Hamilelikte 4. Ayda Bebekte ve Annede Görülen Değişimler

Minik Tospik yazdı. 27 Mayıs 2021 121 okunma

Hamileliğin 4. ayı geçiş evresi olarak düşünüldüğünde oldukça önemlidir ve bu ayda heyecan verici gelişmeler yaşanmaktadır. En önemlisi, birinci üç aylık dönemin bitmesi ve ikinciye geçilmesidir. Bu ayda nispeten şikâyet edilecek durum daha azdır ve bazı anne adayları tarafından hamileliğin ‘balayı’ dönemi olarak anılmaktadır. Hamilelikte dördüncü ay, haftaların aylara nasıl gruplandığına bağlı olarak 13. ve 14. haftalarda başlayabilir, 16. ve 17. haftalarda ise sona erebilir. 4. ayda başlayan ikinci üç aylık dönem ise genellikle hamileliğin 7. ayına kadar devam eder.

1. Anne Adaylarında Bedensel Değişimler

  • Hamileliğin 4. ayında önceki aylardan farklı olarak değişen en belirgin şey hamile karnıdır.
  • Karnın belirginleşmesinin nedeni rahim genişlemesidir ve rahim genişledikçe sırtta, uyluklarda, karında veya kasık bölgesinde ağrılar hissedilebilir. Üstelik bu ağrılar hamileliğin geri kalan zamanında da kalıcı olacaktır.
  • 3. ayın devamı olarak göğüslerin boyutu ve dolgunluğu bu ayda da artmaktadır.
  • Bebeğin büyümesiyle mesane ve üretra üzerindeki baskı artar. Dolayısıyla, daha sık idrara çıkma veya idrar sızıntısı gibi durumlarla karşılaşılabilir.
  • Bazı anne adaylarında, özellikle bilek çevresindeki dokuların şişmesine bağlı olarak ellerde karıncalanma veya karpal tünel sendromu görülebilir fakat bu genellikle doğumdan sonra geçer.
  • Vücuttaki kan hacminin artması nedeniyle bacaklardaki damarlar genişleyebilir ve varisli damarlara neden olabilir. Varisler de yine doğumdan sonra geçebilecek değişimlerdendir.

Ayrıca Kız Bebek Baby Shower Pasta Tasarımı İçin 30 Öneri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

2. Anne Adaylarında Görülebilecek Semptomlar

  • Yeme İsteği

Ekşi ve tatlı aşermek hali hazırda bebeğin cinsiyeti açısından hep iki ayrı uç olmuştur. Turşu gibi ekşi şeyler ya da dondurma gibi tatlılar hamilelerin aşerdiği şeyler olabilir. Ölçülü şekilde her şey tüketilebilir elbette. Fakat bununla birlikte, bazı anne adaylarında tebeşir, sabun, çamaşır deterjanı gibi gıda dışı maddeleri yeme dürtüsü oluşabilir. Bu yeme dürtüsüne ayak uydurmadan doktora danışmak bu noktada en mantıklı seçenektir çünkü gıda dışı maddeler aşermek Pika sendromu denen rahatsızlığın işareti olabilmektedir.

  • Sabit veya Keskin Karın Ağrısı

Hamilelik sırasında rahim büyüdükçe onu destekleyen bağlar da haliyle gerilir. Bu sebeple, süreğen veya keskin hissedilen alt karın ağrıları gerçekleşebilir. Bazı anne adayları, değişen pozisyonların, ağrı girdiğinde onu hafifletmeye yardımcı olduğunu söylemektedir. Bu pozisyonları araştırarak veya kişiye uygun zararsız pozisyonu keşfedilerek ağrılara çözüm bulunabilir.

  • Hassas Diş ve Diş Etleri

Diş etleri şiştiğinde, fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanadığında bu belirtiler, diş eti iltihabının habercisi olabilmektedir. Hamilelik hormonları anne adayını diş eti iltihabına daha duyarlı hale getirebilir ve diş etlerinin normalden daha hassas olduğunu fark edilebilir. Rahatsızlığı kısmen gidermek için günde iki kez yumuşak kıllı diş fırçasıyla fırçalamak veya gerekirse ılık tuzlu suyla çalkalamak etkili olabilir. Eğer hiç çözüm bulunamıyorsa, diş hekimine ya da her zamanki doğum uzmanına görünmek oldukça önemlidir.

