı adlı eser, film olarak 1967 senesinde ekranlara taşındı. Aynı romanın dizi versiyonu olarak ilk uyarlandığı zaman ise 1988 yılında Ayhan Önal’ın yönetmenliğinde, TRT ekranlarında, Kerim Afşar ve Tarık Tarcan’ın başrollerini üstlendiği yapımla gelişmiştir. Değişime karşı direnen bir aile reisi ve aile bağının temel prensibi olan güven ve paylaşım duygusundan yoksun bir anne ve modern hayata uyum sağlamak anlamında özgür bir yaşantıya özenen çocukların yer aldığı eser, dizi sektörüne geçişiyle daha geniş kitlelere ulaştı. En son 2006 yılında Kanal D ekranlarında gösterilen dizinin başrollerinde Halil Ergün, Güven Hokna yer almıştır.
Çalıkuşu
Yine bir Reşat Nuri Güntekin klasiklerinden olan Çalıkuşu romanı, 1922 senesinde gazete ve mecmualarda tanıtılmış, Vakit Yayıncılık tarafından 1923 yılında basımı yapılmış bir romandır.
Dönemin şartlarını ve imkanlarını yansıtan ve Eski Türkçe’nin izlerinin görüldüğü bu roman aynı zamanda yazar Necati Cumalı tarafından tiyatro sahnesine aktarılmıştır. Bir subay kızı olan filmin baş kahramanı Feride, Besime teyzesinin köşkünde tanıyıp sevdiği oğlu Kamran ile nişanlanır. Yurt dışına elçilik görevi için gönderilen ve 3 yıl sonra dönen Kamran ve Feride düğün planları yapar. Düğün günü, bir kadının getirdiği esrarengiz mektupta Kamran ve Münevver ismindeki hasta bir kızın ilişkisini öğrenen Feride, bütün planları iptal edip, Kamran’dan ayrılır ve kaçar. İdealist bir eğitimci olup Anadolu’nun münferit bölgelerinde muallime olarak görev yapmaya çalışan Feride’nin güzelliği başına beladır. Bürokratik engeller ve toplumu yansıtan insanların baskıcı tutumlarıyla baş etmek zorunda kalır. Zeyniler köyünde kimsesiz Munise isimli bir öğrenciyi evlat edinen Feride, tüm sevgiyi ilgiyi onda bulmaya çalışır. Fakat onu da bir hastalık sonucu kaybeder. Kurtuluş savaşı döneminde hasta bakıcılığı da yapan Feride’nin hayatı Miralay Hayrullah Efendi’nin karşısına çıkmasıyla değişir. Zamanla yaşadığı zorluklar içinde Feride, Kamran’ı unutmak bir yana dursun, verdiği kararlarından pişman olmuştur. Roman 1966 senesinde Osman Fahri Seden’in yönetmenliğinde ilk kez dizi olarak ekranlara taşındı. Çalıkuşu’nun Feride karakteri 1966 senesinde Türkan Şoray’ın başrolde oynadığı bir film olarak ekranlarda yer aldı. TRT dizisi olarak 1986 senesinde Çalıkuşu Feride’yi oyuncu Aydan Şener canlandırmıştır. Aynı eser 2013 senesinde Fahriye Evcen’in oyunculuğunda dizi olarak yeniden ekranlara gelmiştir.
Hanımın Çiftliği
Bir Orhan Kemal klasiği, Hanımın Çiftliği var sırada. Hanımın Çiftliği, ilk cildi 1958 yılında yayınlanmış olan “Vukuat Var” adlı eserin kitap üçlemesinden biridir. Popüler kültürün izleri romanda belirginleşmiştir. Çukurova’da yaşanan olayların örgüsünün yer aldığı romanda, sosyal sınıflar arasındaki mücadeleler, Güllü isminde orta sınıf bir ailenin kızının, zengin bir yatırımcı ile evlenmesi ve sonunda Hanım unvanını almasıyla gelişir. Geldiği çiftliğe hanım olarak yerleşen Güllü’nün yaşadığı yere uyum sağlamadaki sorunlarına, kendisinden yaşça büyük eşi Muzaffer Bey’in köylülerle olan mücadelesine ve tanıklığına da yer verilmiştir. Pusuya düşüp öldürülen Muzaffer Bey’in ölümünden sonra Güllü çiftliğin artık yeni sahibidir. 1961 senesinde dram türünde yayınlanmış bir eser olan Hanımın Çiftliği, gerçek hayat öyküsünden uyarlanmıştır. Hanımın çiftliği adlı eser, dizi olarak ilk TRT-1 ekranlarında 1990 senesinde gösterildi. Başrollerini Fikret Hakan, İlknur Bozkurt’un yer aldığı dizi, 8 bölüm halinde yayınlandı. Aynı filmin yönetmenliğini Ünal Küpeli üstlenmiştir. Hanımın Çiftliği adlı eser yakın tarihimizde yine diziye uyarlanmış, Faruk Teber’in yönetmenliğinde Kanal D ekranlarında 2009 senesinde gösterilmiştir. Bu dizinin başrollerinde ise Mehmet Aslantuğ, Özge Namal ve Caner Cindoruk yer almışlardır.
