Az Tüy Döken Kedi Cinsleri ve Özellikleri

  • Minik Tospik yazdı.
  • 3 Eylül 2021
  • 736 okunma

Kedilerde tüy dökülmesi sorunu bu canlarla aynı ortamda yaşamayı zorlaştıran hususlardan olabiliyor zaman zaman. Giysilere ya da koltuklara yapışıp kalanlar, topak topak olup havada uçanlar… Kedi sahibi, temizlik konusunda çok titiz ise veya tüylere karşı alerjikse, kedinin tüy dökmesi gerçekten sorun teşkil edebilir. Cinslerine bağlı olarak bazı kediler diğerlerine oranla çok fazla tüy dökebilirler. Hatta az tüy döken cinsleri bile; sağlık kontrolü, beslenmesi, bakımı gibi hususlara özen gösterilmediğinde daha çok tüy dökme eğilimine girebilirler.

Tüy dökmek, hayvanın bedeninin yenilenmesi için doğal olarak gelişen süreçlerdendir. Yani hiç tüy dökmeyen hayvan yok gibidir. Kediler için de durum böyledir. Ancak gerçekten az tüy döken kedi cinsleri bulunmaktadır ve kedi sahiplenmek isteyen ama tüye karşı alerjisi olan ya da çok titiz olan kedi dostları için ideal seçimler olabilirler.

Bu yazı içeriğimizde az tüy döken ve birbirinden ilginç kedi cinslerini bulup, aktarmaya çalıştık. Kedilerle yoldaşlık etmek isteyen ama mümkün olduğunca az tüy döksün diyenler! Bu yazımız sizin için…

1. Sibirya Kedisi

Sibirya Kedisi

Uzun boylu ve bol tüylü olan Sibirya kedisi, tombulca; orta boy kulaklı, çekik gözlü (sıklıkla kehribar rengi) ve sevimli ağız burun yapısıyla karşısındakini hemen etkisi altına alıverir. Uzun bacakları ile oldukça gösterişlidir ama en önemli albenisi uzun, gür ve kabarık tüyleridir.

Aslında uzun tüylü kedilerin çok fazla tüy dökmeleri söz konusudur. Cildi kuru olan kedilerde deri problemleri ve tüy dökülmeleri sıklıkla görülmektedir. Ancak konu Sibirya kedisi olunca durum değişiyor. Zira bu cins kedilerin cildi yağlıdır ve yağlı ciltler tüy dökülmesini önler. Sibirya kedisinin tüyleri derisine sıkı sıkı bağlı, adeta yapışıktır. Elbette tüy döker ama çok çok az. Dolayısıyla az tüy döken kategorisinde tercih edilebilecek cinslerdendir. Üstelik bakımı da son derece kolay olduğundan sahiplenen kişinin onunla uzun ve kalıcı beraberliği çok mümkün görünüyor.

2. Sfenks (Sphynx)

Sfenks (Sphynx)

Sfenks cinsi kediler iri ve çoğunlukla yeşil gözlü, dik ve büyük kulakları ve üçgen suratıyla belirgin özelliklere sahiptir. Doğrudan tüysüz kedi olarak anıldığını söyleyebileceğimiz bu cins kediler doğal olarak en az tüy döken kedilerin başında gelir. Kısa ve yumuşak tüyleri vardır ancak tüyleri belirgin değildir. Bu nedenle tüysüz yakıştırması yapılır. Cansız ve seyrek tüylü olarak dünyaya geldikleri halde 3-4 ayın sonunda bu cılız tüyler dökülerek asıl tüy yapısına kavuşurlar. Tüyleri çok az olduğundan tüy dökme sorunu da yoktur. Buna rağmen oldukça yumuşak ve ince deriye sahiptirler. Bu nedenle de güneşe maruz kalmamalıdırlar.

Ayrıca Kedilerin Az Tüy Dökmesi İçin Neler Yapılabilir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

3. Exotic Shorthair

Exotic Shorthair

Az tüy döken kedi cinsleri arasında yer alan Exotic Shorthair’ler, yumuşak huyludurlar ve çok iyi ev arkadaşı olabilirler. Son derece sevimli yüzleri, uzun ve kalın tüyleriyle albenileri de çok yüksektir. İran ve Amerikan Shorthair kedilerinin birleşmesinden türeyen melez kedilerdir. Bakımları da kolay olduğundan daha çok tercih edilmektedirler. Ancak tüyleri çok az dökülse de düzenli olarak taranmaya ve bakıma gereksinim duyarlar. Bu ihtiyaç ihmal edilmediğinde mutlu ve sağlıklı olarak çok uzun yıllar boyunca size arkadaşlık edebilir.

4. British Shorthair

British Shorthair

Belki iki bin yıldan fazla tarihi geçmişe sahip olan bu cins kediler çağlar boyunca, İngiliz kraliyet ailelerinin saraylarında soyluların itibar ettiği, aristokrat kedilerdir. British Shorthair de yağlı cilde sahip oluşu nedeniyle tüy dökmeyen türlerdendir. Daha doğrusu çok az tüy dökmektedirler. Sevimli suratının yanı sıra karakter özellikleri de insanları cezbetmektedir.

