Kedi Maması Seçimi Nasıl Yapılır?

Tugba yazdı. 21 Eylül 2022 143 okunma

Kedi maması seçimi sırasında sevimli dostlarınızın sağlığı için son derece dikkatli olmalısınız. Bilindiği üzere minik dostlarınızı diğer hayvanlardan ayıran en büyük özellik; umursamaz, rahat tavırlarıdır. Beğenmedikleri, burun kıvırdıkları mamayı onlara yedirmek pek mümkün olmaz. Sadece mecburiyetten yiyecekleri bir mamayı almamak için bahsedeceğimiz hususlara özellikle dikkat etmeniz, dostunuzun yemeğini iştahla yemesi için size yol gösterici olur.

Kedi maması seçimi yapmadan önce kedinizin yaşını bilmeniz gereklidir. Seçeceğiniz mama paketlerinin üzerinde adult (yetişkin) ya da junior (yavru kedi) yazar. Mama seçiminde dikkat etmeniz gereken diğer hususlar ise cinsiyet, kronik böbrek yetmezliği, kısırlık ve hareket durumudur. Onun yaşına, cinsine ve mevcut rahatsızlıklarını göz önünde bulundurarak almadığınız mamalar, can dostunuzda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu can sıkıcı duruma düşmemek için doğru mama seçimi sürecinde son derece özenli davranmalısınız.

Kedi Maması Hangi Bileşenlerden Oluşur?

Kedi mamasında yer alan bileşenler, onların sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayacak nitelikte olmalıdır. Alacağınız ürünün yeterli düzeyde vitamin ve mineral içerdiğinden emin olmalısınız. Özellikle  A, B, C, B9 (folik asit) ve B12 vitaminleri; kedi mamasının olmazsa olmazlarıdır. Sağlık sorunları olan, kısırlaştırılmış  ve özel beslenmeye ihtiyaç duyan kediler için de veterineriniz tarafından belirtilen vitamin ve mineral ağırlıklı mamaları tercih etmelisiniz. Bu sayede minik dostunuz  için konforlu bir yaşam ortamı oluşturabilirsiniz.

Mama seçimi kadar önemli bir konu da  mamanın taze kalmasını sağlamaktır. Bayatlaması halinde kedinizin mamayı yemez; yemesi halindeyse rahatsızlanabilir. Aldığınız mamanın taze kalması için, 5 litrelik kapaklı kavanozları, pet şişeleri kullanabilir ya da paketin ağzını poşet kilidi ile kapatabilirsiniz. Kedinizin öğünlerini az ve sık hale getirerek, sürekli taze mama yemesini sağlayabilirsiniz.

Kilolu Kediler Nasıl Beslenmelidir?

Kilolu kedilerin beslenmesi sürecinde kalorisi ve yağ oranı düşük lifli mamalar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra küçük dostunuza hareket edeceği bir ortam sağlayabilirsiniz. Ona; oyun tünelleri, oltalar, ağaçlar alabilir; düzenli egzersizler yaptırabilirsiniz. Onunla oyun oynamayı artırdığınızda kilo verdiğini ve mutlu olduğunu siz de fak edersiniz.

Kedinizi, miktarı çok olmayacak şekilde yaş mama ile de besleyebilirsiniz. Yaş mamalar, yüksek proteine sahipken aynı zamanda az karbonhidrat barındırır. Bu noktada Hill’s, Royal Canin, Happy Cat ve Eminent markalarının light ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bu markalar diyet bir ürüne ihtiyacı olan kedileriniz için idealdir.

Tüy Dökme Zamanlarında Beslenme

Tüy dökme zamanlarında beslenme sürecine dikkat ederek bu sorunu kısa sürede atlatabilirsiniz. Kediniz; Norveç Orman, İran, ya da Himalayan gibi uzun tüylü cinslerden ise ırklarından kaynaklanan nedenlerle sık sık tüy dökerler. Fakat tüy dökme sorunu tüm cinslerde görülebilecek bir durumdur. Örneğin; küçük dostlarınız, havaların ısındığı dönemlerde de tüy dökmeye başlar. Özellikle baharda bu problem  önüne geçilemez bir hale gelir. Tüy dökmelerine mevsimsel değişiklikler dışında birçok etken sebep olabilir. Güneş çarpması, alerji, yeterli derecede iyi beslenememe ve stres; bu etkenlerin başında gelir. Evdeki yerinin ya da tuvaletinin değişmesi, eve başka hayvan gelmesi de bu sorunu tetikler.

Tüy Yumaklarına Karşı Beslenme

Tüy yumaklarına karşı beslenme düzeninde birtakım değişiklikler yapılması gerekebilir. Kediler kendi kendilerini temizleyen canlılar oldukları için bunun doğal sonucu olarak devamlı kendi tüylerini yutarlar. Sonuç olarak da kusma problemi yaşanır. Uzun tüylü kedilerde tüy yumakları daha sık görülür. Kusmaları bir bakıma onları rahatlatan bir harekettir. Bunu ilk gördüğünüzde korkabilirsiniz ama endişelenmeyin. Yapmanız gereken kedi maması seçimini tüy yumağı kontrolü sağlayacak olanlardan yapmaktır. Mama markası olarak Proplan /Purina Somonlu , Royal Canin /Hair&Skin, Hill’s / Hairball-Indoor, Orijen Tundra ve N&D Natural uygun bir seçimdir. Çim ve kedi macununu da ek gıda olarak verebilir; yutulan tüylerin vücuttan atımına yardımcı olabilirsiniz.

