Peru Nasıl Bir Ülke? Yemekleri, Doğal Güzellikleri ve Yaşam
Cahil Uzman yazdı. 15 Kasım 2021 368 okunma
Peru gezginlere sunduğu manzara zevkine ve binlerce yıl öncesine dayanan kültür ve tarih kayıtlarına ev sahipliği yapar. Peru’ya seyahat ederseniz, Machu Picchu gibi dünyanın en tanınmış tarihi ve mimari özelliklerinden bazılarını ve Peru sundew gibi dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bitki ve vahşi yaşam türlerini görebilirsiniz. Bu Güney Amerika destinasyonu hakkında daha fazlasını öğrenmeye hazır mısınız? İşte Peru hakkında en ilginç gerçeklerden bazıları…
1. Peru’nun 3 Resmi Dili Vardır
İspanyolca, Quechua ve Aymara, Peru’nun resmi dilleridir. İspanyolca, üçü arasında en çok konuşulandır ve Peruluların %80’inden fazlası bu dili konuşur. Ancak bu diller, Güney Amerika ülkesindeki dilsel buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Peru’nun Amazon ormanlarına doğru gidildiğinde, bölgenin yerel halkının 13 dil daha konuştuğu fark edilir. Epey etkileyici!
2. Peru’nun Başkenti Lima’dır
16. Yüzyıl İspanyol sömürgecisi olan Francisco Pizarro, 1535’te İspanyol sömürgecilerin iktidar koltuğuna hizmet etmesi için Lima şehrini kurar. Bugün Lima, Peru’daki 1 milyondan fazla nüfusu olan tek şehirdir. Aslında neredeyse 10 milyonluk nüfusa sahiptir. Ancak ne yazık ki Peru’ya gelen çoğu ziyaretçi, Cusco ve Machu Picchu’ya gitme heyecanı yüzünden Lima’yı ziyaret etmeyi unutur.
3. Peru’nun Nüfusu 33 Milyonu Aşmıştır
Şu anda Peru’da 33 milyondan fazla insan yaşamaktadır. Bu nüfus, Amazon Yağmur Ormanları’ndan yaşayan And Dağı toplulukları ve kabileleri gibi farklı kültürlerden ve geçmişlerden gelen gruplardan oluşur. Bu topluluklar beş yüzyıldan fazla süredir topraklarda yaşarlar.
4. Machu Pıcchu
14. Yüzyılda inşa edilen Machu Picchu, İnkalar tarafından yapılan deniz seviyesinden 2000 metreden daha yüksekte olan kaledir. Peru İspanyol kolonistler tarafından ele geçirildiğinde, yıpranmış İnka şehri 400 yılı aşkın süredir kaybolmuştu. Ve bugün Machu Picchu, UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.
- Machu Picchu dünyanın yeni yedi harikasından biridir.
Cesur gezginler, Machu Picchu’ya giden Andes sıradağlarında dört günlük ünlü yürüyüş parkuru olan Inca Trail’in üstesinden gelmek için her yıl Peru’ya akın eder. Burası tonlarca İnka mimarisini görebileceğiniz ve Peru tarihi hakkında çok şey öğrenebileceğiniz yerler arasındadır. Genellikle ‘İnkaların Kayıp Şehri’ olarak anılan alan, 2007 yılında dünyanın yeni yedi harikasından biri olarak seçilmiştir.
- Machu Picchu astronomik gözlem evidir.
Arkeologlar, 14. yüzyıl İnka halkının yıldızların hizalanması konusunda mükemmel anlayışa sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Uygarlık, her gündönümü için güneşle aynı hizada olmak adına her güneş tapınağını ve ayrıca Intihuatana taşını inşa etmişlerdir.
- Machu Picchu’nun yapımında hiçbir tekerlek kullanılmamıştır.
Kayaları, yüzlerce insanın bu dünya harikasını inşa etmek için sarp dağın yamacına ittiğine inanılır. Bazı taşların 55 tondan daha ağır olduğu düşünüldüğünde bu başarı daha da etkileyici oluyor.
5. Peru’nun Doğal Güzellikleri
- Peru dünyanın en yüksek kumullarından birine sahiptir.
Cerro Blanco adlı kumul, yaklaşık 1176 metre yüksekliğiyle Sechura Çölü üzerinde yükselen dünyanın en yüksek kumullarındandır. Kumul, Nazca’nın 14 kilometre doğusunda yer alır bu nedenle onu görmek için geziler genellikle oradan düzenlenir. Kum tepelerinde kumul arabası ya da kum tahtası kiralayıp dünyanın en büyük doğa harikalarından birinde kayarak eğlenceli saatler geçirmek mümkündür.
- Titicaca Gölü dünyanın en yüksek gölüdür.
Bolivya ve Peru arasında bulunan Titicaca Gölü, deniz seviyesinden 3810 metre yüksekliktedir. Ancak bu doğa harikasını öne çıkaran tek şey yüksekliği değildir. 1960’larda Fransız çevreci Jacques Cousteau, Titicaca Gölü’nün yüzeyinin altında şehrin kalıntılarını bulmuştur. Bugün bu kayıp şehir evi olarak adlandırılan Quechua halkının torunları, göl üzerindeki yüzen adaların neredeyse 100’ünde yaşıyor.
