Hayvanlardan İnsanlara Geçen En Korkunç 10 Hastalık

Fikir Mühendisi yazdı. 1 Mayıs 2021 688 okunma

İnsanların yaşadığı bulaşıcı hastalıkların yarısından fazlasının hayvanlardan geldiğini biliyor muydunuz? Bilim adamları, hayvanların bilinen her on bulaşıcı hastalıktan altısına yaydığını tahmin ediyor! Birçoğu ölümcüldür ve mevcut COVID-19 salgını gibi salgınlara yol açabilir. Hayvanlardaki zararlı mikroplar insanlara geçtiğinde bu zoonoz veya zoonotik hastalık olarak bilinir. Hayvanlar sevimli, arkadaş canlısı veya lezzetli olabilirken, enfekte olduklarında dikkatli olun!

Var olan 10 en korkunç zoonotik hastalığı ve bunları nasıl anlayabileceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin..

1. Salmonelloz

Salmonelloz, Salmonella bakterisinin neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Salmonella bakterisini domuzlar, sığırlar, kediler, köpekler, kümes hayvanları, kuşlar, sürüngenler ve amfibiler dahil olmak üzere evcil ve vahşi hayvanlarda bulabilirsiniz. Enfekte hayvanlar genellikle hastalığın belirtilerini göstermez, bu nedenle onlara elledikten sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun. Örneğin, evcil bir kaplumbağanız varsa, vücudunda ve kabuğunun herhangi bir yerinde Salmonella olabilir.

Ellerinizdeki Salmonella bakterisi enfeksiyona yol açabilir veya diğer insanlara ve yüzeylere yayılabilir. Salmonella ayrıca oldukça dayanıklıdır ve tüm gıda zinciri boyunca var olabilir. İnsanlar genellikle bakterileri yumurta, et ve süt gibi kontamine yiyecekleri tüketmekten alır. Yemeklerinizi iyice pişirin! Salmonella, bu listedeki diğer hastalıklar kadar ölümcül olmasa da, ishalli hastalıkların önemli bir küresel nedenidir. Ayrıca çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere zayıflamış bağışıklık semptomları olan kişilerde ciddi semptomlara neden olabilir. Bu insanlar için, ilişkili dehidrasyon yaşamı tehdit edici olabilir. Salmonella'nın diğer semptomları şunları içerir: Karın ağrısı, kusma, ishal, kemik erimesi..

2. Arbovirüs

Arbovirüs, dang humması, Zika virüsü ve Batı Nil virüsü gibi eklembacaklılardan kaynaklanan virüsleri ifade eder. Sivrisinek ısırıkları, arbovirüslerin yaygın bir bulaştırıcısıdır.

Farklı eklembacaklılar farklı arbovirüsler taşır. Örneğin, dang humması, enfekte bir Aedes aegypti sivrisineğinin ısırığından kaynaklanır. Batı Nil virüsü, enfekte kuşlar veya atlarla beslendikten sonra virüsü yakalayan sivrisineklerden yayılır.

Her arbovirüs ayrıca farklı semptomlar ve ölüm oranları sunar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yılda yaklaşık 400 milyon kişinin dang hummasına yakalandığını ve bunun sonucunda 22.000 kişinin öldüğünü bildirmektedir. Şiddetli dang humması vakaları şunları içeren semptomlara sahip olacaktır: Kan kusma, sürekli kusma, bağırsak hareketlerinizde kan, diş etlerinden veya burundan kanama, yorgun veya huzursuz hissetmek.. Batı Nil virüsü için, enfekte kişilerin çoğu hastalanmıyor veya sadece hafif semptomlara sahip. Ancak şiddetli reaksiyonlar sinir sistemlerini etkiler ve felce, menenjit, ensefalit veya ölüme yol açabilir. Menenjit ve ensefalit, beyinde ölüme yol açabilen iltihaplanma veya şişkinliklerin her ikisidir.