Kronik Böbrek Rahatsızlığı Olan Kedilerde Beslenme

Kronik böbrek rahatsızlığı olan kedilerde beslenme sürecine azami derecede dikkat edilmelidir. Böbrek yetmezliği, yaşı ilerlemiş kedilerde sıklıkla görülür. KBH (kronik böbrek hastalığı) bulunan dostunuz için düzenli veteriner desteği almanız gereklidir. Rutin yapılacak kan ve idrar tahlilleri sonucunda; veterinerin size vereceği reçeteye uyarak, kedinize uygun bir beslenme düzeni oluşturmanız şarttır. Doğru beslenme, onun hastalık sürecinde rahat etmesini sağlar.

Seçeceğiniz mama, kesinlikle veteriner tavsiyesine uygun olmalıdır. Sizin gelişi güzel alacağınız mama, hastalığın ilerlemesine ve daha kötü sonuçlara  sebep olabilir. Mamanın içeriğinde mutlaka B ve C vitaminleri olmalıdır. Böbrek rahatsızlığı olan kedilerde belirli miktarda protein ve çok az miktarda da fosfor olmalıdır ki vücutta oluşacak artıkların miktarı az olsun. Bazı özel durumlarda (veterinerinizin tavsiyesi ile) içeriğinde hiç protein bulunmayan mamalar kullanılması gerekebilir. Böbrekte kan basıncı artışını dengelemek içinse omega-3 yağ asitleri içeren mamaların tercih edilmesi gerekir. Böbrek rahatsızlığı yaşayan kediler için en iyi  mama markaları; Royal Canin/Renal, Sanabelle/Urinarly, Proplan/NF, Happy Cat/ Schonkost Nire’dir. Bu markaları gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Kısırlaştırılmış Kedilerin Beslenmesi

Kısırlaştırılmış kedilerin beslenmesi oldukça önemlidir. Hayatlarında önemli bir değişim yaşayan, kısırlaştırılmış kedilerde sağlıklı beslenme, zorlu bir sürecin kolay atlatılmasına yardımcı olur. Operasyondan sonra kedinizin  metabolizması değişime uğrayacağı için eski beslenme alışkanlığıyla devam etmemeniz gerekir. Bu süreçte sevimli dostunuzda birçok hastalık çıkabilir ya da  kilo sorunu yaşayabilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede uygun mama çeşidine geçilmesi, kedinizin sağlığı ve mutluluğu için en ideal olanıdır. Artık minik dostunuzun normal kedilerden farklı vitamin ve besinlere ihtiyacı vardır. Kısırlaştırma sonrası mama seçiminde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • L karnitin ve lizin oranı yüksek miktarda olmalıdır.
  • Yağ oranı normal mamalarda %20 iken bu mamalarda %10 civarında olmalıdır.
  • Kemik sağlığı için A, E, C vitaminlerini mutlaka içermelidir.
  • Kesinlikle gluten içermemelidir.
  • Protein oranı yüksek olmalıdır çünkü kısırlık sürecinde bağışıklığın güçlü olmasını sağlar.
  • Son olarak omega 3 desteği alabilmeleri için de mamanın içerisinde balık yağı olması gereklidir.

Royal Canin/Sterilised, Hill’s/ Sterilised, Brit Care/urinary, Reflex markalarına ait kısırlaştırılmış kedi mamaları bu süreçte tercih edilebilir.

Destekleyici Kedi Mamaları Nasıl Kullanılmalı?

Özel durumlarda kullanılması gereken destekleyici kedi mamaları vardır. Bunlar; bünyesi zayıf düşmüş, üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanan ya da ciddi kazalar geçiren kedilerin iyileşme sürecini hızlandıran ürünlerdir. Bu mamaların görünümü blenderdan geçirilmiş gibi pürüzsüz bir şekildedir. Aynı zamanda püre gibi oldukları için kolaylıkla yutulabilirler. Özellikle yaraların çabuk iyileşmesi için yüksek protein oranına sahip içerikleri vardır. Balkondan düşmelerde sık görülen damak yırtığı ve çene kırığı durumlarında, genellikle  bu mamalarla beslenme tavsiye edilir.

Minik dostunuz halsiz kaldığında bağışıklığını güçlendiren; kuru mama yiyemeyecek kadar zor durumda kaldığında, en büyük desteği veren bu ürünlerdir. Destekleyici mamaların fiyatları yüksek olabilir. Ancak bu ürünlerin besleyici özelliği ile kısa sürede dostunuzu eski sağlığına kavuşturabilirsiniz. Hill’s/ A&D-C&D Restorative Care serisi, Gourmet Gold/Ad serisi destekleyici mama olarak kullanılabilir. Kedinize güzel ve sağlıklı bir hayat sunmak sizlerin elinde. Taze ve besin değeri yüksek kedi maması seçimi ile minik dostunuzu hem mutlu edebilir hem de sağlığını koruyabilirsiniz.