- Dünyanın en derin kanyonlarından biri Peru’dadır.
Cotahuasi Kanyonu, yaklaşık 3600 metre derinliğe sahiptir. Daha iyi anlaşılması için bu, Amerika Birleşik Devletleri’deki Büyük Kanyon’un iki katı derinliktir.
- Peru gizemli Nazca Çizgilerine ev sahipliği yapar.
Nazca Çizgileri, 70’ten fazla dev insan ve hayvan jeoglifinin görüntüsüdür; jeoglif manzara içerisindeki nesnelerin yeniden düzenlenmesiyle yapılan sanat eseridir. Bu görüntüler, Lima şehri yakınlarındaki Peru arazisine karalanmıştır. İlk olarak 1927’de Perulu arkeolog tarafından halkın ilgisine sunuldu. Bugün Nazca ve Palpa arasındaki çöl platosundaki bu çizgiler, dünyanın en büyük arkeolojik gizemleri arasında kabul ediliyor. Bazıları Nazca Çizgilerinin uzaylı iniş pisti olduğuna inanırken diğerleri karmaşık astronomik takvimin parçası olduğunu düşünüyor.
6. Peru Yemekleri
Peru dünyanın en iyi yemek yeme destinasyonları arasında kabul edilir. Pek çok farklı ülkeden Michelin yıldızlı şefleri mesleklerinde nasıl ustalaşacaklarını öğrenmek adına Peru ve Cusco’ya gelir. Ülke, 2012’den 2019’a dek, Dünya Seyahat Ödülleri tarafından ‘Dünyanın Önde Gelen Mutfak Destinasyonu’ seçilmiştir.
- Peru’da 3000’den fazla patates türü bulabilirsiniz.
Patates ihtiyacımız olan hemen hemen her tür vitamini içeren süper besindir. Doğru yeri ise kesinlikle Peru’dur. Ülkede, yetiştirilen 3000’den fazla patates türüyle dikkat çeker.
- Peru, dünyanın en iyi süper gıdalarından birine ev sahipliği yapar.
‘Camu camu’ meyvesini hiç duymuş muydunuz? Amazon yağmur ormanlarında yetişir ve diğer yiyeceklerden yüksek C vitamini konsantrasyonuna sahiptir. Peru’ya vardığınızda jetlag hissi yaşıyorsanız, yerel süpermarkete uğrayın ve bu meyveden tüketerek bağışıklık sisteminize destek verin!
- ‘Pisco Sour’ Peru’nun milli içeceğidir.
Pisco Sour limon, şeker, su, yumurta akı, buz ve bitterlerle karıştırılan Peru brendidir. 1920’lerin başında Amerikalı barmen tarafından icat edilen içeceğin yumurta akı olmadan yapılan versiyonunu da denemek mümkündür.
7. Peru Yaban Hayatı ve Bitki Çeşitliliği
- Peru dünyanın en büyük uçan kuşuna sahiptir.
And akbabası, Peru’daki Andes sıradağlarına özgüdür. 15 kilogram ağırlığında, 1,2 metre uzunluğunda ve 4 metreye kadar kanat açıklığına sahiptir. Devasa boyutuna rağmen kanatlarını çırpmadan saatlerce uçabilir. Bu kuşlar İnka halkı tarafından kutsal kabul edilmiş ve korunmuştur. Ancak bu canlılar son zamanlarda Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) ‘Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’nde yer almıştır. Bunun nedeni ise, Peru’daki çiftçilerin, hayvanlarının öldürülmesini önlemek için akbabaları avlamasıdır. Hayatta kalmalarını engelleyen diğer faktör de besin zincirindeki pestisit zehirlenmeleridir.
- Peru biyolojik olarak en farklı ülkeler arasındadır.
Peru ile ilgili en ilginç gerçeklerden biri, 90 farklı mikro iklime sahip olmasıdır; mikro iklimler küçük alanla sınırlı ve çevredeki iklimlerden farklı iklimlerdir. Bu nedenle, ülkenin çok çeşitli vahşi hayat ve bitki türlerine ev sahipliği yapması şaşırtıcı değildir. Manu Ulusal Parkı, çeşitliliğin en iyi gözlemlenebileceği yerlerdendir. Bu park, 2016’da 1000’den fazla kuş türü, 1200 kelebek türü ve 287 sürüngen türü kaydetmesiyle biyoçeşitlilik rekorunu elinde tutar.
- Dünyanın en yüksek çiçekli bitkilerinden biri Peru’da büyür.
‘Puya raimondii’ 5 metre uzunluğundadır. Çiçeklenmesi 80-150 yıl arasında sürebilir ancak çiçeklendiğinde tek seferde 30.000’in üzerinde beyaz çiçek üretebilir. Bitki yalnızca yüksek And Dağları’nda bulunur ve deniz seviyesinden 3000-4000 metre yüksekte yetişir.
- Peru’nun ulusal ağacı Kinkona’dır.
Ağaç adını Chinchon Kontesi’nden alır. Hikâye, Peru valisinin eşinin 1683’te sıtmaya yakalandığını gösterir. Valinin eşi, Kinkona ağacının kabuğundan yapılan çay kendisine verilince tamamen iyileşir. Ağaçların kabuğu, kinin adı verilen bileşikten içerir ve bugün hala sıtmayı tedavi etmek için ilaç olarak kullanılır.