3. Toksoplazmoz

Toksoplazmoz, Toxoplasma gondii veya T. gondii adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu parazitik bir enfeksiyondur. Bu parazit her yerde var - havada, karada, denizde ve sıcakkanlı hayvanların çoğunda. Bununla birlikte, ana konakları ev kedileridir. Mikroorganizma, kedinin bağırsaklarında cinsel olarak çoğalır. Parazit ile enfekte olan kemirgenler anormal davranışlar gösterdikleri ve kedilere daha kolay av oldukları için bazen “zihin kontrolü” hastalığı olarak da bilinir.

T. gondii ayrıca insanlarda riskli davranışları artırabilir. İnsanlar, enfekte kedi dışkısıyla temas yoluyla veya kontamine çiğ sebzeler veya az pişmiş et tüketerek Toksoplazmozu kapabilir. T. gondii genellikle vücudumuza yumurta şeklinde girer ve beyin, kalp veya iskelet kası dokusunda saklanır. Büyüdüğünde, takizoit olarak bilinen aktif bir parazit haline gelir. Bir takizoit hızla çoğalabilir ve sınırlı bağışıklık savunması olan vücut dokularına saldırmak için yayılabilir.

Toksoplazmoz, dünya çapında 2 milyara kadar insanı etkilemektedir. Çoğu insanda belirgin semptomlar olmayacak ve Toksoplazmoz için tedaviye ihtiyaç duymayacaktır. % 20'ye kadar şişmiş lenf düğümleri veya grip benzeri ağrılar gibi hafif semptomlar olacaktır. Nadir durumlarda, ciddi enfeksiyonlar şunlara yol açabilir: Görme kaybı, beyin hasarı, felç, şizofreni, iltihaplı kalp dokuları.. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde beyin hasarı tedavi edilmeden devam ederse Toksoplazmoz ölümcül olabilir.

4. Şarbon

Spor oluşturan bir bakteri şarbon hastalığına neden olur. Domuzlar, sığırlar, koyunlar, develer, antiloplar ve keçiler gibi otobur memelilerde yaygın olarak bulabilirsiniz. Bakteri sporları uzun süre hayatta kalabilir ve havada kolaylıkla yayılabilir. Vücudumuzda "aktive" olurlar. Şarbon semptomları arasında ateş, kabarcıklar, şişmiş lenf düğümleri ve akciğerlerde sıvı birikimi bulunur.

Şarbonun ölüm oranı, maruz kalma yöntemine bağlıdır. Şarbonu şu şekilde alabilirsiniz: Sporları solumak, enfekte hayvanlardan az pişmiş et yemek veya enfekte hayvanlardan elde edilen yün ve post gibi ürünlerin taşınması. En ölümcül olanı, tedaviyle bile% 80 veya daha yüksek bir ölüm oranıyla solumadır. Az pişmiş etten gastrointestinal şarbonun ölüm oranı% 25 ila% 75 arasındadır. Ürünlerin kullanımından kaynaklanan deri enfeksiyonu yaklaşık % 20'dir. Kutanöz şarbon, antibiyotiklerle tedavisi en yaygın ve en kolay olanıdır.

Şarbon, insandan insana bulaşıcı değildir. Ancak bir biyoterörizm silahı olarak kullanılabilir. Örneğin, 2001 yılında, teröristler bakteri sporlarını içeren mektupları postaladıklarında, on yedi kişiye bulaştığında ve beş kişiyi öldürdüğünde bir şarbon saldırısı meydana geldi.

5. Sıtma

Sıtma, sivrisinekler yoluyla da bulaşmasına rağmen bir virüs değil, Plasmodium parazitinin neden olduğu bir hastalıktır. Anopheles sivrisinek sıtmaya neden olan paraziti barındırabilir.

Sivrisinekler insanları ısırdıklarında kanın pıhtılaşmasını önlemek için tükürük kullanırlar. Parazit, bu tükürük yoluyla kan dolaşımımıza bulaşır. Vücudumuza girdikten sonra, parazitler karaciğerde çoğalır, ardından kırmızı kan hücrelerine bulaşır ve yok eder.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, 2019'da küresel olarak yaklaşık 229 milyon insan sıtma hastalığına yakalandı. Aynı yıl, yaklaşık 409.000 kişi öldü ve ölümlerin % 67'sini beş yaşın altındaki çocuklar oluşturdu. Parazitin türüne bağlı olarak sıtma semptomları hafif veya şiddetli olabilir. Hafif semptomlar daha çok grip gibidir ve ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, kusma, ishal ve yorgunluğu içerir. Daha ciddi vakalar için semptomlar şunları içerecektir: Bozulmuş bilinç, konvülsiyonlar, solunum zorluğu, anormal kanama.. Ciddi kırmızı kan hücresi kaybıyla birlikte sıtma, anemiye, hayati organ işlev bozukluğuna ve sarılığa da neden olabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyelere ihtiyacınız varsa linkteki yazımız sizin için!

