Gelmiş Geçmiş En İyi 20 Gençlik Dizisi Tavsiyesi
Minik Tospik yazdı. 4 Mayıs 2021 906 okunma
Yaşadığımız dijital çağda televizyonları unuttuğumuz, eğlence/ medya platformlarına düştüğümüz bir süreç yaşamaktayız. Aslında uzunca zamandır devam eden bu süreç günümüz koşullarıyla da birleşince ekranlara bağlılığımız iş ve okulun yanında eğlenceyi de içeriyor. Daha çok boş vaktimiz olduğu için ve yapacak daha iyi bir şeyimiz de olmadığı için tüm film ve dizi platformlarını tükettik, tüketmeye de devam ediyoruz.
Tüm öğünlerinizde, dişlerinizi fırçalarken, hatta mümkünse uyurken bile bırakmamacasına izleyecek bir şeyler arıyorsanız sizin için 20 gençlik dizisi tavsiyesi hazırladık… Umarız izlemediğiniz bir tane bulabilirsiniz!
1. Chilling Adventures of Sabrina (2018- 2020)
Hem görünüş hem yarı cadı olması hem de iki cadı teyzesiyle yaşıyor olması tatlı cadı Sabrina’yı hatırlatan Sabrina Spellman, doğaüstü bir evde yaşamanın yanı sıra, aslında tipik bir genç kızdır.
Archie çizgi roman evreninden karakterler ve ilham alan dizi bu evrene eser miktarda grotesk korku ve Sabrina’yı canlandıran Kiernan Shipka’nın şımarık tatlı tavırlarını ekleyerek final bölümü oldukça çabuk gelecek bir gençlik draması seçeneğidir.
2. Dawson’s Creek (1998- 2003)
Dawson çoktan büyümüş olsa da kendi döneminde ergenlik dönemini ciddi şekilde betimleyen bu dizi sonrasında gelen gençlik dizileri için de plan görevi gördü diyebiliriz.
New England’ın kurgusal kasabası Capeside’ın erken gelişmiş gençleri Dawson (James Van Der Beek) ve en yakın arkadaşı Joey (Katie Holmes) için işler her zaman kolay ilerlemese de bu 90’ların sonu klasiği izlemek çoğu zaman eve dönmek gibi hissettirir. Ayrıca, yabancı dizi sevmem diyorsanız bize göre uyarlaması da mevcut. Aslı, Efe, Deniz ve Mine’nin hikayelerinin anlatıldığı Kavak Yelleri (2007- 2011) dizisini hepimiz yakinen biliyoruzdur ama belki bir daha izlemek isteyen çıkar.
3. Elite (2018- …)
İspanya’dan zengin bir özel liseye odaklanan bu gençlik draması, 2018’de Netflix’te ilk yayınlandığında sürpriz bir şekilde hit oldu. Nedeni ise aslında basit: tüm sezon boyunca devam eden sürükleyici bir cinayet gizemi, müstehcen zenginlik gösterileri ve gençliğe dair pek çok şey daha… Ayrıca Elite’in sınıf eşitsizliği, yabancı düşmanlığı ve HIV damgalaması gibi konuları ele alan yan temaları, diziyi ayakta tutan temel nedenlere eklenebilir.
Ayrıca Dizisi Yapılmış Yabancı Kitaplar - Romandan Uyarlanan 10 Yabancı Dizi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
4. Ginny & Georgina (2021- …)
Büyüleyici bir New England kasabasına taşınan oldukça genç bir anne ve kızı ikilisi… Gilmore Girls’e benziyor ama biraz daha karmaşık bir hikâye diyebiliriz.
Georgia, anne, karanlık bir geçmişten kaçarken, çocuklarını neredeyse sosyopatik bir ölçüde korumak ve onlara bakmak için yetişen bir suç lordu haline gelmektedir. Ginny ise, kızı, Rory Gilmore’un aksine çok fazla partiye gidiyor ve epey sosyal…
5. 13 Reasons Why (2017- 2020)
Dizinin hikayesi, aşkının gizemli gerekçesini bulandıran yedi tane kaset alan bir Liberty Lisesi öğrencisi olan Clay’i (Dylan Minnette) izlemektedir ve ardından okulun tüm sırlarını açığa çıkarmak için bir dizi Polaroid’in kullanıldığı ikinci sezon gelmektedir.
