Kulakların Pasını Silen 20 Film Müziği

Minik Tospik yazdı. 6 Mayıs 2021 992 okunma

Sinema tarihinin 126 yıllık bir serüveni var… İyi seçilmiş bir müzikle filmin seyirci üzerindeki etkisini çoğaltacaklarını düşünen yapımcılar, filme özel müzik yapılması gerekliliği üzerinde durmuşlardır. Bu düşünceyle ilk olarak 1908 yılında “'L'Assassinat du Duc de Guise” filmi için Camille Saint-Saens bir film müziği yapılmıştır.

Peki müzik olmasaydı filmler nasıl olurdu? Muhtemelen çok tatsız olurdu. Sinema tarihi boyunca şarkılar mücadeleye şan, manzaralara ihtişam, kahramanlara ise derinlik katmıştır. Ses ve görüntünün bütünleyici muhteşem buluşması filmlerin anlamına anlam katmıştır.

Bakalım hangi besteler hangi filmlerin derinliğini milyonlarca katlamış? İşte bizim seçtiklerimiz…

1. Where Do I Begin (Love Story)

1970 yılında sinema perdesinde çıkışından günümüze dek popülerliğini sürdüren ve unutulmazlar arasında yerini alan film: Love Story. Sarsıcı bir aşk hikâyesinin anlatıldığı filmin en az kendisi kadar sarsıcı müziğidir bu şarkı. Andy Williams adındaki müzisyenin eseridir. Film birçok ülkede yıllarca gişe rekorları kırmış, şarkı sözleri başka dillere çevrilerek yorumlanmış ve bir klasiğe dönüşmüştür.

2. The Godfather Soundtrack

Ülkemizde de gişe rekorları kıran ve ‘Baba’ adıyla oynayan 1972 yapımı film; Amerika’da yaşayan büyük bir İtalyan mafya ailesinin karanlık dünyasını anlatır. Devam filmi de çekilen bu yapım, başrol oyuncuları ile olduğu kadar film müziği ile de sinemaseverleri büyülemiştir. Nino Rota imzalı beste günümüzde de müzikseverlerin gönlünde tahtını korumaya devam etmektedir.

3. Hababam Sınıfı Film Müziği

Rıfat Ilgaz’ın bir romanından uyarlanarak 1975 yılında gösterime giren filmin müziklerini Melih Kibar yapmıştır. Özel bir lisedeki öğretmen öğrenci ilişkilerini mizahi yaklaşımla anlatan; Türk sinemasının başyapıtları arasında yer alan Hababam Sınıfı’nın devam filmleri de yapılmıştır. Giriş ve tema müziği olan beste en az filmin kendisi kadar efsane olmuştur.

4. Selvi Boylum Al Yazmalım Film Müziği

Kamyon şoförü İlyas ile Asya’nın yarım kalan aşkını anlatan film Cengiz Aytmatov’un aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. ‘Sevgi neydi? Sevgi emekti.’ sözleriyle hafızalarımıza kazınmış olan; 1977’de sinemaseverlerin beğenisine sunulan film Cahit Berkay’ın özgün müziği ile taçlanmış ve klasikler arasına katılmıştır.

5. Once Upon A Tıme In America Soundtrack

1984 yılında ilk gösterimi yapılan ‘Bir Zamanlar Amerika’ filminin adıyla aynı tema müziğidir. 20. yüzyıl başlarında New York’da büyüyüp yetişen bir gangster çetesinin, dağılıp yıllar sonra yeniden bir araya gelmesiyle çocukluk hayallerini gerçekleştirme arzularının hikâyesini anlatır.  Ünlü müzisyen Ennıo Morrıcone imzalı beste film müzikleri albümünde yer alan diğer şarkılarla birlikte dünyanın en iyi film müzikleri albümü olarak gösterilenler arasındadır.