6. HIV ve AIDS

İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV), bilim adamlarının onu 1980'lerde ilk kez tanımlamasından bu yana küresel bir sağlık sorunu olmuştur. 2019'un sonunda, DSÖ dünya çapında 38 milyon insanın HIV ile yaşadığını tahmin ediyor. Virüs, bağışıklık sistemini hedef alır ve vücudumuzun enfeksiyonlara karşı savunmasını zayıflatır.

Edinilmiş immün yetmezlik sendromu (AIDS), HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve belirli kanserlerin geliştirilmesini içerir. HIV, maymunlara ve maymunların bağışıklık semptomlarına saldıran Simian İmmün Yetmezlik Virüsüne (SIV) benzer bir tür lentivirüstür. Bilim adamları, HIV suşlarının şempanzelerde bulunan bir suşla ve isli mangabeylerde bulunan bir suşla yakından ilişkili olduğunu bulmuşlardır.

SIV türünün insanlarda nasıl HIV haline geldiğine dair en yaygın teori, avcıların virüsü şempanze veya maymunu "çalı eti" olarak yemekten veya enfekte kanı yaralara sokarak kapmasıdır. SIV, insan vücuduna girdikten sonra HIV olmaya adapte olmuştur. İnsanlarda HIV'in ilk semptomları arasında kilo kaybı, ateş, ishal ve şişmiş lenf düğümleri yaygındır. Virüs bağışıklık sistemini zayıflattığı için şunlar gibi ciddi hastalıklara da dönüşebilir: Bakteriyel enfeksiyonlar, kriptokokal menenjit, tüberküloz (TB), kaposi sarkomu ve lenfomalar gibi kanserler..

HIV'i baskılayabilen ve enfekte kişilerin bağışıklık sistemlerinin enfeksiyonlarla mücadelede iyileşmesine izin veren tedavi rejimleri vardır. Şu anda, yaşam boyu antiretroviral tedavi (ART), bir HIV tedavisi arayışı devam ederken virüsün bulaşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.

7. Zoonotik Grip

En yaygın zoonotik grip, kuş gribi virüsleri, özellikle de kuş gribi olarak da bilinen A (H5) ve A (H7N9) virüsleridir. Tavuk, hindi ve ördek gibi kümes hayvanlarından kuş gribi virüsleri kapabilirsiniz. Bu virüs, enfekte canlı veya ölü kümes hayvanlarına ve kuş pazarları gibi kontamine ortamlara maruz kalmadan doğrudan veya dolaylı olarak insanlara geçebilir. Enfekte kümes hayvanı kanıyla çiğ yemekler yemek de enfeksiyona yol açabilir.

Domuz gribi virüsleri, insanları etkileyen başka bir virüstür. Enfekte domuzlara veya onların canlı kalemlerine yakın olarak bu hastalığa yakalanabilirsiniz. Virüsün türü, kuluçka dönemini ve semptomların ciddiyetini belirlerken, çoğu grip vakası boğaz ağrısı, ateş ve öksürük gibi solunum semptomları ile başlar. Domuz gribi virüsleri için semptomlar genellikle hafiftir ve nadiren rapor edilir. En agresif belirtiler, benzer virüsler arasında en yüksek ölüm oranına sahip olan kuş gribi virüsleridir. Örneğin, H5N1 virüsü, insanlarda yaklaşık% 60'lık bir ölüm oranına sahiptir. İshal, kusma, iç kanama, göğüs ağrısı ve aşağıdaki gibi komplikasyonlara neden olabilir: Çoklu organ disfonksiyonu, zatürre, hipoksemik solunum yetmezliği, septik şok.