Doğası gereği dramatik ancak pratikte etkili 13 Reasons Why, depresyon, etki altında araba kullanma, cinsel rıza gibi ağır konulara dokunurken sürükleyici de bir hikâye ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca böyle hassas konulara dikkat çektiği için dizinin adıyla bir web site kurulmuş ve gerçek hayatta bu sorunlardan mustarip olan kişilere yardım çağrısı yapılmıştır.
6. The Vampire Diaries (2009- 2017)
Vampir meraklıları bir gençlik için güzel haber: bir değil, tam iki tane yakışıklı vampir kardeş… Dizi hayatlarınıza bu yakışıklı iki genç vampir Stefan (Paul Wesley) ve Damon’ı (Ian Somerhalder) ve onlar tarafından takip edilen henüz öksüz kalmış Elena’yı (Nina Dobrev) getirmektedir. Karmaşık mitoloji, aşk üçgenleri, çılgın olay örgüsü ve güzel saçlı soluk benizliler… Yani bir gençlik dizisinden ne bekliyorsanız, burada illaki bulursunuz!
7. Riverdale (2017- …)
Archie çizgi romanlarından uyarlanan bir gençlik dizisi daha… Dizi bir grup lise öğrencisinin, sınıf arkadaşlarının nasıl öldüğünü araştırmaya kendilerini adamalarıyla başlar. Parçaları bir araya getirmekle meşgulken küçük kasabaları ve sakinleri hakkında bazı karanlık sırlar keşfederler.
8. Gossip Girl (2007- 2012)
Her ne kadar gençlik dizisi klasiklerinden olsa da içerdiği konular bazında yaş sınırı konması gereken bir dizidir aslında Gossip Girl. Gerçi artık tüm gençlik dizileri bu tatta ama yine de uyarıda bulunmak faydalı olabilir.
Yukarı Doğu Yakası’nın üst tabakasının muhteşem ve dramatik yaşamlarına tabiri caizse röntgenci bir bakış bu dizinin ana kaynağıdır. Ayrıca yine ülkemizde uyarlanan dizilerden biridir. Ne kadar uyarlama diyebilirseniz artık! Başrollerinde Sinem Kobal, Birkan Sokullu, Merve Boluğur ve Burak Özçivit gibi isimlerin bulunduğu Küçük Sırlar, zoru denedi ve başaramadı. Ama isterseniz yine de bi’ deneyin…
9. The O.C. (2003- 2007)
Ülkemizde uyarlaması başarılmış nadir dizilerden biri The O.C., sarışın başroller- esmer yan roller kısır döngüsünün ana eserlerinden biridir. Bizi, Marissa Cooper ve Ryan Atwood’un birbirine hiç uygun olmayan hayatlarıyla tanıştıran dizi, 2000’ler için büyük bir zaferdi elbette. Uyarlaması ise bizim için büyük bir başarıydı: Medcezir… Serenay Sarıkaya ve Çağatay Ulusoy’u izlemelere doyamadığımız dizi bir daha izlenir sanki. Ne dersiniz?
10. Pretty Little Liars (2010- 2017)
Şantajlarından tüm cinayetlerine kadar, Pretty Little Liars ilk sahneden itibaren 7 sezon boyunca hayranlarını kendisine bağlamayı başardı. Aynı ismi taşıyan bir roman serisine, sıkı sıkıya olmasa da, bağlı olan dizide lise tayfasının kraliçesi olan Alison aniden ortadan kaybolur ve eski en yakın arkadaşlarından ayrılır.
Arkadaşlarına ise parçaları birleştirmek, hayatlarına devam etmek ve acilen ‘’A’’nın kim olduğunu bulmak kalır. Ayrıca yine ülkemizde uyarlanan dizilerden biri… Tatlı Küçük Yalancılar olarak uyarlanan dizinin başrollerinde Bensu Soral, Büşra Develi, Şükrü Özyıldız gibi isimler bulunmaktadır ama uzun soluklu dizilerden olamamıştır.
11. Fate: The Winx Saga (2021- …)
İkonik animasyon dizisi, çocukken başından kalkamadığımız The Winx Club’ın yepyeni bir yorumu olan dizide, peri güçlerini nasıl kullanacaklarını öğrenmeye çalışan ve okulları Alfea’nın sırlarını keşfederken maceradan maceraya koşan Bloom ve Winx süitinin geri kalanının hayatı anlatılmaktadır.