6. Take My Breath Away (Top Gun)

Vizyona girdiği 1986 yılında ortalığı kasıp kavuran kült film demek abartı olmayacaktır. Amerikan deniz havacılığı subayı olan hırslı bir pilotun arka planda aşk temalı öyküsünün anlatıldığı bu filmin Tom Whitlock ve Giorgio Moroder imzalı şarkısı, yıllarca listelerden de dillerden de düşmemiştir. Film şarkısı kadar, Tom Cruise’un marka gözlükleriyle de ikon olmuştur.

Ayrıca Hangi Müzikler Beyni Çalıştırır? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz

7. Promontory (Last Of The Mohicans)

1992 yılında vizyona giren ve Fransız iç savaşını konu alan film büyük sükse yapmıştır. Filmin soundtrack albümü bütünüyle çok iyidir ama tema müziği de olan Promontory, filmi sürükleyen ana unsurların başında gelmiştir. Filmin izleyicide yarattığı kahramanlık dürtüsünün sebebidir. Trevor Jones imzalı beste için bugün hala ‘daha iyisi yapılmadı’ diye düşünenlerin sayısı az değildir.

8. Braveheart Soundtrack

Konusu İskoçya’da geçen yarı gerçek yarı kurgu bir dönem filmidir. 1995 yılında vizyona giren film Türkiye’de de yıllarca gösterimde kalmıştır. Bol ödüllü filmin tema müziği James Horner imzalıdır. Müzikteki o yüreği ele geçiren his onu hala özel kılmaktadır.

9. Fırat Ağıdı (Eşkıya)

Gişe hasılatı kayıtlarının tutulmaya başladığı yıllardaki en yüksek hasılatlı ilk filmdir Eşkıya. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görmüştür, hatta 70. Akademi Ödülleri'nde en iyi yabancı film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiş ancak ilk beşe girememiştir. 1996 yılında çıkış yapan film, konusu ve başrol oyuncuları kadar filmle özdeşleşen Erkan Oğur’a ait Fırat Ağıdı ile de büyük yankı yapmıştır.

10. Leyla (Vizontele)

2001 yılında gösterime girdiğinde bir fırtına gibi esmiştir film. Bu komedi filmi yetmişli yıllarda doğuda bir köyde geçer. Ülkenin radyo televizyon kurumu köye televizyon getirir ama alıcısını (receiver) kurmadan gider. Alıcıyı kurmak köyün delisine kalır. ‘Zeki Müren de bizi görecek mi’ repliği dillere pelesenk olan filmin müziği Kardeş Türküler’e aittir. Müzik, hareketli ve eğlenceli temposu ile filmin sürükleyici unsuru olmuştur.

11. He’s A Priate (Pirates Of The Carribean)

Karayip Korsanları serisinin ilk filmi ‘Siyah İnci’nin Laneti’ 2003 yılında sinemada oynamıştır. Aşk temelli bir macerayı anlatır. Etkileyici müzikleriyle de adından söz ettiren serinin bu ilk filminde kullanılan Klause Badelt imzalı şarkı hala en iyi film müzikleri arasındaki yerini korumaktadır.

12. Olduramadım (G.O.R.A.)

Bilim kurgu ve mizahı bir arada sunan nadir yerli örneklerden biri olan film 2004 yılında çıkış yapmıştır. Gişe hasılatları oldukça yüksek filmlerdendir. Kurgusu içerisindeki karakterlerle birlikte Özkan Uğur’a ait bu şarkı da filmin önemli motiflerinden biri olmuştur.

13. Organize İşler Film Müziği

İstanbul’un göbeğinde yaşanan bir dolandırıcılık hikâyesini anlatan bir komedi ve aksiyon filmidir. 2005 yılının sonlarında vizyona giren ve çok büyük gişe yapan filmin müziği Nil Karaibrahimgil’e aittir. Filmle aynı adı taşıyan şarkı hala dillerde dolanır.