8. Ebola

Ebola virüsü hastalığı (EVH) eskiden Ebola hemorajik ateşi olarak biliniyordu. Vahşi hayvanlar, EVD'yi insanlara bulaştırabilir. Enfekte bir hayvanın vücut sıvılarıyla, özellikle de hasta veya ölü bulunanlarla temas ederseniz, enfekte olabilirsiniz. İnsanları enfekte edebilecek hayvan örnekleri şunları içerir: Kirpiler, antiloplar, pteropodidae ailesinin meyve yarasaları, maymunlar, şempanze, goriller.

İnsan popülasyonuna girdikten sonra EVH daha da bulaşıcı hale gelir. İnsan ölüm oranları her salgında % 25 ile % 90 arasında değişiyordu. Sağlık çalışanlarının hasta hastaları tedavi ettikten sonra enfekte olması yaygındır. Şunlarla doğrudan temas enfeksiyona yol açabilir: EVH'den hasta olan veya ölen birinin kan veya vücut sıvıları EVD ile enfekte vücut sıvılarıyla kontamine nesneler.. Baş ağrısı, yorgunluk, ateş, kas ağrısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlar ani olabilir. Daha sonra kızarıklıklara, kusmaya, ishale veya daha şiddetli şu semptomlara yol açabilir: Bozulmuş böbrek ve karaciğer fonksiyonu, iç ve dış kanama, düşük beyaz kan hücreleri..

9. Kuduz

Kuduz, insanlar dahil tüm sıcakkanlı memelileri etkileyen korkunç bir viral hastalıktır. Enfekte bir hayvanın tükürüğünde ve beyin dokusunda kuduz virüsü olacaktır.

Genellikle virüsü insanlara ısırık yoluyla yayarlar. Virüs ayrıca açık kesik veya yaralarla temas ederek de yayılabilir. Yarasa ve köpek ısırıkları, kuduza yakalanan insanların yaygın kaynaklarıdır. Bununla birlikte, kokarca, tilki ve rakun ısırığı vakaları da var. Aşılar da dahil olmak üzere bir dizi aşı kuduzu iyileştirebilirken, maruziyetten hemen sonra tedavi sağlanmazsa sonuç genellikle ölümcül olur. CDC'ye göre dünya çapında yaklaşık 59.000 ölüm kuduzdan kaynaklanıyor.

Kuduzun erken belirtileri ateş ve baş ağrılarını içerir. Bu hastalık hızla nörolojik bir hastalığa dönüşerek felç, kafa karışıklığı, yutma güçlüğü ve ölümden önce ajitasyona yol açacaktır. Kuduz ayrıca su korkusu gibi diğer beklenmedik semptomlara da neden olabilir. Evcil hayvanlarınızın veterinerde gerekli aşılarını yaptırarak kuduza yakalanmasını önleyin!

10. Yeni Koronavirüs (COVID-19)

SARS-CoV-2 adlı yeni koronavirüs, 2020'de pandemiye dönüşen COVID-19 hastalığına neden oldu. Virüsün genetik analizi yarasalarda ortaya çıktığını öne sürerken, Çin'deki yetkililer Wuhan'daki ilk salgının bir deniz ürünleri pazarıyla bağlantılı olduğundan şüpheleniyor. İki teori, satılan pazarın pangolinlerin veya yılanların virüsü yarasalardan insanlara aktaran ara hayvan olabileceğini düşünüyor.

Belirtiler, suşa ve kimin enfekte olduğuna bağlı olarak değişiyor. Boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal ve deri döküntülerinin hafif semptomlarından daha şiddetli göstergelere kadar değişebilir: Tat veya koku kaybı, kalıcı göğüs ağrısı, uyku bozuklukları, nörolojik komplikasyonlar..

Hastalıkların kökenleri üzerine araştırma yapmak zaman aldığından, virüsün insanları nasıl enfekte etmeye başladığını tam olarak bilmiyoruz. Ölümcül etkileri olduğunu ve son derece bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Nisan 2021'in başında, dünya çapında 132,4 milyondan fazla kişi enfekte olmuş ve 2,87 milyondan fazla COVID-19'dan ölüm olmuştur.