British Shorthair’ların çok uzamayan, kısa ama oldukça gür ve yumuşak tüyleri vardır. Gri ya da çok açık gri renkli türleri bulunur. Tüyleri kısa ve güçlü olduğundan çok dökülmezler. Bu da onun bakımını zahmetsiz hale getirir. Akıllı, meraklı, sahibini anlayan ve komutlarını yerine getiren bu kediler yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Bu nedenle de sahiplerine çok sadıktırlar.

5. Habeş Kedisi (Abyssinian)

Habeş Kedisi (Abyssinian)

Oyuncu ve yaramaz mizacıyla hem çok sevimli hem de kısa ve dökülmeyen tüyleriyle sorunsuz bu kediler en çok aranan kedi türleri arasında yer alıyor. Zayıf görünümlü, uzun kulaklı ufak suratlı ve yeşil, kocaman gözlüdürler. İki yüzyıl kadar önce Kuzey Afrika’dan getirildiği sanılan Habeş kedisi ilk kez 1800’lü yıllarda yapılan kedi gösterisinde tanınmaya başlanmış ve ünlü olmuştur.

Karakter özellikleri itibariyle sizinle beraber rahatça zaman geçirebilir, oyunlar oynayabilir hatta oynanan oyundan sıkılıp başka oyun oynamak isteyebilirler. Çok zeki ve meraklıdırlar. Dikkat çekmeye de bayılırlar. Son derece sıcakkanlıdırlar. Çöl kumu kahvesi rengindeki tüyleri çok sık ve kısadır. Bu da tüylerinin dökülmesini engelliyor ve bu özelliğiyle de listemizdeki yerini alıyor.

6. American Bobtail

American Bobtail

Yabani görünümlü bu cins kedilerin tüy uzunlukları farklı boyutlarda olabiliyor. Uzun tüylü olanları da dâhil olmak üzere tüy dökme sorunları yoktur. Bakımları aksatılmadığında tüylerini muhafaza ederler. Daha doğrusu tüy dökmezler. Oldukça kısa olan kuyrukları dikkat çekici özelliklerindendir. Bu özellikleri sayesinde etraflarındaki fiziki tehlikeleri sırtlarının üzerinden de görebilirler. Başlangıçta, özellikle kedilerle zaman geçirme alışkanlığı bulunmayanlar için tedirgin edici olabilirse de sahibine göstereceği bağlılık inanılmazdır. Hem oldukça uysal hem de sosyalleşmeye eğilimlidir. Diğer evcil hayvanlarla da çocuklarla da çok iyi dostluk kurabilirler. Yavaş büyürler; yetişkin görünümü kazanmaları iki-üç yıl sürebilir.

7. Siyam Kedisi (Siamese)

Siyam Kedisi (Siamese)

Kedi ırkları içerisinde ilk evcilleştirilen, kendine özgü görüntüsüyle cezbedici bu cinsler de belirgin özelliklere sahiptirler. Enerjilerinin yüksekliği, sosyal oluşları ve favori seçtikleri insanlarla kurdukları derin bağlar bu belirleyici özelliklerin başında gelir. Eve gelen yabancılar dâhil hemen herkesle etkili temasa geçebilirler. Sevgi dolu mizaçları sayesinde evin neşe kaynağı olabilirler. Siyam kedisinin bu listeye girme sebebi elbette bunlar değildir. Bu cins kediler de çok az tüy döken kedi grupları içerisinde bulunur. Sağlıklı beslenme ve düzenli bakımla tüy dökme sorunu ile karşılaşma ihtimali son derece düşüktür.

8. Tonkinese Cinsi Kedi

Tonkinese Cinsi Kedi

Yüzünde alacasıyla tanınan Tonkinese; Siyam kedisi ile Birman kedisinin birleşmesinden ortaya çıkan melez cinstir. Tayland kökenli olduğu düşünülen Tonkinese’nin yüzünün ortasına yayılmış gibi duran alacalı rengi farklılıklar gösterebilmektedir. Bu özelliği Siyam kedisi olan atasından gelmiştir. Uzun yıllar siyam kedisiyle karıştırılsa da genetik araştırma ve inceleme çalışmaları 2001 yılında sonuç vermiş, melez olduğu kanıtlanmış ve Tonkinese adını almıştır.

İri görünümlü kulakları geniş ve diktir. Mavi gözleri cam gibi parlayan Tonkinese bu özelliğiyle hayranlık toplar. Sırt, kuyruk, pati, yüz ve kulak bölgeleri kahverengi tonlarında ya da siyah olabilmektedir. Diğer bölgelerin krem veya gri renk ya da tonlarında oluşunun yarattığı tezatlık dikkat çekicidir. Yüksek kaliteli; kısa tüyleri ile az tüy döken cinsler arasında yer alır. Tüy dökme sorunu yok denecek kadar azdır.