  • Örümcek Damarlar

Hamileliğin bu ayında yüzde veya bacaklarda ortaya çıkan, cilt yüzeyinde bulunan ince, kırmızımsı ya da morumsu tonlu damarlar, varisli damarların hafif versiyonudur denebilir. Hamilelik sürecinde kan hacminin artması nedeniyle dolaşımdaki değişiklikler bu belirtiye sebep olabilir. Ancak endişelenmeye gerek yoktur çünkü örümcek damarlar genellikle doğum yaptıktan sonra kendiliğinden kaybolur.

  • Deri Çatlakları

Vücutta beliren kırmızımsı, morumsu veya kahverengi çizgiler normal zamanlarda hızlı kilo kaybı veya artışıyla meydana gelebilirken hamilelik sırasında da hem karnın büyümesi hem kilo artışıyla oluşabilir. Cilt gerilmesiyle göbekte, göğüste, kalçalarda veya uyluklarda bu çizgiler görünmeye başlayabilir. Bunların oluşumunu tamamen engellemek mümkün değildir fakat cildi nemli tutmak en azından tahriş ve kaşıntıyı azaltabilir ya da çatlağın derinliğini minimuma indirebilir. Dikkatli bakımla doğumdan sonra bu izler zamanla kaybolur.

  • Burun Tıkanıklığı

4. ayda vücuttaki fazla kan hacminin ve hormonal değişikliklerin sebep olduğu diğer şey de burun mukus zarlarının şişmesi veya kanamasıdır. Dolayısıyla burun tıkanır veya arada sırada kanar. Eğer anne adayı bu probleme sahipse susuz kalınmadığından emin olarak burun tıkanıklığını gidermek için hamilelere uygun burun damlalarından kullanabilir. Ayrıca geceleri yatak odasında nemlendirici kullanabilir ve burun deliklerinin kenarlarına mentollü merhemler sürülebilir.

  • İdrara Ağrılı Çıkma

İdrara çıkarken yanma hissi oluşmasının sebebi genellikle idrar yolu enfeksiyonu (İYE) olur. İYE bakterilerin üretraya girmesiyle gerçekleşir. Hamileliğin bu ayında büyüyen rahim mesaneye baskı uyguladığından mesanenin tamamen boşalmasını zorlaştırdığı için anne adayları bu süreçte idrar yolu enfeksiyonlarına daha duyarlı hale gelir. Dolayısıyla, anne adayının idrarı bakteri içeriyorsa tamamının boşalmaması sonucu idrar yolu enfeksiyonu gerçekleşebilir. İYE oldukça önemlidir ve dikkat edilmesi gerekir çünkü tedavi edilmezse daha ciddi mesane veya böbrek enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu nedenle, eğer ağrılı idrar fark edilirse (hatta kimi zaman bel/sırt ağrısı ve ateşle birlikte kendini gösterebilir) mutlaka doğum uzmanına danışılmalıdır.

Ayrıca Erkek Bebek Baby Shower Pastası Tasarımı İçin 30 Öneri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

3. Bebeklerde Bedensel Gelişim

  • 4. ayında fetüsün yüz hatları gelişmeye başlar.
  • Aynı zamanda göz kapakları, kaşlar ve kirpikler de gelişir.
  • 17. haftada bebeğin boyu yaklaşık 13,1 santimetre kadardır, ağırlığı ise yaklaşık 140 grama kadar gelişebilir.
  • Benzersiz parmak izleri de yine 4. ayda oluşur.
  • Bu dönemde bebek artık yavaş yavaş hareket etmeye başlar: kollarını ve bacaklarını esnetmek ve ellerini yumruk haline getirmek gibi hareketleri olabilir, dolayısıyla hafif tekmeler de atabilir.
  • Bebek artık amniyotik sıvıyı yutabildiği için böbrekler idrar üretmeye başlar.
  • Cildi lanugo adı verilen ince tüylerle kaplıdır.
  • Kulakları gelişmeye başladığı için dışarıdan gelen sesleri duyar.
  • Kuyruk ise bu aşamada fetüste tamamen kaybolur.