Mutlaka Okunması Gereken 25 Kitap
Minik Tospik yazdı. 24 Kasım 2021 715 okunma
Kitap okumaya başladı mı insan önünü alamaz o işin. Ne bulursa okur, hep daha fazlasını ister. Okumak iyi güzel ama iyi kitap okumak çok daha güzel... Okuyucunun zihnini açan, hayal dünyasını zorlayan, kitaptaki karakterler aracılığıyla okuyucusunu farklı rollere büründüren ve okuyana yeni bilgiler kazandıran iyi kitaplar…
Bizim severek seçtiklerimiz bunlar; bakalım siz de sevecek misiniz?
1. Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk - 1927
Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı eser, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının en az 1 kere mutlaka okuması gereken, Cumhuriyet’in kuruluş tarihinin en önemli belgesidir. Mutlaka okunması gereken kitaplar arasında 1 numara olmaya layık eser, Atatürk’ün 1919'da Samsun’a çıkışından başlayarak o tarihe kadar, silah arkadaşları ile beraber yaptıkları çalışmaları anlattığı konuşma metnidir ve anlatıldığı dönemle ilgili olarak ülkemizin en temel resmî tarih kaynağı olma niteliğine sahiptir.
2. Sefiller, Victor Hugo - 1862
On dokuz yıl kürek mahkûmu olan Jean Valjean, hapisten çıktıktan sonra eski yaşamına dönmemek için ne kadar çabalasa da toplumca dışlanıyor ve zor zamanlar yaşıyor. Ona tek iyi davranan ve evine alan piskopos oluyor. Fakat Jean piskoposun gümüş yemek takımlarını çalmak gafletine düşüyor. Buna rağmen onu polisin elinden kurtaran piskopos, üzerine de kendisine gümüş şamdan hediye edince Valjean’in hayatı değişiyor.
3. Ana, Maksim Gorki - 1906
Pelage yani Ana, işçi kocasının ölümünden sonra oğlu Pavel ile baş başa kalır. Oğlu, kasabadaki kavgacı gençlikten daha olgun olmaya başlar. Daha sonra evleri kitaplarla dolmaya başlayınca Pelage, oğlunun gizli yaşantısını öğrenmek ister. Pavel, annesine sosyalizm kavramıyla; ezilen işçi ve köylü sınıfının kentsoylularla olan çatışmasını anlatır. O günden sonra hayatları değişmeye başlar.
4. Dönüşüm, Franz Kafka - 1915
Gregor Samsa ailesinin geçimi için, gezici pazarlamacı olarak ağır şartlarda çalışmaktadır. Bir sabah böceğe dönüşmüş olarak uyanır ve geri kalan hayatında bu şekilde yaşamaya alışması gerekecektir. Gregor'un küçük kız kardeşi Grete, dönüşümden sonra ona bakmaya başlar. Başlarda iyi anlaşan kardeşlerin arasındaki ilişki zamanla azalır.
5. Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar - 1923
Halide Edip’in roman türünde verdiği önemli eserlerdendir ve Türk edebiyatında Kurtuluş Savaşı üzerine yazılan ilk romandır. Romanda, öykünün başkahramanı olan İzmir’li Ayşe odağında Kurtuluş Savaşı mücadelesi, İtilaf Devletleri'nin gerçekleştirdiği işgaller ve Kuvva-yı Millliye süreci anlatılmaktadır.
Sevgiliye Hediye Edilebilecek En Güzel Kitap Fikirleri bilgilerine de bakabilirsiniz.
6. Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley - 1931
Aldous Huxley'in başyapıtıdır. Bilim kurgu türündeki distopik roman, 26. Yüzyılda ve Londra'da geçmektedir Üreme teknolojisi, sağlıklı ceninler ve uykuda öğretim yöntemiyle toplum değişime uğratılmıştır. İnsanlık sağlıklı, teknolojik açıdan gelişmiş, savaşlar ve yoksulluk yok edilmiştir fakat tüm bunlar birçok değerin yok edilmesi ile sağlanmıştır; aile, kültür, sanat, edebiyat ve felsefe artık yoktur.
7. Fareler ve İnsanlar, John Steinback - 1937
Eser, iki gezgin çiftlik işçisi olan George ve Lennie’nin büyük bunalım zamanında California'da yaşadıkları trajik hikâyeyi anlatır. Salinas Vadisi'nde, Soledad yakınlarındaki çiftlikte iş bulur ve çalışmaya başlarlar. Kendilerine ait toprak edinip oraya yerleşme hayalleri vardır.
