Koleksiyon Yapılabilecek Nesneler: En İyi 19 Koleksiyon Önerisi

Minik Tospik yazdı. 26 Temmuz 2021 2.963 okunma

Piyasada koleksiyonu oluşturulabilecek yüzlerce materyal bulunabilir ancak uzun vadeli koleksiyoncu olmak istiyorsanız en popüler ürünlerden tercih etmek hem toplama konusunda işinizi kolaylaştırır hem de bu hobiyle ilgili tutkunuzu artırır. Koleksiyon yapmak gibi hobiler edinmenin stres düzeyini azaltmak, kişinin kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmak, odaklanma ve hafızayı güçlü tutmayı sağlamak, yeni çevreler edindirmek gibi pek çok faydası vardır. Henüz bu hobiyle tanışmadıysanız ya da başka herhangi bir hobi edinmediyseniz az sonra vereceğimiz koleksiyonu yapılabilecek nesnelerden ilginizi çekenler çıkabilir ve koleksiyon yapmak en büyük hobiniz olabilir. Eğer kararınızı verdiyseniz ve kesinlikle koleksiyoncu olmak istiyorum diyorsanız, işte koleksiyonu yapılabilecek 19 nesne…

1. Pul

Pul koleksiyonculuğu posta pullarını, posta pullarıyla alakalı zarfları veya benzeri ürünleri toplamaktan ibarettir. Şimdilerde 900.000 adetten fazla bulunan pul çeşitlerinin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla pul, koleksiyonunu yapmak için en ideal ürünlerdendir ve dünya çapında bu koleksiyona sahip milyonlarca insan olduğu düşünülmektedir.

2. Madeni Para

Madeni para koleksiyonculuğunda, kişiler boş zamanlarını etkili şekilde değerlendirmek için yalnızca piyasadan çekilmiş olan paraları toplayarak kendilerince belirledikleri düzen çerçevesinde saklarlar veya sergilerler. Hatta kimi zaman farklı milletlerin paraları söz konusu olduğunda hobi olmaktan öteye giderek ulusal ve uluslararası alanda çevre edinmeye fayda sağlar. Sadece bilinen 150.000 tane civarında farklı madeni para türleri bulunur ve minimum 40.000 koleksiyon sahibi profesyonel şekilde madeni para toplamaktadır.

Ayrıca Paletten Kendin Yap Salıncak Fikirleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

3. Banknot

Tıpkı madeni paralar gibi kâğıt paraların da koleksiyonunu yapmak mümkündür. Neredeyse her gün artan farklı para çeşitleri vardır. Bilinen 112.000 adetten fazla farklı banknot çeşidi bulunur. Haliyle toplamak, biriktirmek ve özenle saklamak için epey uygun ürünlerdendir.

4. Çizgi Roman

Yapılması en eğlenceli koleksiyonlardan olduğu söylenen çizgi roman koleksiyonculuğunun tek olumsuz yanının tüm koleksiyonlarda olduğu gibi hobi olarak pahalı olması denebilir. Ancak geçmişe yolculuk yapmak açısında epey zevkli yollardandır. Örneğin geçmiş zamanların ünlü Tommiks Çizgi Roman Serisi, pek çok koleksiyoncunun gözdesi durumundadır. Bu seri, 1955 senesinden itibaren ülkemizde yayınlanmaya başlayan ve kardeş yayını olan Teksas ile hem çocuklar hem gençler arasında büyük ilgi gören İtalyan yapımı çizgi romanlardır.

5. Video Oyunları

Zamanında teknolojinin zirvesi olarak düşünülen video oyunu kasetleri, şimdilerde ancak koleksiyoncuların tozlu raflarında bulunabiliyor. Dolayısıyla bu kasetler günümüzde hiçbir şekilde işlevsel olmadığı için koleksiyonunu yapmak epey kolay olacaktır.

6. Sporcu Kartları

Aslında iskambil kartlarıyla oynanan zamanının mahalle aralarının popüler oyunu fantiyi, sporcu kartlarıyla beraber düşünmek de mümkündür. Fanti oynamak deyimiyle eşdeğer hale gelen sporcu kartlarının değeri de haliyle aşikardır. Günümüzde her yeni sezonda aktif sporcularla benzerleri çıkarılan kartların geçmiş dönemlere ait olanları koleksiyonerler tarafından oldukça zor bulunarak ve servet değerinde paralar ödenerek toplanmaktadır.

7. Banka Kartları

En ilginç koleksiyon ürünlerinden olan banka kartlarının şimdilerde bilinen 46.000 adetten daha fazla farklı banka kartı koleksiyoncuların birikimlerinde sergilenmektedir. Artık kullanmadığınız banka kartlarınız varsa koleksiyona başlamak için en basit yol olabilir!

8. Bira Altlıkları

Belki de koleksiyon yapmanın en illegal yollarından biridir bira altlıklarını toplamak… Ancak epey de keyiflidir. Bira seven kişilerin dışarıda bira içtikleri barlardan tabiri caizse ‘aşırdıkları’ altlıkları biriktirmeleriyle oluşan koleksiyondur.