Dudaktan Kalbe
Reşat Nuri Güntekin eserlerinden olan Dudaktan Kalbe, sevgi, aşk temalarını içeren 1925 senesinde yayınlanmış bir kitap, bir keman sanatçısı olan Kenan, aşka inancını yitirmiş biridir. Dayısının sıkı disiplini altında yetişen Kenan, kendisini görmeden müziğinden etkilenmiş olan Lamia’nın ona olan hayranlığını küçümsemektedir. Fakat bir süre sonra aşık olduğu Lamia onun aşkına inanmaz. Kenan’dan çocuk bekleyen Lamia ise başka bir evlilik yaparak Kenan’ı kahreder. İmkansız aşkın zorluğu ve hassasiyetini konu olarak işlemiş bu roman ilk olarak 1951 senesinde Sadan Kamil yönetmenliğinde filme uyarlandı. Cüneyt Arkın ve Hülya Koçyiğit’in oyunculuğunda 1964 yılında Ülkü Erakalın yönetmenliğinde film olarak devam eden yapımın diziye aktarılması ilk kez 1989 yılında Lale Başar, Tarık Tarcan’ın oyunculuğunda, Okan Uysaler yönetmenliğinde gerçekleşti. 2004’te Gökhan Arsoy ve İpek Tuzcuoğlu’nun yer aldığı dizinin yönetmenliği yine Ülkü Erakalın’a aitttir. Nostaljik romantizm ögelerini barındıran, duygusal replikler içeren romanın dizi halinde yakın tarihte ekrana gelmiş olan yapımı ise 2007 senesinde Burak Hakkı, Aslı Tandoğan’ın oyunculuğunda, Andaç Haznedaroğlu yönetmenliğinde çekilmiş ve oldukça ilgi görmüştür.
Kurt Seyit ve Şura
Nermin Bezmen’e ait bir eser olan Kurt Seyit ve Şura, yazarın dedesinin hayat hikayesini konu alan bir romandır. 1992 senesinde PMR yayıncılık tarafından yayınlanan romanda duygusal ögeler yer tutmaktadır. Kırımlı bir ailenin oğlu olan Seyit, zamanı gelince Çar’ın en büyük subaylarından biri olmuştur. Soylu bir ailenin Rus kızı olan Şura ile Petersburg’ta tanışan Seyit’in aşkını konu alan eserde, tanışmalarına vesile olan Petro adlı arkadaşlarının sinsi oyunları da hikayede yer alan bir başka unsurdur. Dram türü bir eser olan Kurt Seyit ve Şura, 2 sezondan toplam 21 bölümle Kerem Çatay yapımcılığında ekrana yansımış bir Türk dizisidir aynı zamanda. Türkiye, Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerde mekansal çekimleri yapılan dizi STAR TV de ekrana gelmiştir. Başrollerde Kıvanç Tatlıtuğ, Farah Abdullah Zeynep yer almıştır.
Bugünün Saraylısı
Refik Halit Karay’ın romanı Bugünün Saraylısı 1954 senesinde yayınlanmış bir aşk hikayesini konu edinmiş eserlerden bir tanesi. Geçim sıkıntısı içinde yer alan Ata, kalan mal varlığı olan konağı da satışa çıkarmak zorundadır. Zor günlerde yanında olmayan eşi Üftade ve kızı Feride ile zor günlerde kendini tek başına hissetmektedir. Yıllar önce sevdiği insanı elinden alan kişi olan Yaşar’ın konağı satın almak istemesi ve orada yaşamaya karar vermesiyle Ata kendi çaresizliğiyle yüzleşmek zorunda kalır. Kudret Sabancı’nın yönetmenliğinde 2013 senesinde diziye aktarılmış olan eserde başrolleri, Selçuk Yöntem, Nazan Kesal ve Serhat Teoman paylaşmıştır. Romanın ekranlara ilk defa uyarlanışı ise 1985 yılında TRT dizisi olarak Ziya Öztan yönetmenliğinde gerçekleşmiştir.