8. Yabancı, Albert Camus - 1942
Cezayir'de rastlantı sonucu, Arap birini öldüren orta sınıf Fransız vatandaşı Meursault, kendisini adım adım ölüme götüren olayları kayıtsızca izlemektedir. Romanın başkarakteri Meursault’un adı yoktur: “Yabancı”dır.
Kitapta, Meursault'un kendine, topluma ve ölümü isteyecek düzeyde hayata yabancılaşması anlatılır.
9. Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali - 1943
Sabahatttin Ali adının yeni kuşaklar tarafından tanınmasını sağlayan ve mutlaka okunması gereken kitaplarındandır. Son yılların en çok okunan kitapları arasındadır. Başkarakterleri Maria Puder ve Raif Efendi olan romanda aşk, yalnızlık ve yabancılaşma temaları işlenir. Öne geçer gibi görünen aşk temasının arka planında yapılan psikolojik analizlerle, kişinin topluma yabancılaşması ve sonunda kendi kabuğuna çekilerek yalnızlaşması vurgulanır.
10. 1984, George Orwell - 1949
Politik romandır. Distopya romanlarının en ünlülerindendir. Romanda 1984 yılı hiç iç açıcı değildir. Özgürlük yoktur, yaşam kalitesi diplerdedir ama insanlar bu durumların eskisinden çok daha iyi olduğuna inandırılmıştır. Mutlaka okunması gereken kitaplardandır.
11. Fahrenheit 451, Ray Bradbury - 1951
Gelecekte yaşayan baskıcı toplumunun anlatıldığı kitap, distopya türünde sayılabilir. Romanda, itfaiyecilerin kitapları yakmakla görevlendirilmişlerdir. İnsanlar yalnızca televizyonda beyin yıkayan şovlar izleyebilmekte; kitap bulunduran, düşünen insanlar yok edilmektedir.
12. İnce Memed I, Yaşar Kemal - 1955
‘İnce Memed’ serisinin ilk kitabı olan ve Yaşar Kemal’in başyapıtı olarak kabul edilen roman, Çukurova köylülerinin ağalık sistemine karşı verdiği mücadeleyi konu alır. Aynı zamanda Yaşar Kemal’in ilk romanı olup okunması gereken romanlardandır. Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında geri kalmış, cahil bırakılmış Anadolu’da, köy hayatının sefaletine ve köylü üzerinden zengin olan ağaların köylüler üzerinde egemenlik kurmasına karşı isyanın öyküsüdür.
13. Aylak Adam, Yusuf Atılgan - 1959
1 yıl boyunca C.’nin başından geçen olayları anlatan; kış, ilkyaz, yaz ve güz olmak üzere dört başlıktan oluşan eserde; 28 yaşlarında, çocukluğunun geçtiği evde hizmetçilerle büyüyen, babası kumar düşkünü olan genç adamın hayatına anlam verecek değeri arama çabası anlatılır.
14. Otomatik Portakal, Anthony Burgess - 1962
60’lı yılların modernleşme ve değişme sancılarının yansıtıldığı roman, bireyin nereye kadar özgür nereye kadar baskı altında olması gerektiğini sorgulamaktadır. Kitapta Alex adındaki sosyopat genç, arkadaşları ile pek çok suça karışır. Sonrasında hapse düşer ve rehabilitasyon süreci başlar.
15. Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel Garcia Marquez - 1967
Buendia ailesinin laneti anlatılıyor romanda. Aileye yapılan büyü sonucunda, akraba evliliği nedeniyle 100 yıl süren lanetle yaşamaya mahkûm olmuşlardır. Bu büyü yüzünden domuz kuyruklu olan ailenin lanetinin sona ermesi için, bütün aile üyelerinin ölmesi gerekmektedir.
16. Tuhaf Bir Kadın, Leyla Erbil - 1971
Roman dört bölümden oluşmaktadır. Hikâyenin başkarakteri Nermin'in yirmi yıl içinde geçirdiği değişimi, bu süre içinde yaşadığı sıkıntıları ve kadının birey olarak toplumda yer edinmesi için herkesle verdiği mücadeleyi anlatır. Özellikle kadınların mutlaka okuması gereken kitaplardandır.