12. Stranger Things (2016- …)
Tüm zamanların en büyük şovlarından biri olabilecek kadar çok sevilen Stranger Things, ayrıca bir gençlik dramasından bekleyebileceğiniz her şeye de sahip. Çılgın ebeveynlerden en iyi arkadaş grubuyla eğlenceli maceralara kadar…
13. Glee (2009- 2015)
McKinley Lisesi Glee Kulübü’nün hayatlarını anlatan Glee, televizyon tarihindeki tüm dizilerden farklıydı. Yayın süresi boyunca, bir sürü sosyal konuyu işledi, listelerin zirvesine çıktı ve bir televizyon dizisinin pop kültürü üzerinde sahip olabileceği gücü gösterdiği için kesinlikle sınırları zorladı.
14. Never Have I Ever (2020- …)
Yeni olgunlaşan bu durum komedisi, ciddiyet, gerçekçilik ve mizah karışımıyla her şeyi çözmenin acı verici garipliğine dokunmaktadır. Ayrıca dizi sadece tipik gençlik dramasıyla boğuşmakla kalmaz aynı zamanda ana karakterin hiçbir zaman tam üyesi gibi hissetmediği iki kültür arasında sıkışıp kalmasını da işler.
15. AŞK101 (2020- …)
Netflix’e ilk geldiğinde hepimiz bir çırpıda bitirdik evet… 4 yaramaz ve 1 altın öğrencinin maceralarını, okuldan atılmalarını, aşklarını, hayati gerçeklerini anlatırken yanlarına bonus olarak iki öğretmenin izlemelere doyulamayacak aşklarını da konu alan dizinin ikinci sezonunu merakla beklerken ilk sezonu hatırlamakta fayda var…
Ayrıca Dizisi Yapılmış Yerli Kitaplar adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
16. Friends (1994- 2004)
Bu kadar gençlik dizisinden bahsedip atalarından bahsetmeden olmaz. Tüm zamanların en yüksek puanlı sitkomu Friends tam olarak bir ‘’teen’’ dizisi değildir ama izlerken hiç yaşlanmayacağınız kesindir.
Manhattan şehir hayatının iniş ve çıkışlarını keşfetmeye çalışan altı genç yetişkinin günlük yaşamlarını sergileyen dizinin kimyası ve cazibesi onu kesinlikle tüm zamanların popüler kültür ögesi yapmaya yetti.
17. Community (2009- 2016)
Düşük profilli bir devlet üniversitesine giden üç genç dört yetişkinden oluşan çalışma grubunun bazen destansı bir paintball oyununa katılması bazen de bir kalemi bulmak için saatlerce bir etüt odasına kapanmasını anlatmaktadır dizi. Dizide de sıklıkla geçen ‘’altı sezon ve film’’ planı gerçekleşecek mi bilemiyoruz ama Community dolambaçlı ve eğlenceli işleyişiyle tüm zamanların en iyilerinden bir olarak yerini aldı bile.
18. That 70’s Show (1998- 2006)
Bir grup Wisconsin arkadaşının sokakta, bodrum katında, yatak odalarına ve ebeveynlerinin onları bulamadığı herhangi bir yerde takılmalarını anlatan bu dizi 1970’lerde geçmektedir. Dolaysıyla adı, kıyafetleri, saç stilleri ve iç dekorasyonlar döneme uygun tasarlanmıştır. Başrolleri arasında daha sonra epey ünlenecek Ashton Kutcher ve Mila Kunis gibi sanatçıların olduğu dizi bir solukta bitiverecek bir gençlik/sitcom dizisidir.
19. The Big Bang Theory (2007- 2019)
The Big Bang Theory eski usul formülleri modern temalarla harmanlamaktadır. Dizide büyük ve küçük her şey hakkında tartışan ve zaman zaman da evrenin en büyük bilmecelerini çözen bir grup kendini beğenmiş inek ve onların kız arkadaşları anlatılmaktadır.
20. How I Met Your Mother (2005- 2014)
Ted isimli başrolün iki çocuğun annesiyle nasıl tanıştığının hikayesi oldukça yüksek puanlı olan bu dizinin temelini oluşturmaktadır.
Hayranların Friends ile hala kıyasıya rekabet içerisine soktukları dizi öncelikle beş yakın arkadaşın hayatlarından komik anekdotlar anlatırken arka planda da Ted’in çocuklarının annesinin kim olduğunu çözmeye çalışmaktadır. 9 sezonu 9 günde bitirmelik, telefonu her yere yanınızda taşımanızı gerektirecek ve internetinizi bitirecek bir dizi yani…