Türkiye'de 70'ler nostaljisi ve ilginç bilgiler detaylarına da bakabilirsiniz.
Fatih Harbiye
Sırada bir Peyami Safa romanı var. Fatih Harbiye, 1931 senesinde basıma verilmiş bir roman. Hikayenin baş karakterlerinden olan Neriman’ın modern bir toplum düzeni ile geleneksel bir yapıya ait değerlerin arasında sıkışıp kalması, hayatın düzenini tutturamaması hikayenin konularından birini oluşturuyor. Hikayede ayrıca Tanzimat döneminin ardından batılılaşma çabası içindeki toplumdaki etkiler ve kişilere yansıyan durumlar net bir şekilde işlenmiştir. Ötüken yayıncılık tarafından yayınlanan romanın, 1990 yılında dizi olarak ekrana ilk kez uyarlandığını söyleyebiliriz. TRT adına çekilen dizinin yönetmenliğini Hilmi Akyalçın üstlenmiş, Aydan Şener ve Tolga Savacı başrollerini paylaşmıştır. Aynı eser yakın zamanda, 2013 senesinde Sadullah Celen yönetmenliğinde çekilmiş, Fox TV’de yayınlanmıştır. Başrollerde Kadir Doğulu ve Neslihan Atagül yer almıştır.
Behzat Ç
Behzat Ç, polisiye bir roman olup, diziye aktarılmış yazar Emrah Serbes’ e ait bir diğer eserdir.
İletişim yayıncılık tarafından ilk kez roman halinde 2006 senesinde yayınlanan Behzat Ç hikayesinde, polis akademisi mezunu olmuş, cinayet bürosu polisi olan Behzat Ç ve ekibinin Ankara’da gerçekleşmiş olan gizemli cinayetlerin esrarını çözme olaylarını konu almaktadır. Kuralları, vicdanın gereğine göre çiğnemekte çekince görmeyen Behzat, adaletin temin edilmesinde ilkelerine göre yaşayan ve bu yüzden mesleğinde yükselememiş bir polistir. Aynı eserin sinema filmine aktarılmış olan, Behzat Ç-Ankara Yanıyor ve Behzat Ç-Seni Kalbime Gömdüm ilgi çeken yapımlardan olmuştur. Behzat Ç romanının 10. yıla özel baskısı “Her Temas İz Bırakır” başlığı ile yakın tarihte yayınlanmıştır. Serdar Akar’ın yönetmenliğinde 2010 senesinde yayınlanan Behzat Ç dizisinin başrollerinde, Erdal Beşikçioğlu ve Seda Bakan yer almıştır. Dizi Star TV ekranlarında 105 bölüm olarak gösterilmiştir.
Huzur Sokağı
Huzur Sokağı, Şule Yüksel Şenler’e ait olan tasavvuf konulu bir roman olarak karşımıza çıkmaktadır. Sevgi, merhamet ve dayanışmanın hüküm sürdüğü Huzur Sokağı sakinlerinin yaşantısını konu alan eserde, modern dünya düzeniyle değişime uğrayan hayatların yarattığı karmaşa, değerlerin çatışması yer almaktadır. Tasavvufi ögelerin de yer yer etkilerinin görüldüğü romanda, karakter özellikleri ve yetişme tarzları farklı gençlerin arasında yaşanan ikilemler ön plana çıkmaktadır. Timaş yayıncılığı tarafından 2000 yılında yayınlanmış roman 552 sayfadan oluşmaktadır. Yayınlandığı seneden itibaren ciddi satış grafiği yakalamış romanlardan olan Huzuır Sokağı, dizi yapımı olarak da ekranlara gelmiştir. Şenol Sönmez yönetmenliğinde 2012 senesinde dizisi çekilen eserin başrollerinde, Selin Demiratar, Kutsi ve Feyza Çıpa yer almaktadır. Aynı dizi ATV kanalında 2 sezon halinde ekranlarda gösterilmiştir.