9. İskambil Kartları

Eğer kart oyunlarına büyük tutkuyla bağlıysanız ve sürekli oyun oynuyorsanız, muhtemelen uğurlu desteniz vardır. Koleksiyoncular da tıpkı sizin gibi desteleri toplarlar ancak onlar için önemli olan uğuru değil görselliğidir. Bu kart oyunları işine baştan sevdalıysanız iskambil kartlarının koleksiyonunu yapmak sizin için hiç zor olmayacaktır.

10. Kitap Ayraçları

Şimdilerde kitapçılarda satılan ayraçların yanı sıra ayrıca her aldığımız kitapta da kapağıyla uyumlu olan ayraçlar bulunuyor. Dolayısıyla, belki de listedeki en kolay koleksiyonlardandır kitap ayracı koleksiyonculuğu… Tüm bunların dışında bu koleksiyonculuğun diğer artısı ise satın almanın haricinde kendi ayraçlarınızı yapabilmenizdir.

11. Cep Takvimleri

Eskiden yılbaşı zamanlarında her dükkândan verilen en popüler eşantiyonlardan olan cep takvimleri maalesef ki akıllı telefonların hayatımızın her alanına hükmetmesiyle şimdilerde yalnızca tozlu raflarda bulunuyor. Ancak bu onu koleksiyoncuların gözünde daha da değerli kılıyor. Bilinen farklı cep takvimi çeşitlerinin sayısı şu an için 80.000 adet civarında ve koleksiyon yapmak için bu ürünü seçen çok sayıda koleksiyoncu vardır.

12. Sigara Paketleri

Meltem, Yeni Bahar, Bitlis veya Birinci… Zamanında en popüler olan sigara markalarındandır. Ancak şimdilerde sadece koleksiyonlarda bulunabiliyorlar. Üstelik yerli sigaraların dışında uluslararası sigara markalarının paketlerini biriktirmek de oldukça mümkündür.

13. Giriş Biletleri

Hem gezmeyi hem biriktirmeyi esas alan bu koleksiyonculuğu yapmak biraz zor olabilir. Gezdiğiniz yerlerde girdiğiniz müzeler, tarihi mekanlar, sinemalar veya konserler için aldığınız biletleri saklamak oldukça zevklidir çünkü geri dönüp baktığınızda hem büyükçe koleksiyonun sahibi olursunuz hem de geçirdiğiniz güzel zamanları anmış olursunuz.

14. Gıda Ambalaj Etiketleri

Evet düşününce garip geliyor olabilir fakat bu da epey yaygın koleksiyonlardandır. Bisküvi ambalajlarından peynir poşetlerine, cips paketlerinden çikolata ve şekerleme jelatinlerine binlerce farklı türde ürünün ambalajı biriktirilebilir.

15. Jeton

Cadde üzerindeki ankesörlü telefonları kullanmak için alınan jetonlar, oyun salonlarında ya da lunaparklarda kullanılan jetonlar veya toplu ulaşım araçlarına binmek için kullanılan jetonlar… Akla gelebilecek tüm jeton türleri bu koleksiyonun parçası olabilir. Üstelik jeton koleksiyonerleri dünya çapında oldukça yaygındır.

16. Kartpostal

Diğer koleksiyon çeşitleriyle kıyaslandığında kartpostalların koleksiyonunu yapmak eğlenceli olmanın yanında aynı zamanda basittir. Gittiğiniz, gezdiğiniz çoğu yerde bulabileceğiniz kartpostalları toplayıp biriktirmek geçmişten günümüze kocaman koleksiyonun sahibi olmanızı sağlayabilir.

17. Oyuncak Figür

En yaygın koleksiyon türlerinden olan oyuncak figürlerin biriktirilmesi, pelüş oyuncaklardan, plastik oyuncaklara ve oyuncak arabalara kadar pek çok ürünün koleksiyonunun yapılmasıdır. Özellikle eski figürlerin hatta ilk oyuncak figürlerinin epey değerli olduğunu söylemek mümkündür.

18. Piyango Biletleri

Her piyango çekilişinde büyük ikramiyeyi kazanma umutlarıyla alınan ancak amorti bile kazanamayan biletler bu koleksiyonun en büyük parçasıdır. Elbette yenilerde yapılan piyango çekilişlerinin biletleri eskileri kadar değerli olmayabilir ancak biriktirmeye başlamak için iyi yol olabilir. Hatta 123456, 000001, 333333 gibi ardışık ya da aynı rakamlara sahip olan biletler epey yüksek değerlere sahiptir.

Ayrıca Eski Araba Lastiğinden Kendin Yap Geri Dönüşüm Fikirleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

19. Kazı-Kazan Kartları

Tıpkı piyango biletleri gibi küçük de olsa para kazanma umutlarıyla alınan fakat kazanç sağlayamamış kartların biriktirilmesiyle oluşturulan koleksiyonlardandır. Ancak farklı olarak kazı-kazan kartlarının koleksiyonunda öyle değerli parçalar vardır ki o kartlar kazanç sağlasa bile koleksiyoncular sırf kartı vermemek için paradan vazgeçerler.