9. Burmilla

Burmilla

Köklerinin çok eski olmadığı, tanınırlığının da 1900’lü yılların sonlarına dayandığı tahmin ediliyor. Çıkık burnu, renkli ve çekik gözleri, iri yapısı ile cezbedicidir. Krem veya tekir renkleri vardır. Oyunculuğu mükemmeldir. Burmese cinsi ile İran Kedisi’nin birleşmesi neticesinde tesadüfen ortaya çıkmış melez ırktır. Burmese cinsine çok benzer özellikler taşıdığı için yeni ve farklı tür olduğunu anlamak zaman aldı. 2011 yılında gerçekleştirilen genetik çalışmalar meyvesini verdiğinde Burmilla adını alarak literatüre geçti. Tüyleri katmanlardan meydana gelen, yoğun dizilimiyle belirgin özelliktedir. Kalın ve kısa tüyleri dökülmeye engeldir. Bu yüzden de listemize girmeye hak kazanmıştır.

10. Devon Rex

Devon Rex

Genel hatlarıyla ilk anda Sfenks türüyle benzerlikler gösterir. Ancak cinsi farklıdır. Altmışlı yıllarda bulunduğu biliniyor. İngiliz kedi yetiştiricisi kadın tarafından bulunan ve ilginç görünümü ile dikkat çektiği için izi sürülen Devon Rex böylece ünlü olmayı da başarmıştır. Kulak, göz, burun yapıları ile Sfenks’e benzetilen Devon Rex’in omuz ve göğüs genişliği ile farklılık gösterir.

Tüyleri iki renkli ya da alaca; bazen de desenli ve dalgalı olabiliyor. Seyrek ama uzaktan dahi fark edilen tüyleri vardır. Her canlıyla etkileşim içine girebilirler. Avcılık içgüdüleri güçlü olduğundan balık vb. ev hayvanları ile aynı ortamda bulunmaları riskli olabilir. Ancak insanlarla çok iyi anlaşır ve sıcakkanlıdır. Son olarak bu sevimli can dostu kedimizin tüy dökmeyen cinsten olduğunu da belirtelim. Az ve seyrek yapıda tüyleri olduğundan en az tüy dökme riski bulunan kedilerdendir.

11. Cüce Bambino

Cüce Bambino

Bambino İtalyanca’da bebek/çocuk anlamlarında kullanılır. Adını buradan alan kedimiz Sfenks ve Munchkin denilen ırkların çiftleşmesiyle meydana gelmiş melez kedilerdendir. Tüysüz olma özelliği Sfenks cinsi atasından geçmiştir; cücelik unvanı Munchkin’den… Görünüm olarak ise her iki tarafın genetik özelliklerini de taşımaktadır. Mini minnak ve sevimli bu kediler tüysüz olduklarını söylemeye gerek var mı?  Osborne çifti tarafından yetiştirilen; yeni olarak nitelendirilebilecek bu kedi ırkının cinsi 2005 yılında tescil edilmiştir ve kökeni Amerika’dır. Çok eğlenceli ve oyuncu olan Cüce Bambino tüysüz olan ve benzerlik gösterdiği diğer cinslerle karıştırılabilmektedir. Ancak cüce olmaları en ayırt edici özellikleridir.

12. Bombay

Bombay

Her ne kadar yazımızın sonunda yer versek de aslında az tüy döken kedi cinsleri denilince ilk akla gelebilecek ırklar siyah kedilerdir. Bombay da bunlardan biridir. Simsiyah, güçlü ve parlak tüyleriyle haklı şöhret sahibidirler. Son derece az tüy döktükleri için özel bakıma da ihtiyaçları yoktur. ‘Siyah Panter’ lakabıyla da tanınır. Kibirli denebilecek kadar soğukkanlı oldukları söylenebilir.

İlk ortaya çıkışı 70’li yıllara denk gelmiş. Burmese ve American Shorthair kedilerinin çiftleşmesinden oluşmuş melez ırktır. ‘76 yılında tescillenmiştir. İçe dönük özelliği sosyalliğe müsaade etmez. Çoğu kez kendi kendine oyalanır. Ancak yaşadığı ortama, sahiplerine alıştıktan sonra bağlılık gösterir, sevgi dolu ve oyuncu olabilirler. Pantere benzer görünümleri; havalı, siyah renkleri ile dikkat çekicidirler. Tüy dökmeyen bu kediler de titiz kedi severler için doğru tercih olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Ev ortamında yaşayan kediler çok fazla sıcaklık farkı yaşamadıkları için tüy dökebilirler. Sağlıklı beslenip bakılan, tüyleri düzenli olarak taranan kediler daha az tüy döker. Buna rağmen bazen kediler aniden tüy dökebilir. Bunun nedenleri arasında; veteriner doktorların çeşitli nedenlerle yazdıkları bazı ilaçlar, alerjik reaksiyonlar, güneş yanıkları gibi nedenler sayılabilir. Bazı zamanlar stres kaynaklı tüy dökülmeleri de görülebilmektedir.

Zaman zaman her kedi tüy döker. Kedinin tüy dökme sürecini azaltabilmek için, tüylerinin veterinerin önerdiği oranda ve sıklıkta taramak gereklidir.

İlgili Yazılar