14. Anlamazdın (Issız Adam)

2008 yılında perdeye yansımış ve hala adından söz ettiren filmlerden biridir. Çağan Irmak’ın adını bir kez daha kuvvetle duyurmasına vesile olan film kullanılan eski, Türkçe sözlü hafif müzik şarkılarıyla izleyiciyi yakalamayı başarmıştır. Özellikle Ayla Dikmen’in söylediği ‘Anlamazdın’ şarkısı hazin sonlu bu filmin ‘mendilleri hazırlatan’ önemli unsurlarından olmuştur.

15. Pi’s Lullaby (Life Of Pi)

Aynı adlı bir romandan uyarlanmış olan ‘Pi’nin Yaşamı’ filmi 2012 yılında vizyona girmiştir. Batan bir gemiden sağ kurtulan 16 yaşındaki bir çocuğun hayatta kalma mücadelesini anlatır. Mychael Danna’ya ait Pi's Lullaby (Pi’nin Ninnisi) adlı film müziği 85. Akademi Ödüllerinde ‘en iyi özgün şarkı’ dalında ödül almış; yakın tarihin uluslararası platformlarda en çok izlenen filmlerinden biri olmuştur.

Ayrıca Çocuk Gelişiminde Etkili Müzik Aletleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

16. Kanatlarım Var Ruhumda (Bi Küçük Eylül Meselesi)

2014 yılının sevgililer gününde vizyona girmiştir. Filmin konusu ve oyuncuları yeterince dikkat çekicidir aslında insanları filme getirmek için. Ancak bunun yanı sıra Nil Karaibrahimgil’e ait ve kendisi tarafından söylenen şarkı film kadar sükse yapmıştır. Ayrıca 25. Ankara Uluslararası Müzik Festivali kapsamında ‘en iyi özgün müzik’ ödülü almıştır.

17. Gel Ya Da Git (Unutursam Fısılda)

Yine bir Çağan Irmak harikası ve yine çoğunluğu özgün film müzikleri… Sevdiği adamla birlikte, meşhur bir şarkıcı olmak arzusu ile evinden kaçan genç bir kızın aşk ve ihtiras yolculuğunu anlatır film. 2014 yılının sonuna doğru vizyona giren filmin ‘film müzikleri albümü’ baştan sona efsanedir. Kenan Doğulu imzalı ve filmde Farah Zeynep Abdullah tarafından yorumlanan şarkı hem çok sevilmiş hem de 47. Sinema Yazarları Derneği tarafından ‘en iyi müzik’ ödülüne layık görülmüştür.

18. City Of Stars (La La Land)

2016 yılında sinema dünyasına bomba gibi düşen, gişe hasılatı çok yüksek ve ülkemizde de Aşıklar Şehri adıyla gösterilen, müzikal film. Hiç şüphesiz filmin bütün müzikleri bir rüyalar alemine götürüyor izleyenleri. Justin Hurwitz’e ait olan bu şarkının yıllara meydan okuyacağı kesin gibi duruyor. Bonus olarak 89. Akademi Ödülleri ‘en iyi özgün şarkı’ ödülünün de sahibi…

19. Wakanda (Black Panther)

Günümüzden sadece 3 yıl önce, 2018 yılında vizyona giren Marvel kurgusal evreninin on sekizinci filmidir. Emsalleri gibi meraklısını sinema salonlarına sürüklemiştir. Ama filmi diğer versiyonlarından farklı kılan, 91. Akademi ödüllerinde en iyi müzik ödülünü almış olmasıdır. Wakanda adlı bu film müziği İsveçli bir müzisyen olan Ludwig Görranson’a aittir.

20. O’nun İçin/Gazi Koşusu (Bizim İçin Şampiyon)

Meşhur yarış atı Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş’ın gerçek yaşam öyküsünü anlatan biyografik film, ülkemizde 2018 yılının son ayında sinemaseverler ile buluşmuştur. Hüzünlü fakat umudunu asla yitirmeyen insanlar vardır bu öyküde. Filmin müzikleri genç müzisyen Toygar Işıklı’ya aittir. ‘O’nun İçin/Gazi Koşusu’ bestesi ise, en can alıcı fon müziğidir.