17. Tutunamayanlar, Oğuz Atay - 1972
Turgut Özben arkadaşı Selim Işık'ın intihar ettiğini öğrendikten sonra, onun geçmişinin izini sürmeye ve Selim'i tanıyan insanlar aracılığıyla onu tanımaya çalışır. Selim'in hayatındaki kişiler ve anlattıkları Turgut’un Selim’i anlamasına ışık tutar. Selim Işık, düşünen ve sorgulayan insanın sembolüdür; bu nedenle hayata tutunamayanlardan olmuştur.
18. Ölmeye Yatmak, Adalet Ağaoğlu - 1973
Yazarın, diğer ikisi Bir Düğün Gecesi-1979 ve Hayır-1987 olan, Dar Zamanlar üçlemesinin ilk kitabıdır. Romanda dönemin siyasal ve sosyal kaotik yapısı ele alınır. Ağaoğlu’nun da içinde olduğu Cumhuriyet kuşağının 1938-1968 yılları arasındaki hikâyesi, romanın başkahramanı Aysel üzerinden anlatılmaktadır.
19. Bir Gün Tek Başına, Vedat Türkali - 1975
1960 darbesi öncesinde Kenan felsefe mezunu, 40 yaşlarında ve evlidir. Felsefe öğrenimi gören devrimci, Günsel adındaki kızla ilişki yaşar. Türkiye siyasal açıdan çalkantılı dönemlerden geçmektedir. Günsel Kenan’dan çocuk beklemektedir ama arkadaşlarının yaptığı araştırmayla Kenan’ın polis olduğu anlaşılınca Günsel Kenan’ı terk eder. Vedat Türkali’nin ilk romanıdır ve mutlaka okunması gereken kitaplardandır.
20. Sevgili Arsız Ölüm, Latife Tekin - 1983
Aktaş ailesinin köyden kente göçünü ve yaşadıklarını anlatan roman, yoksul insanların yaralarını eşsiz şekilde yansıtmakla kalmayıp; masallar, türküler ve hikâyelerle zenginleştirilmiş anlatımıyla da dikkat çekmiştir. Yayımlandığı tarihte büyük beğeni toplamış ve birçok dile de çevrilmiştir.
21. Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Milan Kundera - 1984
1968 Prag Baharı’nın ardından Sovyet Rusya’nın Çekoslavakya’yı işgali arka fonunda roman karakterleri Tereza, Sabina, Tomas ve Franz'ın yaşamlarını anlatan kitap; olup bitenlerin bu insanların yaşamlarını nasıl etkilediğini vurgulamaktadır.
22. Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar - 1995
Yayınlandığı andan beri içerik ve biçim yönünden çok ilgi gördü ve eleştirmenler tarafından olumlu değerlendirmeler yapıldı. Eleştirmenlere göre romanın kurguyu ve gerçekliği sorgulayan doğal yapısı, yaşanan olayların ikinci plana atıyor. Puslu Kıtalar Atlası, kolay anlaşılabilecek eserlerden değildir. Romandaki Uzun İhsan Efendi karakteri İhsan Oktay Anar'ın kendisinin yansımasıdır.
23. Körlük, Jose Saramago - 1995
Mutlaka okunması gereken kitapta, körlüğün toplumda salgın hastalık gibi yayılması; korku ve paniğin de egemen olmasıyla ahlaki değerlerin çökmesi anlatılmaktadır. Kitaptaki olaylar adı bilinmeyen ülkenin adı bilinmeyen şehrinde geçer; hiçbir karakterin adı yoktur, sıfatları ile anılırlar. Devam kitabı olan Görmek de 2004 yılında yayımlanmıştır.
Ayrıca Popüler Seri Kitap Önerileri - Akıllarda İz Bırakan 7 Seri Kitap listemize de bakabilirsiniz.
24. Kinyas ve Kayra, Hakan Günday - 2000
İki Türk gencinin Afrika’da başlayıp Amerika'da devam eden, oradan Türkiye’ye yol alan, şiddet ve cinselliğin son haddinde yaşandığı, yaşamın kıyısına gidip gelen ilişkilerini anlatan, çarpıcı roman! Günday’ın ilk kitabıdır ve ülkemiz edebiyatında benzeri pek olmayan yeraltı edebiyatı niteliği taşımaktadır.
25. Serenad, Zülfü Livaneli - 2011
36 yaşındaki Maya Duran ile üniversitenin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen 87 yaşındaki Profesör Maximillian Wagner arasında geçen olayları anlatıyor. Profesör 60 yıllık aşkının izini sürerken hem kendisinin hem de Maya’nın aile sırlarını ortaya çıkarıyor.